Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού: Wine pairing και παραμυθένιοι ξενώνες στους δρόμους του κρασιού

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού: Wine pairing και παραμυθένιοι ξενώνες στους δρόμους του κρασιού

Από το Chateau Miraval του Brad Pitt στη Γαλλία, μέχρι το καλιφορνέζικο Carmel Road της Drew Barrymore και τα θρυλικά οινοποιεία της ελληνικής περιφέρειας.

Από τη Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου

Ένα ταξίδι στον κόσμο του κρασιού είναι πάντα μια απολαυστική εμπειρία. Ακούγεται ίσως παράλογο να ταξιδέψει κανείς μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει και να δοκιμάσει μόνο ένα κρασί! Όμως αν το δούμε στην πραγματική του διάσταση ο οινοτουρισμός είναι μαγεία, είναι μια περιήγηση στις γεύσεις και τις μυρωδιές ενός τόπου, στην απόλαυσης των αισθήσεων σε συνδυασμό με το χώμα και τον αέρα.

Πόσες εικόνες μπορείς να νιώσεις κλείνοντας τα μάτια σου και απλώς μυρίζοντας ένα ποτήρι κρασί; Πόσα στοιχεία μπορεί να περικλείει μέσα της μια γουλιά;

Από το Chateau Miraval του Brad Pitt στη Γαλλία μέχρι το καλιφορνέζικο Carmel Road της Drew Barrymore και τα θρυλικά οινοποιεία της ελληνικής περιφέρειας, μπορεί κανείς να αντιληφθεί πως ο οινοτουρισμός αποτελεί μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία (και φιλοφοφία). Πάμε να την ανακαλύψουμε...

Τα στατιστικά μιλούν από μόνα τους...

Ο οινοτουρισμός κατέχει ένα δυναμικό κομμάτι της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας και αποτελεί πολύ παραπάνω από μια ξενάγηση σε ένα οινοποιείο. Ενδεικτικό είναι ότι περίπου 27.000.000 ταξιδιώτες στις ΗΠΑ και 5.000.000 στην Ιταλία εντάσσουν τα τελευταία χρόνια την επίσκεψή τους σε κάποιο οινοποιείο στο ταξίδι τους. Η Τοσκάνη και η κοιλάδα της Napa Valley στην Καλιφόρνια αποτελούν τις μεγαλύτερες κοιτίδες οινοτουρισμού, με την περιοχή της ΗΠΑ να έχει προσελκύσει μόνο το 2014 περισσότερους από 3.300.000 ανθρώπους. Ο οινοτουρισμός παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη μετά από συντονισμένη προσπάθεια διαφήμισης και προώθησης, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή το 1975 ενώ μεγαλύτερη ώθηση δόθηκε το 1976 μετά από διαγωνισμό κρασιού που έγινε στο Παρίσι (Paris Wine Tasting of 1976). Άλλες περιοχές, όπως η Καταλονία της Ισπανίας έχουν αρχίσει να προωθούν τον οινοτουρισμό από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, συνδυάζοντας τόσο τα μαγευτικά οινοποιεία τους όσο και τις υπέροχες παραλίες τους, για τις οποίες η Ισπανία είναι ευρέως γνωστή.

Στις ΗΠΑ 27.000.000 ταξιδιώτες έχουν ασχοληθεί με δραστηριότητες που σχετίζονται με τη μαγειρική και το κρασί. Στην Ιταλία το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε περίπου 5.000.000 ταξιδιώτες, αποφέροντας έσοδα 2.500.000 ευρώ.

Ακόμη και ο stars «ορκίζονται» στον οινοτουρισμό

Τι θα έλεγες αν σου δινόταν η ευκαιρία να δοκιμάσεις το κρασί από τους αμπελώνες της Drew Barrymore, του Brad Pitt ή της Camerozn Diaz; Οι περισσότεροι stars αγαπούν το κρασί και γι΄αυτό υπογράφουν μερικά από τα διασημότερα labels του κόσμου. Μήπως θα ήθελες καλύτερα ένα κρασί από τον Sting και την σύζυγό του, Trudie Styler ή την Pink; Όχι, δεν είναι αστείο! Οι παραπάνω celebrities είναι λάτρεις των κρασιών και διαθέτουν τα δικά τους οινοποιεία.

Πίσω από κάθε ετικέτα κρασιού -όπως μπορείς να αντιληφθείς- κρύβεται μια απίστευτα δαπανηρή ομαδική προσπάθεια εκπληκτικών αναλογιών. Οι λάτρεις του κρασιού έχουν πάντα το όνειρο ενός δικού τους μικρού (ή μεγάλου) κελαριού με ετικέτες πολλών ιδιαίτερων κρασιών. Ωστόσο, λίγοι μπορούν να το αντέξουν οικονομικά. Όσο για αμπελώνες και οινοποιεία; Αυτά κι αν χρειάζονται κόστος για τη δημιουργία και συντήρησή τους. Κι επειδή στη showbiz πολλοί είναι οι οινόφιλοι που έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα την αγάπη τους για τα κρασιά, πάμε να δούμε ποιοι stars έχουν δημιουργήσει τα δικά τους οινοποιεία, στήνοντας πίσω από αυτά μια ολόκληρη επιχείρηση...

Πάμε μια βόλτα στη Γαλλία και στο Chateau Miraval του Brad Pitt

Έχει γίνει το μήλον της έριδος ανάμεσα στους δύο διάσημους ιδιοκτήτες του, διεκδικώντας το όσο τίποτ' άλλο. Μιλάμε φυσικά για τον Brad Pitt και την Angelina Jolie, με τον πρώτο να αποκτά και τυπικά την πλήρη ιδιοκτησία μετά από την δικαστική απόφαση που ήθελε την Jolie να πουλά το μερίδιό της και ν΄αποχωρεί. Το Château Miraval είναι ένας αμπελώνας που βρίσκεται στο χωριό Correns, ακριβώς βόρεια του Brignoles, ένα χωριό στο διαμέρισμα Var στη νότια Γαλλία.

Ο Brad Pitt, οινόφυλος και λάτρης της Γαλλίας ο ίδιος, ερωτεύθηκε το διάσημο κτήμα της Προβηγκίας από την πρώτη στιγμή. Εν αντιθέσει με την Angelina πήγαινε πολύ πιο συχνά για να δει τα αμπέλια, να πει τις ιδέες του και γενικότερα έδειχνε την αγάπη του για το κρασί.

To Château Miraval αποτελεί πόλο έλξης πολλών φίλων του κρασιού (αλλά και του Brad Pitt φυσικά) καθώς δεν διαθέτει μόνο μια από τις πιο δημοφιλείς ετικέτες παγκοσμίως αλλά αποτελεί και ένα σημείο που εκμπέμπει λάμψη Hollywood. Ο διάσημος αμπελώνας του Pitt προωθεί έτσι με τον καλύτερο τρόπο τον θεσμό του οινοτουρισμού στη Γαλλία και ανεβάζει τον ίδιο στο βάθρο της επιτυχίας.

H Drew Barrymore μας συστήνει το Camel Road Winery στην Καλιφόρνια

Η ετικέτα της ηθοποιού Drew Barrymore αποτελείται σήμερα από 3 διαφορετικά είδη κρασιού: ένα Pinot Grigio, ένα ροζέ Pinot Noir και ένα κόκκινο μείγμα Pinot Noir με σταφύλια που προέρχονται από τo Central Coast. To Barrymore Wines είναι μια συνεργασία με την Jackson Family Wines—την αμπελουργική αυτοκρατορία που ιδρύθηκε από τον Jess Jackson στην κομητεία Sonoma το 1982—που παράγεται με την ετικέτα Carmel Road, της οποίας οι αμπελώνες βρίσκονται στην κομητεία Southern Monterey. Όσον αφορά την οινοποίηση στην Καλιφόρνια, πρόκειται για μια περιοχή με δροσερό κλίμα και είναι περισσότερο γνωστή για τα μοναδικά και οικονομικά κρασιά της, στα οποία εμπίπτουν οι επιλογές του Barrymore.

Με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ $16 και $28, είναι αρκετά προσιτά για αρχάριους οινοπότες, αλλά και ενδιαφέρουσες για πιο προχωρημένους λάτρεις του κρασιού που αναζητούν φθηνές αλλά συνάμα και αξιόλογες ετικέτες. Η Barrymore θυμάται την πρώτη φορά που δοκίμασε το νέο ροζέ στο σπίτι της, μια στιγμή που την χαρακτηρίζει ως μια από τις πιο αξέχαστες στιγμές της από το 2017 μέχρι στιγμής. «Το να το ανοίξω και να το δοκιμάσω για πρώτη φορά ήταν πραγματικά, πολύ σημαντικό, επικό. Ήπια θυμάμαι ένα ποτήρι ενώ μαγείρευα το βραδινό στην κόρη μου. Ήταν μια από τις πιο ευχάριστες βραδιές της ζωής μου».

Στάση στην Τοσκάνη και στο Il palagio του Sting και της συζύγου του,Trudie Styler

«Όποιες και αν είναι οι προκαταλήψεις των ανθρώπων σχετικά με το κρασί μας, τα αποτελέσματα που έδωσαν μερικοί από τους πιο απαιτητικούς κριτικούς κρασιού στην επιχείρηση μιλούν από μόνες τους», λέει ο Sting που μαζί με την σύζυγό του Trudie Styler, κατέχουν το Il Palagio, ένα ιστορικό κτήμα στην αγροτική Τοσκάνη. Μέσα στο εκπληκτικό κτήμα του οινοποιείου τους, περιέχεται και η τοσκανέζικη βίλα, που αποτελεί την καρδιά του Il Palagio. Και πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις.

Η διαμονή και η φιλοξενία στη βίλα μένει αξέχαστη σε κάθε οινόφιλο. Το κτήμα βρίσκεται στην κορυφή μιας μεγάλης απότομης διαδρομής, με θέα στους μακρινούς λόφους της Τοσκάνης και την «κυματιστή» ύπαιθρο. Προσφέρει μια εκπληκτική πανοραμική θέα με αμπέλια, ελαιώνες, κυπαρίσσια και βελανιδιές, καθώς και θέα στα καταπράσινα Απένινα στο βάθος. Κάθε μοναδικό δωμάτιο έχει θέα που κόβει την ανάσα και χαρίζει γαλήνη. Όπως και με το υπόλοιπο κτήμα, η Villa Il Palagio έχει ανακαινιστεί όμορφα, παρέχοντας μια όαση ηρεμίας, με ένα δροσερό χαγιάτι για να χαλαρώσουν οι επισκέπτες τις μεγάλες ζεστές μέρες της Τοσκάνης, ένα γήπεδο τένις, τραπεζαρίες, μια γαλήνια λίμνη, κοντινούς στάβλους και αμέτρητα όμορφα μέρη για να εξερευνήσει κανείς.

Ο οινοτουρισμός στην Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι την Καβάλα

Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι ακόμη τόσο γνωστή στους οινόφιλους τουρίστες, όμως υπάρχουν αξιόλογα οινοποιεία, κυρίως στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα, στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου, στην Πελοπόννησο και την Αττική. Στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα περίπου 1.000 οινοποιεία. Ο οινοτουρισμός στη χώρα μας σημειώνει ολοένα και μεγαλύτερη άνθηση καθώς οι οινοπαραγωγοί έχουν εμπλουτίσει τις υπηρεσίες και τον τεχνολογικό εξοπλισμό τους, παρέχοντας στους ταξιδιώτες παροχές υψηλού επιπέδου τόσο σε ξεναγήσεις και δοκιμές όσο και σε φιλοξενία.

Στην Ελλάδα, με τα πανέμορφα αμπελοτόπια και τη οινική ιστορία αποτυπωμένη σε μνημεία και στην παράδοση ο οινοτουρισμός αποτελεί το μέσο για την προώθηση του πολιτισμού και των τοπικών προϊόντων της χώρας μας σε όλους τους ταξιδιώτες. Δεν είναι λίγοι οι αμπελώνες που προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία ξεναγήσεων, γεύσεων και διαμονής.

Οι δραστηριότητες του οινοτουρισμού περιλαμβάνουν επισκέψεις από οργανωμένα γκρουπ τουριστών σε οινοποιεία όπου πραγματοποιείται η παραγωγική διαδικασία του κρασιού. Από τη συγκομιδή των σταφυλιών, μέχρι την παραγωγή του κρασιού οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γεμίσουν γνώσεις κι εμπειρίες που δεν μένουν μόνο στην αίσθηση της ακοής και της όρασης.

Το κρασί διεγείρει όλες τις αισθήσεις μας! Μια από τις πιο απολαυστικές διαδικασίες του κρασιού είναι το wine pairing, οι δοκιμές και οι γευσιγνωσίες που οργανώνονται για την καλύτερη απόλαυση του οίνου. Όλες οι δοκιμές συνοδεύονται με αντίστοιχα εδέσματα από τοπικά προϊόντα τα οποία μπορεί να αποτελούν ιδιαίτερο γνώρισμα μαγειρικής του κάθε τόπου. Πολλά οινοποιεία διαθέτουν και εκπληκτικούς ξενώνες, που είναι δημιουργημένοι έτσι ώστε να διατηρούν το στυλ και την παράδοση του οινοποιείου, προσφέροντας στους επισκέπτες παροχές υψηλών προδιαγραφών. Το Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο, το Semeli στη Νεμέα, το κτήμα Σιγάλα στη Σαντορίνη και το κτήμα Αργυρού στο Πολύδροσο Παρνασσού είναι μερικά από τα καταλύματα που αξίζει κανείς ν΄ανακαλύψει.

Οι περισσότερες επισκέψεις στα οινοποιεία πραγματοποιούνται στο μέρος όπου παράγεται το κρασί συνεπώς οι ταξιδιώτες έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να γνωρίσουν από κοντά τους αμπελώνες ή τις μονάδες επεξεργασίας του κρασιού αλλά να δοκιμάσουν και ν' αγοράζουν τα κρασιά από τις εγκαταστάσεις του οινοποιείου. Με αυτόν τον τρόπο η συνεισφορά των επισκεπτών στις ετήσιες πωλήσεις των κρασιών αυτών κυμαίνεται στο 33%.

Μπορεί κανείς να συναντήσει wine pairing ή Wine Tasting, περίτεχνες δηλαδή διαδικασίες γευσιγνωσίας από εξειδικευμένους οινοποιούς και γευστιγνώστες, που περιλαμβάνουν συνδυασμούς γεύσεων ανάλογα με το κρασί της επιλογής μας και τεχνικές για την καλύτερη ισορροπία τους στον ουρανίσκο μας.

Ο οινοτουρισμός είναι ένα ταξίδι περιπλάνησης και εξερεύνησης σε τόπους και γεύσεις, ένα ταξίδι που δεν μπορεί ν΄αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Γιατί ένα ποτήρι κρασί δεν είναι ποτέ απλά «ένα ποτήρι κρασί», κρύβει μέσα του ολόκληρες ιστορίες...

Salute!