Bed Time Stories: Τι κάνουμε διαφορετικά εμείς που είμαστε του ύπνου

Bed Time Stories: Τι κάνουμε διαφορετικά εμείς που είμαστε του ύπνου

Μάτια που κλείνουν, πεσμένες επιδόσεις και παραγωγικότητα στο ναδίρ! Αυτά είναι μερικά μόνο από τα «συμπτώματα» του κακού ή ελλιπούς ύπνου και αν υπάρχει κάτι που εμείς που είμαστε του ύπνου, μπορούμε να διακρίνουμε εύκολα σε κάποιον συνάδελφο -ακόμη και χωρίς να έχουμε περάσει χρόνια ολόκληρα στα διπλανά γραφεία- αυτό είναι το πόσο καλά -ή όχι- κοιμήθηκε το προηγούμενο βράδυ.

Αν είσαι και εσύ του ύπνου, τότε μπορείς να μας καταλάβεις. Διαφορετικά, μάλλον ήρθε η ώρα να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές στο υπνοδωμάτιό σου, ώστε να αρχίσεις να απολαμβάνεις όλα τα οφέλη -και πίστεψέ μας, είναι πολλά- που μπορεί να σου προσφέρει ο άνετος ύπνος. Από την τόνωση του ανοσοποιητικού σου συστήματος στην καλύτερη διαχείριση του βάρους σου και από την προστασία της καρδίας σου στην καλύτερη διάθεση, την αυξημένη παραγωγικότητα και την καλύτερη συγκέντρωση. Η λίστα είναι μεγάλη και η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου αποτελεί την ιδανική αφορμή για να επενδύσεις στο πώς κοιμάσαι.

Ιδού, λοιπόν, τι κάνουμε διαφορετικά πλέον εμείς που είμαστε του ύπνου για να κοιμόμαστε καλύτερα. Μπορεί οι ανάγκες και τα lifestyle μας να διαφέρουν όμως, με τον ύπνο δεν «παίζουμε». Δες τα tips και τα items που αναβάθμισαν την ποιότητα του ύπνου μας και άντλησε έμπνευση!

Λίγο πράσινο ακόμη για το υπνοδωμάτιο της Ειρήνης

Έχουν περάσει δύο περίπου χρόνια από τότε που αποφάσισα να πάρω το πρώτο φυτό εσωτερικού χώρου για το σπίτι μου. Ήταν μία μονστέρα, την οποία ακολούθησε ένας φίκος λυράτα, μερικά παχύφυτα, μία σανσεβιέρια, μία δράκαινα, μία αλοκάσια και πολλοί ακόμη πράσινοι φίλοι. Η αλήθεια είναι πως τα φυτά στο σπίτι, περιλαμβάνονται στις λίστες με τα κορυφαία décor trends των τελευταίων ετών. Ωστόσο, κάτι που μόλις πρόσφατα διαπίστωσα, είναι ότι το περισσότερο πράσινο στο σπίτι δεν ομορφαίνει απλώς έναν χώρο, αλλά ευνοεί και τον καλό ύπνο. Για την ακρίβεια, το πράσινο περιλαμβάνεται στη λίστα με τα χρώματα που φέρονται να περιορίζουν το στρες και να χαλαρώνουν το νευρικό σύστημα. Αυτό ήταν, λοιπόν! Θα μετέτρεπα το δωμάτιό μου σε ένα πράσινο «καταφύγιο».


Για να κάνω, λοιπόν, πραγματικότητα το δικό μου jungle dreams philosophy και να βάλω περισσότερο πράσινο στο υπνοδωμάτιό μου, ξεκίνησα προσθέτοντας μερικά τεχνητά φυτά -μιας και ο χώρος μου δεν ήταν πολύ φωτεινός και θα ήταν δύσκολο για ένα αληθινό να επιβιώσει. Συγκεκριμένα, προτίμησα μία μονστέρα και φυσικά, το απόλυτο Instagram trend των plant influencers: Το γρασίδι σε γλάστρα! Μετά το πράσινο στο υπνοδωμάτιο, προκειμένου να αναβαθμίσω τον ύπνο μου, ήξερα ότι έπρεπε να στραφώ στα βασικά και απαραίτητα, δηλαδή το ελαφρύ πάπλωμα, το εργονομικό μαξιλάρι για ύπνο στο πλάι ή ανάσκελα και την εξωτική παπλωματοθήκη, που θα μου προσέφερε την άνεση που χρειαζόμουν και την ίδια ώρα, θα δημιουργούσε ένα jungle περιβάλλον στο υπνοδωμάτιό μου. Πράσινο και άνεση, λοιπόν: Αυτό σημαίνει για εμένα καλός ύπνος!

Για τον Βασίλη… sweet dreams are made of sheets

Αν με ρωτήσεις πώς έγινα του ύπνου ή τι σημαίνει καλός ύπνος για εμένα, θα σου απαντήσω πως… sweet dreams are made of sheets! Όλα ξεκίνησαν με ένα σεντόνι από την ΙΚΕΑ και κατέληξαν στο να αλλάξω ολόκληρο το υπνοδωμάτιό μου. Βλέπεις, η αλήθεια είναι πως η σχέση μου με τον ύπνο, δεν ήταν πάντα καλή. Αυτό σημαίνει ότι κοιμόμουν λίγες ώρες κάθε βράδυ, ότι ξυπνούσα συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας και πως κάθε πρωί σηκωνόμουν πιο κουρασμένος από το προηγούμενο βράδυ. Ήξερα ότι κάτι έφταιγε και αφού το πρόβλημα δεν ήμουν εγώ, έπρεπε να βρισκόταν κάπου στο υπνοδωμάτιό μου -και για την ακρίβεια, στο κρεβάτι μου. Είχε έρθει η ώρα για αλλαγές, λοιπόν, και επειδή δεν «το είχα» ιδιαιτέρως με τις πολλές και δραστικές αλλαγές, αποφάσισα να ξεκινήσω από τις πιο μικρές.


Αυτό σημαίνει πως το πρώτο πράγμα που πήρα online για να αλλάξω το υπνοδωμάτιό μου, ήταν ένα νέο και απαλό σεντόνι. Και ο άνετος και δροσερός ύπνος που έκανα την πρώτη νύχτα που κοιμήθηκα με αυτό, στάθηκε η αφορμή να επαναπροσδιορίσω τη σχέση μου με τον ύπνο και να αλλάξω σχεδόν ολόκληρο το υπνοδωμάτιό μου. Και νέο προστατευτικό μαξιλαριού πήρα και ειδικό μαξιλάρι αγόρασα και στρώμα με ελατήρια έβαλα στο καλάθι των online αγορών μου -για να μην ζεσταίνομαι και ξυπνάω μες στη νύχτα. Όσο παράξενο και αν φαντάζει, λοιπόν, ένα σεντόνι στάθηκε η αφορμή για να αλλάξω τη σχέση μου με τον ύπνο και να γίνω και εγώ του ύπνου. Για αυτό, λοιπόν, επιμένω ότι… sweet dreams are made of sheets!

Για την Χριστίνα η ομορφιά ξεκινά από τον καλό ύπνο

Ομορφιά και ύπνος πηγαίνουν μαζί και αυτό είναι κάτι που αξίζει να κατανοήσεις και να ανακαλύψεις νωρίς στη ζωή σου, αν θέλεις να δείχνει η επιδερμίδα σου περισσότερο καθαρή, νεανική και υγιής για αρκετά ακόμη χρόνια. Αν ασχολείσαι με την ομορφιά και παρακολουθείς ή ακολουθείς τα beauty trends της κάθε εποχής, τότε πιθανότατα γνωρίζεις πως το να κοιμάσαι σε μία απαλή βαμβακερή μαξιλαροθήκη -την οποία αλλάζεις συχνά- είναι μία σημαντική συνήθεια για την υγεία της επιδερμίδας σου. Άλλωστε, το μαξιλάρι αποτελεί το item εκείνο με το οποίο έρχεται σε άμεση επαφή το πρόσωπό σου, κάθε βράδυ. Αυτό που ενδεχομένως δεν γνωρίζεις όμως, είναι το πόσο σημαντικό είναι για την ομορφιά, τη λάμψη και την υγεία της επιδερμίδας σου, το να απολαμβάνεις άνετο και ποιοτικό -δηλαδή, χορταστικό- ύπνο κάθε νύχτα. Να αναφέρω απλώς ότι σύμφωνα με έρευνες, η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι μεγαλύτερη από την ηλικία σου, αφού συμβάλλει στην εμφάνιση ρυτίδων και χαλάρωσης!


Βλέπεις, όταν κοιμάσαι, ξεκουράζεται και η επιδερμίδα σου, ενώ ο ύπνος δίνει στο δέρμα χρόνο για να ανακάμψει από ζημιές και φλεγμονές. Να μην αναφερθώ στους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, που εμφανίζονται όταν δεν κοιμάσαι καλά! Έτσι, εκτός από τις πολλές μαξιλαροθήκες -τις οποίες αλλάζω συχνά- και το ποτήρι με το νερό που υπάρχει πάντα πάνω στο κομοδίνο μου (ενυδάτωση και λαμπερή επιδερμίδα πηγαίνουν μαζί, όπως ξέρεις), τα τελευταία χρόνια έχω φροντίσει να γίνω ακόμη περισσότερο του ύπνου, επενδύοντας και σε προϊόντα για το υπνοδωμάτιο, που μου προσφέρουν άνετο ύπνο. Θα ξαπλώνω, λοιπόν, κάθε βράδυ στο αφράτο, εργονομικό μου μαξιλάρι και θα σκεπάζομαι με το νέο, άνετο πάπλωμά μου για όλες τις εποχές, γνωρίζοντας ότι όσο εγώ κοιμάμαι, ο ύπνος κάνει καλό στην επιδερμίδα μου. Simple as that!

Πώς ο Χρήστος έγινε «master» στον άνετο ύπνο

Το παραδέχομαι! Αν η λέξη υπναράς είχε πρόσωπο, τότε θα ήταν το δικό μου. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήμουν παιδί του ύπνου -και όπως αποδείχθηκε, συνέχισα να είμαι. Αυτό σημαίνει πως αν υπάρχει ένας «κανόνας» που φροντίζω να τηρώ εδώ και χρόνια, αυτός είναι ότι με τον ύπνο «δεν παίζω». Αυτό που δεν γνώριζα πίσω στα φοιτητικά μου χρόνια όμως -και διαπίστωσα όταν άρχισα να μένω μόνος μου- ήταν το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του κρεβατιού, του στρώματος, αλλά και του παπλώματος για έναν καλό και άνετο ύπνο. Διότι οι δικές μου ανάγκες στον ύπνο διαφέρουν από τις δικές σου. Το ίδιο και οι στάσεις στις οποίες κοιμάμαι. Αυτό σημαίνει πως επιλέγοντας ένα οποιοδήποτε στρώμα ή μαξιλάρι, θα έχω λιγότερες πιθανότητες να απολαύσω τον ποιοτικό ύπνο που εγώ προσωπικά έχω ανάγκη.


Πλέον, λοιπόν, ξέρω πως κοιμάμαι καλύτερα σε ένα εργονομικό μαξιλάρι για ύπνο στο πλάι ή ανάσκελα ή πως ακόμη και την άνοιξη, κοιμάμαι πιο άνετα όταν το πάπλωμα μου είναι πιο ζεστό. Όσο για το στρώμα, επιμένω παραδοσιακά εδώ και χρόνια στα στρώματα αφρού, που «απορροφούν» τους κραδασμούς των κινήσεων. Όπως μπόρεσες να διαπιστώσεις, λοιπόν, ο ύπνος είναι προσωπική υπόθεση. Για αυτό και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, για να γίνεις και εσύ του ύπνου, είναι να επενδύσεις σε είδη για το κρεβάτι και το υπνοδωμάτιό σου, που βασίζονται στις δικές σου ανάγκες. Κάνε ένα online πέρασμα από το IKEA.gr και θα με θυμηθείς!

Ο καλός ύπνος, λοιπόν, ξεκινά από το υπνοδωμάτιο και αν θέλεις να γίνεις και εσύ του ύπνου, χρειάζεται απλώς να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές ή προσθήκες, οι οποίες θα βελτιώσουν τον τρόπο που κοιμάσαι. Από τα φυτά που θα προσθέσουν περισσότερο πράσινο και θα δημιουργήσουν μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα στον χώρο σου, στα μαξιλάρια που θα σε στηρίζουν άψογα κάθε βράδυ και από τα στρώματα που έχουν δημιουργηθεί για να καλύψουν τις ανάγκες σου, στα άνετα σεντόνια και τις παπλωματοθήκες που θα αναβαθμίσουν τη σχέση σου με τον ύπνο.

Επενδύοντας στη διαρρύθμιση και την οργάνωση του χώρου σου, βάζοντας περισσότερο πράσινο σε αυτόν, επιλέγοντας το κατάλληλο στρώμα, μεριμνώντας για το σωστό μαξιλάρι και φροντίζοντας να προμηθευτείς με καινούρια σεντόνια και παπλωματοθήκες, θα απολαμβάνεις όνειρα γλυκά και ύπνο βαθύ και ήρεμο, κάθε βράδυ. Αν χρειάζεσαι έμπνευση, λοιπόν, για να αλλάξεις και εσύ τώρα το υπνοδωμάτιό σου, κάνε ένα virtual walkthrough στην ΙΚΕΑ και μπες στο ΙΚΕΑ.gr για να ανακαλύψεις ακόμη περισσότερα tips που θα σε κάνουν του ύπνου!

#EimasteTouYpnou