Ομορφιά: Πέντε λόγοι που εξηγούν το γιατί είναι καλό να είσαι και εσύ… του ύπνου!

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Ομορφιά: Πέντε λόγοι που εξηγούν το γιατί είναι καλό να είσαι και εσύ… του ύπνου!

Η σχέση μας με τον ύπνο είναι αναμφίβολα μία πολύ προσωπική υπόθεση. Κάποιοι κοιμούνται πολύ, κάποιοι άλλοι λίγο. Προσωπικά, για πολύ καιρό ανήκα στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν χρειάζονταν πολλές ώρες ύπνου όμως, το τελευταίο διάστημα, έγινα… του ύπνου και κοιμάμαι περισσότερο, διότι ο όρος beauty sleep, δεν είναι τυχαίος. Στην πραγματικότητα, έχει επιστημονικές βάσεις και μάλιστα, δεν αναφέρεται απλά στην ποσότητα του ύπνου, αλλά και στην ποιότητά του. Θα σου τα εξηγήσω όλα!

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, ανάμεσα σε γυναίκες που κοιμούνται τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε βράδυ, σε σχέση με άλλες που κοιμούνται λιγότερο, το 42% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα είχε πιο λαμπερά μάτια, το 21% πιο λαμπερή επιδερμίδα, το 20% πιο καθαρή (χωρίς σπυράκια) επιδερμίδα, το 17% παρουσίασε λιγότερες ρυτίδες, ενώ το 11% είχε γενικά βελτιωμένη όψη. Αυτό σημαίνει ότι, αν κοιμόμαστε αρκετά και καλά θα έχουμε: Πιο λαμπερό βλέμμα, πιο λαμπερή επιδερμίδα, λιγότερα σπυράκια, λιγότερες ρυτίδες και βελτιωμένη όψη της επιδερμίδας του προσώπου γενικότερα!

Όταν το στρώμα σου φροντίζει και για την ομορφιά σου

Γιατί όμως όταν κοιμάσαι καλά και άνετα, φροντίζεις και για την ομορφιά σου; Ο ύπνος είναι το ελιξίριο της νεότητας ή μάλλον, είναι μία «λίμνη» γεμάτη με αυτό το ελιξίριο μέσα στην οποία «βουτάμε» κάθε βράδυ. Ρομαντικό ε; Έχει και επιστημονική εξήγηση.

Βλέπεις, κατά τη διάρκεια του ύπνου, η επιδερμίδα μας ανανεώνεται, επιδιορθώνεται, αναγεννάται και αυτό δεν μπορεί να συμβεί παρά μόνο όταν βρισκόμαστε σε βαθύ ύπνο. Ο βαθύς ύπνος έρχεται μετά τις πρώτες τέσσερις ώρες και καταλαβαίνεις τώρα γιατί είναι καλό να κοιμόμαστε επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Όσο κοιμόμαστε, το σώμα μας παράγει ελαστίνη και κολλαγόνο, παράγει αντιφλεγμονώδη μόρια τα οποία σπεύδουν να διορθώσουν τα «λάθη» της ημέρας, όπως η φθορά από τον ήλιο. Το σώμα μας είναι ουσιαστικά ένα «εργοστάσιο» αντιγήρανσης και περιποίησης, αρκεί να το βοηθήσουμε. Πώς; Με περισσότερο, αλλά κυρίως με πιο ποιοτικό ύπνο! Ναι, δεν φτάνει να κοιμόμαστε μόνο αρκετά, αλλά πρέπει να κοιμόμαστε και καλά, για αυτό μία από τις καλύτερες beauty επενδύσεις που μπορείς να κάνεις είναι να διαλέξεις ένα καλό στρώμα (μιλώ εκ πείρας) και μία μεταξωτή μαξιλαροθήκη. Επειδή, βέβαια, το να διαλέξεις μία μαξιλαροθήκη είναι σχετικά εύκολο, θα σε βοηθήσω να διαλέξεις πρώτα ένα άνετο στρώμα!


Είμαι βέβαιη πως δεν περίμενες ότι θα ξεκινούσες να διαβάζεις ένα θέμα για την ομορφιά, που θα κατέληγε να σε στείλει στην… IKEA. Ωστόσο, η ομορφιά κρύβεται εκεί, ανάμεσα στις επιλογές των στρωμάτων! Το στρώμα είναι τόσο προσωπική υπόθεση, όσο και η επιδερμίδα. Ενώ το δικό μου σώμα μπορεί να χρειάζεται ένα μαλακό στρώμα δηλαδή, το δικό σου μπορεί να έχει ανάγκη ένα σκληρό. Αντίστοιχα, ενώ εγώ μπορεί να μην ζεσταίνομαι στον ύπνο μου, εσύ μπορεί να... σκας! Δεν θα πάρουμε το ίδιο στρώμα λοιπόν! Εγώ θα διαλέξω ένα στρώμα αφρού μνήμης και εσύ, ένα στρώμα με ελατήρια, που προσφέρει καλή κυκλοφορία του αέρα και έχει πιο δροσερή αίσθηση από τον αφρό. Διότι η ποιότητα του στρώματος στο οποίο κοιμάσαι κάθε βράδυ, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα του ύπνου σου και -μοιραία- επηρεάζει την επιδερμίδα σου. Κατάλαβες τώρα γιατί το να ψάχνεις για στρώμα είναι σχεδόν το ίδιο με το να ψάχνεις για μία καλή αντιγηραντική κρέμα;

Ανακαλύπτοντας τα μυστικά του mattress beauty

Πού έκανα, λοιπόν, εγώ το mattress beauty shopping μου, έπειτα από τόση έρευνα; Στο IKEA e-shop! Εκεί κατάφερα να καταλάβω τη διαφορά ανάμεσα στα στρώματα ελατηρίων και τα στρώματα αφρού, ανάμεσα στα διαφορετικά υλικά και τις κατασκευές που ανταποκρίνονται στις δικές μου ανάγκες. Και ναι, έχω προτάσεις! Τι beauty director θα ήμουν, άλλωστε, αν δεν σε βοηθούσα να βρεις το τέλειο skincare εργαλείο και σε ό,τι αφορά στον ύπνο; Έχουμε και λέμε, λοιπόν: Αν θέλεις ένα στρώμα που να απορροφά τους κραδασμούς, τότε το MORGEDAL είναι ιδανικό για εσένα. Αν από την άλλη θέλεις ένα δροσερό στρώμα, που δεν θα πιέζει κανένα σημείο του σώματός σου, αλλά θα σε στηρίζει τέλεια όσο κοιμάσαι, τότε το ΗAMAVRIK είναι αυτό που ψάχνεις.


Βέβαια, με μία επίσκεψη στο site της IKEA, θα καταφέρεις να ενημερωθείς και να διαλέξεις ανάμεσα σε μία πολύ μεγάλη γκάμα στρωμάτων και να βρεις εκείνο που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες, δηλαδή εκείνο που θα σου εξασφαλίζει άνετο ύπνο κάθε βράδυ και κατά συνέπεια, καλύτερη φροντίδα της ομορφιάς σου. Και για να μην το ξεχάσω, κάνε και μία online αναζήτηση για μαξιλάρια και ψάξε για το αγαπημένο μου, το LAPPTÅTEL. Θα σε βοηθήσει να κοιμάσαι στο εξής πιο άνετα ανάσκελα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, αν αναλογιστείς πως αν κοιμάσαι πιέζοντας το πρόσωπό σου, δημιουργείς ρυτίδες στην επιδερμίδα. Όσο για τη μαξιλαροθήκη που θα επιλέξεις, προτίμησε μία μεταξωτή για έξτρα απαλότητα.

Με τόσο καλό και ποιοτικό ύπνο, σίγουρα θα θέλεις να με ευχαριστήσεις που θα δείχνεις... πέντε χρόνια νεότερη! Να θυμάσαι πως σε ό,τι αφορά στην ομορφιά και την περιποίηση της επιδερμίδας σου, ακόμη και το στρώμα και τα μαξιλάρια πάνω στα οποία κοιμάσαι και φυσικά, οι παπλωματοθήκες, τα προστατευτικά μαξιλαριού και τα σεντόνια που χρησιμοποιείς, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Έχεις, λοιπόν, κάθε λόγο να γίνεις και εσύ… του ύπνου. Και αν χρειάζεσαι έμπνευση για το υπνοδωμάτιό σου, αρκεί να κάνεις ένα virtual walkthrough στην ΙΚΕΑ και να μπεις στο ΙΚΕΑ.gr για να ανακαλύψεις ακόμη περισσότερα tips! Εμείς πάντως, #EimasteTouYpnou και το απολαμβάνουμε!

#EimasteTouYpnou