Summer experience: Τι θα κάνεις το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αν ξεμείνεις στην Αθήνα

Summer experience: Τι θα κάνεις το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αν ξεμείνεις στην Αθήνα

Ας είμαστε ειλικρινείς. Ακόμη και αν το καλοκαίρι είναι μία εποχή που έχει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, υπάρχουν φορές που φέρνει στην επιφάνεια την πιο βαριεστημένη και γκρινιάρικη εκδοχή μας. Είναι όλες εκείνες οι ημέρες που η ζέστη μας καθηλώνει στο σπίτι και μας κάνει να νομίζουμε πως δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο να κάνουμε, από το να βάλουμε το κλιματιστικό στους 21°C και να πηγαίνουμε από το κρεβάτι στον καναπέ και πάλι πίσω. Είναι εκείνες οι ημέρες που η Αθήνα κάνει «πρόβα» για τον Δεκαπενταύγουστο. Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι κάτοικοι της Αθήνας έχουν μεταφερθεί στους πλησιέστερους παραθαλάσσιους προορισμούς, όμως εμείς έχουμε μείνει πίσω για να… φυλάμε σκοπιά στο κλεινόν άστυ, καθώς το budget μας δεν μας επιτρέπει να πάμε κάπου πιο μακριά από το ειδυλλιακό Καβούρι.

Υποθέτω πως κάπως έτσι βιώνουμε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όλοι εμείς που για τον εκάστοτε λόγο ξεμείναμε άθελά μας στην πόλη. Βέβαια από την άλλη πλευρά, τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα, όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Καθώς, όλοι ξέρουμε πως η Αθήνα έχει μία άλλη, διαφορετική γοητεία, όταν αδειάζει από κόσμο, όταν μετατρέπεται σε εκείνο το μαγικό, κινηματογραφικό σκηνικό που αποτύπωσε ο Ρένος Χαραλαμπίδης το 2000 στην ταινία του «Φθηνά Τσιγάρα» και «απογείωσε» ο Μάκης Παπαδημητράτος με το σπαρταριστό «Τσίου». Εμείς το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για να το απολαύσουμε, είναι να επενδύσουμε στις δραστηριότητες που θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε αυτήν την πλευρά της πόλης, ακολουθώντας μερικές από τις προτάσεις που έχουμε συγκεντρώσει στη λίστα που υπάρχει παρακάτω.

#1 Κάνουμε όνειρα και μακρινά «ταξίδια» μέσα από τη μεγάλη οθόνη


Ένα από τα πράγματα που μας έλειψαν περισσότερο την περίοδο που μείναμε σπίτι, ήταν η φιλόξενη, ζεστή, οικεία αίσθηση και οι μεγάλες συγκινήσεις που μοιραζόμαστε με τους υπόλοιπους θεατές, παρακολουθώντας μία ταινία σε κάποια σκοτεινή κινηματογραφική αίθουσα. Μπορεί το ραντεβού μας με το «μεγάλο» πανί και τους αγαπημένους μας ηθοποιούς να άργησε αρκετά εξαιτίας των συνθηκών, όμως πλέον οι αγαπημένοι μας κινηματογράφοι έχουν ανοίξει! Συνεπώς, εμείς το μόνο που έχουμε κάνουμε είναι να τρυπώσουμε ξανά στην αυλή ή την ταράτσα ενός συνοικιακού old school σινεμά μίας άλλης εποχής, παρακολουθώντας νέα ή και παλαιότερα αριστουργήματα της «έβδομης τέχνης», τρώγοντας φρεσκοψημένο pop corn με βούτυρο, απλώνοντας τα πόδια μας στην μπροστινή θέση και απολαμβάνοντας μία παγωμένη μπύρα.

#2 Δροσιστικά μακροβούτια κάτω από τον έναστρο ουρανό της Αθήνας


Όσοι από εμάς μένουμε στο κέντρο της Αθήνας ή σε κάποιο προάστιο μακριά από τις αμμουδερές ακτές της πρωτεύουσας, γνωρίζουμε πως για να φτάσουμε στην πλησιέστερη παραλία, χρειάζεται να έρθουμε αντιμέτωποι με το «κύμα» ζέστης, την ατέλειωτη κίνηση στη λεωφόρο Βουλιαγμένης ή να αλλάξουμε τόσα πολλά μέσα μαζικής μεταφοράς, που τελικά η βουτιά δεν αξίζει τον κόπο, ούτε τον χρόνο μας. Ωστόσο, εάν ξεκινούσαμε να πάμε για μπάνιο όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος αποχωρεί από τις πλαζ, η ζέστη θα είχε υποχωρήσει αρκετά και στο τέλος, θα απολαμβάναμε δροσιστικά μακροβούτια με θέα τα πορτοκαλί νερά του ηλιοβασιλέματος ή κάτω από τον έναστρο ουρανό της αθηναϊκής Ριβιέρας! Σε κάθε περίπτωση, εκτός από την πετσέτα, δεν ξεχνάμε να πάρουμε μαζί και ένα ζεστό φούτερ ή μία ζακέτα για τον δρόμο του γυρισμού και ένα αντικουνουπικό σπρέι.

#3 Διοργανώνουμε ένα πικ νικ στα πρώην Βασιλικά Ανάκτορα Τατοΐου

Ένας τρόπος για να ανακουφιστούμε από τη ζέστη που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς όμως να κάτσουμε κλεισμένες στο σπίτι, είναι να πραγματοποιήσουμε μία φυσιολατρική εξόρμηση σε κάποιο από τα πράσινα σημεία της πόλης, εκεί που υπό τη σκιά των δέντρων, θα απολαύσουμε ένα λαχταριστό πικ νικ. Παρότι η Αθήνα έχει αρκετά πάρκα που μπορούμε να επισκεφθούμε, κανένα δεν συγκρίνεται με τα πρώην Βασιλικά Ανάκτορα Τατοΐου, μία κατάφυτη έκταση 42.000 στρεμμάτων, κοντά στην περιοχή Κρυονέρι. Η κεντρική είσοδος του πάρκου βρίσκεται επί της λεωφόρου Τατοΐου και αφού διασχίσουμε ένα μονοπατάκι με τα πόδια, ο δρόμος θα μας οδηγήσει σε ένα διακλάδωση. Στην αριστερά πλευρά υπάρχει το κεντρικό κτήριο των Ανακτόρων, ενώ στη δεξιά βρίσκονται τα υπόλοιπα βασιλικά κτήρια, το Δασονομείο, το Ιπποστάσιο και το Γαλακτοκομείο. Όπου και να στρώσουμε το τραπεζομάντηλο μας, θα είναι εξίσου όμορφα.

#4 Εξερευνούμε το αστικό τοπίο και ανακαλύπτουμε «μυστικά» της Αθήνας

Με τον περισσότερο κόσμο να έχει εγκαταλείψει την Αθήνα για κάποιο κοντινό νησί, οι άλλοτε πολυσύχναστοι δρόμοι της πρωτεύουσας είναι κάπως πιο ήσυχοι και μας προσκαλούν να τους περπατήσουμε. Με άλλα λόγια, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αποτελεί την ευκαιρία μας να εξερευνήσουμε και να γνωρίσουμε καλύτερα την πρωτεύουσα, ανακαλύπτοντας τα «μυστικά», τις πιο όμορφες και γραφικές γωνιές της. Πώς θα τα καταφέρουμε; Πραγματοποιώντας μία επίσκεψη σε κάποια περιοχή που δεν έχουμε επισκεφθεί μέχρι σήμερα, επιλέγοντας να κατέβουμε σε μία στάση του μετρό ή του ηλεκτρικού που δεν έχουμε κατέβει ποτέ ξανά! Κι όμως, εκτός από το κέντρο της Αθήνας, υπάρχουν πολλές ακόμη περιοχές της Αττικής που κρύβουν urban «διαμαντάκια», για όποιον ξέρει να ψάχνει.

Κλείνοντας, όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικές από τις απολαυστικές δραστηριότητες που θα «απογειώσουν» το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ακόμη και αν βρίσκεσαι στην Αθήνα. Όπως και να έχει, δεν χρειάζεται να τις ακολουθήσεις απόλυτα, αλλά να αντλήσεις έμπνευση από αυτές, ώστε να δημιουργήσεις ένα σούπερ καλοκαιρινό πρόγραμμα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στα γούστα και τις επιθυμίες σου.