6 αξέχαστες συμμετοχές που δεν κατάφεραν να πάνε στη Eurovision

Νάνσυ Μητσοστέργιου
6 αξέχαστες συμμετοχές που δεν κατάφεραν να πάνε στη Eurovision

Θυμάσαι πως υπήρχαν και αυτά τα τραγούδια κάποια στιγμή;

Μόλις τέσσερις ημέρες απομένουν για την έναρξη του 65ου διαγωνισμού της Eurovision. Το 2020 ο διαγωνισμός δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας, φέτος όμως θα γίνει κανονικά χωρίς όμως την παρουσία κοινού. Η Stefania είναι αυτή που θα μας εκπροσωπήσει φέτος, με διαφορετικό όμως τραγούδι από αυτό που είχε δοθεί πέρυσι.

Η επιλογή της Στεφανίας Λυμπερακάκη θα είναι η 42η συμμετοχή της Ελλάδας στον διαγωνισμό, έχοντας στον ενεργητικό της δύο αποκλεισμούς, το 1982 καθώς αποκαλύφθηκε ότι το τραγούδι της συμμετοχής, το «Σαρανταπέντε Κοπελιές» με τον Θέμη Αδαμαντίδη, είχε κυκλοφορήσει στο παρελθόν, κάτι που απαγορεύεται ρητά βάσει των κανόνων που έχουν ισχύ έως σήμερα και το 2016 που οι Argo με το Utopia Land δεν πέρασε από τον ημιτελικό.

Οι απουσίες της ήταν τις χρονιές 1974, 1984, 1986, 1999, 2000. Το 1974 η Ελλάδα δεν πήρε μέρος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την είσοδο της Τουρκίας στον διαγωνισμό, με νωπές ακόμα τις μνήμες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το 1974. Το 1984 η ΕΡΤ απεφάνθη ότι η Eurovision ως διοργάνωση και όλα τα τραγούδια ήταν «χαμηλής ποιότητας» και αποφάσισε να μην στείλει εκπροσώπηση εκείνη τη χρονιά.

Το 1986 η Ελλάδα έχει δηλώσει συμμετοχή με πιθανότερη εκπρόσωπο την Πωλίνα, όμως αποσύρθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι ο διαγωνισμός ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί το Μεγάλο Σάββατο.

Το 1999 σύμφωνα με ισχύοντα κανονισμό της Eurovision, η EBU απέκλειε μία σειρά χωρών βάσει των βαθμολογιών που είχαν συγκεντρώσει τα τελευταία πέντε χρόνια, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των συμμετοχών. Κάπως έτσι η Ελλάδα βρέθηκε εκτός.

Το 2000 δεν συμμετείχαμε με επίσημη δικαιολογία πως δεν είχαμε τα χρήματα να καλύψουμε την αποστολή.

Από το 2001 μέχρι σήμερα στέλνουμε κανονικά τη συμμετοχή μας κάθε χρόνο, ελπίζοντας πάντα για το καλύτερο. Κι ενώ θυμόμαστε όλες τις συμμετοχές που έχουμε στείλει, υπάρχουν 6 που είχαν αυτό το κάτι, αλλά δυστυχώς δεν κατάφεραν να προκριθούν. Και γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ για να σου το θυμίσουμε.

Τ0 2002 μας εκπροσώπησε ο Μιχάλης Ρακιντζής με το SAGAPO κατακτώντας τη 17η θέση. Και αναρωτιόμαστε μήπως αν στέλναμε την Πέγκυ Ζήνα με το «Love is a wonderful thing», είχαμε καλύτερη τύχη;

Το 2003 η Μαντώ τραγούδησε «Never Let You Go», δίνοντάς μας ξανά τη 17η θέση. Ωστόσο υπήρχε μια ακόμη συμμετοχή που εν τέλει δεν ψηφίστηκε.

Η Σαμπρίνα μας τραγούδησε την Camera, βάζοντας φωτιά στο stage.

Το 2007 ο Sarbel πήρε το πράσινο φως για το Ελσίνκι, τραγουδώντας στην Ευρώπη «Yassou Maria» και κατακτώντας την 7η θέση.

Εκείνη τη χρονιά ήταν και η πρώτη επαφή της της Τάμτα με τον διαγωνισμό, αφού πήγε με το «With Love» να διεκδικήσει μια ευκαιρία.

Το 2014 δεν ήταν και η καλύτερη συμμετοχή μας ever, αφού Freaky Fortune & Riskykidd με το Rise Up κατόρθωσαν να μας πάνε ως την 20η θέση. Την ίδια χρονιά υπήρχαν ακόμη τρεις συμμετοχές που διεκδίκησαν μια θέση στον τελικό.


Ο Κώστας Μαρτάκης με το «Κανένας δεν με σταματά», η Κρυσταλλία με το «Πεταλούδα στην Αθήνα» και ο Mark Angelo με τη Josephine και το τραγούδι «Dancing Night».


Η Josephine με τον Mark Angelo δεν εντυπωσίασε αρκετά