Fashion συμβουλές για να «απογειώσεις» το στυλ σου παραμένοντας εντός budget

Fashion συμβουλές για να «απογειώσεις» το στυλ σου παραμένοντας εντός budget

Οι περισσότερες από εμάς, ανεξάρτητα από το αν ακολουθούμε τη μόδα ή όχι, αντιλαμβανόμαστε το ντύσιμο ως έναν τρόπο έκφρασης. Εάν κάποιος που μας γνώριζε καλά, παρατηρούσε λίγο περισσότερο τα ρούχα μας, θα καταλάβαινε πολλά για εμάς ή τη διάθεσή μας με μία μόνο ματιά. Για παράδειγμα, όλες έχουμε ρούχα αποκλειστικά για «ξεχωριστές περιστάσεις», κομμάτια που «αγκαλιάζουν» το σώμα μας σαν να είναι ένα comfort zone, κάποια που τα φοράμε για να νιώσουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, άλλα που δεν μας ενθουσιάζουν αλλά κάνουν την ημέρα μας πιο εύκολη. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως θα ξοδέψουμε τον μισό μας μισθό, για να βρούμε το κατάλληλο outfit για κάθε περίσταση, ούτε πως θέτουμε σαν προτεραιότητα το ντύσιμό μας, έναντι πιο σημαντικών προτεραιοτήτων, όπως το ενοίκιο ή το σούπερ μάρκετ μας. Βλέπουμε ποια items μας «κλείνουν» το μάτι και όποιο από αυτά το «σηκώνει» το budget μας, το προσθέτουμε στη συλλογή μας.

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει, είναι το εξής: Πώς θα μπορέσουμε να δείχνουμε στυλάτες, όταν δεν έχουμε τη δυνατότητα να ψωνίζουμε όσο συχνά θα θέλαμε ή όλα τα κομμάτια που θέλουμε, παραμένοντας συγχρόνως «μέσα στα πράγματα» αλλά και εντός budget; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχει δοθεί χρόνια πριν, με την κλισέ αλλά σοφή φράση «Money can’t buy style». Συνεπώς, οι πάντα καλοντυμένες και κομψές γυναίκες που συναντάμε στα μέσα μεταφοράς, το γραφείο ή τις παρέες μας, δεν είναι κάποιο «σπάνιο είδος» ανθρώπων που… αιμορραγούν οικονομικά για να στηρίξουν τη εικόνα τους, ούτε σημαίνει πως έχουν κάτι περισσότερο από εμάς – όπως χρήματα-. Η μόνη και ειδοποιός διαφορά, είναι πως ξέρουν πως να διαχειριστούν καλύτερα και πιο «έξυπνα» το περιεχόμενο της ντουλάπας τους, από ότι εμείς. Για να μάθεις πώς το κάνουν, συνέχισε να διαβάζεις το κείμενο και με ευχαριστείς στο τέλος!

Μην πέφτειςστην «παγίδα» της εποχικής γκαρνταρόμπας

Στο διαδίκτυο υπάρχουν αναρίθμητα άρθρα που λένε «Αυτά είναι τα statement coat της φετινής άνοιξης», «Τα φλοράλ φορέματα που θα “απογειώσουν” το καλοκαίρι σου» ή «Ta sweaters που θα “λιώσεις” όλο το χειμώνα», τα οποία με κάποιο παράξενο τρόπο, μας βάζουν στη διαδικασία να ταξινομούμε τα ρούχα μας, σύμφωνα με τους μήνες και τις εποχές. Ποιος είπε όμως, πως ένα φούτερ δεν μπορεί να είναι χρήσιμο ή καίριο τους καλοκαιρινούς μήνες ή πως ένα ελαφρύ ανοιξιάτικο μαντό, δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα σούπερ χειμερινό layering συνδυασμό; Όταν καταφέρεις να απελευθερωθείς από τα «κουτάκια» και τους «άγραφους» κανόνες που έχεις βάλει τα ρούχα σου, θα μπορέσεις να γίνεις πιο ευρηματική και τολμηρή με τα κομμάτια που υπάρχουν στην ντουλάπα σου, αφού θα καταλάβεις πως κανένας μα κανένας δεν σου απαγορεύει, να φορέσεις ό,τι θέλεις, όποτε εσύ θέλεις. Ο βασικότερος λόγος που γίνεται αυτή η άτυπη «ταξινόμηση» είναι για να σε προκαλέσει να αγοράσεις περισσότερο και για κανέναν άλλο λόγο.

Κάθε μοναδικό σύνολοπεριλαμβάνει ένα «statement» κομμάτι

Ένα ακόμη «κόλπο» για να αναβαθμίσεις τις εμφανίσεις σου, χωρίς τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία, είναι να αντιμετωπίζεις τα outfit σου με μία επαγγελματική ματιά. Λαμβάνοντας υπόψη, λοιπόν, τη γνώμη των ειδικών, το «μυστικό» για να μία ασφαλή και συγχρόνως εκκεντρική και στυλάτη εμφάνιση, είναι να περιέχει ένα «statement» σημείο, ένα κομμάτι το οποίο «τραβάει» όλη την προσοχή. Αυτό μπορεί να είναι ένα πουά oversized t-shirt, μία ρομαντική λαμπερή φούστα, ένα blazer με κάποιο ιδιαίτερο μοτίβο. Πάνω σε αυτό το κομμάτι, θα προσπαθείς να «χτίσεις» το υπόλοιπο look, προσπαθώντας να μην το επισκιάσεις. Εάν θέλεις βέβαια, να πειραματιστείς λίγο περισσότερο, μπορείς να επενδύσεις σε two-piece κομμάτια, όπως ένα κοστούμι (παντελόνι, σακάκι), μία αέρινη παντελόνα με ασορτί top και αυτά τα δύο στοιχεία να γίνουν ο «καμβάς» που θα συμπληρώσεις με δικές σου στυλιστικές «πινελιές». Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να αγοράζεις διαρκώς καινούργια ρούχα, αλλά να ανακαλύψεις τρόπους και συνδυασμούς που θα κάνουν ένα κομμάτι να δείχνει πάλι καινούργιο.

Επένδυσε σεδιαχρονικές αποχρώσεις και κλασικά πατρόν

Για να αποκτήσεις μία διαχρονική γκαρνταρόμπα, είναι σημαντικό να εστιάζεις στις λεπτομέρειες των ρούχων που αγοράζεις. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν μερικά κλασικά χρώματα, τα οποία δεν φεύγουν ποτέ από την μόδα, όπως το λευκό, το κρεμ, το μαύρο, καθώς και κάποια πατρόν, τα οποία επανέρχονται ξανά και ξανά στην επικαιρότητα μέσα στις δεκαετίες. Εμπλουτίζοντας την ντουλάπα σου με αποχρώσεις όπως οι παραπάνω και επιλέγοντας λίγο πιο κλασικά κομμάτια, μία μονόχρωμη δερμάτινη φούστα, ένα μπλουζάκι με puffy ώμους, ένα καλοραμμένο πουκάμισο, μία μακριά χοντρή ζακέτα, θα αποκτήσεις κομμάτια «κλειδιά» με τα οποία θα «ξεκλειδώσεις» πολλά και διαφορετικά outfit σε βάθος χρόνου. Επιπλέον, όταν αγοράζεις ένα κομμάτι που ξέρεις πως θα επανέλθει στη μόδα σε τρία ή εφτά χρόνια από σήμερα, δεν πειράζει να δώσεις λίγα χρήματα παραπάνω, ώστε να αποκτήσεις μία καλή ποιότητα που αντέχει στον χρόνο.

Παίξε καιανακάλυψε τη «mix&match» πλευρά σου

Όπως ανέφερα ήδη πιο πάνω, τα χρήματα δεν είναι το αντίτιμο για να αποκτήσουμε το ακαταμάχητο στυλ που ονειρευόμαστε. Όπως συμβαίνει με όλες τις τέχνες, έτσι και η μόδα απαιτεί χρόνο και προσπάθεια από εμάς. Το πόσο διατεθειμένες είμαστε να βελτιώσουμε τις εμφανίσεις μας, εξαρτάται από τη διάθεση που έχουμε να «παίξουμε» και να γνωρίσουμε καλύτερα τα κομμάτια που ήδη υπάρχουν στην γκαρνταρόμπα μας. Όσο περισσότερο σκεφτόμαστε «τι θα φορέσω σήμερα» ή «με τι μπορώ να συνδυάσω αυτό το παντελόνι», τόσο εξασκούμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας. Σε κάθε περίπτωση, εάν μέχρι πρόσφατα δεν σε απασχολούσαν τέτοια ερωτήματα, σου προτείνω να ξεκινήσεις την προσπάθεια μία από τις επόμενες ημέρες, αφιερώνοντας -με το ρολόι- ένα μισάωρο από την ημέρα σου, για να δημιουργήσεις το outfit για την επόμενη ημέρα. Ξεκίνα από το κάτω μέρος, δηλαδή το παντελόνι ή τη φούστα που θες να φορέσεις, και δοκίμασε όσους απρόβλεπτους mix&match συνδυασμούς προλαβαίνεις μέσα στα επόμενα 30 λεπτά, καταλήγοντας σε εκείνον που σε εκφράζει περισσότερο!

Επέλεξε καιξεχώρισε τα αγαπημένα σου καταστήματα

Κλείνοντας, η τελευταία συμβουλή που έχω να σου δώσω, είναι να γίνεις λίγο πιο επιλεκτική και αυστηρή, με τα καταστήματα που εμπιστεύεσαι για την γκαρνταρόμπα σου. Πολλές φορές μας… γυαλίζουν κομμάτια που στην πραγματικότητα δεν αξίζουν τα χρήματα που αναγράφει το ταμπελάκι, ούτε μία θέση στη ντουλάπα μας, αλλά εμείς είμαστε «τυφλωμένες» από τη λάμψη τους και δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποια είναι τα καταστήματα ή τα brands που μας παρέχουν ποιοτικά, καλοραμμένα ρούχα που αντέχουν στον χρόνο και ποια είναι εκείνα που προσπαθούν να επωφεληθούν από τα trends ή την αγάπη μας για τη μόδα, κατασκευάζοντας ρούχα που ούτε οι ίδιοι οι σχεδιαστές τους δεν θα φορούσαν. Ειδικότερα το τελευταίο διάστημα που οι εξορμήσεις μας στις βιτρίνες έχουν περιοριστεί, μπορούμε να περιηγηθούμε στο διαδίκτυο, ανακαλύπτοντας τα νέα, ethic -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- brands, τα οποία αξίζουν όντως μία θέση στη γκαρνταρόμπα μας.