Elizabeth, Diana, Camilla: O εκσυχρονισμός της βρετανικής μοναρχίας «παίζεται» στα πρόσωπά τους

Πατούλια Κατερίνα
Elizabeth, Diana, Camilla: O εκσυχρονισμός της βρετανικής μοναρχίας «παίζεται» στα πρόσωπά τους

Η απόφαση της βασίλισσας Ελισάβετ να λάβει η Camilla τον τίτλο της βασιλικής συζύγου, έβγαλε από το ντουλάπι όλους τους κρυμμένους «σκελετούς» του Παλατιού και έκανε πιο δημοφιλές από ποτέ το σύνθημα: «Diana, η βασίλισσα του λαού και της καρδιάς».

«Πρέπει να με δουν για να με πιστέψουν»: Googlάροντας το όνομα της Ελισάβετ μαζί με τη λέξη quote το πρώτο που σου βγαίνει είναι η παραπάνω ρήση της. Η μοναρχία έπρεπε -και είχε- πρόσωπο τα τελευταία 70 χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία και αυτό ήταν της «Lilibet» με τα μικρά, στρογγυλά μάτια και το αυστηρό περίγραμμά χειλιών. Την ημέρα που γιόρτασε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της η βασίλισσα που απεχθανόταν οτιδήποτε «υπερβολικά προοδευτικό» έκανε την κίνηση-ματ στην ιστορική εξέλιξη του θρόνου: έχρισε την Camilla μελλοντική της διάδοχο, την Camilla που έμαθε να ζει μία ζωή στο περιθώριο του μύθου της Lady D. Την Camilla που ήταν πάντα «η ερωμένη» σε έναν κόσμο όπου η υστεροφημία της Diana πέφτει ακόμα σαν λεπτεπίλεπτο πέπλο πάνω στους νεοκλασικούς πυργίσκους του Buckingham. «Έπρεπε να το δούμε για να το πιστέψουμε» πως η Ελισάβετ θα έπαιρνε αυτήν την απόφαση. Όλα όμως έχουν την εξήγησή τους και αυτή δεν είναι τόσο απλοϊκή όσο το «αυτό ήταν το εκσυγχρονιστικό κύκνειο άσμα μίας βαθιάς συντηρητικής βασίλισσας»…

Το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη βασίλισσα Ελισάβετ. Η απώλεια του Φίλιππου, οι κατηγορίες και η εμπλοκή του μικρότερου γιου της, Andrew, στο σκάνδαλο Epstein με τη δίκη στις ΗΠΑ προ των πυλών, η επιδείνωση της υγείας της και το δράμα με τις συνεντεύξεις των Sussexes, ήταν μόνο μερικές από τις «πληγές» που προσπαθεί ακόμα να επουλώσει η Ελισάβετ.

Για την 96χρονη βασίλισσα το Στέμμα ήταν και θα είναι πάντα πάνω απ’ όλα. Και είναι τουλάχιστον παράξενο το γιατί η Ελισάβετ προτίμησε την ημέρα της πιο σημαντικής επετείου για την ίδια, εκείνης της συμπλήρωσης 70 ετών στον Βρετανικό θρόνο για να ανακοινώσει την επιθυμία της να στεφθεί η Camilla βασίλισσα όταν ο γιος της, Κάρολος, γίνει βασιλιάς.


Η ερωμένη που θα γίνει βασιλική σύζυγος

«Είναι ειλικρινής μου επιθυμία, όταν έρθει η ώρα, η Camilla να ονομάζεται Βασιλική Σύζυγος καθώς συνεχίζει το βασιλικό της έργο», είπε ρητά η Ελισάβετ και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία, μιας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως αυτή ακριβώς η κίνηση θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την κληρονομιά που άφησε η Diana αλλά και την ίδια τη μοναρχία.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, από εκείνη τη μακρινή βασιλική απόφαση της Ελισάβετ πριν 17 χρόνια -την οποία η ίδια έκανε κομμάτια- να ανοίξει το δρόμο για τη διαδοχή του πρίγκιπα Καρόλου και να του κάνει το χατίρι: να βγάλει από τους ώμους της Camilla το βάρος της ερωμένης που κουβαλάει ακόμα... κι ας έχει παντρευτεί νόμιμα τον Κάρολο από τις 9 Απριλίου του 2005.

Στον πολιτικό και θρησκευτικό γάμο του 2005, ανάμεσα στον Κάρολο και την Camilla στο Windsor, η βασίλισσα είχε φροντίσει να επέμβει έγκαιρα για να μην πληγώσει το κοινό αίσθημα και να τιμήσει τη μνήμη της Diana. Είχε ορίσει να λάβει η 74χρονη σήμερα Camilla, τον τίτλο της συζύγου πριγκίπισσας όταν ο γιος της γίνει βασιλιάς, μια απόφαση που οι royal ειδικοί εκτιμούσαν πως έγινε από σεβασμό στη μνήμη της Diana.


Η βασίλισσα του λαού – Η βασίλισσα της καρδιάς

Το ερώτημα που γεννάται τις ημέρες αυτές, είναι πώς θα αντιδρούσε η Diana στην είδηση της ανακοίνωσης αυτής, αν δεν είχε χάσει με τόσο βίαιο τρόπο τη ζωή της, σε εκείνο το τραγικό τροχαίο στη σήραγγα του Παρισιού στις 31 Αυγούστου του 1997. Την απάντηση είχε προφητικά δώσει το 1995 «η θλιμμένη πριγκίπισσα», σε εκείνη την σκανδαλώδη συνέντευξη στον Martin Basir του BBC την οποία παρακολούθησαν 23 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο. Ακόμα και σήμερα που γνωρίζουμε πως η Diana πιέστηκε για να κάνει τις αποκαλύψεις για τη σχέση της με τον Κάρολο και να πει την θρυλική πια ατάκα «ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο, όποτε ήμασταν αρκετά στρυμωγμένοι», δεν παύει να αποτελεί μία τομή απένταντι στη «βασιλική ομερτά». Στην ίδια ακριβώς συνέντευξη η πριγκίπισσα είπε την μεγαλύτερη αλήθεια για το Στέμμα, αλήθεια που πλήγωσε πολύ την Ελισάβετ και την οποία προσπάθησε να ξορκίσει μέσα από τις μεταγενέστερες σχέσεις της με τα εγγόνια και τις οικογένειές τους

«Είναι ζωτικής σημασίας η μοναρχία να διατηρεί επαφή με τους ανθρώπους. Είναι αυτό που προσπαθώ και κάνω. Θα ήθελα να γίνω βασίλισσα στις καρδιές των ανθρώπων, αλλά δεν βλέπω τον εαυτό μου να γίνεται βασίλισσα αυτής της χώρας, δεν έχω πολλούς υποστηρικτές μέσα στο Παλάτι, κάνω τα πράγματα διαφορετικά. Πες με Diana, όχι πριγκίπισσα Diana», είχε εξομολογηθεί η Diana Spencer έχοντας συλλάβει το πραγματικό νόημα της του τι σημαίνει βασίλισσα και αγάπη προς τον λαό, τη στιγμή που το Παλάτι ήταν τότε πιο σκληρό και απρόσωπο από κάθε άλλη του φάση.


«Ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο»

Η δυναμική ανάμεσα στην Camilla και την Diana, υπήρξε αγκάθι στον γάμο του Κάρολου από το ξεκίνημά της. Αν θέλει κανείς να σκεφτεί με απλό τρόπο το σκάνδαλο της εξωσυζυγικής σχέσης του Κάρολου με σημερινούς όρους, φτάνει να υποθέσει τον σεισμό που θα είχε συμβεί στα media αν ο William διατηρούσε μια παράλληλη σχέση με πρώην του σε όλη τη διάρκεια του γάμου του με την Kate Middleton. Η Diana δεν είχε να παλέψει μόνο με τη βουλιμία, το κυνηγητό των παπαράτσι, την ανατροφή των γιων της και τα βασιλικά της καθήκοντα. Ο μεγαλύτερος εχθρός της βρισκόταν μέσα στο σπίτι της και ήταν ο έρωτας που έτρεφε ο σύζυγός της Κάρολος για την Camilla, την αδερφή ψυχή του όπως αποδείχτηκε.

Ο Κάρολος παντρεύτηκε την Diana το 1981, ενώ δεν διέκοψε ποτέ τον κρυφό δεσμό του μαζί της. To 1992 χώρισαν και το 1996 βγήκε το διαζύγιό τους. Ο ρόλος της Camilla στον χωρισμό αυτό ήταν καταλυτικός και ξεκάθαρος και έγινε γνωστός σε όλο τον πλανήτη μέσα από τις κασέτες που ηχογράφησε η ίδια η Diana και παρέδωσε μυστικά στον βιογράφο της, Andrew Mortοn.

«Την γνώρισα νωρίς, μπήκα στον κύκλο τους και με θεώρησε απειλή, ήμουν ένα μικρό κορίτσι κι όμως αποτελούσα απειλή. Πάντα είχαμε σκληρές συζητήσεις για εκείνη. Κάποια φορά τον άκουσα να μιλάει μαζί της και να εξηγεί πως ότι κι αν συμβεί, εκείνος θα την αγαπάει για πάντα. Του είπα ότι τον άκουσα και είχαμε έναν άσχημο καβγά», είχε αποκαλύψει η Diana ενώ η πιο κομβική στιγμή στη σχέση της με την Camilla, ήταν εκείνη όπου οι δύο γυναίκες μίλησαν ανοιχτά στη διάρκεια ενός πάρτι το 1989. Η Diana ζήτησε εξηγήσεις για την εξωσυζυγική σχέση της Camilla με τον Κάρολο κι εκείνη της απάντησε:

«Έχεις όσα ήθελες πάντα, όλους τους άντρες στον κόσμο να σε επιθυμούν, δύο πανέμορφα παιδιά, τι άλλο θέλεις πια»;

Η Diana απάντησε τότε κοφτά: «Θέλω τον σύζυγό μου»!


Τι λέει ο κόσμος;

Για κάθε post από το Παλάτι και το Clarence House που απεικονίζει την Camilla, υπάρχουν τουλάχιστον 100 σχόλια τα οποία αναφέρονται στην Diana. Από την περασμένη Κυριακή, κάθε post από το Instagram της βασίλισσας, έχει σίγουρα σχόλια που αφορούν στην απόφαση της Ελισάβετ να χρίσει βασίλισσα την Camilla. Έρευνα του You Gov τονίζει πως το 42% του βρετανικού λαού θεωρεί πως η Camilla θα έπρεπε να παραμείνει πριγκίπισσα σύζυγος μετά την ενθρόνιση του Καρόλου ενώ ένα ηχηρό 26% θεωρεί πως η Camilla δεν θα έπρεπε να έχει κανένα τίτλο.

Η Camilla θα γίνει βασίλισσα στο πλευρό του Κάρολου, στον γάμο όμως αυτό, πάντα θα παραμένουν τρεις, οι δυο τους και το φάντασμα της βασίλισσας του λαού, Diana.

Γιατί τώρα λοιπόν Lilibet; Γιατί τώρα να δοθεί η ευχή στην Camilla;

Αυτό που οι Βρετανοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν, είναι την κίνηση της βασίλισσας, σε αυτό το momentum, το τόσο σημαντικό για την ίδια, το Πλατινένιο Ιωβηλέο. Οι royal ειδικοί επιμένουν πως η βασίλισσα ήθελε να εξαλείψει την υπόνοια περί συναισθηματικής αδιαφορίας, για την οποία κατηγορήθηκε - και όχι άδικα- στην περίπτωση της Diana. Kανείς δεν ξεχνά τον αστικό μύθο που θέλει τη βασίλισσα να φτάνει «με το ζόρι» στην πόρτα του Παλατιού την ημέρα της κηδείας της Diana, όπου είχε δημιουργηθεί ένα τείχος από λουλούδια και αναμνηστικά προς τιμήν της Lady D.

Η συγχώρεση της μισητής Camilla: Aυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι ο λαός να δείξει την ίδια στήριξη στον Κάρολο και την βασίλισσα του όταν έρθει η ώρα, μιας και η αποδοχή τους από τον κόσμο αποτελεί τον μόνο τρόπο να διασωθείει το Στέμμα μετά τον θάνατο της Ελισάβετ. Οι πιο προοδευτικοί κύκλοι του βρετανικού κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι θέλουν το περιβάλλον έξω από το Παλάτι να επιθυμεί εδώ και χρόνια το χρίσμα διαδοχής να το λάβει ο William με την Kate, αλλά η Ελισάβετ επέμεινε στο ότι ο Κάρολος είναι για εκείνη ο επόμενος βασιλιάς. Αυτό που δεν φάνηκε να προβλέπει όμως είναι πως η κίνησή της αυτή, η ευχή να γίνει βασίλισσα η Camilla, θα πυροδοτούσε ένα κύμα αντίδρασης που μόνο κακό θα κάνει στον Κάρολο όταν αναλάβει τελικά τα καθήκοντά του. Όσο κι αν δεν θα το παραδεχτεί ποτέ η σιδερένια προστάτης του Στέμματος, οι άνθρωποι - ο λαός που τόσα χρόνια την στηρίζει - θα λειτουργεί πάντα με το συναίσθημα και στην καρδιά του η Diana θα είναι πάντα η βασίλισσά του.

Η πιο νεοτεριστική κίνηση της Ελισάβετ εδώ και χρόνια έρχεται σε σύγκρουση με το συναίσθημα του μέσου Άγγλου που αγαπάει τα συμβατικά love stories και τα «καλά κορίτσια που πήραν το πριγκιπόπουλο». «Αν έχει μια ελπίδα το Στέμμα, μετά τον θάνατο της βασίλισσας, αυτή αντικατοπτρίζεται στο καθαρό βλέμμα της Catherine, της Kate Middleton που ο κόσμος λατρεύει, η οποία έχει στο δάχτυλό της το πολύτιμο μονόπετρο της Diana και κανένα εμπόδιο πια στον δρόμο για την καρδιά των Βρετανών», λένε οι ρομαντικές ψυχές, μιας και η Meghan είναι πια μίλια μακριά. . .

Αλλά, όπως προσφάτως είδαμε, σε αυτό το γαλαζοαίματο Game of Thrones «οι κακές» της ιστορίας μπορούν να γίνουν κάποια στιγμή πρωταγωνίστριες, αρκεί να κάνουν υπομονή σχεδόν μισό αιώνα.