#EimasteTouYpnou: Η σημασία του καλού ύπνου για την υγεία και τις επιδόσεις σου

#EimasteTouYpnou: Η σημασία του καλού ύπνου για την υγεία και τις επιδόσεις σου

Γράφει ο Χρήστος Κάβουρας. 

Για έναν άντρα ο ύπνος δεν είναι ποτέ απλώς μία ανάγκη του οργανισμού, είναι κυρίως απόλαυση. Ακόμα και αν κάποιος σου πει κάποτε ότι δεν εκτιμάει τη μεγάλη αυτή αρετή του οργανισμού, που ονομάζεται «ύπνος», να είσαι βέβαιος ότι λέει ψέματα. Πέραν αυτού, είναι μια απαραίτητη ενέργεια, το κατάλληλο καύσιμο για να συνεχίσει κάποιος την ημέρα με αξιώσεις. Είναι σαν τη σχέση βενζίνης και αυτοκινήτου. Το ένα δεν μπορεί χωρίς το άλλο.

Ειδικά εμείς οι άντρες, έχουμε και μία μεγαλύτερη αγάπη στον καλό τον ύπνο, έχοντας περάσει αυτή την «κακουχία» που ονομάζεται στρατός. Κανένας άντρας δεν ξέχασε ποτέ την πρώτη του νύχτα παρέα με άλλα σαράντα άτομα στο στρατόπεδο και δέκα από αυτούς να ροχαλίζουν, δημιουργώντας μια αξέχαστη μπαλάντα από «κομπρεσέρ». Ωστόσο, την περίοδο που διανύουμε και λόγω των νέων συνθηκών στη ζωή μας, ο ποιοτικός ύπνος είναι από τα λίγα καλά που μπορούμε να απολαμβάνουμε κάθε μέρα. Για αυτό, λοιπόν, οφείλουμε να τον διασφαλίζουμε με κάθε κόστος. Αυτό που είναι σημαντικό να θυμόμαστε πάντα, ωστόσο, είναι το ότι ο ποιοτικός ύπνος δεν έχει να κάνει με τη μεγάλη διάρκεια, αλλά με το πόσο χαλαρός είσαι και ταυτόχρονα, με την εξοικείωσή σου με τον χώρο στον οποίο κοιμάσαι.

Το υπνοδωμάτιο είναι «το Α και το Ω»

Όταν είσαι σε αναζήτηση νέου σπιτιού, δεν βρίσκεις ποτέ το πρώτο που θα σου κάνει. Θέλεις να εξετάσεις παραμέτρους, να τσεκάρεις ιδιαιτερότητες, το αν οι γείτονες είναι νορμάλ καθώς και αρκετά ακόμα ζητήματα. Κάπως έτσι λειτουργεί και η κατάσταση με το υπνοδωμάτιό σου.

Δεν θα νιώσεις ποτέ την άνεση να κοιμηθείς σε αυτό, αν δεν εγκρίνεις το κρεβάτι, την ενέργεια και το γενικότερο φενγκ σούι που σου προκαλεί. Το υπνοδωμάτιο είναι ο χώρος σου, εκεί που ο χρόνος και τα προβλήματα σταματούν, το μέρος που νιώθεις «σπίτι» μέσα στο διαμέρισμα. Είναι το σημείο εκείνο το οποίο οφείλεις να διαμορφώσεις, όπως εσύ επιθυμείς, προκειμένου να σου εξασφαλίζει τον καλύτερο δυνατό ύπνο.

Πώς μπορείς να μετατρέψεις, λοιπόν, το υπνοδωμάτιό σου σε έναν χώρο που ευνοεί τον άνετο ύπνο; Μία καλή ιδέα είναι να δημιουργήσεις μια ατμόσφαιρα που σου ταιριάζει. Ένα μέρος ούτε πολύ δροσερό, αλλά ούτε και πολύ ζεστό, θα σου εξασφαλίσει έναν καλό ύπνο. Έχει αποδειχτεί, άλλωστε, ότι η βέλτιστη θερμοκρασία δωματίου είναι μεταξύ 16 και 17°C. Επιπλέον ένα φωτιστικό με ρυθμιζόμενη ένταση του φωτός, μπορεί να αποδειχτεί μεγάλος «σύμμαχος» στην προσπάθειά σου να κοιμηθείς. Κατεβάζοντας την ένταση του φωτός, ουσιαστικά δίνεις το έναυσμα στα μάτια σου να κλείσουν πιο εύκολα.


Εσύ πώς κοιμάσαι;

Είτε κοιμάσαι μόνος σου, είτε με το κορίτσι, το θέμα είναι να ξαπλώνεις σε μία στάση η οποία σε βοηθάει να κάνεις τον απόλυτα ποιοτικό ύπνο. Κάθε βράδυ που κοιμόμαστε είναι αρκετά δύσκολο να εξασφαλίσουμε μια σταθερή στάση σώματος, ωστόσο, πάντα έχουμε μία «αγαπημένη» στάση, στην οποία συνηθίζουμε να κοιμόμαστε πιο άνετα και εύκολα.

Σύμφωνα με μελέτες, είναι καλύτερο να κοιμόμαστε ανάσκελα όμως, είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι από εμάς, επιλέγουμε συνήθως τον ύπνο στα πλάγια, μπρούμυτα ή στην εμβρυϊκή στάση. Παρόλα αυτά, καλό είναι να προσπαθήσεις να αρχίσεις να κοιμάσαι και εσύ ανάσκελα. Και για να τα καταφέρεις, θα κάνεις την αρχή αγοράζοντας ένα εργονομικό μαξιλάρι. Εάν, λοιπόν, επιχειρήσεις ποτέ να κοιμηθείς ανάσκελα, ένα καλό, εργονομικό μαξιλάρι για ύπνο στο πλάι ή ανάσκελα, θα δώσει στο σώμα καλύτερη στήριξη, διατηρώντας παράλληλα τη φυσική ευθυγράμμιση του κεφαλιού, του αυχένα και της σπονδυλικής στήλης. Και αν ροχαλίσεις λίγο παραπάνω δεν πειράζει, για καλό είναι.


Πώς θα κοιμάσαι πιο άνετος και χαλαρός

Το να κοιμάσαι καλά και άνετα, σου εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό ποιότητα στον ύπνο. Αυτό είναι, άλλωστε, κάτι που συνειδητοποιείς κάθε φορά που κοιμάσαι στο αεροπλάνο ή σε παίρνει ο ύπνος στο κάθισμα του πλοίου. Ακόμα και αν κοιμήθηκες αρκετές ώρες, δεν ξύπνησες ποτέ ξεκούραστος και με ενέργεια, αφού ο ύπνος μόνο άνετος δεν ήταν.

Έτσι λοιπόν και στο υπνοδωμάτιό σου, ο πρώτος σου στόχος είναι να νιώθεις όσο το δυνατόν πιο άνετος και χαλαρός, κάθε φορά που πέφτεις για ύπνο. Παρά το γεγονός ότι κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές επιθυμίες και ανάγκες, σε ό,τι αφορά στην τέλεια διαμόρφωση του κρεβατιού, οι παράγοντες που μας βοηθούν να δημιουργούμε τις ιδανικές συνθήκες είναι ίδιοι. Και αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο αξίζει να επενδύσεις δεν είναι τόσο η κατασκευή του κρεβατιού, αλλά το στρώμα στο οποίο θα κοιμηθείς. Είτε σκληρό, είτε όχι, αυτό που θέλεις κατά κύριο λόγο είναι να είναι μεγάλο. Ειδικά αν πρέπει να κοιμάσαι μαζί με το κορίτσι, καταλαβαίνεις ότι το μεγάλο σε όγκο κρεβάτι δεν είναι επιθυμία, αλλά ανάγκη. Για εμένα, πάντως, τίποτε δεν συγκρίνεται πλέον με το νέο, άνετο στρώμα αφρού μνήμης που πήρα από την ΙΚΕΑ. Θα σου αποκαλύψω απλώς, ότι προσαρμόζεται στο σχήμα του σώματος και «απορροφά» τους κραδασμούς. Με λίγα λόγια, είναι το ιδανικό στρώμα για εμένα που κοιμάται με ένα κορίτσι, που έχει -σχεδόν κάθε βράδυ- ανήσυχο ύπνο!


Για εμάς που είμαστε του ύπνου, λοιπόν, ο άνετος ύπνος είναι υπόθεση προσωπική, ακόμη και αν μοιραζόμαστε κάθε βράδυ το κρεβάτι μας. Το σίγουρο είναι πως τα οφέλη του καλού ύπνου, είναι τόσα πολλά και σημαντικά, που δεν γίνεται να μην μεριμνήσεις και εσύ να γίνεις του ύπνου, πραγματοποιώντας τις απαραίτητες αλλαγές και προσθήκες στο υπνοδωμάτιό σου, αλλά χωρίς να κάνεις «εκπτώσεις» στις προσωπικές σου ανάγκες. Κάνε, λοιπόν, σήμερα κιόλας ένα virtual walkthrough στην ΙΚΕΑ για να εμπνευστείς και μπες στο ΙΚΕΑ.gr για να ανακαλύψεις ακόμη περισσότερα tips για αγορές για το υπνοδωμάτιο!

#EimasteTouYpnou