Aπό τη Μadonna στην Taylor Swift: Τα concert tours που έγραψαν ιστορία το 2023

Τζένη Ντεμιράι
Aπό τη Μadonna στην Taylor Swift: Τα concert tours που έγραψαν ιστορία το 2023

Καλλιτέχνες της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας γράφουν ιστορία το 2023 με shows που βλέπουν εκατομμύρια θεατές και έχουν πολλά να μας πουν όταν κλείνουν τα φώτα της σκηνής.

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω διασκεδάσει τόσο πολύ όσο στην περιοδεία The Eras Tour. Είναι μακράν η πιο συναρπαστική εμπειρία της ζωής μου». Αυτό είχε δηλώσει η Taylor Swift στην πρεμιέρα της ταινίας που δημιουργήθηκε για την παγκόσμια περιοδεία της, κάνοντας τους fans που δεν κατάφεραν να λάβουν το πολυπόθητο εισιτήριο, να τρέξουν στους κινηματογράφους για να διαπιστώσουν πόσο «συναρπαστική» μπορεί να γίνει και για τους ίδιους η συγκεκριμένη μορφή ψυχαγωγίας.

Και μπορεί μία συναυλία στην οθόνη να μην συγκρίνεται με εκείνη που σε βρίσκει κάτω από το stage, ωστόσο, το 2023, αυτή η συνύπαρξη μουσικής και κινηματογράφου φάνηκε να είναι ένα από τα γεγονότα που σημάδεψαν και τις δύο βιομηχανίες.

Εκτός από αυτό, όμως, το 2023, στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα εμφανίστηκαν κι άλλα στοιχεία, που «υποσχέθηκαν» να απογειώσουν την εμπειρία όσων αγαπούν τις παγκόσμιες περιοδείες αγαπημένων καλλιτεχνών.

Η Beyonce ακολούθησε τα βήματα της Taylor Swift, οι Coldplay έβαλαν στο παιχνίδι τη βιωσιμότητα, ο Ed Sheeran παρέμεινε ο απόλυτος σύμμαχος της λιτότητας και αν η Madonna ήξερε τα Ξύλινα Σπαθιά ίσως και να ήθελε να τραγουδήσει «Κι, όμως είμαι ακόμα εδώ» στο The Celebration Tour, μετά την περιπέτεια με την υγεία της.

Η βασίλισσα της pop είναι ακόμα εδώ και παρά τις δυσκολίες της φετινής χρονιάς, είμαστε και όλοι εμείς «ακόμα εδώ» και έτοιμοι, πριν αποχαιρετήσουμε το 2023, να διαπιστώσουμε όλα όσα μας δίδαξε και όλα όσα μας έκαναν να κλείσουμε ήδη τα εισιτήρια μας για μεγάλες συναυλίες του 2024!

The Eras Tour – Taylor Swift

Μπορεί η μέση τιμή ενός εισιτηρίου για το Eras Tour να είναι 253 δολάρια, αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε τους fans της Taylor Swift να σπάσουν τα ηλεκτρονικά ταμεία του Ticketmaster αναζητώντας την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα show της.

Η αυλαία για το The Eras Tour άνοιξε στις ΗΠΑ στις 17 Μαρτίου 2023 και αναμένεται να κλείσει στις 8 Δεκεμβρίου 2024 στον Καναδά. Συνολικά, θα πραγματοποιηθούν 151 συναυλίες σε Αμερική και Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Pollstar, τα έσοδα από το Eras Tour ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια τον Δεκέμβριο του 2023.Το Eras Tour έγινε η πιο κερδοφόρα περιοδεία στην ιστορία της μουσικής, ξεπερνώντας την πολυετή αποχαιρετιστήρια περιοδεία του Elton John, η οποία ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2023 και κατείχε το ρεκόρ με 939 εκατομμύρια δολάρια.

Argentina Taylor Swift

Γιατί το The Eras Tour σημειώνει τόσο μεγάλη επιτυχία;

Οι λόγοι της τεράστιας επιτυχίας του Eras Tour είναι πολλοί. Η συντάκτρια του The Ringer και συνδιοργανώτρια του podcast «Every Single Album: Taylor Swift», Nora Princiotti, θεωρεί ότι ένα μέρος της επιτυχίας οφείλεται στο γεγονός ότι η μουσική της τραγουδίστριας είναι πολύ δημοφιλής.

Εκτός αυτού, η χρονική περίοδος που πραγματοποιείται η περιοδεία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, αφού την μετά-πανδημική εποχή ο κόσμος έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ την εμπειρία ζωντανής μουσικής. «Βρισκόμαστε σε μία οικονομία εμπειριών. Άνθρωποι λαχταρούν να βγαίνουν έξω και να συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώνεις», τονίζει η Alice Enders, αναλύτρια της μουσικής βιομηχανίας Enders Analysis και πρώην οικονομολόγος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ακόμα, η ίδια η Taylor και η σύνδεση που έχει με τη μουσική της αποτελούν έναν ακόμα σημαντικό λόγο της ιστορικής επιτυχίας της. Γράφει όλα της τα τραγούδια, έχει προστατεύσει τη μουσική της μετά την «έκρηξη» του streaming και κυκλοφορεί επανεκτελέσεις της δισκογραφίας της για να διεκδικήσει τα δικαιώματά τους. Όλα αυτά καταλήγουν σε μία επιχείρηση της μουσικής βιομηχανίας που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος.

«Αν η Taylor Swift ήταν οικονομία, θα ήταν υψηλότερη από την οικονομία 50 χωρών μαζί», δήλωσε ο Dan Fleetwood, πρόεδρος της QuestionPro Research and Insights, σε ένα άρθρο για το GlobalNewsWire.

Το Taylor Swift: The Eras Tour Film έτοιμο για ένα ακόμα ρεκόρ

Το αποκορύφωμα της επιτυχίας; Το Taylor Swift: The Eras Tour Film που έφερε στην οθόνη του κινηματογράφου όλη τη μαγεία των συναυλιών της γυναίκας που τραγουδά για ιστορίες αγάπης και αντι-ήρωες με την ίδια ευκολία. Συγκεντρώνοντας πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως μέσα σε επτά εβδομάδες προβολής, η ταινία έγινε η πιο επιτυχημένη ταινία συναυλιών όλων των εποχών στη Βόρεια Αμερική. Aπό τα 250 εκατομμύρια, τα 178,2 εκατομμύρια αφορούν την αμερικανική αγορά και τα υπόλοιπα 71,8 την παγκόσμια.

Μοναδικός ανταγωνιστής της Taylor Swift φαίνεται να είναι ο Michael Jackson, ο οποίος από το 2009 κρατά το παγκόσμιο ρεκόρ εσόδων στο Box Office, με το Michael Jackson: This Is It, που έφτασε τα 261 εκατομμύρια δολάρια.

Δεδομένου ότι η ταινία της Swift θα προβάλλεται ως τις 12 Ιανουαρίου, δεν είναι απίθανο να ξεπεράσει το This Is It και τα 261 εκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας άλλο ένα ρεκόρ, από εκείνα που ήδη γράφουν με χρυσά γράμματα το όνομα της Taylor Swift στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.

The Celebration Tour – Madonna

Στις 14 Οκτωβρίου 2023 η Madonna ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία της με τον τίτλο The Celebration Tour. Αποτελεί τη δωδέκατη περιοδεία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας, αλλά και την πιο ιδιαίτερη, αφού λίγους μόνο μήνες πριν, βρέθηκε αντιμέτωπη με μόλυνση που παραλίγο να την οδηγήσει στον θάνατο.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το αστέρι της pop μουσικής έπαθε με μία σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη και κρίθηκε απαραίτητο όχι μόνο να παραμείνει στο νοσοκομείο, αλλά και να εισαχθεί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η κατάσταση της υγείας της οδήγησε σε αναβολή της περιοδείας, που σε πρώτη φάση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι. Λίγες μέρες μετά την περιπέτειά της, η ίδια δήλωνε στα social media απευθυνόμενη στους θαυμαστές της: «δεν ήθελα να απογοητεύσω κανέναν από όσους αγόρασαν εισιτήρια για την περιοδεία μου. Δεν ήθελα, επίσης, να απογοητεύσω όσους δούλεψαν ακούραστα μαζί μου τους τελευταίους μήνες για να δημιουργήσουμε το show μου. Μισώ να απογοητεύω κάποιον. Η προσοχή μου τώρα είναι στην υγεία μου και να γίνω πιο δυνατή. Σας υπόσχομαι, θα επιστρέψω σε εσάς όσο πιο σύντομα μπορώ»!

Τελικά, η βασίλισσα της pop μουσικής ξεκίνησε το Σάββατο 14 Οκτωβρίου την παγκόσμια περιοδεία της στο O2 Arena του Λονδίνου με ένα δίωρο εντυπωσιακό show, το οποίο ήταν γεμάτο με γνωστές της επιτυχίες, έχοντας 20 χιλιάδες θεατές να την καταχειροκροτούν.

Για την περιπέτειά της είπε, κατά τη διάρκεια της πρώτης συναυλίας του The Celebration Tour: «Δεν πίστευα ότι θα τα κατάφερνα. Πέρασα πέντε μέρες ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατό και δεν ήξερα πραγματικά πού βρισκόμουν».

Συνολικά, η περιοδεία αποτελείται από 78 συναυλίες, με τις οποίες γιορτάζει ολόκληρη την πορεία της καριέρας της, που αγγίζει τα 40 χρόνια, από το 1982, που κυκλοφόρησε το πρώτο της single με τίτλο «Everybody», μέχρι και σήμερα.

Η αυλαία θα κλείσει στις 26 Απριλίου 2024 στο Palacio de los Deportes στην πόλη του Μεξικού.

Renaissance World Tour – Beyoncé

Το Renaissance World Tour αποτελεί την πιο κερδοφόρα περιοδεία στην καριέρα της Beyoncé. Ξεκίνησε στις 10 Μαΐου 2023 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας και ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου 2023 στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι.

Η συγκεκριμένη περιοδεία, όμως, ήταν πολλά περισσότερα από μία προσωπική επιτυχία, αφού κατάφερε να σπάσει ρεκόρ πωλήσεων εισιτηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποτέλεσμα να γίνει η όγδοη πιο κερδοφόρα περιοδεία όλων των εποχών, η δεύτερη πιο κερδοφόρα περιοδεία από γυναίκα καλλιτέχνη και η πιο κερδοφόρα από μαύρο καλλιτέχνη.

Το Renaissance World Tour δέχτηκε εξαιρετικά καλές κριτικές τόσο για την παραγωγή, όσο και για την φωνητική απόδοση της Beyoncé.

Η επιτυχία του Tour επισφραγίστηκε και με μία σχετική ταινία-ντοκιμαντέρ, η οποία έκανε την πρεμιέρα της την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023.

Το film καταγράφει την προετοιμασία και την εκτέλεση της εξάμηνης παγκόσμιας περιοδείας Renaissance της Beyoncé, που πραγματοποιήθηκε για την προώθηση του έβδομου άλμπουμ της, ενώ παράλληλα προσφέρει μια σπάνια ματιά στον κόσμο και την προσωπική ζωή της διάσημης καλλιτέχνιδας. Στην ταινία, η Beyoncé προβάλλει στους θεατές ένα επίπεδο ευαλωτότητας που δεν είχε εμφανιστεί σε προηγούμενες δουλειές της.

RESEÑA-BEYONCÉ-RENAISSANCE

+–=÷× Tour (The Mathematics Tour) - Ed Sheeran

Ο Ed Sheeran αποτελεί έναν ακόμα καλλιτέχνη που κατάφερε να χαράξει τα μαθηματικά του με χρυσά γράμματα στη λίστα με τις πιο επιτυχημένες περιοδείες της χρονιάς. Το +–=÷× Tour (προφέρεται The Mathematics Tour) ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022 από το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά από ένα ταξίδι στην Ευρώπη «προσγειώθηκε» στις 25 Σεπτεμβρίου του 2022 στην Φρανκφούρτη, για να ξεκινήσει ένα ακόμα, μεγαλύτερο ταξίδι το 2023 στην μαγευτική Αυστραλία αλλά και στις ΗΠΑ. Η περιοδεία +–=÷× είναι η τέταρτη του Άγγλου τραγουδοποιού και θα συνεχιστεί και το 2024 σε πόλεις της Ασίας, καταλήγοντας τα Βαλκάνια της Ευρώπης (Κροατία, Σερβία, Βουλγαρία), λίγο πριν το μεγάλο φινάλε στη Λάρνακα της Κύπρου στις 8 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Forbes, ο Ed Sheeran κατάφερε το 2023 να σημειώσει σημαντικά έσοδα από την περιοδεία του (έσοδα 240 εκατομμύρια δολάρια - κέρδη 110 εκατομμύρια δολάρια). Το ρεκόρ της χρονιάς ήταν η εμφάνισή του στο Levi's Stadium στη Santa Clara της Καλιφόρνια, όπου τραγούδησε για περισσότερους από 77.000 φανς, οι οποίοι τον λατρεύουν, μεταξύ άλλων και επειδή, παρά τη φήμη του, διατηρεί προσιτές τις τιμές των εισιτηρίων.

Αυτή η επιλογή, σε συνδυασμό με την λιτότητα την παραγωγής του Tour του κάνουν τον 32χρονο καλλιτέχνη ένα από τα αστέρια της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας και το 2023.

2023 Academy of Country Music Awards - Show

Music of the Spheres World Tour – Coldplay

Το Music of the Spheres World Tour είναι άλλη μία παγκόμια περιοδεία που ξεκίνησε το 2022 και θα τελειώσει το 2024. Είναι, επίσης, ακόμα μία περιοδεία που βρέθηκε στη λίστα του Forbes με τα πιο κερδοφόρα Tours του καλοκαιριού του 2023. Αυτό, όμως, που κάνει την περίπτωση των Coldplay να ξεχωρίζει στα δικά μας μάτια είναι το γεγονός ότι στις 8 και 9 Ιουνίου 2024 θα βρεθούν στην Αθήνα.

Έτσι, λοιπόν, το γεγονός ότι το βρετανικό συγκρότημα είσεπραξε μόνο το καλοκαίρι του 2023 85 εκατομμύρια δολάρια καθαρό κέρδος, μας κάνει να θέλουμε ακόμα περισσότερο να τους δούμε από κοντά και να διαπιστώσουμε τι είναι αυτό που κάνουν τόσο καλά;

Ένα από τα στοιχεία που γνωρίζουμε ήδη ότι τους διαφοροποιεί, βέβαια, είναι η οικoλογική συνείδηση που ακολουθείται στα shows τους. Στην παγκόσμια περιοδεία Music of the Sphere, οι Coldplay κρατούν την παραγωγή όσο το δυνατόν πιο βιώσιμη: Το κομφετί είναι βιοδιασπώμενο και τα LED βραχιολάκια που δίνονται στους θαυμαστές είναι κομποστοποιήσιμα. Τα μέλη του συγκροτήματος Chris Martin, Johnny Buckland, Guy Berryman και Will Champion θα βρεθούν στην Ασία αλλά και την Ευρώπη το 2024.

Coldplay in Concert - Los Angeles

Love On Tour – Harry Styles

Η περιοδεία του Harry Styles με τον τίτλο Love On Tour ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2023 μετά από ένα ταξίδι σε μουσικά stages του κόσμου για περίπου δύο χρόνια (ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021).

Θέλοντας να προωθήσει το δεύτερο (Fine Line) και το τρίτο του άλμπουμ (Harry's House) ο Άγγλος τραγουδιστής έκανε εμφανίσεις σε Αμερική, Αυστραλία, Ασία και Ευρώπη. Τα «ταξίδια αγάπης» του Styles ολοκληρώθηκαν με συνολικά έσοδα 617 εκατομμυρίων δολαρίων, έχοντας πουλήσει περισσότερα από 5 εκατομμύρια εισιτήρια σε 169 συναυλίες.

65th Annual Grammy Awards - Show

Road Tour – Elton John

Από το 1970 που ξεκίνησε την καριέρα του, ο Elton John έδωσε περίπου 4.600 συναυλίες σε 80 χώρες, μέχρι να έρθει το 2017 και να πάρει την απόφαση να σταματήσει τις περιοδείες, θέλοντας να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του.

«Ήρθε η ώρα να βγω από τον δρόμο, ώστε να μπορέσω να αγκαλιάσω ολοκληρωτικά το επόμενο κεφάλαιο της ζωής μου», γράφει η επίσημη ιστοσελίδα του μεγάλου σταρ που έκλεισε την αυλαία της επαγγελματικής του ζωής το 2023 με την ολοκλήρωση του Farewell Yellow Brick Road, μετά από πέντε χρόνια εορταστικών εμφανίσεων που είχαν ως αποτέλεσμα να εδραιωθεί η θέση του Elton στις καρδιές παλιών αλλά και νέων γενεών.

Τελικά, πέρα από τη νέα γενιά, το Farewell Yellow Brick Road του Elton John κατέκτησε και το 2023, αφού έγινε η πιο κερδοφόρα περιοδεία όλων των εποχών, με έσοδα 939,1 εκατομμύρια δολάρια. Τελικά, όμως, η πρωτιά δεν κράτησε για πολύ, αφού τον Δεκέμβριο η Taylor Swift ξεπέρασε το 1,04 δισ. δολάρια «σπάζοντας» το ρεκόρ του John.

Το φινάλε για τον Farewell Yellow Brick Road του Elton John έλαβε χώρα στις 13 Μαΐου 2023 στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας και όλοι ελπίζουμε το 2024 να τον διαδεχθούν αντάξια shows από μεγάλους καλλιτέχνες!

2023 Rock & Roll Hall of Fame Induction Ceremony - Show