Sleep Philosophy: Ανακαλύπτοντας την απόλαυση του καλού ύπνου

Sleep Philosophy: Ανακαλύπτοντας την απόλαυση του καλού ύπνου

Αν είχαμε τη δυνατότητα να εκπληρώσουμε μία ευχή, αυτή θα ήταν το να μπορούσαμε να αναπληρώσουμε ως ενήλικες, όλες τις χαμένες ώρες ύπνου της παιδικής μας ηλικίας. Διότι αυτό που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τότε, ήταν το πόσο πολύ θα μας έλειπε ο ποιοτικός ύπνος στην ενήλικη ζωή μας.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής, το στυλ, τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, όλοι είμαστε στην πραγματικότητα του ύπνου και συμφωνούμε ομόφωνα πως ο ύπνος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής… ακόμη και αν διαφωνούμε για το ποιες είναι οι άλλες δύο. Κάπου εδώ βέβαια, προκύπτει το εξής ερώτημα: Απολαμβάνουμε όντως στο έπακρο αυτή την καθημερινή «ιεροτελεστία» ξεκούρασης και χαλάρωσης ή την έχουμε υποβαθμίσει σε ένα ακόμη κομμάτι της καθημερινότητας;

Αν το σκεφτούμε λίγο περισσότερο, θα καταλάβουμε πως γνωρίζουμε ήδη την απάντηση, ρίχνοντας απλώς μία «ματιά» στα υπνοδωμάτιά μας. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει τα βήματα και τα «μυστικά» που θα μας βοηθήσουν να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη, δηλαδή να αλλάξουμε τα υπνοδωμάτιά μας προς το καλύτερο, ώστε να απολαμβάνουμε ποιοτικό και άνετο ύπνο κάθε βράδυ!

Παρέχουμε στο σώμα μας ένα αναπαυτικό «καταφύγιο»

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το στρώμα και τα μαξιλάρια αποτελούν το «άλφα και το ωμέγα» για έναν καλό και χορταστικό ύπνο, αφού όσο πιο άνετα αισθανόμαστε στο κρεβάτι μας, τόσο πιο εύκολο είναι να χαλαρώσουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες και είδη στην αγορά, ώστε ο καθένας να επιλέγει τον τύπο στρώματος που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του. Συνεπώς, για να γίνουμε ακόμη περισσότερο του ύπνου, είναι απαραίτητο να βρούμε το στρώμα που μας ταιριάζει περισσότερο. Για παράδειγμα, επενδύοντας σε ένα διπλό στρώμα σύγχρονης τεχνολογίας με ελατήρια, το οποίο θα παρέχει απόλυτη άνεση και στήριξη στο σώμα, είναι βέβαιο πως κάθε πρωί θα ξυπνάμε πολύ πιο ξεκούραστοι και ανανεωμένοι, γεμάτη όρεξη και διάθεση για την ημέρα που ανοίγεται μπροστά μας.


Επενδύουμε σε ένα μαξιλάρι που λειτουργεί ως «σύμμαχος»

Όπως αναφέραμε ήδη πιο πάνω, το μαξιλάρι παίζει καθοριστικό ρόλο για την ποιότητα ύπνου που απολαμβάνουμε καθημερινά. Για να είμαστε όμως σίγουροι πως έχουμε κάνει την ιδανική επιλογή, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας τη στάση στην οποία κοιμόμαστε συνήθως. Για παράδειγμα, όσοι από εμάς ξαπλώνουμε συνήθως ανάσκελα ή στο πλάι, υπάρχουν κατάλληλα μαξιλάρια που υποστηρίξουν το κεφάλι και τον αυχένα μας. Εναλλακτικά, για εκείνους που προτιμούν να κοιμούνται μπρούμυτα, ένα μαλακό βαμβακερό εργονομικό μαξιλάρι με γέμιση από φτερά και πούπουλα πάπιας, διευκολύνει την αναπνοή κρατώντας το κεφάλι μας σταθερό και σε αρμονία με όλο το υπόλοιπο σώμα. Όσο για τους… αναποφασίστους του ύπνου, δηλαδή εκείνους που ξαπλώνουν μπρούμυτα και καταλήγουν το επόμενο πρωί ανάσκελα στην άλλη άκρη του κρεβατιού, υπάρχουν αφράτα εργονομικά μαξιλάρια με δροσιστικό τζελ και αφρό μνήμης, κατάλληλα για όλες τις στάσεις ύπνου. Το σίγουρο είναι πως μια «ματιά» στο ΙΚΕΑ.gr, αρκεί για να ανακαλύψουμε τα μαξιλάρια που ταιριάζουν στις ανάγκες μας.


Δίνουμε σημασία στις λεπτομέρειες που αναβαθμίζουν την εμπειρία

Η αλήθεια είναι πως λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με την αναζωογονητική αίσθηση που αισθανόμαστε, όταν απλώνουμε τα πόδια μας έπειτα από μία κουραστική ημέρα, κάτω από τα δροσερά μας σεντόνια. Παρόλα αυτά, υπάρχει τρόπος να «απογειώσουμε» αυτή τη μοναδική αίσθηση, αρκεί να γίνουμε λίγο πιο επιλεκτικοί με τα σετ από τα σεντόνια ή με τις παπλωματοθήκες που «ντύνουν» τα κρεβάτια μας. Έχει σημασία να επιλέξουμε ένα ξεχωριστό σχέδιο ή μία ιδιαίτερη απόχρωση που μας εκφράζει απόλυτα και μας χαλαρώνει, καθώς είναι η λεπτομέρεια που στο τέλος της ημέρας, θα μας βάλει σε mood για όνειρα γλυκά. Επιπλέον, καλό θα ήταν να δείξουμε προσοχή στην ποιότητα των κλινοσκεπασμάτων μας, επιλέγοντας υφάσματα που είναι 100% βαμβακερά και ανθεκτικά και των οποίων η απαλή υφή, δεν θα αλλοιωθεί έπειτα από μερικά πλυσίματα.


Δημιουργούμε μία «πράσινη» γωνία στο υπνοδωμάτιο

Ένας ακόμη τρόπος για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα του ύπνου μας αλλά και το υπνοδωμάτιό μας, είναι να δημιουργήσουμε μία «πράσινη» γωνία σε αυτό, προσθέτοντας μερικά τεχνητά φυτά εσωτερικού χώρου, καθώς είναι οι προσθήκες που μας εξασφαλίζουν μία πιο «ζεν» αίσθηση γενικότερα, ενώ το πράσινο χρώμα ευνοεί -σύμφωνα με έρευνες- τη χαλάρωση. Μία ορχιδέα, ένα παχύφυτο, μία μονστέρα ή μία γλάστρα με μπαμπού, λοιπόν, αποτελούν μερικές μόνο από τις επιλογές που μπορούμε να προσθέσουμε στο υπνοδωμάτιό μας, για να δημιουργήσουμε ένα ευχάριστο περιβάλλον που θα μετατρέψει την έννοια της ευεξίας σε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητα μας. Άλλωστε, τα τεχνητά φυτά είναι ιδανικά για το υπνοδωμάτιο, διότι δεν χρειάζονται καμία φροντίδα και δείχνουν φρέσκα ακόμα και έπειτα από χρόνια.


Κλείνοντας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας, δεν αρκεί μόνο να εξοπλίσουμε καταλλήλως το υπνοδωμάτιό μας, αλλά να διαμορφώσουμε και μία συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου, η οποία θα βοηθά το σώμα και το πνεύμα μας να ανακάμπτουν έπειτα από μία δύσκολη ημέρα. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε πως η ποιότητα ύπνου που απολαμβάνουμε καθημερινά, είναι ζωτικής σημασίας καθώς έχει καθοριστικό ρόλο για την υγεία του οργανισμού, αλλά και τη διάθεσή μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πραγματοποιώντας μικρές αλλά καίριες μετατροπές στο υπνοδωμάτιο, σε λίγο καιρό, θα ανυπομονούμε να έρθει η ώρα που θα πέσουμε επιτέλους για ύπνο.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που χρειάζεσαι άμεσα έμπνευση για το υπνοδωμάτιό σου, δοκίμασε να κάνεις ένα virtual walkthroughστην ΙΚΕΑ και μπες στο ΙΚΕΑ.gr για να ανακαλύψεις ακόμη περισσότερα tips που θα σε κάνουν να γίνεις και εσύ του ύπνου!

#EimasteTouYpnou