Γίνε και εσύ του… Ύπνου! Πώς η διαρρύθμιση του υπνοδωματίου σου επηρεάζει τον ύπνο σου

Γίνε και εσύ του… Ύπνου! Πώς η διαρρύθμιση του υπνοδωματίου σου επηρεάζει τον ύπνο σου

Γράφει ο Βασίλης Κουρουμιχάκης

Στην ερώτηση για τους ρυθμούς της ζωής μου, πάντα απαντούσα ότι απλά δεν υπάρχουν. Οι πολλές εξωτερικές εργασίες και τα ασφυκτικά deadlines στέκονταν σθεναρά εμπόδια στο χτίσιμο μιας κανονικής ρουτίνας ύπνου. Ούτε σταθερή ώρα που έπεφτα στο κρεβάτι υπήρχε, αλλά ούτε και σταθερή ώρα για το πρωινό ξύπνημα. Όσο για τις οκτώ ώρες ήσυχου, άνετου και αδιατάρακτου ύπνου, μάλλον έμοιαζαν περισσότερο με ανέκδοτο παρά με προσιτό στόχο.


Ήταν μια κατάσταση που για πολλά χρόνια με άφηνε αδιάφορο, δημιουργώντας μου την ψευδαίσθηση πως έτσι είναι η ζωή μου -και έτσι θα συνεχίσει για πάντα. Δυστυχώς όμως, δεν είναι έτσι και πλέον, απέχω αρκετά από τα φοιτητικά μου χρόνια, που μπορούσα να λειτουργώ με ελάχιστες ώρες κακού ύπνου. Ακόμα και αν κατάφερνα να «βρω» το πολυπόθητο οκτάωρο του ύπνου, σπάνια τον απολάμβανα όμως. Δεν ήταν λίγες οι φορές δε, που είχα την αίσθηση ότι ξυπνούσα πιο κουρασμένος, από όταν έπεφτα στο κρεβάτι.

Η στιγμή που πήρααπόφαση να αλλάξω το υπνοδωμάτιό μου

Κάπου εκεί συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να πάρω λίγο πιο σοβαρά το θέμα του ύπνου και να διεκδικήσω για αυτόν, το ποιοτικό ⅓ της ημέρας, που του αξίζει. Έκατσα και έφτιαξα, λοιπόν, μια λίστα με όλα τα πράγματα που κάνω λάθος και τα ιεράρχησα. Για όσα λάθη υπήρχαν αντικειμενικοί παράγοντες, όπως το ωράριο της εργασίας μου, δεν μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα, όμως υπήρχαν πολλά ακόμη λάθη, τα οποία μπορούσα να διορθώσω χωρίς κόπο και αρκετά από αυτά, εντοπίζονταν στο υπνοδωμάτιό μου.

Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να μάθω την αξία του φωτός. Το σταδιακό «λούσιμο» με φυσικό φως δρα καλύτερα και από τον πρωινό καφέ στο γέμισμα των μπαταριών. Επειδή, φυσικά, δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να προσαρμόσω το ωράριό μου σε αυτό της ταχύτητας περιστροφής του πλανήτη μας, εφάρμοσα μια τεχνική προσομοίωσης. Για χρόνια νόμιζα πως το φως του ήλιου είναι πολύ ενοχλητικό όταν ξυπνάω, κάτι που ισχύει -όταν έρχεσαι απότομα σε επαφή μαζί του- και είχα προσανατολίσει το κρεβάτι μου, έτσι ώστε να μην έρχομαι κάθε πρωί σε άμεση επαφή με τις ακτίνες του ήλιου. Ωστόσο, με μία απλή στροφή 180°, άλλαξα εντελώς τον προσανατολισμό του και έφερα το προσκεφάλι πιο κοντά στο παράθυρο του υπνοδωματίου. Από τη στιγμή που έκανα τη βασική αλλαγή θέσης στο κρεβάτι, σειρά είχε ο «προγραμματισμός» του φυσικού ξυπνητηριού. Οι νέες κουρτίνες σε συνδυασμό με τα ρυθμιζόμενα στόρια συσκότισης αφήνουν κάθε πρωί τόσο ήλιο, όσο ακριβώς χρειάζεται -και το πιο σημαντικό, την ώρα που χρειάζεται.

Σε ό,τι αφορά, βέβαια, στο φως του υπνοδωματίου τη νύχτα, δηλαδή τον φωτισμό που χρειάζομαι για να μπορώ να κοιμάμαι πιο ήρεμα, ενώ διαβάζω το βιβλίο μου, χρειάστηκε να στραφώ σε πιο «έξυπνες» λύσεις και δη, σε ένασύστημα «έξυπνου» φωτισμού, που μου επιτρέπει να ρυθμίζω το χρώμα και την ένταση του φωτός! Με λίγα λόγια, μου δίνει τη δυνατότητα να χαλαρώνω σε έναν χώρο πιο «ζεστό» και χαλαρό, προτού κοιμηθώ. Τώρα, αν χρειάζεσαι επιπλέον χαλάρωση για να κοιμάσαι σαν πουλάκι κάθε βράδυ και να γίνεις και εσύ του ύπνου, δοκίμασε να βάλεις πάνω στο κομοδίνο σου και ένα διακοσμητικόβάζο με στικς με χαλαρωτικό άρωμα λεβάντας, για ηρεμία στη στιγμή.

Η άνεση που φέρνει τηχαλάρωση στον ύπνο

Εκτός από αλλαγές στη διαρρύθμιση και την οργάνωση του υπνοδωματίου μου όμως, βαθιά μέσα μου ήξερα πως είχε έρθει η ώρα να κάνω ένα ακόμη μεγάλο βήμα για να βελτιώσω τον ύπνο μου. Και αυτό το βήμα, δεν ήταν άλλο από το να αλλάξω στρώμα στο κρεβάτι μου. Ήξερα πως ήταν παλιό και όχι και τόσο άνετο, ωστόσο, για κάποιον λόγο, δεν έπαιρνα ποτέ την απόφαση να το αλλάξω. Για την ακρίβεια, ήταν το ίδιο στρώμα στο οποίο ξάπλωνα κάθε βράδυ από τα φοιτητικά μου χρόνια. Μπήκα, λοιπόν, στο IKEA e-shop και ξεκίνησα την έρευνα αγοράς. Αυτό, λοιπόν, που προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα, ήταν πως εν έτει 2021, υπήρχαν στρώματα και μαξιλάρια, που είχαν δημιουργηθεί ακριβώς για τις ανάγκες του ύπνου μου, δηλαδή για τις στάσεις στις οποίες κοιμόμουν συνήθως και το πώς ήθελα να απολαμβάνω τον ύπνο. Επειδή, λοιπόν, το χειρότερο πράγμα που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μου είναι το να ζεσταίνομαι, πήρα ένα στρώμα με ελατήρια, που προσφέρει καλή κυκλοφορία του αέρα και έχει πιο δροσερή αίσθηση και μαζί με αυτό, έκανα και μία online παραγγελία και για ένα ελαφρύ πάπλωμα. Όσο για το νέο μου μαξιλάρι, μία ήταν η στάση στην οποία κοιμόμουν κάθε βράδυ εδώ και πολλά χρόνια και όπως όλα έδειχναν, δεν θα την άλλαζα. Επειδή, λοιπόν, προτιμούσα να κοιμάμαι ανάσκελα, πήρα ένα εργονομικό μαξιλάρι για ύπνο ανάσκελα ή στο πλάι για να κοιμάμαι όπως μου αρέσει, με τον πλέον άνετο τρόπο και χωρίς να ξυπνάω «πιασμένος» κάθε πρωί.

Οι αφανείς «ήρωες» τουυπνοδωματίου

Σειρά είχε το κομοδίνο, το έπιπλο το οποίο ήταν το τελευταίο πράγμα που έβλεπα πριν κοιμηθώ και το πρώτο όταν ξυπνούσα. Δυστυχώς, είχε χάσει πλήρως τη λειτουργική του χρηστικότητα και όλα τα ατάκτως ερριμμένα αντικείμενα στην επιφάνειά του, μου προκαλούσαν μεγαλύτερο άγχος από όσο χρειαζόμουν στις δύο αυτές κρίσιμες χρονικές στιγμές που οριοθετούν τον ύπνο μου. Ένα μεγαλύτερο κομοδίνο με καλύτερους αποθηκευτικούς χώρους, λοιπόν, ανέλαβε να με απαλλάξει από αυτό το άγχος, ενώ ταυτόχρονα με βοήθησε να οργανώσω καλύτερα τα προσωπικά μου αντικείμενα.

Μέσα σε αυτό έχω κάθε βράδυ πλέον και το κινητό μου τηλέφωνο -πάντα σε αθόρυβη λειτουργία. Διότι ένα ακόμη video ή ένα ακόμη scroll down, είναι πραγματικά το τελευταίο πράγμα που θέλουν τα μάτια μου πριν κοιμηθώ. Το μπλε φως από την οθόνη του κινητού έχει την ίδια επίδραση με το φυσικό φως το πρωί, ξυπνάει τον οργανισμό και τον κρατά σε διέγερση. «Κρύβοντας» συνεπώς το κινητό, όχι μόνο αποφεύγω το επιζήμιο μπλε φως -έτσι κι αλλιώς δέχομαι σεβαστές ποσότητες όλη μέρα από αυτό- αλλά βάζω και ένα όριο στη κατάχρησή του. Για να οργανώσω καλύτερα το υπνοδωμάτιό μου δε και να το κάνω πιο φιλικό στον ύπνο, λιγότερο ακατάστατο και συνεπώς λιγότερο αγχωτικό, χρειάστηκε να προμηθευτώ και με μερικά κουτιά αποθήκευσης κρεβατιού, ώστε να τοποθετώ σε αυτά όλα τα αντικείμενα που περιόριζαν και παραγέμιζαν τον χώρο μου.

Χωρίς να κάνω σημαντικές υποχωρήσεις στον τρόπο ζωής μου, μόνο με αυτές τις απλές αλλαγές, κατάφερα μετά από πάρα πολλά χρόνια να λέω ότι είμαι του ύπνου και πως κοιμάμαι σαν πουλάκι. Ο περιορισμός του αισθήματος της κόπωσης, η αύξηση της παραγωγικότητας και η απεξάρτησή μου από τον καφέ ήταν τα καλύτερα δώρα που έχει λάβει ποτέ το σώμα μου -και του τα έδωσε όλα ένας καλός ύπνος. Αν θέλεις να γίνεις και εσύ, λοιπόν, του ύπνου και να ανεβάσεις τις επιδόσεις σου, δοκίμασε να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές στο υπνοδωμάτιό σου. Προσπάθησε να το κάνεις όμως, με βάση τις δικές σου ανάγκες. Διότι όπως πιθανότατα διαπίστωσες από τη δική μου εμπειρία, ο ύπνος είναι, ήταν και θα είναι υπόθεση προσωπική.

Αν χρειάζεσαι, λοιπόν, έμπνευση για το υπνοδωμάτιό σου, κάνε ένα virtual walkthrough στην ΙΚΕΑ και μπες στο ΙΚΕΑ.gr για να ανακαλύψεις ακόμη περισσότερα tips που θα σε κάνουν… του ύπνου!

#EimasteTouYpnou