Nέον Λεξικόν: «Delulu», «Rizz» και όλη η ιντερνετική slang που δημιούργησαν τα social media το 2023

Γεωργία Βλαχοπούλου
Nέον Λεξικόν: «Delulu», «Rizz» και όλη η ιντερνετική slang που δημιούργησαν τα social media το 2023

Για να μην νομίζεις πως βρίσκεσαι σε άλλη χώρα την επόμενη φορά που θα ακούσεις κάποια συνομιλία στο δρόμο από Millennials και Gen - zers, βρήκαμε τις πιο viral λέξεις που χρησιμοποίησαν τη χρονιά που φεύγει και σου εξηγούμε τι ακριβώς σημαίνουν.

Τα social media πλέον, απασχολούν μεγάλο μέρος της καθημερινότητας των περισσοτέρων από εμάς, αφού χρησιμοποιούνται ως μέσο επικοινωνίας (αλήθεια ποιος στέλνει ακόμα SMS;), ως μέσο ενημέρωσης, ως εργαλείο δουλειάς (influencers, διαφημίσεις, publishers, είναι παντού το ξέρουμε και ζούμε όλοι) αλλά και ως μέσο ψυχαγωγίας για να περνάει κανείς πιο ευχάριστα την ώρα του βλέποντας διάφορες αναρτήσεις και βίντεο (πχ. περιμένοντας σε κάποια ουρά δημόσιας υπηρεσίας scrollάρεις, δεν διαβάζεις -δυστυχώς- ένα βιβλίο).

Η όλη επικοινωνία και η αλληλεπίδραση των ανθρώπων έχει μεταφερθεί κατά κύριο λόγο στο Ίντερνετ και έχει αφήσει πίσω της τη φυσική επαφή, επομένως είναι λογικό να έχουν αρχίσει να δημιουργούνται και νέες λέξεις, ανά τα χρόνια, όπως ίσως έχεις προσέξει, οι οποίες έχουν socialομιντιακή προσέγγιση και πριν ειπωθούν πληκτρολογούνται μαζί με emojis. Πιο παλιά αυτό μπορεί να γινόταν στις πλατείες και στους χώρους συνάθροισης όπου μαζευόταν ο κόσμος και πάνω στην κουβέντα «πλάθονταν» λέξεις, οι οποίες χρησιμοποιούνταν και σαν συνθηματικός κώδικας από τις αντίστοιχες γενιές.

Κάπως έτσι, κάθε χρόνο, όλο και πιο έντονα, οι νεότερες κυρίως γενιές βλέπουμε - ή καλύτερα ακούμε - να χρησιμοποιούν διάφορους όρους την ώρα που μιλούν μεταξύ τους που σίγουρα οι γονείς τους - πόσο μάλλον οι παππούδες τους - δεν θα μπορούσαν να αντιληφθούν εύκολα. Βέβαια, η διαδικτυακή αργκό εμπλουτίζεται κάθε χρόνο και με περισσότερες λέξεις που καμιά φορά κι ένας Millennial - δηλαδή κάποιος γεννημένος μεταξύ του 1980 και του 2000 - μπορεί να μην γνωρίζει τη σημασία τους.

Ας δούμε όμως ποιες λέξεις προστέθηκαν το 2023 σε αυτό το μεγάλο «διαδικτυακό λεξικό» που έχει αρχίσει να δημιουργείται.

Από το cringάρω και το flexάρω στο delulu

Μπορεί να θυμάσαι ή να χρησιμοποιείς τη λέξη «cringe» για κάτι που σε φέρνει σε αμηχανία ή σου φαίνεται αηδιαστικό. Αντίστοιχα μπορεί να έχεις κάνει «flex» (σ.σ επιδεικνύω τα πλούτη μου) στους φίλους σου τα νέα ακριβά παπούτσια σου. Αυτές οι λέξεις όμως, αν και προέκυψαν τα τελευταία τρία χρόνια μέσα από το διαδίκτυο, για τον κόσμο των social media, έχουν γίνει πλέον καθομιλουμένη.

Η viral λέξη για το 2023 ήταν σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το «rizz». Η συγκεκριμένη λέξη γεννήθηκε από το «charisma» (σ.σ κα-ρίζ-μα) και χρησιμοποιείται για άτομα τα οποία έχουν το χάρισμα της επικοινωνίας και είναι πιο ελκυστικά για τους άλλους μέσα από την ενδιαφέρουσα προσωπικότητα και την αύρα τους. Ουσιαστικά κάποιος θεωρείται πως έχει «rizz» όταν κάνει οι συζητήσεις μαζί του έχουν πολύ ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να μπορεί να σαγηνεύσει ή να γοητεύσει τον άλλον.

Μπορεί να μην είχες ενδεχομένως ακούσει το «rizz», όμως σίγουρα έχεις «ακούσει» τη λέξη «delulu». Η συγκεκριμένη λέξη προέρχεται από τον όρο «delusional» (σ.σ παραληρηματικός) και στα social media χρησιμοποιείται για να χλευάσει έναν άνθρωπο που έχει αυξημένη αισιοδοξία για μία κατάσταση, η οποία αγγίζει τα όρια της ψευδαίσθησης.

1701768630616-861953361-pexels-ivan-samkov-7394337.jpg

Mία ακόμα λέξη που ίσως έχεις δει να «πλανάται» στα social media είναι η λέξη «σλατίνα». Ο όρος λέγεται πως προέκυψε από τον τράπερ Thug Slime, ο οποίος στα τραγούδια του έχει κάτι σαν μότο το SLAT που είναι αρχικά για το «slime love all the time» και κάπως έτσι βγήκε το «SLATina», αφού άρχισαν να χρησιμοποιούν τη λέξη κι άλλοι τράπερς καθιερώνοντάς την. Ουσιαστικά με αυτόν τον όρο αναφέρεται κανείς σε κορίτσια που ακούνε φανατικά τραπ μουσική, έχοντας και το ανάλογο look - cargo παντελόνια, crop tops, μακριά νύχια και μεγάλα τετράγωνα γυαλιά.

Μην ξεχνάμε βέβαια, και τον όρο «φασαία/ος», ο οποίος αν και υπήρχε εδώ 2-3 χρόνια φέτος «εδραιώθηκε» και στο Tik Tok. Θα έλεγε κανείς ότι είναι σχεδόν το αντίθετο μιας «σλατίνας», αφού περιγράφει τους σύγχρονους «χίπηδες και χίπισσες», οι οποίοι ακούνε έντεχνη μουσική, φοράνε indie παντελόνες, κάνουν camping και συχνάζουν κυρίως στα Εξάρχεια και τo ιστορικό κέντρο κυνηγώντας τη «φάση».

Ένα πιο σύγχρονο συνώνυμο ενδεχομένως του «hipster», ενός όρου που είχε δημιουργηθεί πριν από κάποια χρόνια, είναι ο «gatekeeper». Αυτός δηλαδή που δεν αφήνει κάποιον να ανακαλύψει τη «δική» του τέχνη, θεωρώντας πως είναι πιο σημαντικός. Για να καταλάβεις καλύτερα την έννοια του «gatekeeper» είναι αυτός που άκουγε τους Queen πριν την κυκλοφορία της ταινίας «Bohemian Rhapsody». Τα ενδιαφέροντά τους δηλαδή αφορούν πράγματα, τα οποία ακόμα δεν θεωρούνται cool ή δεν έχουν γίνει mainstream.

Ανάμεσα στις λέξεις που προστέθηκαν στο διαδικτυακό λεξιλόγιο ήταν και το «situationship» αναφορικά με τις συντροφικές σχέσεις. Oι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης άλλωστε, είναι ένας τρόπος για να φλερτάρει κανείς. Γι' αυτό έχουν δημιουργηθεί και οι online dating εφαρμογές. Aναμενόμενο λοιπόν, να δημιουργηθούν - μετά το «ghosting» - κι άλλοι όροι που μπορεί να εξηγήσουν το status μιας σχέσης.

Το «situationship», λοιπόν προέκυψε από την ένωση των λέξεων «situation» (σ.σ κατάσταση) και «relationship» (σ.σ σχέση) και περιγράφει την κατάσταση που βρίσκεται ένα ζευγάρι πριν θεωρηθεί επίσημα πως είναι μαζί. Είναι «ο χώρος ανάμεσα σε μια αφοσιωμένη σχέση και κάτι περισσότερο από μια φιλία. Σε αντίθεση με τους friends with benefits ή την κανονική σχέση, στο situationship δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση για το τι συμβαίνει μεταξύ δύο ατόμων», εξηγεί ο Jonathan Alpert, ψυχοθεραπευτής.

Aπό την άλλη η Paris Hilton γνωρίζει ξεκάθαρα πώς νιώθει για την προσωπική της ζωή ως νέα μαμά πια - δύο μάλιστα παιδιών, αφού ανακοίνωσε και τον ερχομό της κόρης της ένα χρόνο μετά τον ερχομό του γιου της. Γι' αυτό δημιούργησε και μια δική της λέξη την οποία χρησιμοποιεί και κάτω από τις αναρτήσεις της με τον μικρό Phoinix. Aυτή δεν είναι άλλη από το «sliving», το οποίο προσθέτει δίπλα στην λέξη «mom» στα hashtags της. Η λέξη δημιουργήθηκε από την ένωση του «slaying» (σ.σ κάνω κάτι εξαιρετικά εντυπωσιακά) και του «living» (σ.σ ζω) και χρησιμοποιείται για ένα άτομο που είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο, είναι αυτοδημιούργητο και ολοκληρωμένο και γενικά δείχνει πως τα πάει καλά σε κάθε στιγμή της ζωής του.

https://www.instagram.com/p/C0AP860y_05/

Ακόμα μια λέξη που ίσως έχεις δει κάτω από κάποια ανάρτηση, σε hashtag ή απλά έχεις ακούσει να λένε κυρίως οι Gen-zers - δηλαδή όσοι γεννήθηκαν μετά το 2000 - είναι το «sus», το οποίο προέρχεται από την λέξη «suspicious» (σ.σ ύποπτος) για να δηλώσει ακριβώς αυτό, πως δηλαδή μια κατάσταση ή μια δήλωση που έκανε κάποιος είναι ύποπτη.

Πέρα από μικρές λέξεις βέβαια, μπορεί να έχεις δει και γράμματα κάτω από αναρτήσεις πολλών στα social media. Όπως το W και το L, τα οποία προέρχονται από το «win» (σ.σ νίκη) και το «lose» (σ.σ ήττα) αντίστοιχα, και χρησιμοποιούνται για να δηλώσει κάποιος αν συμφωνεί με την άποψη του άλλου ή όχι.

Όπως βλέπεις η γκάμα των νέων λέξεων που μάθαμε και το 2023 μέσω των social media είναι αρκετά μεγάλη. Ωστόσο, έχοντας διαβάσει όλα τα παραπάνω δεν κινδυνεύεις να σου πει κάποιος «OK boomer!» (σ.σ ο όρος boomer χρησιμοποιείται για να δηλώσει άτομα που έχουν γεννηθεί μεταξύ του 1946 και του 1964 και με τη φράση αυτή τα άτομα νεότερης ηλικίας χλευάζουν τον αναχρονιστικό τρόπο σκέψης που κάποιες φορές έχουν oι boomers) και κάπου εδώ σταματάμε τις επεξηγήσεις και αρχίζουμε να γράφουμε, εεε συγνώμη να ζούμε.