«God Save the King»: Η στέψη του βασιλιά Καρόλου και τα παρελκόμενα royal news της χρονιάς

Πατούλια Κατερίνα
«God Save the King»: Η στέψη του βασιλιά Καρόλου και τα παρελκόμενα royal news της χρονιάς

Από τις 6 Μαΐου 2023, ο Κάρολος στέφτηκε και επίσημα βασιλιάς της Βρετανίας και κάθισε επιτέλους στον θρόνο, στιγμή που περίμενε για περισσότερα από 50 χρόνια. Mαζί με αυτόν, φάνηκε από το impact, να την περιμένει και όλος ο υπόλοιπος πλανήτης.

Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ την 8η Σεπτεμβρίου του 2022, ο Κάρολος από πρίγκιπας έγινε βασιλιάς, έναν τίτλο και μια θέση που περίμενε καρτερικά να λάβει για πολλές δεκαετίες. Κι ενώ η ημερομηνία στέψης του νέου βασιλιά είχε ανακοινωθεί και ο Κάρολος ζούσε για την 6η Μαΐου 2023 και τη στιγμή που θα φορούσε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, η αυτοβιογραφία του μικρού του γιου Harry, δεν ήταν για τον 74χρονο ο καλύτερος τρόπος να του κάνει ποδαρικό το 2023 που έμπαινε.

https://www.instagram.com/p/Cr_ZtGAspfp/

Τις πρώτες ημέρες του 2023, το Παλάτι τις πέρασε προσπαθώντας να μαζέψει τα απόνερα της «Ρεζέρβας», μιας και το βιβλίο του δευτερότοκου γιου πουλούσε εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο. Ο Harry έδινε παράλληλα δεκάδες συναντεύξεις και μιλούσε για το πόσο ψυχρός πατέρας υπήρξε ο βασιλιάς και πόσο κακόγουστα αστεία έκανε στα ίδια του τα παιδιά.

«Θα μπορούσε να είναι δύο βιβλία, ας το θέσουμε έτσι. Αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που συνέβησαν, ειδικά μεταξύ εμένα και του αδελφού μου, και σε κάποιο βαθμό μεταξύ εμένα και του πατέρα μου που απλά δεν θέλω να τα μάθει ο κόσμος. Γιατί δεν νομίζω ότι θα με συγχωρούσαν ποτέ», είπε χαρακτηριστικά για το βιβλίο του ο Harry, αναλύοντας απόσπασμά του στο οποίο έγραφε:

«Στον μπαμπά αρέσει να λέει ιστορίες και αυτή ήταν από τις καλύτερες στο ρεπερτόριό του. Πάντα θα τελείωνε φιλοσοφώντας. Ποιος ξέρει αν είμαι πραγματικά ο πρίγκιπας της Ουαλίας; Ποιος ξέρει ακόμη κι αν είμαι ο πραγματικός σου πατέρας; Γελούσε πολύ, παρότι ήταν ένα εντυπωσιακά μη αστείο αστείο, ειδικά καθώς η φήμη που κυκλοφορούσε εκείνα τα χρόνα ήθελε ως πατέρα μου έναν από τους παλιότερους εραστές της Mummy, τον Ταγματάρχη James Hewitt. Μία αιτία για αυτή τη φήμη ήταν τα κατακόκκινα μαλλιά του Ταγματάρχη αλλά μία άλλη ήταν ο σαδισμός».

Ο Harry δεν σταμάτησε εκεί και αναφέρθηκε σε εκείνη την τραγική στιγμή που ο πατέρας του τον ενημέρωσε για τον θάνατο της μαμάς του Diana.

«Κάθισε στην άκρη του κρεβατιού. Τοποθέτησε το χέρι του στο γόνατό μου. “Γλυκό μου αγόρι, η μαμά είχε ένα ατύχημα. Προσπάθησαν, πολύ φοβάμαι ότι δεν τα κατάφερε.

Δεν θυμάμαι τίποτα από αυτά που του είπα στη συνέχεια. Πολύ πιθανόν να μην του είπα κάτι. Αυτό που θυμάμαι ξεκάθαρα είναι ότι δεν έκλαψα. Ούτε ένα δάκρυ. Ο πατέρας δεν με αγκάλιασε. Δεν ήταν καλός στην επικοινωνία συναισθημάτων υπό φυσιολογικές συνθήκες, πώς θα μπορούσε να εκφράσει όσα ένιωθε σε τέτοιου είδους κρίση; Αλλά τοποθέτησε ξανά το χέρι του στο γόνατό μου και είπε: Θα είναι όλα καλά”. Αυτό ήταν πολύ για εκείνον. Στοργικός, αισιόδοξος, ευγενικός. Και τόσο ανειλικρινής».

Britain South Korea

Κάρολος βασιλιάς παντός καιρού:

Ο Κάρολος πάντως, προσπάθησε – τουλάχιστον δημόσια- να μην δώσει συνέχεια στις κατηγορίες του γιου του, ζούσε μόνο για τη στέψη του και στο πρώτο του μήνυμα τα περσινά Χριστούγεννα ως βασιλιάς πια, θυμήθηκε μόνο τη μητέρα του:

«Στέκομαι εδώ, σε αυτό το εξαίσιο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Windsor, τόσο κοντά στο σημείο όπου είναι αναπαυμένη η αγαπημένη μου μητέρα, η αείμνηστη βασίλισσα, μαζί με τον αγαπημένο μου πατέρα.Τα Χριστούγεννα είναι μια ιδιαίτερα οδυνηρή περίοδος για όλους εμάς που έχουμε χάσει αγαπημένα πρόσωπα. Νιώθουμε την απουσία τους κάθε εποχή και τους θυμόμαστε σε κάθε λατρεμένη παράδοση. Θέλω ιδιαίτερα να αποτίσω φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους υπέροχα ευγενικούς ανθρώπους, που δίνουν με τόση γενναιοδωρία τρόφιμα ή δωρεές, ή αυτό το πολυτιμότερο αγαθό από όλα, τον χρόνο τους, για να υποστηρίξουν εκείνους γύρω τους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», είπε χαρακτηριστικά ο Κάρολος, αντιλαμβανόμενος πλήρως την βαριά ευθύνη που έχει αναλάβει:

Britain Royal Birthday

Ένα χρόνο μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ: Ο Κάρολος έχει διώξει όσους εκείνη αγαπούσε

«Έχω βαθιά επίγνωση της μεγάλης κληρονομιάς, των καθηκόντων και των βαριών ευθυνών του αξιώματος που έχω πλέον αναλάβει. Αναλαμβάνοντας αυτές τις ευθύνες, θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το εμπνευσμένο παράδειγμα που μου δόθηκε, ως προς τη στήριξη της συνταγματικής κυβέρνησης και στην επιδίωξη της ειρήνης, της αρμονίας και της ευημερίας των λαών των νησιών, των βασιλείων και των εδαφών της Κοινοπολιτείας σε όλο τον κόσμο», είχε άλλωστε πει ο Βασιλιάς όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Κι ύστερα ήρθε η στέψη

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο παρακολούθησαν τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ' . Ωστόσο, αν κάποιος κρατάει σκορ, η τελετή του νέου βασιλιά προσέλκυσε πολύ λιγότερους Βρετανούς τηλεθεατές από την κηδεία της μητέρας του πέρυσι.

Ο μέσος όρος τηλεθέασης της δίωρης τελετής στο Αβαείο του Ουέστμινστερ - το κύριο μέρος της σαββατιάτικης τελετής κατά την οποία στέφθηκε ο βασιλιάς - έφτασε τα 18,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε το Συμβούλιο Έρευνας Ακροατηρίου των ραδιοτηλεοπτικών φορέων του Ηνωμένου Βασιλείου (Barb). Ο αριθμός αυτός δεν είναι τόσο υψηλός όσο η τηλεθέαση της κηδείας της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ τον Σεπτέμβριο του 2022, την οποία παρακολούθησαν 26,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερα από 50 τηλεοπτικά κανάλια.Την κηδεία της πρώην συζύγου του βασιλιά, Diana πριγκίπισσας της Ουαλίας, το 1997 παρακολούθησαν 31 εκατομμύρια άνθρωποι στο BBC και το ITV - γεγονός που την έκανε το royal «γεγονός» με την υψηλότερη τηλεθέαση που έχει καταγραφεί ποτέ.

Britain Royal Birthday

Όσον αφορά την ίδια τη στέψη, αυτή έγινε υπό βροχή και με τέτοιον τρόπο ώστε να συνδυάσει το παραδοσιακό τελετουργικό, που χρονολογείται εδώ και σχεδόν μια χιλιετία, με τον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της σύγχρονης Βρετανίας.

Η πρώτη στέψη μετά από εβδομήντα χρόνια στη Βρετανία έγινε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή πνευματικών ηγετών από διαφορετικές θρησκείες με στόχο να αντανακλάται η ποικιλομορφία της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας. Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο οποίος ως μονάρχης είναι ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας και φέρει τον τίτλο «Υπερασπιστής της Πίστεως», είχε εκφράσει επανειλημμένως την επιθυμία του να υπερασπιστεί όλες τις θρησκείες. Πέρα από τους 100 ηγέτες κρατών και πνευματικούς ηγέτες, από το Αββαείο του Westminster δεν έλειψαν και οι διάσημοι προσκεκλημένοι, ανάμεσά τους η Emma Thompson, η Katy Perry, o Nick Cave και ο Lionel Richie.

Το ποσό που χρειάστηκε να καλύψει το βρετανικό δημόσιο, δηλαδή οι πολίτες, έφτασε τα 50 έως 100 εκατομμύρια λίρες. Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που η βασιλική οικογένεια θα είναι τόσο μεγάλο βάρος για την Βρετανία, αν υπολογίσεις πως η κηδεία της Ελισάβετ κόστισε μόνο τα 7,5 εκατομμύρια λίρες.

Ένας χρόνος χωρίς την Ελισάβετ

Οι υπόλοιποι μήνες του καλοκαιριού κύλησαν χωρίς συγκλονιστικές ανατροπές για τη βασιλική οικογένεια, που στις 8 Σεπτεμβρίου 2023, τίμησε την μνήμη της Ελισάβετ με μια ξεχωριστή φωτογραφία.

«Στην πρώτη επέτειο από τον θάνατο της μητέρας μου, θυμόμαστε με μεγάλη στοργή τη μακρά ζωή της, το πώς αφιερώθηκε στο καθήκον και το πόσα σήμαινε για εμάς. Είμαι βαθιά ευγνώμων για την αγάπη και την υποστήριξη που δείξατε σε εμένα και τη σύζυγό μου αυτή τη χρονιά καθώς κάνουμε το καλύτερο στην υπηρεσία σας», έγραψε και είπε χαρακτηριστικά ο Κάρολος.

https://www.instagram.com/p/Cw6zMEWMAYF/

Τα 75α γενέθλια του βασιλιά

https://www.instagram.com/p/Czo2f8tsZwj/

Τα πρώτα του γενέθλια ως βασιλιάς, ο Κάρολος τα πέρασε την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 με ένα πάρτι τσαγιού στο Highgrove House κι αργότερα με ένα ιδιωτικό πάρτι στο Clarence House.

Καλεσμένος στα γενέθλια αυτά δεν ήταν ο Harry μιας και ο Κάρολος έχει να του μιλήσει πάνω από έναν χρόνο:

«Πατέρας και γιος δεν έχουν μιλήσει από την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β' τον περασμένο Σεπτέμβριο και φαίνεται ότι και οι δύο περιμένουν να κάνει το πρώτο βήμα ο άλλος», ανέφεραν βασιλικές πηγές για τη σχέση του Καρόλου με τον Harry.

«Εξυπακούεται ότι ο βασιλιάς δεν έχει ακόμη συγχωρήσει τον Harry για την κριτική που άσκησε σε ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας στην τηλεόραση και στο βιβλίο του, Spare, νωρίτερα φέτος» πρόσθεταν.

Δύσκολη είναι άλλωστε και η επικοινωνία ανάμεσα στον William και τον Harry με τον δούκα του Sussex να μην έχει πάρει πρόσκληση ούτε για τις γιορτές των Χριστουγέννων στο Sandringham.

Britain Tabloid Lawsuits Royals

Το νέο βιβλίο που «καίει» τον Κάρολο

Την τελευταία εβδομάδα, ένα νέο βιβλίο του Omid Scobie με τίτλο Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy’s Fight for Survival, στην εκδοχή που κυκλοφόρησε στην Ολλανδία κατονόμασε τον Κάρολο ως τον royal που έκανε τα ρατσιστικά σχόλια για το μωρό που περίμενε το 2018 η Meghan Markle:

Όπως θυμάσαι, στην συνέντευξη των Sussexes στην Oprah το 2021, ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που αναφέρθηκαν ήταν και αυτό του «χρώματος» του Archie, όσο ακόμα η Meghan ήταν έγκυος.

Όπως λοιπόν ανέφερε το ζευγάρι, υπήρχε συγκεκριμένο άτομο από τη βασιλική οικογένεια, το οποίο εξέφρασε φόβους ότι το δέρμα του μωρού θα ήταν αρκετά «σκούρο» και ότι αυτό θα ήταν ένα γεγονός που δύσκολα θα μπορούσα να διαχειριστούν.

Inside-the-Royal-Family-and-the-Monarchys-Fight-for-Survival.jpg

To Crown που «ξέπλυνε» τον Κάρολο

https://www.instagram.com/reel/C0B_KqHPGF6/

Κάτι οι φημολογούμενες σκέψεις για εξώδικα, κάτι τα επίσης φημολογούμενα τηλεφωνήματα από το Παλάτι, τελικά, το τέλος της Diana στο Crown του Netflix γράφτηκε μέσα στον Νοέμβριο με τρόπο που ο Κάρολος βγήκε σχεδόν ήρωας.

Η στιγμή του τηλεοπτικού Crown που ίσως έτρεμε περισσότερο από όλες ο ίδιος ο βασιλιάς της Βρετανίας, τον αποθέωσε.

Ο Κάρολος αντιμετώπισε τον θάνατο της Diana γεμάτος συγκίνηση στη σειρά του Netflix, έκλαψε και ταράχθηκε και υπήρξε ο πατέρας που χρειάζονταν τη στιγμή εκείνη οι γιοι του και τα έβαλε και με την Ελισάβετ και μίλησε ακόμα και με το φάντασμα της πρώην συζύγου του. Έγιναν όλα αυτά στην πραγματικότητα; Ίσως πρέπει να περιμένουμε ένα ακόμα βιβλίο του Harry για να μάθουμε.

Britain Queen Elizabeth New King

Όλα καλά #νοτ, λένε οι fans του Crown περιμένοντας το μεγάλο φινάλε της σειράς, η οποία θα κλείσει πιθανότατα με τον γάμο του Κάρολου με την Καμίλα (9 Απριλίου 2005). Μια στιγμή, να θυμηθούμε το απόσπασμα του Spare, για το event αυτό και να κλείσουμε έτσι λυρικά αυτήν την ανασκόπηση:

«Παρότι ο Willy κι εγώ τον εκλιπαρούσαμε να μην το κάνει, προχώρησε. Του σφίξαμε το χέρι, ευχηθήκαμε όλα τα καλά. Όλα καλά. Αναγνωρίσαμε ότι τελικά θα ήταν με τη γυναίκα που αγαπούσε, τη γυναίκα που ανέκαθεν αγαπούσε.

Όποια πικρία ή λύπη και να νιώθαμε από το κλείσιμο μιας άλλης ιστορίας στο κεφάλαιο της μαμάς μας, αντιλαμβανόμασταν ότι πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό».

O βασιλιάς Κάρολος είναι πλέον ο έκτος μακροβιότερος Βρετανός μονάρχης, μετά την Ελισάβετ Β', τη Βικτωρία, τον Γεώργιο Γ, τον Εδουάρδο Η΄και τον Γεώργιο Β'. Θα μπει στη λίστα και με τους πιο αγαπητούς; Aυτό δεν μένει παρά να το απαντήσει η σύγχρονη, βρετανική ιστορία.