23 χρόνια από τον θάνατο της πριγκίπισσας Diana: Ποια ήταν τα τελευταία λόγια της

Πατούλια Κατερίνα

Η τραγική απώλεια της Diana

Τον Ιούλιο του 1981 η 20χρονη τότε Diana έγινε πριγκίπισσα της Ουαλίας, όταν παντρεύτηκε τον πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο. Όμως ο γάμος τους δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Πέντε χρόνια μετά τον γάμο, η ασυμβατότητα του ζευγαριού και η διαφορά ηλικίας, σχεδόν 13 χρόνια, έγιναν ορατά και καταστρεπτικά.

Η ανησυχία της Νταϊάνα σχετικά με τη σχέση του Καρόλου με την Καμίλα Πάρκερ είχε επίσης αρνητικό αντίκτυπο στον γάμο τους. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, ο γάμος του Κάρολου και της Diana έλαβε τέλος. Ζούσαν 4 χρόνια ως διεζευγμένοι μέχρι που στις 28 Αυγούστου 1996 πήραν επίσημα το διαζύγιο τους.

Δύο χρόνια πριν χάσει τη ζωή της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στις 31 Αυγούστου 1997, η Lady Di παραχώρησε μία συνέντευξη που έμεινε στην ιστορία της δημοσιογραφίας. Η συνέντευξη που έδωσε η Νταϊάνα στον Βρετανό δημοσιογράφο Martin Bashir μεταδόθηκε από το BBC και καθήλωσε 22 εκατομμύρια θεατές. Η συνέντευξη δόθηκε επίσης προτού χωρίσει επίσημα με τον Κάρολο το 1996.

Η πιο major ατάκα της συνέντευξης που την επομένη έγινε πρωτοσέλιδο παντού ήταν η εξής: «Σε αυτόν το γάμο, ήμασταν τρεις». Η τρίτη ήταν η μετέπειτα σύζυγος του Καρόλου, Καμίλα. Στη συνέχεια η Νταϊάνα έκανε σχέση με τον Βρετανο-Πακιστανό καρδιοχειρουργό Hasnat Khan τον οποίο αποκαλούσε «αγάπη της ζωής της» σε πολλούς από τους πλησιέστερους φίλους της.

Μετά από έναν μήνα, η Νταϊάνα ξεκίνησε να βγαίνει με τον Dodi Fayed, γιο του δισεκατομμυριούχου Mohamed al Fayed. O επιχειρηματίας την κάλεσε για Σαββατοκύριακο στο yacht του στο Παρίσι, με τους παπαράτσι να την κυνηγούν σε κάθε της βήμα. Η καρδιά της όμως ακόμη χτυπούσε για τον Hasnat Khan που την άφησε έτσι. Το κυνηγητό από τους παπαράτσι ολοκληρώθηκε όταν η Νταϊάνα έχασε τη ζωή της στο Παρίσι σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα μέσα σε σήραγγα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η πριγκίπισσα Νταιάνα είχε ακόμα τις αισθήσεις της την ώρα που οι παπαράτσι έφθαναν στο σημείο για να τραβήξουν φωτογραφίες του συμβάντος και η μεταφορά της στο νοσοκομείο έγινε αρκετές ώρες αργότερα.



Ο πυροσβέστης Xavier Gourmelon ήταν ο άνθρωπος που τον Αύγουστο του 1997, βρήκε την ξανθιά γυναίκα στο πίσω κάθισμα του τρακαρισμένου αυτοκινήτου στο τούνελ του Παρισιού.

Δεν ήξερε πως η γυναίκα αυτή που είχε τις αισθήσεις της ήταν η Diana και δεν φανταζόταν πως θα άκουγε τα νέα του θανάτου της λίγες ώρες αργότερα.

Τα τελευταία λόγια της Diana στον πυροσβέστη ήταν: «Θεέ μου, τι συνέβη»;

Ο πυροσβέστης αρχικά δεν είδε αίμα αλλά μέσα σε λίγα λεπτά, εξαιτίας των εσωτερικών τραυμάτων, η Diana δεν ένιωθε καλά και κρατούσε το χέρι του πυροσβέστη. Εκεί η 36χρονη πριγκίπισσα παθαίνει την πρώτη καρδιακή ανακοπή και ο πρώτος διασώστης την επαναφέρει στη ζωή.


Η πριγκίπισσα έκλεισε τα μάτια της στις 04:00 το πρωί της Κυριακής 31 Αυγούστου 1997, μετά από πολλές καρδιακές προσβολές και παρά τη συνεχή προσπάθεια των γιατρών να την επαναφέρουν στη ζωή.

Από τη στιγμή εκείνη μέχρι και σήμερα οι φήμες που κάνουν λόγο για δολοφονία της Diana καλά κρατούν. Αμέσως μετά τον θάνατο του γιου του, ο πατέρας του Ντοντι ήταν ο πρώτος που κατηγόρησε επίσημα το βρετανικό Παλάτι στην κατάθεση του στο δικαστήριο, που έγινε το 2008.

Όπως υποστήριξε ο δισεκατομμυριούχος, ο θάνατος του παιδιού του και της πριγκίπισσας ήταν εν ψυχρώ δολοφονία, που οργανώθηκε, μιας και η πριγκίπισσα ήταν έγκυος και σκόπευε να αρραβωνιαστεί τον γιο του.

Ο Mohamed al Fayed δημοσιοποίησε ιδιωτική συζήτηση που είχε με την πριγκίπισσα, σύμφωνα με την οποία του εκμυστηρεύτηκε πως το Παλάτι ήθελε να την ξεφορτωθεί.

Πάντως, αιτία του δυστυχήματος επίσημα τουλάχιστον είναι η καταδίωξη των παπαράτσι και η ποσότητα αλκοόλ, που βρέθηκε στο αίμα του οδηγού.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1997 και επτά ημέρες από το θάνατο της Νταιάνα εκατοντάδες τηλεοπτικά δίκτυα από όλον τον κόσμο βρίσκονται στο Λονδίνο για να καλύψουν την κηδεία της θλιμμένης πριγκίπισσας.

Κάμερες ακολουθούν λεπτό προς λεπτό την πομπή από το Kensington ως το κτήμα της οικογένειας Spencer όπου έγινε και η ταφή της Diana.

Την κηδεία παρακολούθησαν 2,5 δισεκατομμύρια τηλεθεατές, ενώ 3 εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους του Λονδίνου με λουλούδια και φώναζαν«Νταϊάνα σε λατρεύουμε».

Πάνω από 8 χιλιάδες άνθρωποι είχαν διανυκτερεύσει σε διάφορα σημεία της πομπής και δεκάδες κεριά φώτισαν εκείνο το βράδυ τον ουρανό στην μνήμη της αγαπημένης πριγκίπισσας του κόσμου.

Στη διάρκεια της κηδείας, ο αγαπημένος φίλος της Diana, Elton John τραγουδάει το candle In the wind και την στιγμή που ο στίχος «Το κερί σου έσβησε πολύ νωρίς πριν σβήσει ο θρύλος σου» βγαίνει από τα χείλη του Elton, οι δύο γιοι της πριγκίπισσας ξεσπούν σε λυγμούς αδιαφορώντας για το πρωτόκολλο.

Τραγικές φιγούρες της κηδείας, οι δυο της γιοι, πρίγκιπες William και Harry που αναγκάζονται να ακολουθήσουν το φέρετρο σε όλη την διάρκεια της διαδρομής προς την οικεία Spencer.

Η ιδέα να μείνουν τα παιδιά πίσω από το φέρετρο ήταν απόφαση του Παλατιού εξαιρετικά σκληρή και η βασίλισσα για χρόνια δεχόταν κριτική για τον τρόπο που χειρίστηκε τον θάνατο της Diana αλλά και την ίδια όσο βρισκόταν εν ζωή.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης