Project Unlonely: Συντάκτριες γράφουν για το τι σημαίνει να είσαι σε… solo lockdown

Project Unlonely: Συντάκτριες γράφουν για το τι σημαίνει να είσαι σε… solo lockdown

Αυτό τουλάχιστον συμβαίνει στη δική μας περίπτωση. Όταν τον περασμένο μήνα μάθαμε ότι θα βρισκόμασταν ξανά σε καθεστώς τηλεργασίας, η αλήθεια είναι πως δεν ενθουσιαστήκαμε. Όσο για τις συναδέλφους οι οποίες θα περνούσαν το νέο lockdown με τις οικογένειές τους, έσπευσαν να μας υπενθυμίσουν πόσο τυχερές ήμασταν που θα είχαμε την ησυχία μας και δεν θα χρειαζόταν να ασχολούμαστε ταυτόχρονα με την τηλεκπαίδευση των παιδιών και τις δουλειές του σπιτιού.

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως όταν ζεις μόνη και χρειάζεται να περνάς σχεδόν ολόκληρη την ημέρα εντός σπιτιού, ενώ δεν μένεις κοντά σε φίλους, γνωστούς ή συγγενείς, τότε έρχεσαι αντιμέτωπη με άλλες δυσκολίες, όπως τη μοναξιά.

Ιδού, λοιπόν, τι σημαίνει για εμάς το να είσαι σε solo lockdown και πώς αντιμετωπίζουμε τη νέα αυτή πραγματικότητα. Είσαι έτοιμη να ανακαλύψεις το #PROJECTUNLONELY;

Όταν ανακάλυψα τη ζεστασιά του YOU.ME.TEA.NOW

Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που λατρεύουν να περνούν χρόνο με τον εαυτό τους. Έτσι, λοιπόν, όταν έμαθα ότι θα εργαζόμουν για ένα διάστημα από το σπίτι, προσπάθησα να διατηρήσω την αισιοδοξία μου. Θα φυτέψω, θα μαγειρέψω, θα κάνω κάθε μέρα γυμναστική, θα κάνω γενική καθαριότητα στο σπίτι, θα κάνω κάθε εβδομάδα beauté, θα παρακολουθήσω online μαθήματα φωτογραφίας. Αυτές ήταν μερικές μόνο από τις υποσχέσεις που έδωσα στον εαυτό μου στην αρχή του νέου lockdown. Έπρεπε όμως να είχα φανταστεί πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα, δηλαδή ότι… θα κατέληγα να βρίσκομαι από το πρωί μέχρι το βράδυ μπροστά από μία οθόνη, φορώντας τις πιτζάμες μου. Ακόμη και τα απογεύματα που προσπαθούσα να κάνω λίγη γυμναστική στο σπίτι με τη βοήθεια ενός fitness app, κατέληγα να σταματάω στη μέση το πρόγραμμα και να… παρακολουθώ τηλεόραση, ξαπλωμένη στο ολοκαίνουριο στρώμα γυμναστικής μου.

Ουσιαστικά, η μέρα ξεκινούσε με τηλεργασία και τελείωνε με σκρολάρισμα στα social media. Ήμουν όλη μέρα connected όμως, η αλήθεια είναι ότι ένιωθα πιο μόνη από ποτέ. Όταν δε η μητέρα, η αδερφή ή οι φίλοι μου με ρωτούσαν στο Viber και το Messenger αν ήμουν καλά, εγώ απαντούσα με ένα συνοπτικό «τέλεια» και στη συνέχεια, τους έστελνα χαμογελαστές selfies. Ακόμη και στις βιντεοκλήσεις με τις συναδέλφους μου στο Zoom, δεν έμπαινα σε λεπτομέρειες αναφορικά με τη νέα μου καθημερινότητα, παρά το γεγονός ότι εκείνες δεν δίσταζαν να μιλήσουν με απόλυτη ειλικρίνεια για τις προκλήσεις της τηλεργασίας και του lockdown.

Η αλήθεια είναι πως πίστευα ότι ήμουν μια χαρά, ακόμη και αν δεν εκπλήρωνα τους καθημερινούς στόχους, που είχα θέσει. «Δεν πειράζει, χαλάρωσε. Δεν χρειάζεται να πιέζεσαι. Απόλαυσε τη ζωή στο σπίτι», έλεγα στον εαυτό μου.

liptonnn

Εκείνο που δεν είχα συνειδητοποιήσει, ωστόσο, ήταν το πόσο πολύ με επηρέαζε το γεγονός ότι είχα απομονωθεί από όλους και από όλα. Όλα άλλαξαν όμως όταν ένα απόγευμα, ενώ σκρόλαρα στο διαδίκτυο, έπεσα πάνω σε ένα hashtag που «κέντρισε» το ενδιαφέρον μου. Ήταν το #PROJECTUNLONELY και με καλούσε να αρχίσω να αφιερώνω τουλάχιστον 15 λεπτά της ώρας κάθε μέρα στο να επικοινωνώ ουσιαστικά με τους γύρω μου -ακόμη και από απόσταση- προκειμένου να αντιμετωπίζω την «κρυφή» μοναχικότητα δηλαδή, τη μοναξιά που νιώθει κάποιος, αλλά δυσκολεύεται να παραδεχθεί, ακόμη και στον ίδιο του τον εαυτό.

Στη αρχή, σκέφτηκα πως το συγκεκριμένο διαδικτυακό κίνημα που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Lipton, δεν με αφορούσε. Μόλις όμως διάβασα περισσότερα για αυτό, αμέσως συνειδητοποίησα ότι «μιλούσε» για εμένα. Διότι όταν οι άνθρωποί μου με ρωτούσαν τι κάνω και πώς είμαι, εγώ αντί να τους λέω πώς πραγματικά ένιωθα, αντί να επικοινωνώ δηλαδή ουσιαστικά μαζί τους, προτιμούσα να μένω στην επιφάνεια. Πλέον, λοιπόν, φροντίζω να απολαμβάνω κάθε απόγευμα και για τουλάχιστον 15 λεπτά της ώρας ένα αληθινό YOU.ME.TEA.NOW, 15 λεπτά ουσιαστικής επικοινωνίας που με βοηθούν να νιώθω λιγότερο μόνη και να έρχομαι πιο κοντά με τις φίλες μου, ακόμη και αν η καθεμιά απολαμβάνει το τσάι της πίσω από τη δική της οθόνη!

liptonnn4

«Ξορκίζοντας» τα lonely vibes της σύγχρονης μοναξιάς

Η αλήθεια είναι πως το 2020 είναι μία παράξενη χρονιά για όλους. Ωστόσο, όσο πλησιάζουμε στην εκπνοή της, αντιλαμβάνομαι όλα και καλύτερα, πως αυτά που κέρδισα, ήταν περισσότερα από όσα στερήθηκα. Βλέπεις, το γεγονός ότι ζω μόνη μου, με έκανε να τρομάζω στη σκέψη της τηλεργασίας και της σχεδόν ολοήμερης παραμονής στο σπίτι. Είμαι ιδιαίτερα κοινωνική και δεν άντεχα να σκέφτομαι ότι θα έπρεπε να πω «αντίο» στις απογευματινές βόλτες στην πόλη με την παρέα ή την καθιερωμένη tea time «ιεροτελεστία», που απολάμβανα με τη συνάδελφό μου στο γραφείο.

Αυτός είναι ο λόγος που το lockdown με βρήκε… με το κινητό στο χέρι. Ήμουν διαρκώς connected στα social media, ανταλλάσσοντας reactions, ηχογραφημένα μηνύματα και selfies. Παρόλα αυτά, ένιωθα απίστευτα μόνη. Έτρωγα μόνη, έβλεπα σειρές μόνη, γελούσα με αστεία βιντεάκια στο YouTube μόνη, περπατούσα μόνη. Ακόμη και όταν άφηνα το smartphone στην άκρη, μετά τις βιντεοκλήσεις με τις φίλες μου, ένιωθα lonely. Ώσπου μια μέρα… δεν άντεξα. Κάλεσα σε βίντεο στο Viber την κολλητή μου και άρχισα να της μιλάω ειλικρινά για όσα ένιωθα. Και αυτά τα λίγα λεπτά που κράτησε η βιντεοκλήση, με έκαναν να νιώσω πιο κοντά στη φίλη μου από ποτέ. Διότι μοιράστηκα μαζί της τις σκέψεις, τους φόβους και όσα πραγματικά «έκρυβα» μέσα μου. Και αυτό ακριβώς είναι το νόημα της αληθινής επικοινωνίας, της επικοινωνίας που σε κάνει να νιώθεις λιγότερο μόνη, ακόμη και αν η φίλη σου βρίσκεται στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Αυτός είναι ο καλύτερος και ο πιο εποικοδομητικός τρόπος, για να «ξορκίσεις» τα lonely vibes του solo lockdown και να αποκτήσεις μία πιο δυνατή σύνδεση με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.



Να θυμάσαι, λοιπόν, πως όσο επιβαρυμένο και αν είναι το καθημερινό σου πρόγραμμα, πάντα υπάρχει χρόνος για ουσιαστική YOU.ME.TEA.NOW επικοινωνία. Όσο και αν έχουμε συνηθίσει τη μοναξιά μας και όσο και αν μας αρέσει να χαλαρώνουμε σκρολάροντας μπροστά από μία οθόνη, είναι σημαντικό να αφιερώνουμε κάθε μέρα τουλάχιστον 15 λεπτά στο να επικοινωνούμε ουσιαστικά με τους αγαπημένους μας, ακόμη και αν αυτό γίνεται μέσα από μία βιντεοκλήση.

Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να γίνεις και εσύ μέρος του #PROJECTUNLONELY και να αρχίσεις να δημιουργείς αληθινά, ποιοτικά connections με τους αγαπημένους σου, να είσαι πραγματικά εκεί όταν σου μιλούν για το πώς νιώθουν και να μην διστάζεις να μοιράζεσαι μαζί τους τα δικά σου συναισθήματα. Μην ξεχνάς, άλλωστε, πως η μοναξιά βλάπτει σοβαρά την υγεία σου. Βάλε ένα Lipton, λοιπόν, και κάλεσε τη φίλη σου για ένα ουσιαστικό catch up!

YOU.ME.TEA.NOW