Πολιτιστική ατζέντα Μαΐου: Ο οδηγός σου για να ξέρεις τι θα δεις και πού θα πας για να αποδράσεις

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Πολιτιστική ατζέντα Μαΐου: Ο οδηγός σου για να ξέρεις τι θα δεις και πού θα πας για να αποδράσεις

Η πολιτιστική ατζέντα του μήνα είναι εδώ. Αν ψάχνεις να δεις… τι θα δεις και τι θα ακούσεις, σου έχουμε προτάσεις για τον Μάιο!

Ψάχνεις να δεις τι θα κάνεις τον Μάιο; Είσαι στο κατάλληλο μέρος! Η πολιτιστική ατζέντα του μήνα επέστρεψε ανανεωμένη με προτάσεις για κάθε, ηλικία, γούστο και διάθεση!

Ζήσε Μάη μου... να δεις καμιά ταινία ή να βγεις λίγο έξω

Οι προτάσεις δεν σταματούν και ο Μάιος έρχεται φορτσάτος και μαζί του φέρνει ευκαιρίες που θα μας εξάψουν το ενδιαφέρον: από δυνατά θεατρικά έργα, μέχρι μοναδικές συναυλίες και blockbuster.

Θέατρο / Παραστάσεις

The Last Five Years

Ένα από τα δημοφιλέστερα οφ-Μπρόντγουεϊ μιούζικαλ, το The Last Five Years του βραβευμένου με τρία Τόνυ Αμερικανού συνθέτη Τζέισον Ρόμπερτ Μπράουν, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια φιλόδοξη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η νεοϋορκέζικη ιστορία ενός ασυνήθιστου έρωτα ζωντανεύει για έξι μοναδικές παραστάσεις προσφέροντας μια αξέχαστη μουσικοθεατρική εμπειρία.

Πού: Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Πότε: 05, 06, 07, 11, 12, 13 Μαΐου 2023

atzenta.jpg

Ερρίκος ο Ε’

Ο Κιτ Χάρινγκτον (Game of Thrones) υποδύεται τον Ερρίκο τον Ε’ στο ομώνυμο δράμα του Oυίλλιαμ Σαίξπηρ, που αποτελεί σπουδή στον εθνικισμό, στον πόλεμο και στην ψυχολογία της εξουσίας. Λίγο αφού ανέβει στο θρόνο, ο βασιλιάς Ερρίκος o Ε΄ παρασύρει την Αγγλία σε ένα αιματηρό πόλεμο με τη Γαλλία. Όταν η εκστρατεία του συναντά αντίσταση, ο νέος και άπειρος ηγεμόνας καλείται να αποδείξει ότι έχει τις ικανότητες να καθοδηγήσει τη χώρα μέσα από μια εμπόλεμη σύρραξη. Ο Μαξ Γουέμπστερ (Life of Pi) σκηνοθετεί μία μοντέρνα, συναρπαστική παραγωγή, διερευνώντας τι σημαίνει να είσαι Άγγλος και πώς οι Άγγλοι σχετίζονται με την Ευρώπη, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα εάν έχουμε ποτέ τους ηγέτες που μας αξίζουν. Με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Πού: Μέγαρο Μουσικής
Πότε: 27.04.2023

Ο Ταρτούφος

Ο Ταρτούφος μαζί με τον Δον Ζουάν είναι για μένα το πιο συναρπαστικό έργο του Μολιέρου. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει παιχθεί πολύ περισσότερο από όλα τα άλλα έργα του στην Κομεντί Φρανσέζ αλλά και στην παγκόσμια θεατρική σκηνή, ενώ υπήρξε μακράν η μεγαλύτερη επιτυχία του όσο ζούσε. Το έργο είναι σκηνοθεσίας Γιάννη Νταλιάνη.

Πού: Θέατρο Σταθμός - Μεταξουργείο, Αττική
Πότε: 4 - 18 Μαΐου 2023

Σκηνές από έναν Γάμο

"Χρειάστηκαν δυόμισι μήνες για να γράψω αυτές τις σκηνές. Μου πήρε μια ολόκληρη ενήλικη ζωή για να τις ζήσω" έλεγε ο Μπέργκμαν. Το σπαρακτικό αριστούργημα του Ίγκμαρ Μπέργκμαν Σκηνές από έναν Γάμο, γράφηκε ακριβώς 50 χρόνια πριν, αρχικά ως τηλεοπτική σειρά και έπειτα ως κινηματογραφική ταινία με παγκόσμια επιτυχία, ενώ διασκευάστηκε και στο σήμερα από το HBO με την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά που αποτελεί μία από τις πιο ειλικρινή τηλεοπτικά project, άψογα παιγμένα από τον Oscar Isaac και την Jessica Chastain. Στο έργο της Έλενας Καρακούλη πρωταγωνιστές οι Μαρίνα Ασλάνογλου και Νίκος Ψαρράς.

Πού: ΔΘΠ - Σκηνή Ωμέγα - Πειραιάς, Αττική
Πότε: 3 - 31 Μαΐου 2023

atzenta-2.jpg

Θάνατος στη Βενετία

Ο Τόμας Μαν έγραψε τη γεμάτη πάθος νουβέλα του το 1912, έναν χρόνο μετά τις δικές του διακοπές στη Βενετία, και συμπεριέλαβε σε αυτή πολλές από τις εμπειρίες και τις σκέψεις του. Με επιρροές από τον Πλάτωνα, τον Γκαίτε, τον Φρόιντ και τον Νίτσε, το μυθιστόρημα ενέπνευσε στον Λουκίνο Βισκόντι την ομώνυμη εμβληματική ταινία του, Θάνατος στη Βενετία. Σκηνοθεσία ο Γιώργος Παπαγεωργίου, διασκευή ο Στρατής Πασχάλης, με τους Νίκος Χατζόπουλος, Ορέστης Χαλκιάς/Δημήτρης Κίτσος, Γιάννης Λεάκος, Γρηγορία Μεθενίτη και Γιάννης Μαστρογιάννης.

Πού: Θέατρο Πορεία at Victoria - Αθήνα, Αττική
Πότε: 03 - 28 Μαΐου 2023

Stand Up

Nikki Glaser

Nikki Glaser για πρώτη φορά ζωντανά στην Ελλάδα! Ένα από τα πιο καυτά ονόματα του stand-up, ηθοποιός, παρουσιάστρια και παραγωγός επιτυχημένων reality shows, podcaster, η πραγματικά πολυπράγμων περσόνα θα βρεθεί στην Αθήνα την Κυριακή 28 Μαϊου, στο θέατρο Άλσος, στα πλαίσια της νεάς περιοδείας της με τίτλο “The Good Girl Tour”.

Πού: ΤΟ ΑΛΣΟΣ - Κυψέλη, Αττική
Πότε: 28 Μαΐου 2023

Συναυλίες / Μουσική

Warhaus

Οι Warhaus έρχονται αυτόν τον Μάιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τρεις βραδιές γεμάτες από sexy, σκοτεινές jazz και pop μελωδίες, που θα μας θυμίσουν γιατί τους αγαπήσαμε από το πρώτο άκουσμα!

Παρασκευή 19 Μαΐου • WE (Θεσσαλονίκη)
Σάββατο 20 Μαΐου • Gazarte | Roof Stage (Αθήνα)

warhaus-(816x465px).png

GoGo Penguin

Το βραβευμένο μουσικό τρίο που ανανέωσε την βρετανική τζαζ την τελευταία δεκαετία, θα δώσει μία συναυλία στην βεράντα του εστιατορίου του Μουσείου με θέα στην φωτισμένη Ακρόπολη, υπό το φως της Πανσελήνου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του This is Athens City Festival, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων.

Πού: Μουσείο Ακρόπολης
Πότε: 16 Μαΐου

Dead Can Dance

Οι Dead Can Dance επιστρέφουν στην Ελλάδα για δύο εμφανίσεις στα πλαίσια της EUROPA 2022 Tour. Αυτή τη φορά επέλεξαν να εμφανιστούν σε 2 “κλειστούς” χώρους με εκπληκτική ακουστική και τεχνικές προδιαγραφές, όπου ο ήχος τους θα μπορεί να αποδοθεί στον απόλυτο βαθμό. Στις συναυλίες αυτές θα παρουσιάσουν ένα best-of από το σύνολο της καριέρας τους, ερμηνεύοντας όλες τις μεγάλες επιτυχίες από την, διάρκειας άνω των 40 ετών, πορεία τους!

Πού: Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, ΚΠΙΣΝ & Μέγαρο Μουσικής
Πότε: 19 & 21 Μαΐου 2023

The Greatest Love Of All - A Tribute to Whitney Houston

Μια μουσική παράσταση του West End αφιερωμένη στην σπουδαία ντίβα, την «Χρυσή φωνή» που έφυγε πριν 10 χρόνια σε ηλικία μόλις 49 ετών, με την σταρ Belinda Davids, την πρωταγωνίστρια δύο επιτυχημένων αφιερωμάτων που δημιούργησαν τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια FOX και BBC για την σπουδαία τραγουδίστρια Γουίτνεϊ Χιούστον.

Πού: Christmas Theater
Πότε: 10 Μαΐου

Cinematic Orchestra

Το συγκρότημα του “To Build A Home”, του “Arrival Of The Birds” και τόσων άλλων αξέχαστων κομματιών μουσικής είναι ένα από τα μεγαλύτερα success stories της Βρετανικής μουσικής σκηνής, συγκεντρώνοντας δισεκατομμύρια streams στις διάφορες πλατφόρμες και έχοντας παρουσία σε δεκάδες ταινίες, σειρές, διαφημίσεις, μέχρι και στον τελικό του Champions League.

Πού: Πλατεία Κοτζιά, Αθηνάς 63, Αθήνα
Πότε: 06 Μαΐου 2023

Cinematic-Orchesta-Athens-2023-OFFICIAL-2048x1358.jpg

Sky Vector Music showcase

Ζωντανές εμφανίσεις και DJ sets. Hip hop, trap, afrobeats, R&B από τους Moose, Irene, Ofili, People Out East, Μυστήριος Τύπος, Mr. Kentro, Marina (from Stixoima), RSN και άλλους. Ένα block party με urban χαρακτήρα σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της Αθήνας!

Πού: Πλατεία Κοτζιά, Αθηνάς 63, Αθήνα
Πότε: 06 Μαΐου 2023

Events / Φεστιβάλ

Athens Urban Picnic

Το Athens Urban Picnic επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στην Ακαδημία Πλάτωνος! Για μία ολόκληρη ημέρα, στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν την άνοιξη και να απολαύσουν ψυχαγωγικές δράσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια, παιδικά shows, συναυλίες, πολλή μουσική από αγαπημένους παραγωγούς του HiT 88.9, Enlefko 87.7, RED 96.3 και άλλες εκπλήξεις.

Πού: Ακαδημία Πλάτωνος, Μοναστηρίου 138, Αθήνα
Πότε: 01 Μαΐου 2023

22ο Athens Jazz

Ένα πολυσυλλεκτικό line-up με 21 καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της παγκόσμιας τζαζ σκηνής και μια σειρά από παράλληλες δράσεις συνθέτουν τη φετινή ξεχωριστή Athens Jazz εμπειρία! Ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός της πόλης, που αποτελεί το καθιερωμένο ραντεβού των μουσικόφιλων της Αθήνας, και όχι μόνο, μας δίνει για 22η χρονιά την ευκαιρία να απολαύσουμε ζωντανά και με ελεύθερη είσοδο στην κεντρική σκηνή της Τεχνόπολης όλες τις τάσεις της τζαζ παγκοσμίως μέσα από 21 συναυλίες καταξιωμένων καλλιτεχνών και ανερχόμενων σχημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθιστώντας το φεστιβάλ ένα από τα πιο πολυσυλλεκτικά των τελευταίων χρόνων.

Πού: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πότε: 22 – 29 Μαΐου 2023

Athens Comedy Festival

Τρεις σκηνές για τρεις ημέρες θα φιλοξενήσουν 22 παραστάσεις με περισσότερους από 70 κωμικούς δίνοντας στο κοινό τη δυνατότητα να απολαύσει μοναδικά Comedy Clubs, πολυσχηματικές παραστάσεις, work in progress, νέα tailor made shows, αλλά και τις καθιερωμένες και αγαπημένες του παραστάσεις Big Talk Live, Κάψε το Σενάριο, Comedy Battle και Logopaignia Fright Night. Ανάμεσα στους αγαπημένους κωμικούς βρίσκουμε τους Χρύσα Κατσαρίνη, Κατερίνα Βρανά, Λάμπρος Φισφής, Κώστας Μαλιάτσης, Θωμάς Ζάμπρας, Άγγελος Σπηλιόπουλος, Δημήτρης Μακαλιάς, Ζήσης Ρούμπος, αλλά και πολλούς guest όπως Θοδωρής Αθερίδης, Μελέτης Ηλίας, Ευγενία Σαμαρά, Διονύσης Ατζαράκης, Ιάν Στρατής.

Πού: Βοτανικός, Βοτανικός Plus & Θέατρο Άβατον
Πότε: 12 - 14 Μαΐου 2023

7ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει με την ταινία ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, 1985 (Argentina, 1985) του Σαντιάγκο Μίτρε, με πρωταγωνιστές τους Ρικάρντο Νταρίν και Πίτερ Λανσάνι. Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, η ταινία ξετυλίγει το κουβάρι της πραγματικής ιστορίας του δικαστικού αγώνα για να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα της Χούντας της Αργεντινής και να καταλογιστούν ευθύνες στους στρατηγούς της δικτατορίας. Η αυλαία του Φεστιβάλ θα πέσει με την ταινία 75 ΜΕΡΕΣ (75 Días) σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μαρκ Ρομέρο, βασισμένη στα ανατριχιαστικά γεγονότα της πραγματικής υπόθεσης που συγκλόνισε την Ισπανία και έμεινε γνωστή στην ιστορία ως «Οι Φόνοι της Αλκάσερ».

Πού: Ελληνίς Cinemaχ Europa Cinemas & Αελλώ Cinemax
Πότε: 25-31 Μαΐου 2023

ADD Festival

Το ADD, το μοναδικό φεστιβάλ της Αθήνας για τον σύγχρονο ηλεκτρονικό ήχο, επιστρέφει για 4η φορά. ένα πολυσυλλεκτικό lineup με καταξιωμένα και ανερχόμενα ονόματα από τη διεθνή και εγχώρια ηλεκτρονική μουσική σκηνή (συνολικά 61 καλλιτέχνες), σε έναν εντελώς αναπάντεχο χώρο. Όλο το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σε μία ανοιχτή σκηνή και δύο ημι-ανοιχτές με μεγάλες φεστιβαλικές τέντες, σε ένα σύμπλεγμα γηπέδων ποδοσφαίρου ανάμεσα σε εργοστάσια και αποθήκες.

Πού: Βιομηχανική ζώνη Ρέντη
Πότε: 12 & 13 Μαΐου 2023

Athens Street Food Festival

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ φαγητού της χώρας θα ανοίξει ξανά τις πόρτες και τους φούρνους του, γεμάτο γευστικές εκπλήξεις από κάθε γωνιά του γευστικού γαλαξία! ,Με κουζίνες από το Περού ως την Κίνα, από το Μεξικό ως το Βιετναμ, από την Αραβία ως την Τζαμάϊκα, από την Ιταλία ως τις ΗΠΑ, από την Ινδία ως Ιαπωνία και φυσικά από την Ελλάδα, στο φετινό φεστιβάλ θα θες να τα φας όλα.

Πού: Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ., Γκάζι
Πότε: 5-6-7, 12-13-14, 19-20-21 και 26-27-28 Μαΐου

Εικαστικά

Return to Sender

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) έχουν τη χαρά να παρουσιάσουν τη μεγάλη υπαίθρια εγκατάσταση Return to Sender (Επιστροφή στον Αποστολέα) της αφρικανικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας NEST σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου. Το έργο θα παραμείνει στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ από τις 26 Απριλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό.

SNFCC_EMST-Return-to-Sender_photo-by-Nikos-Karanikolas-(2).jpg

Nikos Karanikolas © 2023

Σινεμά

Guardians of the Galaxy Vol. 3 / Οι Φύλακες του Γαλαξία

Ο Peter Quill, που θρηνεί ακόμα την απώλεια της Gamora, πρέπει να συσπειρώσει την ομάδα του να υπερασπιστούν το σύμπαν αλλά και να προστατέψουν έναν από τους δικούς τους. Μια αποστολή που εάν δεν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στο τέλος της ομάδας όπως την γνωρίζαμε έως τώρα.

Ημερ. Κυκλοφορίας: 4 Μαΐου 2023

Fast X

Οι Μαχητές των Δρόμων αποκτούν τη δέκατη ταινία τους, το Fast X, που σηματοδοτεί τα τελευταία κεφάλια μίας από τις πιο δημοφιλείς σειρές παγκοσμίως, η οποία διανύει την τρίτη δεκαετία της και συνεχίζει δυναμικά με τους ίδιους βασικούς πρωταγωνιστές, όπως όταν ξεκίνησε.

Ημερ. Κυκλοφορίας: 18 Μαΐου 2023

Little Mermaid / Η Μικρή Γοργόνα

Η μικρότερη από τις κόρες του Βασιλιά Τρίτωνα και η πιο τολμηρή, η Άριελ λαχταράει να μάθει περισσότερα για τον κόσμο πέρα από τη θάλασσα, και ενώ επισκέπτεται την επιφάνεια, ερωτεύεται τον γεμάτο ζωντάνια Πρίγκιπα Έρικ. Παρόλο που οι γοργόνες απαγορεύεται να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους, η Άριελ πρέπει να ακολουθήσει την καρδιά της. Κάνει συμφωνία με την κακιά μάγισσα της θάλασσας Ούρσουλα, η οποία της δίνει μια ευκαιρία να δει πως είναι η ζωή στη στεριά, αλλά τελικά βάζει τη ζωή της – και το στέμμα του πατέρα της – σε κίνδυνο.

Ημερ. Κυκλοφορίας: 25 Μαΐου 2023