H Lady Gaga γίνεται 38 ετών και η καριέρα του «Artpop» idol της μουσικής θυμίζει μυθιστόρημα

Τσακιρίδου Χριστίνα
H Lady Gaga γίνεται 38 ετών και η καριέρα του «Artpop» idol της μουσικής θυμίζει μυθιστόρημα

Η Lady Gaga γίνεται σήμερα 38 ετών και εμείς καταγράψαμε το ταξίδι της με προορισμό το Hollywood. Τα δύσκολα εφηβικά χρόνια, το bullying και η απόλυτη καταξίωση της pop star στον χώρο του θεάματος. 

Κάθε φορά που ξεφυλλίζοντας την ατζέντα μου φτάνω στις 28 Μαρτίου, δύο σημαντικά γεγονότα έρχονται αμέσως στο μυαλό μου: τα γενέθλιά μου, που τυγχάνει να συμπίπτουν με αυτά της all time αγαπημένης μου τραγουδίστριας, Lady Gaga.

Στις 28 Μαρτίου του 1986, η Stefani Joanne Angelina Germanotta (όπως είναι το πραγματικό της όνομα) γεννήθηκε στο Lenox Hill Hospital της Νέας Υόρκης, με τους Ιταλούς γονείς της (Joseph και Cynthia Germanotta) να αγνοούν τότε ότι κρατούν στην αγκαλιά τους μια από τις πιο επιτυχημένες, ανατρεπτικές και πρωτοπόρες καλλιτέχνιδες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

https://www.instagram.com/p/CHC1mWDHit0/

Η «Mother Monster», όπως οι fans της την αποκαλούν, ήξερε από πολύ νωρίς ότι θα έρθει η ημέρα που θα δει το όνομά της να φιγουράρει πρώτο στα charts και στα μεγαλύτερα στάδια του κόσμου, ακόμα και όταν κανείς δεν πίστευε σε εκείνη... Και τα κατάφερε!

Για την Lady Gaga o δρόμος για την κορυφή δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα αντίθετα είχε πολύ πόνο, κόπο και απογοητεύσεις. Η 38χρονη φοίτησε στο Ρωμαιοκαθολικό σχολείο θηλέων «Convent of the Sacred Heart» και σε ηλικία 17 ετών ξεκίνησε τις σπουδές της στο «Tisch School Of The Arts» της Νέας Υόρκης.

Στα 18 της χρόνια η τραγουδίστρια ήρθε σε αντιπαράθεση με τους γονείς της και ξεκίνησε να εργάζεται ως χορεύτρια για να μπορέσει να βιοποριστεί αξιοπρεπώς, καταπολεμώντας παράλληλα τους «δαίμονές» της.

Ο βιασμός που οδήγησε σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη

To 2021 η Lady Gaga μίλησε στην εκπομπή της Oprah Winfrey και του πρίγκιπα Harry «The Me You Can’t See», η οποία παρουσίασε αποκαλυπτικές ιστορίες για θέματα ψυχικής υγείας.

Η τραγουδίστρια έκανε μια κατάθεση ψυχής μιλώντας για τον βιασμό που υπέστη σε ηλικία 19 ετών, αποκαλύπτοντας πως ένας μουσικός παραγωγός την βίασε, την απείλησε και την άφησε έγκυο.

«Συνειδητοποίησα ότι ήταν ο ίδιος πόνος που είχα νιώσει όταν ο άνθρωπος που με βίασε, με παράτησε έγκυο σε μία γωνία, στο σπίτι των γονιών μου, επειδή έκανα εμετούς και ήμουν άρρωστη. Επειδή είχα κακοποιηθεί και μετά κλειδώθηκα σε ένα στούντιο για μήνες», δήλωσε η Lady Gaga εμφανώς ταραγμένη.

Το αποτρόπαιο συμβάν «στοίχειωσε» για αρκετά χρόνια την Lady Gaga, με την ίδια να βιώνει ψυχοσωματικές παρενέργειες που την οδήγησαν στην απομόνωση. Η 38χρονη αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια ειδικών και συγκεκριμένα ψυχιάτρου καθώς όπως εξήγησε, δεν μπορούσε να νιώσει το ίδιο της το σώμα.

Το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο είναι εμπνευσμένο από το τραγούδι των Queen «Radio Ga Ga». Όπως η ίδια η Lady Gaga έχει εξηγήσει σε παλαιότερη συνέντευξή της: «Άρχισε να με αποκαλεί Gaga όταν ήρθα στο στούντιο. Όταν ετοιμαζόμασταν να ξεκινήσουμε live εμφανίσεις, σκέφτηκα ότι τραγουδούσα με το πραγματικό μου όνομα για πολύ καιρό και ήθελα ένα νέο τρόπο να επανεφεύρω τον εαυτό μου».

1708815555060-162914848-ladygaga2.jpeg
  • Μέχρι σήμερα η τραγουδίστρια έχει κερδίσει: 1 Βραβείο Όσκαρ, 13 Βραβεία Grammy, 2 Χρυσές Σφαίρες, 3 Βραβεία BRIT και 18 MTV Video Music Awards.
  • Το 2018 η Lady Gaga έγινε η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης που κατέκτησε όλα τα μεγαλύτερα βραβεία την ίδια χρονιά (Όσκαρ, Grammy, BAFTA και Χρυσή Σφαίρα).
  • Η περιοδεία της Lady Gaga, «The Monster Ball Tour» σημείωσε ρεκόρ εισπράξεων στην ιστορία της μουσικής βιομηχανίας.
1708815572808-917378418-ladygaga3.jpeg

Ακόμα και όταν οι συμφοιτητές της γελούσαν εις βάρος της στο Facebook ή όταν οι συμμαθητές της στο λύκειο είχαν την ιδέα να την πετάξουν σε κάδο απορριμμάτων(!), εκείνη δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται για τη θέση που δικαιωματικά απέκτησε στο Hollywood.

«Θυμάμαι μια φορά που κάποια κορίτσια και αγόρια από την τάξη μου βρέθηκαν στην ίδια πιτσαρία με εμένα που είχα φτάσει για να δω κάποιους γνωστούς. Καθώς έφευγα, τα αγόρια από την τάξη μου, με σήκωσαν και με πέταξαν στο σκουπιδοτενεκέ του δρόμου ενώ τα κορίτσια από την τάξη μου γελούσαν. Ακόμα κι εγώ γελούσα. Θυμάμαι ότι συγκρατούσα τα δάκρυα ενώ τα χείλη μου έτρεμαν. Έλεγα μέσα μου μην σε δουν να κλαις. Ένιωσα αξιολύπητη», είχε εξομολογηθεί η Lady Gaga στο MTV.

Και πρόσθεσε συγκινημένη: «Δεν το είπα καν στους γονείς μου, ήταν πολύ ντροπιαστικό. Δεν μου άρεσε πόσο με επηρέασε ο εκφοβισμός τα επόμενα χρόνια της ζωής μου. Ήξερα ότι με είχε επηρέασε βαθιά, αλλά πολύ αργότερα κατάλαβα το μέγεθος του προβλήματος και συνειδητοποίησα ότι ήταν ακόμα παρών στη ζωή μου. Οι θαυμαστές ήταν το κλειδί της καρδιάς μου, με βοήθησαν να ξεκλειδώσω πράγματα που δεν ήθελα να διαχειριστώ και να αντιμετωπίσω όλα αυτά που με κάνουν μεγαλύτερη τραγουδοποιό».

Το ταξίδι της Lady Gaga προς το φως

Το πηγαίο ταλέντο της σε συνδυασμό με σκληρή δουλειά, επιμονή και υπομονή, την έφεραν στην κορυφή της μουσικής βιομηχανίας, με την ίδια να σπάει διαρκώς νέα ρεκόρ στο πέρασμά της. Τα τελευταία 16 χρόνια η Lady Gaga εξακολουθεί να ξεδιπλώνει το καλλιτεχνικό της μεγαλείο, δείχνοντάς μας πόσο πολυτάλαντη αλλά και χαρισματική είναι τόσο μπροστά αλλά και πίσω από τα φώτα.

Τα μικρά της τέρατα (όπως η ίδια βάπτισε τους fans της) έπαθαν φρενίτιδα με τα πρώτα της τραγούδια και της χάρισαν αξιοσημείωτες διακρίσεις ενώ παράλληλα τη στήριζαν έμπρακτα σε κάθε της βήμα. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή...

https://www.instagram.com/p/C3WXN0zRaI6/

Ήταν Απρίλιος του 2008 όταν η ξανθιά, εκκεντρική τραγουδίστρια «προσγειώθηκε» στο #1 των music charts με το «Just Dance» να παίζει κυριολεκτικά παντού και το όνομα Lady Gaga να γίνεται καθημερινά ολοένα και πιο δημοφιλές, απαριθμώντας σταδιακά εκατομμύρια θαυμαστές σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Εκείνη την περίοδο η Lady Gaga είχε γνωρίσει αρκετούς παραγωγούς (RedOne, Lady Starlight κ.ά) και είχε μόλις μετακομίσει στο Los Angeles για να ηχογραφήσει το πρώτο της άλμπουμ «The Fame», που έμελλε να της αλλάξει για πάντα τη ζωή. Το άλμπουμ βρέθηκε στο #1 αρκετών χωρών ενώ τα τραγούδια «Just Dance, «Poker Face» και «Love Game» σημείωσαν τεράστια επιτυχία.

1708815709209-403454698-ladygaga1.jpeg

Τον Νοέμβριο του 2009 η Lady Gaga κυκλοφόρησε το δεύτερο solo album της, «The Fame Monster» το οποίο περιείχε 8 νέα τραγούδια που «τάραξαν» τα νερά της pop σκηνής. Αξιοσημείωτο είναι πως το «Bad Romance» μετρά σήμερα 1,7 δισεκατομμύρια προβολές στο Youtube.

Στις αρχές του 2011 το φαινόμενο Lady Gaga κυκλοφόρησε το single «Born This Way» από ομώνυμο άλμπουμ της που αγαπήθηκε όσο κανένα από τους fans και όχι άδικα. Τα πρωτοπόρα video clips των «Judas», «The Edge of Glory» και «Born This Way» ενέπνευσαν κι άλλους καλλιτέχνες να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, με την τραγουδίστρια να απολαμβάνει εκείνη την περίοδο τους καρπούς των κόπων της, όσο το όνομά της βρίσκεται σταθερά στις λίστες με τις υποψηφιότητες των σημαντικότερων μουσικών βραβείων.

Μετά από μια άκρως επιτυχημένη περιοδεία κατά τη διάρκεια του 2012 η τραγουδίστρια έκανε ένα μικρό διάλειμμα για να αναρρώσει καθώς υπεβλήθη σε επέμβαση στο ισχίο. Το τρίτο της προσωπικό άλμπουμ «Artpop» κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2013 και μας θύμισε την λίγο πιο pop εκδοχή της Lady Gaga, που όλοι αγαπήσαμε.

Η γνωριμία και η συνεργασία με τον Tony Bennett

Η Lady Gaga και ο Tony Bennett γνωρίστηκαν το 2011 στο Robin Hood Foundation Gala όπου η 38χρονη τραγούδησε το «Orange Coloured Sky».

Οι δύο καλλιτέχνες συναντήθηκαν ξανά λίγα χρόνια αργότερα και παρά το generation gap ανάμεσά τους, ήρθαν κοντά με τον αείμνηστο τραγουδιστή να της ζητά να ηχογραφήσουν μια διασκευή του θρυλικού «The Lady Is A Tramp». Το κομμάτι λατρεύτηκε από τα little monsters (και όχι μόνο!) και ξεχώρισε στο άλμπουμ τους «Cheek to Cheek» που κυκλοφόρησε το 2014.

Στις 21 Ιουλίου 2023 o Τony Bennett έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών και η Lady Gaga τον αποχαιρέτησε με ένα άκρως συγκινητικό Instagram post όπου έγραψε μεταξύ άλλων: «Θα μου λείψει ο παντοτινός μου φίλος. Θα μου λείψει να τραγουδώ μαζί του, να ηχογραφώ μαζί του, να μιλώ μαζί του και να εμφανίζομαι μαζί του στη σκηνή. Με τον Τόνι η ζωή μου είχε ένα όμορφο περιτύλιγμα. Μαζί είχαμε μαγικές δυνάμεις. Μεταφέραμε τους εαυτούς μας σε μία άλλη εποχή, κάναμε τη μουσική πιο σύγχρονη και τα δώσαμε όλα σαν ένα καλλιτεχνικό ντουέτο. Δεν ήταν όμως μονάχα αυτό. Η φιλία μας ήταν αληθινή».

https://www.instagram.com/p/CvWSTtoMJNs/

Μετά από μια περίοδο εσωστρέφειας, εμβληματικές εμφανίσεις στα Όσκαρ και στο Super Bowl, το 2016 η Lady Gaga κυκλοφόρησε το πέμπτο της άλμπουμ «Joanne», το οποίο δεν κατάφερε να σταθεί ισάξιο στις προηγούμενες δουλειές της.

Αυτό έκανε την τραγουδίστρια να πεισμώσει ακόμα περισσότερο και να ξεκινήσει πυρετωδώς την προετοιμασία του έκτου της άλμπουμ «Chromatica», με το πρώτο single «Stupid Love» να ηχεί στα αυτιά μας για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2020.

Τον Ιανουάριο του 2021 η 38χρονη τραγούδησε τον Αμερικανικό εθνικό ύμνο στην ορκωμοσία του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden και καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος.

Η Lady Gaga στην Ελλάδα

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2014 οι Έλληνες fans που βρέθηκαν στο κατάμεστο ΟΑΚΑ έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα και είδαν για πρώτη φορά από κοντά το είδωλό τους σε ένα φαντασμαγορικό δίωρο show.

Η Αθήνα ήταν ένας από τους σταθμούς του «ArtRave: The Artpop Ball Tour», με την Lady Gaga να εμφανίζεται on stage μιλώντας ελληνικά ενώ αργότερα δεν δίστασε να τυλιχτεί με μια γαλανόλευκη σημαία και να αναφερθεί με τα καλύτερα λόγια στη χώρα αλλά και στον πολιτισμό μας.

Τα πρώτα βήματα της Lady Gaga στην υποκριτική και η μεγάλη επιτυχία

Πίσω στο 2015 η καλλιτέχνης έκανε την παρθενική της εμφάνιση ως ηθοποιός, «εισβάλλοντας» στην πέμπτη σεζόν του «American Horror Story». Ένα χρόνο αργότερα η σταρ κατέκτησε Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της, με τα πρώτα της βήματα στον χώρο να στέφονται με απόλυτη επιτυχία.

Το 2018 o Bradley Cooper την επέλεξε για το remake του «A star is born», μια ταινία που κατάφερε να πείσει ακόμα και τους επικριτές της. Δεν είναι τυχαίο πως το soundtrack της ταινίας, «Shallow» κέρδισε Όσκαρ Καλύτερου Κινηματογραφικού Τραγουδιού και ήταν υποψήφιο σε πολλές, σημαντικές διοργανώσεις όπως τα Grammys.

Το 2021 η Lady Gaga ενσάρκωσε την Patrizia Reggiani στο «House of Gucci», με το κοινό να αποθεώνει την ταινία ωστόσο η Ακαδημία Κινηματογράφου δεν έδειξε να ενθουσιάζεται, με αποτέλεσμα οι κριτικές να είναι αντικρουόμενες.

Η φιλανθρωπική της δράση και το «Born This Way Foundation»

Η Lady Gaga είχε ανέκαθεν έντονη φιλανθρωπική δράση και έχει συμμετάσχει σε αμέτρητες καμπάνιες ευαισθητοποίησης. Παράλληλα διοργάνωσε αρκετές συναυλίες και διάφορες άλλες δράσεις με στόχο να συγκεντρώσει χρήματα που θα διατεθούν σε ευαίσθητες κοινωνικές οµάδες.

Το 2011 η τραγουδίστρια ανακοίνωσε την ίδρυση του «Born This Way Foundation», ενός ιδρύματος που ηγείται η ίδια με τη μητέρα της, Cynthia Germanotta. Από το 2012 που ξεκίνησε το έργο του, το ίδρυμα συνεχίζει αδιάκοπα να προσφέρει ψυχολογική ενδυνάμωση και υποστήριξη σε όποιον ζητά βοήθεια, αντιμετωπίζοντας θέματα όπως χαμηλή αυτοπεποίθηση, καταπολέμηση του εκφοβισμού, καθοδήγηση και εξέλιξη της σταδιοδρομίας.

«Μαζί ελπίζουμε να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο γενναιότητας και ευγένειας, όπως επίσης και μια παγκόσμια κοινότητα που θα προστατεύει και θα φροντίζει τα νεαρά θύματα του bullying όπως και τα εγκαταλελειμμένα παιδιά. Η μητέρα μου και εγώ έχουμε ξεκινήσει το έργο αυτό γεμάτες πάθος. Μαζί ελπίζουμε να θεσπίσουμε ένα πρότυπο ανδρείας και ευγένειας, καθώς και μια παγκόσμια κοινότητα που θα προστατεύει τους υπολοίπους ως προς την αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της εγκατάλειψης», δήλωνε η Lady Gaga πίσω στο 2011 όταν ανακοίνωσε την ίδρυση του ιδρύματος.

10 quotes της Lady Gaga που αξίζει να κρατήσεις

1. You have to be unique, and different, and shine in your own way.

Πρέπει να είσαι μοναδικός και διαφορετικός και να λάμπεις με τον δικό σου τρόπο.

2. If you don't have any shadows you're not in the light.

Αν δεν έχεις σκιές δεν είσαι στο φως.

3. People will always talk, so lets give them something to talk about.

Οι άνθρωποι πάντα θα λένε, οπότε ας τους δώσουμε αφορμή για να μιλήσουν.

4. Peace. Ιt does not mean to be in a place where there is no trouble, noise, or hard work. it means to be in the midst of those things and still be calm in your heart.

Ειρήνη δεν σημαίνει να βρίσκεσαι σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει πρόβλημα, θόρυβος ή σκληρή δουλειά. Σημαίνει να αντιμετωπίζεις όλα αυτά τα πράγματα και να είσαι ακόμα ήρεμος στην καρδιά σου.

Πηγή φωτογραφίας: www.dreamofgaga.com

5. Fight and push harder for what you believe in, you’d be surprised, you are much stronger than you think.

Πολεμήστε και παλέψτε σκληρότερα για αυτό που πιστεύετε, θα εκπλαγείτε, είστε πολύ πιο δυνατές από όσο νομίζετε.

6. You will never find what you are looking for in love, if you don't love yourself.

Δεν θα βρεις ποτέ αυτό που ψάχνεις στην αγάπη, αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου.

7. It doesn't matter who you are, or where you come from, or how much money you've got in your pocket. You have your own destiny and your own life ahead of you.

Δεν έχει σημασία ποιος είσαι, από πού προέρχεσαι, ούτε πόσα χρήματα έχεις στην τσέπη σου. Έχε τις τη δική σου μοίρα και μια ολόκληρη ζωή μπροστά σου.

Πηγή φωτογραφίας: www.dreamofgaga.com

8. Even if the whole world turns their back on you, you will always have yourself.

Ακόμα κι αν όλος ο κόσμος σου γυρίσει την πλάτη, θα έχεις πάντα τον εαυτό σου.

9. We need fantasy to survive because reality is too difficult.

Χρειαζόμαστε φαντασία για να επιβιώσουμε γιατί η πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολη.

10. Do not allow people to dim your shine because they are blinded. Tell them to put on some sunglasses because we were born this way.

Μην αφήνεις τους ανθρώπους να κρύβουν τη λάμψη σου επειδή είναι τυφλοί. Πες τους να βάλουν γυαλιά ηλίου γιατί γεννήθηκες έτσι όπως είσαι.

Στη gallery που ακολουθεί θα βρεις μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες της τραγουδίστριας.