Το pandemic burnout και η σημασία του να μην είσαι τόσο σκληρή με τον εαυτό σου

Το pandemic burnout και η σημασία του να μην είσαι τόσο σκληρή με τον εαυτό σου

Θα γυμνάζομαι κάθε μέρα, θα αρχίσω να μαγειρεύω περισσότερο, θα παρακολουθήσω online μαθήματα, θα αναβαθμίσω το βιογραφικό μου, θα φτιάξω το προφίλ μου στο LinkedIn, θα διαβάζω ένα βιβλίο την εβδομάδα, θα τρώω υγιεινά, θα περνάω λιγότερες ώρες μπροστά από το κινητό και την τηλεόραση, θα ξεκινήσω ένα νέο χόμπι.

Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους στόχους που πολλές από εμάς βάλαμε το 2020, μόνο και μόνο για να τους… θέσουμε ξανά στις αρχές του νέου έτους. Διότι όσο απλοί και ρεαλιστικοί και αν φάνταζαν, αποδείχθηκε πως δεν ήταν εύκολο να τους εκπληρώσουμε όλους -και δη ταυτόχρονα- στην εποχή της πανδημίας.

Βλέπεις, το γεγονός ότι περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, μας έκανε να αισθανθούμε πώς έπρεπε να είμαστε πιο παραγωγικές στην εργασία μας και τις ελεύθερες ώρες μας εντός. Με λίγα λόγια, γίναμε πιο σκληρές με τους εαυτούς μας και όταν αντιλαμβανόμασταν πως η εκπλήρωση ακόμη και των πιο απλών στόχων, όπως το να κάνουμε έστω και λίγη γυμναστική στο σπίτι κάθε μέρα, δεν γινόταν πραγματικότητα, απογοητευόμασταν.

Αυτό που δεν κατανοήσαμε από την αρχή, ωστόσο, είναι το ότι οι καιροί που βιώνουμε, είναι δύσκολοι και πως η νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία μας, ακόμη και αν δεν το αντιλαμβανόμαστε. Σίγουρα είναι σημαντικό να προσπαθούμε κάθε μέρα για το καλύτερο όμως, ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει το να προσπαθούμε να είμαστε επιεικείς με τους εαυτούς μας, σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε. Η καθημερινότητά μας είναι ήδη δύσκολη. Γιατί να την κάνουμε ακόμη πιο πιεστική;

Τι είναι το pandemic burnout καιγιατί αξίζει την προσοχή σου

Αν το τελευταίο διάστημα αισθάνεσαι πως έχεις μπουχτίσει με τη νέα σου καθημερινότητα, τότε ίσως είσαι και εσύ αντιμέτωπη με το… pandemic burnout, μια έννοια η οποία κάνει τους τελευταίους μήνες τον γύρο του διαδικτύου και σχετίζεται με τον τρόπο ζωής που έχει διαμορφωθεί στην εποχή του Covid-19. Ιδού, λοιπόν, μερικά σημάδια που σε προειδοποιούν για το pandemic burnout και μερικά βήματα για να το αντιμετωπίσεις.

Αισθάνεσαι σωματική και πνευματική κόπωση χωρίς λόγο: Δεν είναι παράλογο το γεγονός ότι αισθάνεσαι πως δεν έχεις την ενέργεια να φέρεις εις πέρας ακόμη και τις πιο απλές, καθημερινές υποχρεώσεις την περίοδο που διανύουμε. Από το πρωί που ξυπνάς μέχρι το βράδυ προτού ξαπλώσεις, νιώθεις μια κόπωση, η οποία σε κάνει να θέλεις να πηγαίνεις από τον υπολογιστή… κατευθείαν στον καναπέ.

Έχεις χάσει το ενδιαφέρον σου: Μήπως το τελευταίο διάστημα έχεις χάσει το ενδιαφέρον σου για πράγματα που άλλοτε σε ενθουσίαζαν; Μήπως έχεις γίνει περισσότερο κυνική με τους πάντες και τα πάντα και παρακολουθείς με απάθεια όσα συμβαίνουν γύρω σου; Δεν είσαι η μόνη. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται έτσι την περίοδο που διανύουμε, ενδεχομένως σε μία προσπάθεια να προστατεύσουν τους εαυτούς από τον καταιγισμό των αρνητικών ειδήσεων και πληροφοριών που κάθε μέρα μαθαίνουν και διαβάζουν.

Σταμάτησες να φροντίζεις τον εαυτό σου: Κυκλοφορείς από το πρωί μέχρι το βράδυ φορώντας τις πιτζάμες σου, τρως ό,τι βρεις στο ψυγείο ή τα ντουλάπια της κουζίνας, έχεις πλέον εγκαταλείψει τη γυμναστική στο σπίτι, ενώ παραλείπεις να ακολουθείς ακόμη και τη βασική ρουτίνα ομορφιάς και περιποίησής σου; Όσο πιο πολύ αφήνεσαι, τόσο περισσότερο «πέφτεις» ψυχολογικά. Δεν χρειάζεται να πιέζεις καθημερινά τον εαυτό σου να κάνει πράγματα που δεν θέλει όμως, είναι σημαντικό να τον φροντίζεις, έστω και λίγο, έστω κάνοντας τα βασικά.

Νιώθεις ότι δεν είσαι παραγωγική: Στην αρχή της πανδημίας, πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι αισθάνονταν συνεχώς πως δεν έκαναν αρκετά, ότι δεν ήταν όσο παραγωγικοί θα «έπρεπε» στην εργασία τους. Τώρα, οι περισσότεροι λέμε πως ο φόρτος εργασίας μας είναι τόσο αυξημένος, που αδυνατούμε να τα βγάλουμε πέρα. Αλήθεια, όμως κατά πόσο αυτό ισχύει; Ενδεχομένως έχουμε κουραστεί πολύ από όσα βιώνουμε που ακόμη και ένα task που κάποτε θα έβγαινε πιο άνετα και γρήγορα, τώρα μας κάνει να πασχίζουμε πάνω από τον υπολογιστή.


Τι να κάνεις για νααντιμετωπίσεις την κόπωση της πανδημίας

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσεις το pandemic burnout, σίγουρα δεν είναι το να ασκήσεις περισσότερη κριτική στον εαυτό σου. Αν χρησιμοποιείς καθημερινά μία ασφυκτικά πιεστική «to-do» λίστα με πράγματα που καταλήγεις να μην κάνεις ποτέ… άφησέ τη στην άκρη. Οι λίστες δεν είναι για εσένα.

Η βασική κίνηση για να αισθανθείς καλύτερα είναι το να αναγνωρίσεις και να αποδεχθείς το γεγονός ότι βρίσκεσαι αντιμέτωπη με μία πραγματικά δύσκολη και δη, πρωτόγνωρη κατάσταση. Όπως αισθάνεσαι εσύ, λοιπόν, έτσι αισθάνονται τους τελευταίους μήνες εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο.

Αυτό που αξίζει να δοκιμάσεις να κάνεις, λοιπόν, είναι να συμπεριφερθείς στον εαυτό σου, όπως θα φερόσουν σε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο ή στην καλύτερή σου φίλη. Σίγουρα δεν θα της έλεγες πως όλα είναι στο μυαλό της ή να πιέσει λίγο περισσότερο τον εαυτό της. Πιθανότατα θα τη συμβούλευες να χαλαρώσει και να δώσει περισσότερη προσοχή στη φροντίδα του εαυτού της, είτε πρόκειται για την ευεξία και την ομορφιά της, είτε για την πνευματική της υγεία. Προσπάθησε, λοιπόν, να είσαι τόσο σκληρή με τον εαυτό σου και φρόντισε να κάνεις καθημερινά μικρά βήματα που στόχο έχουν να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα. Ξέχνα τις λίστες, τα πρέπει, τις υποχρεώσεις. Μετά την εργασία σου, μην πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει πράγματα που στην πραγματικότητα δεν έχει καμία διάθεση να κάνει, ακόμη και αν πρόκειται για ένα online σεμινάριο.

Με λίγα λόγια, αποδέξου το γεγονός ότι η κατάσταση που βιώνουμε, μας έχει επηρεάσει όλους -άλλους σε μικρότερο και άλλους σε μεγαλύτερο βαθμό- και φέρε τις έννοιες του self care και του self love σε πρώτο πλάνο. Σύντομα θα ξαναβρείς την ενέργεια και τους ρυθμούς σου. Για την ώρα όμως χαλάρωσε και φρόντισε τον εαυτό σου!