Γιατί μπαίνεις σε lonely mood ακόμα και όταν βρίσκεσαι με την παρέα σου

Γιατί μπαίνεις σε lonely mood ακόμα και όταν βρίσκεσαι με την παρέα σου

Αν υπήρχε κάτι που με κράτησε αισιόδοξη το διάστημα που μέναμε σπίτι, ήταν η σκέψη της πρώτης εξόδου με την παρέα μου, μετά το άνοιγμα της εστίασης. Σκεφτόμουν ποιο θα ήταν το μαγαζί με το οποίο θα σηματοδοτούσα την επάνοδό μου στους δρόμους της πόλης, αναρωτιόμουν εάν θα πήγαινα για φαγητό, καφέ ή ποτό, με ποιους θα μοιραζόμουν αυτή την -περίπου- πρωτόγνωρη εμπειρία, τι θα συζητούσαμε, ακόμη και τι θα φορούσα.

Η αλήθεια είναι πως οι ονειροπολήσεις μου δεν πραγματοποιήθηκαν όμως παρόλα αυτά, δεν απογοητεύτηκα από την έκβαση της πρώτης εξόδου. Ήμουν καθισμένη σε ένα συνεργατικό καφενείο στο Μεταξουργείο, γελώντας δυνατά, κουβεντιάζοντας ασταμάτητα, τσιμπολογώντας γευστικούς μεζέδες, πίνοντας τη μπύρα μου σε χαμηλό ποτήρι και έχοντας στο πλάι μου τις καλύτερες φίλες. Τι έφταιγε, λοιπόν, και δεν μπορούσα να περάσω καλά; Πώς ήταν δυνατόν να ήμουν εκεί και την ίδια στιγμή να αισθανόμουν πως απείχα χιλιόμετρα από το τραπέζι από το οποίο βρισκόμουν;

Λίγες ημέρες μετά προσπαθούσα να περιγράψω αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα σε μία από τις φίλες μου. Εκείνη θέλοντας να με καθησυχάσει, μου θύμισε πως κατά βάθος είμαι μία αθεράπευτη introvert που έπαθε πολιτισμικό σοκ μετά από τόσους μήνες στο σπίτι, ενώ μου αποκάλυψε πως στο παρελθόν, έχει αισθανθεί και εκείνη μόνη ανάμεσα στην παρέα της. Όταν την ρώτησα πού θεωρεί πως οφείλεται αυτό, μου απάντησε ότι τότε έκανε παρέα με τα λάθος άτομα.

Αν έχεις πιάσει και εσύ, λοιπόν, τον εαυτό σου να αισθάνεται έτσι κάποιες φορές, παρακάτω έχω συγκεντρώσει τους πιθανούς λόγους που θα δώσουν ένα τέλος στο «μυστήριο» του lonely mood που σε καταδιώκει, όταν είσαι μαζί με την παρέα σου.

#1 Έχεις την ανάγκη ναδημιουργήσεις πιο στενές και δυνατές συνδέσεις


Πριν βιαστείς να βγάλεις τα συμπεράσματά σου, καλό θα ήταν να αναρωτηθείς από ποια άτομα περιτριγυρίζεσαι, όταν αισθάνεσαι μόνη. Διότι το πρόβλημα μπορεί να μην οφείλεται αποκλειστικά σε εσένα, αλλά στη δυναμική που δημιουργείται με τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν. Με άλλα λόγια, εάν αισθάνεσαι πως μία φιλία ή μία ερωτική σχέση δεν σου κάνει πλέον «κλικ», δεν σε γεμίζει όσο θα ήθελες, ακόμη και αν αποτελεί μία μακροχρόνια σταθερά στη ζωή σου, χρειάζεται να επανεξετάσεις εάν η σύνδεση που έχεις με το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι εξίσου δυνατή και κοντινή, όσο ήταν κάποτε. Εάν πρόκειται για ένα νέο πρόσωπο που δεν γνωρίζεις ακόμη καλά, έχει σημασία να καταλάβεις εάν το συγκεκριμένο άτομο μπορεί όντως να συνδεθεί βαθιά με τους άλλους. Σε κάθε περίπτωση, έχει σημασία να δίνεις χρόνο στους ανθρώπους και να εγκαταλείπεις την προσπάθεια μόνο όταν είσαι απόλυτα σίγουρη πως ό,τι και αν κάνεις, δεν θα βρεθείτε ποτέ on the same page.

#2 Είσαι μία περήφανηκαι αθεράπευτη introvert που αγαπά τη μοναχικότητα

Εάν είσαι και εσύ μία αθεράπευτη introvert, η οποία δυσκολεύεται να επανέλθει στους ρυθμούς της κανονικότητας, θέλω να ξέρεις πως δεν σε παρεξηγώ και σε καταλαβαίνω απόλυτα. Ειλικρινά, μπορώ να κατανοήσω πόσο εξουθενωτικό είναι να πρέπει να κάνεις διαρκώς small talk, όταν το μόνο πλάσμα με το οποίο επικοινωνούσες καθημερινά τους τελευταίους έξι μήνες, ήταν ο σκύλος σου. Σαφώς, τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμη πιο δύσκολα, όταν βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον με πολύ κόσμο ή έχεις βγει με μία μεγάλη παρέα. Όπως και να έχει, ο λόγος που αισθάνεσαι μόνη δεν οφείλεται στην μοναχικότητα που απολαμβάνεις, αλλά στο γεγονός πως οι επιφανειακές κουβέντες που ανταλλάσσεις με τους υπολοίπους, δεν είναι αρκετές ή αρκετά ουσιαστικές, ώστε να σε κάνουν να αισθανθείς πως έρχεστε πιο κοντά. Συνεπώς, την επόμενη φορά που δεν θα είσαι σε φάση να εξασκήσεις τα social skills σου και γνωρίζεις εκ των προτέρων πως δεν έχεις τη διάθεση για κοινωνικές συναναστροφές, καλύτερα άραξε στο μπαλκόνι με τον σκύλο σου.

#3 Δεν χρειάζεσαιπερισσότερες σχέσεις στη ζωή σου, αλλά πιο ουσιαστικές

Αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που έκανε τη φίλη μου να αισθάνεται μόνη, όταν βρισκόταν μαζί με την παρέα της, πίσω στα φοιτητικά της χρόνια. Το γεγονός πως ήταν μία από τις δημοφιλέστερες και πιο κοινωνικές προσωπικότητες του πανεπιστημίου, της είχε χαρίσει έναν τεράστιο κύκλο από ανθρώπους, έναν κύκλο, με την οποία όλοι ήθελαν να κάνουν παρέα. Ακούγεται πραγματικά αξιοζήλευτο και παράδοξο, όμως στην πραγματικότητα, εκείνη δεν είχε κανέναν να συζητήσει τα προβλήματα της σχέσης της ή το σοβαρό θέμα υγείας που πέρασε η μαμά της. Είχε πάντα κάποιον να πάει για φαγητό, ποτό ή καφέ, όμως με κανέναν από αυτούς δεν ένιωθε αρκετά κοντά, ώστε να τον εμπιστεύεται απόλυτα, να μπορεί να αφεθεί και να μοιραστεί ένα βαθύτερο και πιο αληθινό κομμάτι του εαυτού της. Όταν ολοκλήρωσε, λοιπόν, τη φοιτητική της ζωή, χορτασμένη από βόλτες, ξενύχτια, εκδρομές και sleepovers, λίγοι ήταν εκείνοι που παρέμειναν στη ζωή της και σύμφωνα με την ίδια, ήταν οι καλύτεροι!

#4 Βρίσκεσαι διαρκώςσε επιφυλακή με τις προσωπικές σου σχέσεις

Μερικές φορές αισθάνεσαι πως οι γύρω σου δεν σε γνωρίζουν πραγματικά; Μήπως περιβάλλεσαι από ανθρώπους που δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμοι, δεν αναζητούν νέους φίλους ή στενές σχέσεις; Άραγε, είσαι διαρκώς σε επιφυλακή με κάθε άνθρωπο που σε προσεγγίζει, με αποτέλεσμα να δείχνεις απροσπέλαστη σε μία νέα γνωριμία; Εάν η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι ένα μεγάλο «ναι», να ξέρεις πως κάνεις καλά που προστατεύεις τον εαυτό σου, όμως στην προσπάθειά σου να δημιουργήσεις ισχυρές άμυνες, είναι πολύ πιθανό να κρατάς ανθρώπους έξω από τη ζωή σου. Σε κάθε περίπτωση, έχει σημασία να θυμάσαι πως όσο πιο αυθεντική είσαι με τους ανθρώπους γύρω σου, τόσο πιο ουσιαστικές θα είναι οι συνδέσεις που θα δημιουργείς μαζί του και τόσο λιγότερο μόνη θα αισθάνεσαι. Ναι, μερικές φορές είναι τρομακτικό και επώδυνο να ανοίγεις τα «χαρτιά» σου στους άλλους, όμως είναι το πρώτο βασικό βήμα, για να αποδεχθείς εσύ η ίδια τον εαυτό σου.

Κλείνοντας, πριν αρχίσεις να σκέφτεσαι ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με εσένα, να θυμάσαι πως οι χρονικές περίοδοι που δεν μπορούμε να συνδεθούμε εύκολα με τους υπόλοιπους ανθρώπους, είναι τα διαστήματα που γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας και βρίσκουμε ξανά τα πατήματά μας στον κόσμο. Συνεπώς, μην προσπαθείς να τρέξεις αυτό το διάστημα, αλλά επωφελήσου από αυτό και απόλαυσέ το, παρατηρώντας περισσότερο τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά σου. Να είσαι σίγουρη πως θα γίνει η αρχή για ένα «ταξίδι» ζωής που θα σε οδηγήσει στη δική σου αυτοπραγμάτωση!