Πέντε πράγματα που θα ήθελα να μου είχε υπενθυμίσει κάποιος όσο καιρό ήμουν single

Το απόγευμα που η Λ. επέστρεφε από την Αμοργό, έμαθε πως ο πρώην σύντροφός της, με τον οποίο είχε χωρίσει έναν χρόνο πριν, ήταν πλέον σε μία νέα σχέση. Όταν τη ρώτησα πώς αισθάνεται με αυτό το νέο, μου είπε πως αισθάνεται ζήλεια, διότι έναν χρόνο μετά τον χωρισμό τους, εκείνη δεν έχει καταφέρει να τον αντικαταστήσει με κάποιον άλλο, να βρει σε ένα πρόσωπο τη συντροφικότητα που θεωρεί πως λείπει από το παζλ, το οποίο θα ολοκληρώσει τη ζωή της. Ήξερα ακριβώς ποια έπρεπε να ήταν η απάντησή μου, διότι λίγα χρόνια πριν χρειάστηκε να την επαναλαμβάνω πολλές φορές στον εαυτό μου, μέχρι να συναντήσω το πρόσωπο που ολοκλήρωσε το δικό μου παζλ.

Δεν είμαι πια single και είναι αλήθεια πως δεν θα αντάλλαζα τον σύντροφό μου για κανένα από τα αναρίθμητα πλεονεκτήματα που προσφέρει σε κάποιον η single ζωή. Μόνο που να, μερικές φορές μου λείπει εκείνη η εντελώς carefree και κάπως ασταθής εκδοχή του εαυτού μου, οι δυνατότητες που μου έδινε μία ζωή στην οποία δεν χρειαζόταν να προγραμματίζω τα Σαββατοκύριακα από το απόγευμα της Τετάρτης ή να έχω πάντα μπαταρία στο κινητό μου. Και μπορεί να μην ήμουν πάντα σε θέση να αξιοποιήσω αυτά τα προνόμια όμως, είχα μπόλικο χρόνο στη διάθεσή μου, ώστε να τα αναγνωρίσω και να μάθω να τα εκτιμώ. Διότι όπως λέει και μία άλλη φίλη, «ποτέ δεν θα μετανιώσεις τον χρόνο που αφιέρωσες στον εαυτό σου».

Παρακάτω, λοιπόν, έχω συγκεντρώσει μία λίστα με τα πράγματα που θα ήθελα να μου είχε πει κάποιος όσο ήμουν single, αλλά ακριβώς επειδή δεν βρέθηκε κανείς να μου τα πει, τα ανακάλυψα μόνη μου και πρέπει οπωσδήποτε να τα μοιραστώ μαζί σου.

Η προσωπική σου κατάσταση είναι το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να σε απασχολεί

Αν έχεις μία μαμά ή μία γιαγιά που ανυπομονούν να σε δουν ντυμένη στα λευκά, να στέκεσαι αγκαζέ με ένα καλό αγόρι στο κατώφλι της εκκλησίας, πιθανότατα γνωρίζεις ήδη πως η προσωπική σου κατάσταση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ευτυχία άλλων ανθρώπων. Και αυτή η σκέψη, μερικές φορές σε αγχώνει περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Ωστόσο, μην ξεχνάς ούτε στιγμή πως δεν χρωστάς τίποτα και σε κανέναν. Το αν θα είσαι σε σχέση ή όχι, είναι το τελευταίο πράγμα που αξίζει να ζει rent free στο μυαλό σου την παρούσα φάση, μία δημιουργική φάση που εξελίσσεσαι, «κυνηγάς» τους επαγγελματικούς σου στόχους, θέλεις να ταξιδέψεις και να σε γνωρίσεις καλύτερα. Διότι μία καλύτερη σχέση με τον εαυτό σου, μπορεί να αποφέρει πολλές περισσότερες και πολύ πιο ωφέλιμες αλλαγές στη ζωή σου, από ότι ένα «τσεκ» στο κουτάκι «σε σχέση». Έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου για να αγαπήσεις και να αγαπηθείς. Μέχρι τότε, πρέπει πρώτα να μάθεις να αγαπάς τη ζωή σου.

Επένδυσε πιο έξυπνα τον προσωπικό σου χρόνο και μην τον σπαταλάς απερίσκεπτα

Αν είχα τη δυνατότητα να εκπληρώσω μία ευχή, αυτή θα ήταν να μπορούσα να αναπληρώσω τον χρόνο που σπατάλησα απερίσκεπτα, παραμένοντας απασχολημένη με ανθρώπους, οι οποίοι δεν άξιζαν τον χρόνο μου, αντί να επενδύσω αυτόν τον χρόνο στον εαυτό μου. Καλώς ή κακώς, αυτός ο χρόνος ήταν πολύτιμος και δεν γυρίζει πίσω. Δεν μετανιώνω, αλλά ξέρω πως κάθε λεπτό ήταν μία ευκαιρία για μένα να μάθω ή να ζήσω κάτι καινούργιο και συναρπαστικό, να επενδύσω περισσότερο στις φιλίες, την απασχόληση, τα ενδιαφέροντά μου. Μήπως, λοιπόν, θα ήταν καλύτερο να αρχίσεις να δίνεις περισσότερες ευκαιρίες στον εαυτό σου, αντί να δίνεις ευκαιρίες ψάχνοντας για υποψήφιους μελλοντικούς συντρόφους; Να είσαι σίγουρη πως όσο περισσότερο επενδύεις σε εσένα και τα πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία για εσένα, η αναμονή μέχρι να βρεις το επόμενο αγόρι που θα σου «κλέψει» την καρδιά και το μυαλό, θα αξίζει πραγματικά τον χρόνο σου.

Μάθε πώς να μετουσιώνεις τη μοναξιά σε δύναμη και εμπιστοσύνη για τον εαυτό σου

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρω τις δύσκολες -σχεδόν ανυπόφορες- στιγμές της single ζωής, δηλαδή τα βράδια που γυρίζεις μόνη στο σπίτι και κανείς δεν σου εύχεται «όνειρα γλυκά», τα απρόσμενα τηλεφωνήματα που σε ενημερώνουν πως ο πρώην σου είναι σε πάλι σχέση, τα βροχερά πρωινά της Κυριακής που δεν έχεις κάποιον να μοιραστείς τη γεμάτη κανάτα από ζεστό γαλλικό καφέ με γεύση καραμέλα. Είναι οι στιγμές που ίσως πιάσεις τον εαυτό σου να νιώθει άβολα, να τρομάζει με τη σκέψη πως αυτή θα είναι η ζωή από εδώ και στο εξής. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αυτές οι στιγμές είναι που σου μαθαίνουν πώς θα προσφέρεις στον εαυτό σου, αυτό που επιδιώκεις να αποκτήσεις μέσα από έναν σύντροφο. Διότι είναι κάπως παράλογο και επικίνδυνο να προσδοκάς από έναν σύντροφο να αναλάβει εξ ολοκλήρου την κάλυψη των αναγκών σου. Με λίγα λόγια, τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να μάθεις να περνάς και μόνη σου καλά, ώστε να μπορείς αργότερα να απολαύσεις περισσότερο τη μελλοντική συνύπαρξή σου με έναν σύντροφο.

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνεις στην άκρη -επιτέλους- τον πρώην σύντροφό σου

Το για ποιον λόγο επιλέγεις να κρατάς στη ζωή σου ανθρώπους, οι οποίοι δεν σου προσφέρουν κάτι, είναι μία μεγάλη συζήτηση. Ίσως είναι το αντίτιμο που επιβάλλεται να πληρώσεις όσο επιμένεις να τριγυρίζεις μέσα στα στενά πλαίσια του comfort zone σου, αποζητώντας την έγκρισή τους ή νομίζοντας πως κανείς δεν θα σε αγαπήσει ποτέ όσο αυτοί, πράγμα που πιστεύω πως γνωρίζεις ήδη ότι δεν ισχύει. Ναι, μερικές φορές είναι δύσκολο να πάρουμε την απόφαση να βγάλουμε κάποιους ανθρώπους από τη ζωή μας όμως, είναι η αποτελεσματική κίνηση που θα μας εξασφαλίσει χρόνο, μπόλικα αποθέματα ενέργειας και κυρίως, χώρο, για να τρυπώσουν νέοι άνθρωποι στη ζωή μας, άνθρωποι που έχουν πολλά να μας προσφέρουν. Προσπάθησε, λοιπόν, να γίνεις λίγο πιο ειλικρινής με τον εαυτό σου και τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν και να μην ενδίδεις σε «win-lose» επαφές που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν, απλώς επειδή είναι Παρασκευή βράδυ και νιώθεις μόνη.

Φλερτάροντας θα ανακαλύψεις τι είναι αυτό που ζητάς πραγματικά από έναν σύντροφο

Κακά τα ψέματα. Όλες έχουμε πέσει στην «παγίδα» να ασχοληθούμε ή να εξιδανικεύσουμε κάποιον που δεν θα έπρεπε, απλώς επειδή πιστέψαμε τις ανασφάλειές μας, διότι ήταν καλό παιδί ή μας έκανε να νιώθουμε επιθυμητές σε μία δύσκολη περίοδο της ζωής μας, όπου δεν βρίσκαμε κανέναν άλλο καλό λόγο για να νιώθουμε έτσι. Αν ακολουθείς και εσύ αυτήν την τακτική, να ξέρεις πως όσο χάνεις χρόνο με τον λάθος άνθρωπο -και το έχει αντιληφθεί- υπάρχει κάπου εκεί έξω ένας πιο κατάλληλος, ο οποίος αναζητεί εσένα. Συνεπώς, να δίνεις ευκαιρίες αλλά μην αναλώνεσαι πολύ με ανθρώπους που δεν σου κάνουν απευθείας το «κλικ», δεν πληρούν τις προδιαγραφές σου ή κάνουν τη φάση του dating να μοιάζει με Γολγοθά. Έτσι και αλλιώς, αποφασίζοντας να φλερτάρεις, παίρνεις το ρίσκο πως θα γνωρίσεις πολλούς ακατάλληλους, πριν βρεθεί ο κατάλληλος. Είναι μέρος του παιχνιδιού. Επίσης, καλό το dating, αλλά επειδή μπορεί να σε φέρει άνετα στα όρια του burn out, φρόντισε να εξακριβώνεις ποια πρόσωπα δικαιούνται ένα δεύτερο, τρίτο, τέταρτο ραντεβού μαζί σου, πριν συνεχίσεις να βγαίνεις μαζί τους.

Κλείνοντας, αν υπάρχει κάτι που θα ήθελα να μου είχε εκμυστηρευτεί κάποιος όσο καιρό ήμουν single, είναι πως όταν βρεθεί το κατάλληλο άτομο, δεν αποκτάς ξαφνικά, ως δια μαγείας τη σχέση που ονειρευόσουν μαζί του, αλλά τη χτίζετε από κοινού κάθε μέρα. Για να είσαι έτοιμη, λοιπόν, να αντιμετωπίσεις αυτήν την πρόκληση και να χτίσεις με τον άνθρωπο που θες πραγματικά να έχεις δίπλα σου, μία σχέση η οποία θα σε γεμίζει χαρά, δύναμη και ελπίδα, χρειάζεται να έχεις αξιοποιήσει το διάστημα που πέρασες μόνη σου, να δουλέψεις με ανασφάλειες και φόβους που δεν σου επιτρέπουν να διαμορφώσεις τη σχέση που επιθυμείς για τον εαυτό σου.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης