Sleep wellness: Πώς να οργανώσεις το δωμάτιό σου για να κοιμάσαι στο εξής καλύτερα

Sleep wellness: Πώς να οργανώσεις το δωμάτιό σου για να κοιμάσαι στο εξής καλύτερα

Γράφει η Ειρήνη Πολλάλη

Ήταν πίσω στα μέσα του περασμένου μήνα όταν, κάνοντας την καθιερωμένη διαδικτυακή μου αναζήτηση για τις τάσεις ευεξίας που θα επικρατήσουν τη χρονιά που διανύουμε, έπεσα πάνω σε μία έννοια που κέντρισε το ενδιαφέρον μου. Το sleep care είναι το νέο self care, ανέφερε το άρθρο που διάβαζα και σύμφωνα με το οποίο, στη λίστα με τα κορυφαία trends του 2021, περιλαμβάνεται η έννοια του sleep wellness.

Το γιατί το θέμα του καλού ύπνου βρίσκεται τώρα στο προσκήνιο, δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθείς. Στη σύγχρονη εποχή, όλο και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι δυσκολεύονται να απολαμβάνουν σε συχνή βάση τα οφέλη του ποιοτικού ύπνου, ενώ ακόμη περισσότεροι ταλαιπωρούνται από αϋπνίες και άλλες υπνικές διαταραχές. Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη σου το γεγονός ότι ο ύπνος είναι κάτι περισσότερο από πολύτιμος για τη σωματική και πνευματική σου υγεία, δεν είναι δύσκολο να κατανοήσεις γιατί είναι σημαντικό να κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου, για να κοιμάσαι καλά, κάθε βράδυ.

Στη δική μου περίπτωση, ο ύπνος ήταν ένα θέμα που με προβλημάτιζε τους τελευταίους μήνες. Από τη μία πλευρά το καθημερινό μου άγχος και από την άλλη, οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, η τηλεργασία, το σκρολάρισμα στα social media αργά τη νύχτα και φυσικά, οι online σειρές. Προς μεγάλη μου έκπληξη, ωστόσο, παρά τις αλλαγές που έκανα στην -ήδη- wellness καθημερινότητά μου, η σχέση μου με τον ύπνο, εξακολουθούσε να είναι ταραχώδης. Με λίγα λόγια, συνέχισα να ξυπνάω κάθε λίγο και λιγάκι τη νύχτα, δυσκολευόμουν απίστευτα να αποκοιμηθώ και ξυπνούσα, νιώθοντας συχνά πιο κουρασμένη από το προηγούμενο βράδυ. Τι και αν άρχισα να πίνω κάθε νύχτα χαλαρωτικά ροφήματα; Τι και αν «κατέβασα» sleep apps στο κινητό μου; Ο παφλασμός των κυμάτων δεν ήταν αρκετός για να με παίρνει ο ύπνος, την ώρα που ήθελα.

Κάπως έτσι, αποφάσισα να βάλω την έννοια του sleep wellness κάτω από το μικροσκόπιό μου και για να συμβεί αυτό, χρειάστηκε πρώτα να ανακαλύψω τι κάνουν διαφορετικά, όσοι είναι του ύπνου. Αυτό που ανακάλυψα, ήταν πως τα πράγματα δεν ήταν τόσο περίπλοκα όσο πίστευα και πως το «κλειδί» για καλό και ποιοτικό ύπνο, βρισκόταν στο υπνοδωμάτιό μου. Έκανα συνεπώς τις απαραίτητες αλλαγές και πλέον, μπορώ να με περηφάνια να πω ότι ανήκω και εγώ σε εκείνους που δηλώνουν με κάθε αφορμή πως #EimasteTouYpnou.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που θέλεις να αναβαθμίσεις τη σχέση σου με τον ύπνο, συνέχισε να διαβάζεις! Διότι παρακάτω θα ανακαλύψεις τα tips που με βοήθησαν να ανακαλύψω τον κόσμο του sleep wellness.

Τα φυτά και διακοσμητικάπου θα σε χαλαρώνουν

Σε ό,τι αφορά στη διακόσμηση του υπνοδωματίου σου, το trend του sleep care, επιτάσσει να στραφείς στα φυτά και τα κεριά το 2021. Μπορείς να προτιμήσεις ένα τεχνητό φυτό, το οποίο θα σε ηρεμεί κάθε φορά που το κοιτάς. Μπορείς όμως, επίσης να τοποθετήσεις και κάποιο φυτό εσωτερικού χώρου κοντά στο κρεβάτι σου, όπως η σανσιβέρια, που φέρεται να συμβάλλει στη βελτίωση του ύπνου σου. Το συγκεκριμένο φυτό καθαρίζει την ατμόσφαιρα στο σπίτι και σε αντίθεση άλλα φυτά, απελευθερώνει οξυγόνο και τη νύχτα. Όσο για τα κεριά, θα δημιουργήσουν μία αίσθηση χαλάρωσης στον χώρο σου και θα σε ηρεμούν πριν τον ύπνο, την ώρα που θα διαβάζεις το βιβλίο σου (φυσικά, το smartphone μένει μακριά από το κρεβάτι το βράδυ). Μία ακόμη εξαιρετική deco προσθήκη για το υπνοδωμάτιό σου, είναι το να τοποθετήσεις σε αυτό ένα όμορφο διακοσμητικό βάζο με αρωματικά στικς με άρωμα λεβάντας, το άρωμα της οποίας θεωρείται χαλαρωτικό και φέρεται να συμβάλλει στη βελτίωση του ύπνου. Για εμένα, η λεβάντα είναι πλέον must!

Οργανώνοντας καταλλήλωςτον χώρο σου

Πήγαινε στο υπνοδωμάτιό σου και ρίξε μία ματιά γύρω σου. Πόσα από τα αντικείμενα που βρίσκονται σε αυτό σου είναι πραγματικά απαραίτητα; Αλήθεια, είσαι σίγουρη ότι χρειάζεσαι αυτή την τηλεόραση απέναντι ακριβώς από το κρεβάτι; Yπάρχει τελικά τρόπος να οργανώσεις καλύτερα τον χώρο σου; Σε ό,τι αφορά στο υπνοδωμάτιο, τα πράγματα είναι απλά. Βλέπεις, όσο πιο οργανωμένος και μίνιμαλ είναι ο χώρος σου και όσες λιγότερες οθόνες υπάρχουν σε αυτόν, τόσο καλύτερα θα κοιμάσαι. Δεν το λέω εγώ, αλλά οι ειδικοί. Σύμφωνα με έρευνες, η ακαταστασία και η έλλειψη οργάνωσης σε έναν χώρο, προκαλούν άγχος και ένταση. Όσο πιο ακατάστατο, ανοργάνωτο και γεμάτο περιττά αντικείμενα είναι το υπνοδωμάτιό σου, λοιπόν, τόσο πέφτει και η ποιότητα του ύπνου σου, ειδικότερα αν δυσκολεύεσαι να αποκοιμηθείς γενικότερα. Συνεπώς, δοκίμασε να απομακρύνεις όσα αντικείμενα δεν χρειάζεσαι από το υπνοδωμάτιό σου, βγάλε την τηλεόραση -μιας και το μπλε φως της οθόνης της διαταράσσει το βιολογικό σου ρολόι και δημιουργεί σοβαρές διαταραχές στον μηχανισμό του ύπνου- και οργάνωσε τον χώρο σου, τοποθετώντας όσα αντικείμενα ή ρούχα θέλεις, σε θήκες αποθήκευσης ρούχων και κουτιά αποθήκευσης κρεβατιού.

Δίνοντας μεγάλη έμφασηστην άνεση

Αλήθεια, έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ο λόγος που δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς κάθε βράδυ, βρίσκεται ενδεχομένως στο κρεβάτι ή το στρώμα του; Όταν πήρα την απόφαση να αλλάξω τη διαρρύθμιση του υπνοδωματίου μου, συνειδητοποίησα πως είχα πολλά χρόνια να αλλάξω στρώμα. Πέρα από το ότι είχε παλιώσει, δεν ήταν και τόσο άνετο όσο πίστευα. Και σε ό,τι αφορά στον καλό και ποιοτικό ύπνο, η άνεση είναι κάτι περισσότερο από σημαντική. Ουσιαστικά, όταν δεν κοιμάσαι σε ένα άνετο και αναπαυτικό στρώμα, τότε καταπονείς τον εαυτό σου. Έτσι, έπειτα από 10 χρόνια, άλλαξα όλα όσα σχετίζονταν με το κρεβάτι μου: Από το στρώμα μέχρι τα μαξιλάρια και τα λευκά είδη -διότι αν δεν το γνώριζες υπάρχουν και υφάσματα που μπορούν να κάνουν λίγο πιο ανάλαφρο τον ύπνο. Εγώ προτίμησα ένα στρώμα αφρού και συγκεκριμένα, το στρώμα αφρούμνήμης MATRAND από την IKEA. Ωστόσο, το ποιο στρώμα θα επιλέξεις, εξαρτάται από τον τύπο του σώματός σου και το πώς σου αρέσει να κοιμάσαι.

Για παράδειγμα, τα στρώματα ελατηρίων είναι καλύτερα στην κατανομή του βάρους, ενώ τα στρώματα αφρού προσαρμόζονται στο σχήμα του σώματός σου. Το ίδιο ισχύει και για το μαξιλάρι που θα επιλέξεις. Δηλαδή, εκτός από ένα εργονομικό μαξιλάρι, καλό είναι να επιλέξεις ένα με βάση τον τρόπο που κοιμάσαι -που στη δική μου περίπτωση, ήταν ένα εργονομικό μαξιλάρι για ύπνο ανάσκελα ή στο πλάι. Όσο για τα λευκά είδη για το κρεβάτι, προτίμησε ένα σεντόνι με λάστιχο και από 100% βαμβάκι, ώστε να κοιμάσαι ακόμη πιο άνετα, καθώς και ένα ελαφρύ πάπλωμα, που είναι και ιδανικό για την εποχή που διανύουμε. Φυσικά, ένα προστατευτικό μαξιλαριού και ένα προστατευτικό στρώματος, είναι must.

Βάζοντας τη διαρρύθμισηκαι τον φωτισμό του υπνοδωματίου σεπρώτο πλάνο

Μετά την οργάνωση του χώρου σου, σειρά έχει η διαρρύθμιση και ο φωτισμός του υπνοδωματίου. Λίγα και καλά πράγματα χρειάζεσαι για να διαμορφώσεις ένα sleep friendly υπνοδωμάτιο. Για την ακρίβεια, χρειάζεσαι ένα άνετο κρεβάτι, ένα όμορφο και πρακτικό κομοδίνο, ένα χαλί που θα κρατά τα πόδια σου ζεστά, αμέσως μόλις ξυπνάς και μεταξύ άλλων, μία συρταριέρα υπνοδωματίου για τα προσωπικά σου αντικείμενα ή ένα σύστημα ανοιχτής αποθήκευσης, στην περίπτωση που διαθέτεις πολλά αντικείμενα ή ρούχα. Το στοιχείο-«κλειδί» είναι να διατηρήσεις το υπνοδωμάτιό σου όσο πιο απλό και λιγότερο επιβαρυμένο γίνεται. Όσο για τονφωτισμό του υπνοδωματίου, το φως έχει μεγάλη σημασία για τον ύπνο σου. Καλό είναι, λοιπόν, να είναι τελείως σκοτεινό όταν κοιμάσαι και προτού κοιμηθείς, να φροντίζεις να δημιουργείς μία ήρεμη και ζεστή ατμόσφαιρα στον χώρο σου, χαμηλώνοντας τον φωτισμό, μέσα από μία λύση «έξυπνου» φωτισμού, που σου επιτρέπει να ρυθμίζεις το χρώμα και την ένταση του φωτός!

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, λοιπόν, αποτελεί την ιδανική αφορμή για να αρχίσεις να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές στο υπνοδωμάτιό σου, ώστε να αναβαθμίσεις την ποιότητα του ύπνου σου. Από τον κατάλληλο φωτισμό στο άνετο στρώμα, τα απαραίτητα λευκά είδη, τα φυτά και τα διακοσμητικά που εννοούν τον ύπνο και φυσικά, τη διαρρύθμιση και την οργάνωση του χώρου σου. Μία online αναζήτηση στο ΙΚΕΑ e-shop, αρκεί για να βρεις τώρα ό,τι ψάχνεις και χρειάζεσαι! Να θυμάσαι πως ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός για την ευεξία σου, που δεν μπορείς πια να μην επενδύεις σε αυτόν. Αυτό ακριβώς μας καλεί να κάνουμε τώρα, ένα από τα κορυφαία wellness trends της εποχής μας, η τάση του sleep care. Αν εγώ κατάφερα να γίνω του ύπνου, σίγουρα μπορείς και εσύ!

Αν χρειάζεσαι έμπνευση για το υπνοδωμάτιό σου, αρκεί να κάνεις ένα virtual walkthrough στην ΙΚΕΑ και να μπεις στο ΙΚΕΑ.gr για να ανακαλύψεις ακόμη περισσότερα tips για τον ύπνο! Κάνε τις απαραίτητες αλλαγές και προσθήκες και γίνε μέρος αυτού του κινήματος, που φέρνει τον παράγοντα wellness στο υπνοδωμάτιό σου. Γιατί είναι ωραίο να #EimasteTouYpnou!

#EimasteTouYpnou