«Καμία γυναίκα δεν βιάζεται αν δεν το θέλει» κατά τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο- Αλήθεια τώρα;

Πολιτικοί και social media αντιδρούν στο «μεσαιωνικό» παραλήρημα - Η ανακοίνωση από την Ιερά Σύνοδο για τις αδιανόητες δηλώσεις.

Αναπτύσσοντας τη θέση της Εκκλησίας για τις αμβλώσεις, ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, προέβη σε αδιανόητες, προκλητικές, απαράδεκτες, επικίνδυνες και σοκαριστικές δηλώσεις που προσβάλλουν κατάφορα τις γυναίκες και το σύνολο της κοινωνίας.

Δεν πρόκειται για viral fake news αλλά για λόγια που ακούστηκαν στον «αέρα» της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του ΣΚΑΪ. Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, υποστήριξε πως «Καμία γυναίκα δεν βιάζεται αν δεν το θέλει». Ανάμεσα στις δηλώσεις που εξόργισαν, που ενίσχυσαν το αίσθημα της ετεροντροπής και που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων και καταδικάστηκαν τόσο από τον πολιτικό κόσμο όσο και από κάθε νοήμων άνθρωπο, τάχθηκε επίσης κατά των αμβλώσεων ακόμη και σε περίπτωση που η γυναίκα έχει πέσει θύμα βιασμού, λέγοντας το ανεκδιήγητο, ότι «Δεν μένει έγκυος με αυτό το θέμα πρέπει να έχει συμμετοχή (!), πρέπει να ενεργήσουν και οι δύο για γίνει σύλληψις». Αλήθεια, τώρα;

Μεσαίωνας, ακραίες απόψεις και μισογυνισμός. Ένα κοκτέιλ συναισθημάτων με δηλώσεις που δεν στοχοποιούν απλώς γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

Στον βιασμό δεν υπάρχει «συναίνεση». Ναι; Ναι.

Ας δούμε όμως τι είπε ο Μητροπολίτης στον ΣΚΑΪ:

«Καμία γυναίκα δεν βιάζεται αν δεν το θέλει. Μην τρελαθούμε τώρα. Ε, ε μην τρελαθούμε (…) Δεν μένει έγκυος με αυτό το θέμα πρέπει να έχει συμμετοχή (!), πρέπει να ενεργήσουν και οι δύο για γίνει σύλληψις», είπε επί λέξει ο μητροπολίτης, που επέμεινε αντιπαρερχόμενος τις διαμαρτυρίες των παριστάμενων δημοσιογράφων, λέγοντας: «Εσείς αντιλαμβάνεστε ότι μια γυναίκα κάθεται και βιάζεται και μένει και έγκυος; Έχει συμμετοχή».

Στη συνέχεια, με αφορμή το κήρυγμα που θα γίνει την Κυριακή σε όλους τους ναούς κατά των αμβλώσεων, ο Μητροπολίτης Δωδώνης, αφού σημείωσε ότι η Ιερά Σύνοδος «αφουγκράζεται την κοινωνία», ισχυρίστηκε ότι η άμβλωση είναι έγκλημα και πως «δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η καταστροφή ενός νηπίου, ενός παιδιού που όταν συλληφθεί έχει ήδη αρχίσει να είναι ζωή».

Στις περιπτώσεις, δε, που ένα έμβρυο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, είπε πως θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από την Εκκλησία για να γίνει άμβλωση, αλλά θα πρέπει να αποδεικνύεται επιστημονικά και όχι «με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Αν ο εγκέφαλος του παιδιού είναι ότι θα βγει προβληματικό», είπε, «τότε θα πρέπει να ζητήσει την βοήθεια της Εκκλησίας και να δεχθεί να κάνει άμβλωση αλλά με ( …) επιστημονική και όχι με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού».

Το «μεσαιωνικό» παραλήρημα του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου προκάλεσε κύμα οργής και αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο και στο Twitter λέγοντας αυτά που σκεφτόμαστε όλοι.

Αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο

Η τοποθέτηση του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη στο Instagram

Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος: Η ανακοίνωση από την Ιερά Σύνοδο για τις δηλώσεις του για τους βιασμούς

Με ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος διαχώρισε τη θέση της:

«Οι σημερινές δηλώσεις στην τηλεοπτική εκπομπή «Σήμερα» (ΣΚΑΪ) του εφησυχάζοντος Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου για την ψυχική και σωματική συμμετοχή των θυμάτων στο έγκλημα του βιασμού τους είναι απαράδεκτες, πολύ περισσότερο για ορθόδοξο κληρικό, και συλλήβδην προσβλητικές για το ανθρώπινο πρόσωπο και ειδικά τις γυναίκες και τα θύματα βιασμών.

Τονίζεται ότι ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην εκπομπή εκπροσωπώντας τον εαυτό του και όχι τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου. Οι δηλώσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα του βιασμού, πέραν των άλλων, αμαυρώνουν και αδικούν κατάφωρα τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες και το αθόρυβο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο σε συνοδικό επίπεδο, όσο και μέσω των Ιερών Μητροπόλεων Αυτής και των φιλανθρωπικών φορέων τους, που στέκονται καθημερινώς και εμπράκτως στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέσα από δράσεις στηρίξεώς τους και ξενώνες φιλοξενίας τους, σε συνεργασία πάντοτε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές.

Η άνευ εξαιρέσεων αντιμετώπιση της γυναίκας ως ισότιμης με τον άνδρα και η προστασία της απέναντι σε κάθε μορφής κακοποίηση αποτελούν την επίσημη θέση και στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οποιαδήποτε άποψη κληρικού, ανεξαρτήτως βαθμού Ιερωσύνης, που αποκλίνει από τις ανωτέρω θέσεις της Ιεράς Συνόδου, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει την Εκκλησία της Ελλάδος».

Και κάπου εδώ ο λόγος πάει στο Twitter:

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης