Σωστό ή λάθος: Πόσο καλά ξέρεις την Meryl Streep;

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Σωστό ή λάθος: Πόσο καλά ξέρεις την Meryl Streep;

Meryl Streep: 10 Σωστό ή Λάθος ερωτήσεις για μία από τις καλύτερες ηθοποιούς όλων των εποχών.

Αν σου αρέσουν τα παιχνίδια και αν σου αρέσει και η Meryl Streep τότε είσαι στο σωστό μέρος. Η πολλάκις (λέμε πολλάκις γιατί είναι πλέον τριψήφιος ο αριθμός) υποψήφια για κάθε λογής βραβείο ηθοποιός, έχει σήμερα γενέθλια και εμείς παίζουμε "Σωστό ή Λάθος" για να την μάθουμε ακόμα καλύτερα.

Η συμβουλή μου: μη σπαταλάς τόσο πολύ χρόνο ανησυχώντας για το δέρμα ή το βάρος σου. Ανάπτυξε αυτό που κάνεις, αυτό που βάζεις τα χέρια σου στον κόσμο.

Γεννημένη τον Ιούνιο του 1949 στο Νιου Τζέρσεϊ, η Meryl Streep μεγάλωσε για να γίνει μία από τις πιο καταξιωμένες ηθοποιούς που έχουν περάσει, από τις πιο πολυβραβευμένες και τις πιο αναγνωρίσιμες σε όλο τον πλανήτη.

Italy Venice Film Festival 2019 The Laundromat Red Carpet

The Shining: Τα 10+1 πιο σημαντικά trivia που πρέπει να ξέρεις για να δεις τη Λάμψη όπως πρέπει

Με μεγάλο εύρος, χαρακτηριστική ευελιξία και απαράμιλλο ταλέντο, η Meryl Streep έχει αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στην υποκριτική σκηνή του Χόλιγουντ. Φημισμένη για τις μεταμορφώσεις της και τους αυτοσχεδιασμούς στις πρόβες των γυρισμάτων, μπορεί πανεύκολα να μεταπηδήσει από τον ένα ρόλο στον άλλο, αφήνοντας στο πέρασμά της μια σειρά από εμβληματικές ερμηνείες.

Από τη βραβευμένη με Όσκαρ ερμηνεία της ως Sophie Zawistowski στο "Sophie's Choice" μέχρι την κωμική της ευφυΐα ως Miranda Priestly στο "The Devil Wears Prada" ή το τραγούδι της στο "Mama Mia", η γκάμα της Streep δεν έχει όρια.

Ενσωμάτωσε αυτό που πιστεύεις σε κάθε τομέα της ζωής σου. Πάρε την καρδιά σου στη δουλειά σου και ζήτησε τα περισσότερα και τα καλύτερα και από όλους τους άλλους.

Η Meryl Streep γίνεται σήμερα 74 ετών (έχει την ίδια μέρα γενέθλια με τον Bruce Campbell (65) και την Cyndi Lauper (70)!) και με αφορμή τα γενέθλιά της παίζουμε Σωστό ή Λάθος για να τη μάθουμε ακόμα καλύτερα.

Εσύ πόσο καλά ξέρεις την Meryl Streep;

1. Η Meryl Streep κατέχει ρεκόρ υποψηφιοτήτων Όσκαρ και Χρυσών Σφαιρών

Απάντηση: Σωστό

Ναι, πλέον κατέχει το ρεκόρ υποψηφιοτήτων για τα Όσκαρ και για τις Χρυσές Σφαίρες. Έχει προταθεί συνολικά 21 φορές για Όσκαρ (έχει κερδίσει τρία) και 32 φορές για Χρυσή Σφαίρα (έχει κερδίσει τις 8). Βέβαια, αυτό επίσης σημαίνει ότι είναι και η ηθοποιός που έχει χάσει τις περισσότερες φορές, αλλά αυτές οι μετρήσεις είναι για τους απαισιόδοξους. Το θέμα είναι πως η Meryl Streep και voice-over για τον Kermit τον βάτραχο να κάνει, πάλι υποψήφια θα βρεθεί.

2. Έχει κερδίσει τρία Όσκαρ για τις ταινίες: Kramer vs. Kramer, Sophie's Choice και The Devil Wears Prada

Απάντηση: Λάθος

Ο ρόλος της ως Miranda στο "The Devil Wears Prada" είναι πλέον τόσο χαρακτηριστικός που όλοι νομίζουμε ότι η Ακαδημία την έχει βραβεύσει γι' αυτό, αλλά όχι (αν και πήρε Χρυσή Σφαίρα). Το πρώτο της Όσκαρ είναι όντως για το "Kramer vs. Kramer" (Κράμερ Εναντίον Κράμερ, 1980) που βραβεύτηκε στην κατηγορία Β' Γυναικείου και οι επόμενοι δύο είναι Α' Γυναικείου για: Το "Sophie's Choice" (Η Επιλογή της Σόφι, 1983) και το "The Iron Lady" (Η Σιδηρά Κυρία, 2012) όπου υποδύθηκε την Μάργκαρετ Θάτσερ.

3. Η Meryl Streep παραλίγο να γίνει δικηγόρος

TV Meryl Streep

Απάντηση: Σωστό

Ο Μορφέας πήρε την απάντηση γι' αυτήν και δεν έγινε τελικά. Όταν τελείωσε το σχολείο το 1971, η Streep είχε κάνει αίτηση σε νομική σχολή, αλλά έχασε τη συνέντευξή της για την πήρε ο ύπνος και δεν άκουσε ποτέ το ξυπνητήρι της. Η ηθοποιός λέει πάντα πως αυτό το είδε ως σημάδι ότι ήταν γραφτό να γίνει κάτι τελείως διαφορετικό. Ακολούθησε το ένστικτό της και γράφτηκε στη δραματική σχολή του Yale.

4. Παραλίγο να γίνει η Elen Ripley στις ταινίες Alien

ellen-ripley.png

Απάντηση: Σωστό

Ήταν φιναλίστ για να γίνει η Ellen Ripley στο Alien (1979) του James Cameron, αλλά ο ρόλος πήγε τελικά στην Sigourney Weaver, με την οποία είναι φίλες και ήταν και συμμαθήτριες στο Yale. Να πούμε βέβαια, πως υπάρχει λίγη Streep στις Alien ταινίες, αλλά με τελείως διαφορετικό τρόπο. Λέγεται πως όταν γυριζόταν το "Alien³" του 1992, έπρεπε να φτιαχτεί ένα προσθετικό για το κεφάλι της Ripley και γι' αυτό έπρεπε να φτιαχτεί και ένα καλούπι. Το cast όμως, είχε γυρίσει στις ΗΠΑ και το συνεργείο ήταν στην Αγγλία. Αντί λοιπόν να καλέσουν πίσω την Weaver, χρησιμοποίησαν ένα καλούπι της Meryl Streep που προϋπήρχε από παλαιότερο έργο και ήταν ακόμα στο στούντιο.

5. Ξέρει να παίζει βιολί

music-of-the-heart.png

Απάντηση: Σωστό

Κι όμως! Έμαθε να παίζει βιολί για την ταινία "Music of the Heart" του 1999 (ελλ. τίτλος, Μια Τρυφερή Σχέση), ρόλος που παραλίγο να πάει στην Madonna. Η Streep παίζει όντως βιολί στην ταινία και έμαθε κάνοντας εξάσκηση έξι ώρες τη μέρα για 8 εβδομάδες. Η ταινία είναι μια αληθινή ιστορία για την Roberta Guaspari που υποδύεται η Meryl Streep. Η Roberta είναι υπεύθυνη για την ίδρυση του Opus 118 Harlem School of Music και έγινε γνωστή για τους αγώνες της για τη μουσική εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για ένα γλυκό βιογραφικό μουσικό δράμα του '90 που δείχνει τη σημασία της μουσικής και το γιατί θα έπρεπε να είναι μέρος στην εκπαίδευση κάθε παιδιού, ανεξαρτήτως υπόβαθρου. Εκτός αυτού, γενικά η Streep έχει στενή σχέση με τη μουσική: εκτός από τους πολλούς μουσικούς της ρόλους, όταν ήταν μικρή είχε κάνει μαθήματα φωνητικής και μάλιστα στα 12 της έκανε μαθήματα για όπερα.

6. Το μεγάλο της break στο Χόλιγουντ ήρθε με τη βοήθεια του Al Pacino

deer-hunter.png

Απάντηση: Λάθος

Ήρθε με τη βοήθεια του Robert De Niro, όχι του Pacino. Ο πρώτος της μεγάλος ρόλος ήταν στην ταινία "The Deer Hunter" (Ο Ελαφοκυνηγός, 1978), που ήταν μάλιστα και η πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ. Τον ρόλο της Linda τον πήρε με τη βοήθεια του De Niro, ο οποίος την είχε δει στο θέατρο να υποδύεται την Dunyasha στον "Βυσσινόκηπο" του Anton Chekhov το 1977 και την πρότεινε.

7. Υπάρχει μια μεγάλη αγάπη για την οποία δεν μιλάει σχεδόν ποτέ

meryl-streep-cazale.png

Απάντηση: Σωστό

Η Meryl Streep είχε μια πολύ έντονη, μοναδική σχέση με τον John Cazale, με το οποίο παίξανε και μαζί στον Ελαφοκυνηγό. Ο Cazale τότε ήταν και πιο γνωστός από την Streep μιας και όλοι τον αναγνώριζαν από τον Νονό. Ο ηθοποιός απεβίωσε σε ηλικία 42 ετών από καρκίνο των πνευμόνων και ήταν άρρωστος όσο γύριζαν τον Ελαφοκυνηγό, το οποίο και δεν πρόλαβε ποτέ να δει. Τον Cazale τον γνώρισε σε ένα θεατρικό και έμεινε μαζί του τρία χρόνια, μέχρι και το τέλος του. Έκτοτε δεν μιλάει σχεδόν ποτέ γι' αυτήν τη σχέση (ή και για όποια ακολούθησε).

8. Την μπερδεύανε συχνά με την Jessica Lange

jessica-lange-01.png

Απάντηση: Λάθος

Δεν την μπερδεύανε συχνά με την Lange, αλλά με την Glenn Close. Μάλιστα υπάρχει μια αναφορά που λέει πως όταν ήταν έγκυος στο τέταρτο παιδί της, ενώ ψώνιζε σε ένα κατάστημα βρεφικών ειδών στο Λος Άντζελες, οι υπάλληλοι της έδιναν πολλά βρεφικά προϊόντα και την ώρα που ήταν έτοιμη να φύγει της ψιθύρισαν: "Σε αγαπήσαμε στο Fatal Attraction".

9. Έχει παίξει σε 7 μιούζικαλ

Απάντηση: Λάθος

Έχει παίξει σε 6 συνολικά, αν και έχει τραγουδήσει σε πολλά παραπάνω από αυτά. Αν σε μπερδεύει και μέτρησες και το "Florence Foster Jenkins", δεν ήταν μιούζικαλ, αλλά μουσική βιογραφία. Κατά τα άλλα έχει παίξει στα "Into the Woods", "A Prairie Home Companion", "The Prom", "Mary Poppins Returns", "Mamma Mia!" και "Mamma Mia! Here We Go Again".

10. Δεν έχει πάρει ρόλο γιατί δεν ήταν "πολύ όμορφη"

meryl-streep-young.png

Απάντηση: Σωστό

Όπως κάθε νέος ηθοποιός, όταν ξεκινούσε την καριέρα της πήγαινε σε πολλές οντισιόν. Είχε πάει λοιπόν και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία King Kong (ρόλος που πήγε τελικά στην Jessica Lange) του Dino De Laurentiis, ο οποίος είπε στον γιο του στα ιταλικά για την Streep "Αυτό είναι άσχημο, γιατί μου το έφερες;". Η Maryl Streep όμως ήξερε λίγα ιταλικά και του είπε "Λυπάμαι πολύ που δεν είμαι τόσο όμορφη όσο θα έπρεπε, αλλά, ξέρετε - αυτό είναι. Αυτό παίρνεις". Συνέχισε με τους ρόλους της στο Μπροντγουεϊ (όπου γνώρισε τον Cazle) και λίγο καιρό μετά έπαιξε στο θεατρικό που την είδε και ο De Niro και την πρότεινε για τον Ελαφοκυνηγό.

Τα υπόλοιπα, όπως λένε και στο Χόλιγουντ, είναι ιστορία.

Νομίζω ότι βρίσκεις τον δικό σου δρόμο. Έχεις τους δικούς σου κανόνες. Έχεις τη δική σου αντίληψη για τον εαυτό σου και σε αυτό θα βασιστείς. Στο τέλος, είναι αυτό που αισθάνεσαι σωστό για σένα. Όχι αυτό που σου είπε η μητέρα σου. Όχι αυτό που σου είπε κάποια ηθοποιός. Όχι αυτό που σου είπε κάποιος άλλος, αλλά η μικρή, ήρεμη φωνή.