Η κεραμίστρια Εύη Γεωργακοπούλου απελευθερώνει την έκφρασή της μέσα από τη δημιουργία

Η κεραμίστρια Εύη Γεωργακοπούλου απελευθερώνει την έκφρασή της μέσα από τη δημιουργία
Lefteris_Partsalis

Η γυναικεία μορφή κυριαρχεί στο έργο της evi geo (Εύης Γεωργακοπούλου), που δημιουργεί κεραμικά.

Η γυναικεία μορφή κυριαρχεί στο έργο της evi geo (Εύης Γεωργακοπούλου), που δημιουργεί κεραμικά, δίνοντας σχήμα στον πηλό με τα χέρια της, προτού τον στολίσει με τα σχέδιά της. Η δημιουργία είναι για την Εύη «απελευθέρωση»: «Είναι ένας τρόπος έκφρασης πολύ απελευθερωτικός, δε μπορώ να φανταστώ τι θα γινόταν αν δεν είχα αυτό το ‘προνόμιο’. Ποτέ όμως δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένη με αυτό που κάνω - και αυτό είναι το θέμα. Υποθέτω πως είναι ο κινητήρας που μας κάνει να δημιουργούμε, για να μας βοηθήσει να μην ‘βαριόμαστε’ τον εαυτό μας», δηλώνει για τη διαδικασία κατά την οποία η σκέψη, το όραμα, η ιδέα της γίνονται πραγματικότητα.

Η έμπνευση άλλωστε, έρχεται από συγκεκριμένες πηγές για την ίδια: «Εμπνέομαι από την αγάπη, τη βροχή, τη φύση και το γυναικείο πνεύμα. Ανεξάρτητα από το μέσο, ​​είτε είναι σε καμβά, χαρτί, κεραμικό, το έργο μου απεικονίζει τη γυναικεία μορφή συνδυάζοντας τη με διάφορα στοιχεία της φύσης – ογκώδη σώματα ανάμεσα σε άλλα σώματα, σταματημένα αλλά όχι παγιδευμένα, που βρίσκονται ανάμεσα στη μνήμη και την επιθυμία. Οι χαρακτήρες των γυναικών τις περισσότερες φορές αναμειγνύονται, προσκαλώντας το κοινό να παρακολουθήσει μια αποπλάνηση που δεν θα μπορούσε παρά να είναι όραμα, με μια μικρή δόση νοσταλγίας», μας εξηγεί.

Η ίδια η διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας πάντως έρχεται περιπετειωδώς στη ζωής, καθώς η Εύη εργάζεται ως γραφίστρια και είναι μητέρα: «Με την ιδιότητα της εργαζόμενης μητέρας, η καθημερινότητά μου είναι πολύ θορυβώδης, χαοτική και πολύ… ψηφιακή. Τις λίγες ώρες που χρειάζομαι να αποκολληθώ από την οθόνη και να δουλέψω με κάτι απτό και αληθινά δημιουργικό, χρειάζομαι την ησυχία και την ηρεμία, για να απολαμβάνω όλη τη διαδικασία με ό,τι την περιβάλει - ακόμα κ αν αυτό είναι ο ήχος του τροχού».

Η ενασχόληση με την κεραμική ήρθε με απολύτως φυσικό τρόπο στη ζωή της: «Νομίζω ότι δεν χρειάστηκε να το αποφασίσω. Ήταν μια σειρά πραγμάτων που με ώθησε προς τα εκεί. Θυμάμαι τον εαυτό μου από πολύ μικρή να ζωγραφίζω χαρακτήρες - το γυναίκειο σώμα πάντα μου δημιουργούσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να το μελετήσω να το ζωγραφίσω. Μετά τη γραφιστική, ήθελα να βελτιώσω την εικονογράφησή μου, ήθελα να μπορώ να αποτυπώσω χωρίς κανόνες αυτά που σκεφτόμουν. Όταν αυτό έφτασε σε ένα επίπεδο που ένιωθα πιο σίγουρη, ήθελα να μπορώ να δημιουργώ και σε άλλες επιφάνειες, εκτός του χαρτιού. Εκεί κάπου συνάντησα την κεραμική, που μου έδωσε την ελευθερία που χρειαζόμουν για να δημιουργήσω και να ανακαλύψω την τεχνική του τροχού, ώστε να μάθω να δημιουργώ με τα χέρια μου φόρμες που αργότερα θα έντυνα με τα σχέδια μου». Όσον αφορά στην ανταπόκριση που έχει το έργο της στο κοινό, η Εύη τη δέχεται με σεμνότητα και ως κινητήριο δύναμη: «Παίρνω ό,τι χρειάζομαι από αυτό και συνεχίζω να ρέω», δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορώ να φανταστώ την δημιουργία ως ‘όρο’ χωρίς βασικούς παράγοντες όπως τον ήλιο και το φως του. Όσο βουνίσια και να θεωρώ την ψυχή μου, η θάλασσα είναι αυτή που τη γεμίζει. Σε όλα τα έργα μου οι γυναικείες μορφές αποκτούν μια ιδιότητα, έναν ρόλο, στη φύση, στο πραγματικό και στο απόλυτο κενό», δηλώνει η ίδια για την έμπνευση που μπορεί να προσφέρει το ελληνικό καλοκαίρι και το μπλε της θάλασσας και του ουρανού – ένα μπλε σαν αυτό του Bombay Sapphire. Η δημιουργικότητα που μας κάνει να νιώθουμε ζωντανοί και μας ωθεί να δημιουργήσουμε από το καθετί, εκφράζοντας τη δική μας προοπτική, είναι το αξίωμα και για το Bombay Sapphire, το brand που ανακινεί το δημιουργικό πνεύμα και κάνει τα πράγματα διαφορετικά, σε συνεργασία με καλλιτέχνες και σχεδιαστές διεθνούς εμβέλειας.

bombay2.jpg

Περιγράφοντας το έργο της, η Εύη Γεωργακοπούλου μας λέει: «Στο συγκεκριμένο κεραμικό, η θάλασσα παίρνει μορφή, ορίζεται από όγκους και απαλά άκρα. Έρχεται να σαγηνεύσει τη θηλυκή πλευρά του ήλιου, που είναι έξω και αντανακλά τη γήινη μορφή του πάνω της».

LPR51450.jpg

Το Bombay Sapphire ανέκαθεν προσκαλούσε τους ανθρώπους να ανακαλύψουν την δημιουργική τους πλευρά – μέσα και από την ίδια του τη μοναδική σύνθεση. Τα δέκα διαφορετικά βότανα από τα οποία αντλεί το υπέροχο άρωμά του δεν αναμειγνύονται με το απόσταγμα, αλλά αντίθετα, ο στόχος επιτυγχάνεται μέσα από εκχύλιση ατμού! Έτσι, καθένας μας μπορεί να προσθέσει τη δική του πινελιά στο αγαπημένο του Bombay Sapphire Gin & Tonic, ανακαλύπτοντας τη δική του δημιουργικότητα, απλά και αβίαστα.

Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο προκύπτουν ανεμπόδιστα και οι δημιουργίες, τα κεραμικά με τη χαρακτηριστική γυναικεία μορφή, της Εύης Γεωργακοπούλου: «Στην μικρή πορεία μου ως κεραμίστρια νομίζω υπήρξαν κομβικά σημεία, που βοήθησαν να φτάσω μέχρι εδώ - το κάθε ένα εξίσου σημαντικό με το προηγούμενο. Υπήρξαν άνθρωποι που με καθοδήγησαν και με υποστήριξαν, που συνεργάστηκα μαζί τους. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι είμαι ακόμα στην αρχή και ανυπομονώ και ονειρεύομαι να καταφέρω να ζήσω στο έπακρο αυτή την ευκαιρία που μου δίνεται».

#ΑπολαυστεΥπευθυνα