Ο Ermis για τη μουσική του: Συχνά οι πιο απλές στιγμές είναι αυτές που πυροδοτούν τη δημιουργία

Ο Ermis για τη μουσική του: Συχνά οι πιο απλές στιγμές είναι αυτές που πυροδοτούν τη δημιουργία
Lefteris_Partsalis

Για τον Ermis, τον μουσικοσυνθέτη που ξεκίνησε την καριέρα του στον ψηφιακό κόσμο της εποχής μας, η μουσική του κατέχει τον κεντρικό ρόλο της ζωής του.

Είναι η κινητήριος δύναμη για τη δημιουργικότητά του, ενός είδους «καταφύγιο» για όσα περνούν από το μυαλό και την καρδιά του.

«Η δημιουργία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Η μουσική, συγκεκριμένα, είναι το ημερολόγιο, στο οποίο εκμυστηρεύομαι όλες τις εμπειρίες, τους προβληματισμούς, τις χαρές και τα όνειρά μου» εκμυστηρεύεται στο Queen.gr ο κατά κόσμον Ερμής Γεραγίδης και περιγράφει πώς δημιουργεί μια καινούρια σύνθεση, τι είναι αυτό που τον εμπνέει και ποιες συνθήκες τον ευνοούν.

«Συχνά οι πιο απλές στιγμές είναι αυτές που πυροδοτούν τη δημιουργία: Μια καλή ιστορία που ακούω για πρώτη φορά, μια συζήτηση, μια βουτιά, η αίσθηση της άμμου στα χέρια», περιγράφει μεταφέροντας σε όποιον έχει δίπλα του, το όραμά του. Ο Ermis αναγνωρίζει πάντως πως «υπάρχουν στιγμές βέβαια, που θέλεις τόσο πολύ απλά να τις ζήσεις που η δημιουργία μοιάζει βάρος περιττό».

ERMIS_2.jpg

Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνθήκες δημιουργίας ενός έργου για τον Ermis διαφοροποιούνται κατά περίσταση: «Η συνθήκη συνεχώς αλλάζει, γι’ αυτό άλλωστε αλλάζει και η μουσική. Η έμπνευση μπορεί να με βρει περιτριγυρισμένο από κόσμο και φασαρία στο κατάστρωμα του πλοίου για τη Χίο ή και απολύτως μόνο σε κάποια απομακρυσμένη παραλία. Συνήθως όμως, ξοδεύω τον χρόνο μου στο γαλάζιο μου πιάνο, στο studio μου στη Βούλα, με την πόρτα τόσο ανοιχτή όσο χρειάζεται ο ‘Πίπης’ (ο γάτος) για να μπει, να φάει και να κοιμηθεί».

Οι επιτυχίες που έχει καταγράψει ο Ermis, στη σύντομη μέχρι τώρα επαγγελματική πορεία του στη μουσική, έχουν φέρει τη θερμή ανταπόκριση του κόσμου. «Με κάνει να νιώθω πως όλες μου οι αγωνίες και σκέψεις που οδήγησαν στην αφοσίωσή μου στη μουσική, άξιζαν. Η αξία ενός έργου ξεπερνά το δημιουργό αλλά και τα μέσα δημιουργίας. Οι ακροατές/ ακροάτριες συχνά βλέπουν στα κομμάτια μου περισσότερα από θα μπορούσα να δω ποτέ εγώ και αυτό είναι υπέροχο, σχολιάζει ο ίδιος και στέκεται ιδιαίτερα στη στιγμή που του έδειξε πως η μουσική του έχει πράγματι ανταπόκριση: «Το 2000, η μητέρα μου αγόρασε στον αδερφό μου Φίλιππο, ένα μικρό βιβλίο - πιανάκι, με κομμάτια όπως το ‘η γιαγιά μας η καλή’ και το ‘δεν περνάς κυρά Μαρία’. Χάρη σε αυτό γοητεύτηκα πρώτη φορά από τη μουσική και άρχισα σιγά-σιγά να την εξερευνώ, να τη μαθαίνω μόνος μου και να την ερωτεύομαι. Χρειάστηκα, βέβαια, ακόμα δεκαοκτώ χρόνια για να αποφασίσω να αφοσιωθώ στη μουσική», διηγείται και συνεχίζει: «Παρότι η μουσική με συνεπήρε από μικρή ηλικία, δεν πίστεψα ποτέ μεγαλώνοντας πως θα μπορούσα να το ακολουθήσω επαγγελματικά. Η πρώτη φορά που άνοιξα αυτό το ‘παραθυράκι’ ήταν στα δεκαεπτά μου χρόνια όπου έστειλα τη μουσική μου στο Υπουργείο Τουρισμού και προς έκπληξή μου, έλαβα άμεση και θετική απάντηση. Με την Ελευθερία Φίλη που μου είχε απαντήσει τότε και μου είχε δώσει τόσο κουράγιο, διατηρούμε ακόμα επαφή. Πρόσφατα ξαναδιάβασα εκείνο το e-mail προς την Ελευθερία και ένιωσα υπερηφάνεια που ο έφηβος εαυτός μου το τόλμησε. Εύχομαι η πορεία μου να δώσει έστω και λίγο κουράγιο σε μελλοντικούς δημιουργούς».

ERMIS_3.jpg

Ο Ermis θεωρεί το ελληνικό καλοκαίρι «ασυναγώνιστο» και προσπαθεί να το κρατά στη ζωή του όλο τον χρόνο: «Στα περισσότερα κομμάτια μου, κρύβονται ηχογραφήσεις από καλοκαιρινές στιγμές, άλλες ευδιάκριτες και άλλες κρυμμένες. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται και στο ομώνυμό μου EP με τίτλο ‘ Καλοκαίρι΄».

Η δημιουργικότητα είναι που ενώνει την ιστορία του Ermis με το Bombay Sapphire Gin, το ποτό που ανακινεί το δημιουργικό πνεύμα και κάνει τα πράγματα διαφορετικά όλους μας, ξεκλειδώνοντας τη δημιουργικότητά μας και δείχνοντάς μας πώς η φαντασία δημιουργεί το μοναδικό. Η δημιουργικότητα άλλωστε είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Bombay Sapphire Gin μιας και το ίδιο είναι μια όμορφα αρμονική σύνθεση γεύσεων.

Ο Ermis αντλώντας έμπνευση από το χαρακτηριστικό μπλε του Bombay Sapphire, του ελληνικού καλοκαιριού, του ουρανού και της θάλασσας, δημιούργησε ένα μοναδικό μουσικό κομμάτι.

Ακούστε εδώ τη μουσική που δημιούργησε ο Ermis για το Queen.gr, με έμπνευση από το Bombay Sapphire:

«Το μπλε του Bombay Sapphire με μεταφέρει σε μια νησιώτικη, απογευματινή θέα, την οποία διαδέχεται μια ζωντανή νύχτα κοντά στη θάλασσα και τους ανθρώπους της. Το κομμάτι δανείζεται στοιχεία από το ελληνικό μουσικό ηχόχρωμα και εξελίσσεται σε ένα βαθύ ρυθμικό κομμάτι που σε βυθίζει στο μπλε του Αιγαίου», σχολιάζει ο ίδιος για το έργο του.

ERMIS_4.jpg

Το Bombay Sapphire, σε συνεργασία με καλλιτέχνες και σχεδιαστές βάζει τη δημιουργικότητα στην καρδιά όλων μας, εμπνέει και ενεργοποιεί πολλές μορφές δημιουργικότητας μέσω συνεργασιών, ενώ ανέκαθεν προσκαλούσε τους ανθρώπους να ανακαλύψουν την δημιουργική τους πλευρά. Η μοναδική του σύνθεση άλλωστε εκφράζει απολύτως δημιουργικότητα και έμπνευση. Η γεύση του δημιουργείται μέσα από μια διαδικασία εκχύλισης με ατμό: Τα δέκα πολύτιμα βότανα που περιέχει διατηρούνται ξεχωριστά από το απόσταγμα, μέσα σε διάτρητα χάλκινα καλάθια και απελευθερώνουν το άρωμά τους με την άνοδο του θερμού ατμού. Το άριστο αποτέλεσμα στη γεύση συναντά τη μοναδική σύνθεση στο γυάλινο μπουκάλι, με το απολύτως χαρακτηριστικό μπλε χρώμα.

ERMIS_5.jpg

«Το καλοκαίρι θα βρίσκομαι στο νησί της Χίου, όπου συνθέτω την προσωπική μου μουσική καθώς και το soundtrack για διάφορες ταινίες. Το νησί με βοηθά να επιστρέψω σε όμορφα μέρη των παιδικών μου αναμνήσεων, τα οποία αναδύονται μέσα από νέες μελωδίες. Στο άμεσο μέλλον στοχεύω να δημοσιεύσω τις μελωδίες αυτές, να συνθέσω για μια ταινία μεγάλου μήκους και να κάνω λίγες και καλές νέες δισκογραφικές συνεργασίες», μας λέει ο Ermis, μιλώντας για τα επόμενα σχέδιά του. Άλλωστε, η έμπνευση για δημιουργία μπορεί να έρθει παντού και ανά πάσα στιγμή…

#ΑπολαυστεΥπευθυνα