H Βικτόρια Χίσλοπ στο Queen.gr: «Μακάρι όλες οι γυναίκες στα 60 να κάνουν κάτι νέο όπως εγώ»

Κατερίνα Μπούσιου
H Βικτόρια Χίσλοπ στο Queen.gr: «Μακάρι όλες οι γυναίκες στα 60 να κάνουν κάτι νέο όπως εγώ»

Η μουσική, ο χορός, τα παιδιά της και ο γάμος της, η κριτική που τη θύμωσε, η εμπειρία στο DWTS, αλλά και το «Νησί» που επιστρέφει.

Με καταγωγή βρετανική αλλά ψυχή ελληνική. Η διάσημη συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ, στην οποία και τιμητικά της έχει αποδοθεί η ελληνική ιθαγένεια, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται περισσότερο στην Ελλάδα, παρά στη χώρα της. Φέτος μας στέλνει... Κάρτ Ποστάλ από την ΕΡΤ, με τη μεταφορά ενός ακόμη βιβλίου της στη μικρή οθόνη και τη θαυμάζουμε για την ενέργειά της με τις χορευτικές της φιγούρες, αλλά κυρίως με την προσωπικότητά της, στο DWTS.

Από την Κατερίνα Μπούσιου

Χορεύατε όταν ήσασταν μικρό κορίτσι; Κάνατε μπαλέτο για παράδειγμα;

Όχι, δεν χόρευα ποτέ ως παιδί, ούτε μαθήματα μπαλέτου έκανα! Δεν είχαμε κάποια χορευτική οικογενειακή παράδοση. Νομίζω ότι τώρα ανακάλυψα τι έχανα! Πάντως έκανα μαθήματα βιολιού.

Στο γάμο σας ποιο τραγούδι χορέψατε – είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία για εσάς;

Δεν είχαμε χορό ή μουσική στο γάμο μου. Ήταν ένας πολύ παραδοσιακός βρετανικός γάμος.

Η συμμετοχή σας στο Dancing with the stars ήταν ένα μικρό ρίσκο; Σκεφτήκατε ότι αν δεν τα πηγαίνατε καλά, αυτό θα είχε επίπτωση στην εικόνα σας;

Φυσικά και υπήρχε ρίσκο στην απόφασή μου ότι μπορεί να ήμουν χάλια, όμως χορεύω συνέχεια μόνη μου κι έχω αίσθηση του ρυθμού. Νομίζω αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ένας άλλος παράγοντας ήταν ότι επί 15 χρόνια παρακολουθώ το αντίστοιχο αγγλικό show «Strictly», το οποίω θαυμάζω πολύ. Είναι αδύνατο να βλέπεις αυτή την εκπομπή και να μην ευχηθείς να μπορούσες να χορεύεις σαν τους συμμετέχοντες. Έτσι, όταν ήρθε η πρόσκληση, ήταν ταυτόχρονα και μια πρόκληση για μένα. Είπα στον εαυτό μου «Πάντα ονειρευόσουν να χορεύεις σε αυτό το show -τώρα είναι η ευκαιρία σου». οπότε, είπα το «ναι». Τώρα για την εικόνα μου, δεν ξέρω αν είναι κακό για εμένα να με παρακολουθεί ο κόσμος να αντιμετωπίζω μια τεράστια πρόκληση. Ελπίζω οι γυναίκες της ηλικίας μου, στη δεκαετία των 60, να σκεφτούν ότι μπορούν να ξεκινήσουν να μαθαίνουν κάτι νέο όπως εγώ.

Αυτή η εικόνα, το πως φαίνεστε δηλαδή προς τους άλλους, σας ένοιαξε ποτέ στη ζωή σας;

Το να έχεις μια «εικόνα» να προστατέψεις, σημαίνει ότι έχεις δημιουργήσει μια εκδοχή του εαυτού σου που παρουσιάζεις στον κόσμο. Δεν πιστεύω ότι έχω μια τέτοιου είδους εκδοχή. Γενικά, οι συγγραφείς δεν εστιάζουν στο πώς τους βλέπει ο κόσμος, αλλά στη συγγραφή και στη δημιουργία χαρακτήρων.

Ποια είναι η πιο αυστηρή κριτική που σας έχουν κάνει ως συγγραφέας και ενδεχομένως σας στεναχώρησε;

Θυμάμαι μια κριτική που αφορούσε στο δεύτερο βιβλίο μου «Ο γυρισμός», ένα βιβλίο για τον εμφύλιο στην Ισπανία, που έλεγε ότι τα ιστορικά γεγονότα αποδόθηκαν σαν να επρόκειτο για σχολικό βιβλίο. Με θύμωσε, αλλά ήξερα ότι ο κριτικός ήθελε να επισημάνει κάτι. Έτσι, αποφάσισα να εργαστώ σκληρότερα για να κάνω τα ιστορικά γεγονότα να φαίνονται μέρος της αφήγησης στα επόμενα βιβλία μου. Κάποιες φορές μαθαίνεις περισσότερα από τα αρνητικά σχόλια, παρά από εγκωμιαστικά! Αυτό ισχύει και στον χορό. Η κριτική του Jason Roditis πρόσφατα, υπήρξε αρκετά αιχμηρή, όμως τον άκουσα με προσοχή και προσπαθώ να μάθω και να κάνω πράξη τις συμβουλές του. Θέλει να γίνω καλύτερη και αν δεν ακούσω δεν θα τα καταφέρω! (γελάει)

Ως παιδί διαβάζετε πολύ; Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο των παιδικών ή νεανικών σας χρόνων που σας επηρέασε;

Από μικρή μου άρεσε να διαβάζω! Ήταν μέρος της ζωής μου. Το πρώτο βιβλίο που με επηρέασε λεγόταν «I am David» και μιλούσε για ένα παιδί που δραπέτευσε από μια φυλακή και βρέθηκε μόνος στην Ευρώπη, όπου ανακάλυψε νέα πράγματα καθώς ταξίδευε. Είναι ένα πολύ αισιόδοξο βιβλίο. Αργότερα το διάβαζα στα παιδιά μου και βρίσκεται ακόμη στο γραφείο μου στο Λονδίνο.

Kληρονόμησε κάποιο από τα παιδιά σας το δικό σας ταλέντο στην συγγραφή ή το ταλέντο του συζύγου σας και γνωστού δημοσιογράφου και αρθρογράφου Ιαν Χίσλοπ;

Είμαι πολύ ευτυχής που και τα δύο παιδιά μου έχουν συγγραφικό ταλέντο. Η κόρη μας είναι δημοσιογράφος και εργάζεται στη Λατινική Αμερική, γράφει για τον πολιτισμό και την πολιτική. Ο γιος μας γράφει και παίζει τα κείμενά του, είναι κωμικός -μάλιστα ΄χει πολλούς ακόλουθους στο Twitter (@WillDHislop). Έχει αγγλικό χιούμορ, αλλά πιστεύω θα αρέσει στους αναγνώστες σας!

Σε ποιο από τα μέλη της οικογένειας σας δίνετε το πρώτο αντίτυπο κάποιου από τα βιβλία σας για να σας πει την γνώμη του;

Η κόρη μου, η Emily, είναι η πρώτη μου αναγνώστρια! Μου κάνει εξαιρετικά σχόλια και πάντα το κείμενό μου βελτιώνεται.

Είχατε κάποια ηρωίδα βιβλίου με την οποία είχατε ταυτιστεί;

Νομίζω ότι θα ήθελα να μοιάζω στην Ελένη από το «Νησί».

Στη χώρα σας, τι σας λένε για αυτή την ταύτιση που έχετε με την δική μας χώρα; Οι περισσότεροι από εμάς σας αισθανόμαστε σαν Ελληνίδα.

Νομίζω το κατανοούν περισσότερο με τα χρόνια. όσοι διαβάζουν τα βιβλία μου στην Αγγλία, καταλαβαίνουν ότι αν δεν υπήρχε αυτή η σχέση με την Ελλάδα δεν θα είχα έμπνευση. Δεν εκπλήσσονται πια. Και φυσικά μετά το Brexit, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ζήλια που έχω αυτή την ιδιαίτερη σύνδεση με την Ελλάδα, η οποία μου επέτρεψε να παραμείνω Ευρωπαία.

Είχα διαβάσει κάποια στιγμή στο Twitter το σχόλιο ενός χρήστη που έλεγε ότι θα ήσασταν η καταλληλότερη να κάνετε μια εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών (Μαρμάρων) του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Πως θα σας φαινόταν;

Φέτος έγινα μέλος της Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών (Μαρμάρων) στην Αθήνα. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρόκειται για θέμα χρόνου. Υπάρχει μια τεράστια κίνηση για τον επαναπατρισμό των γλυπτών στον τόπο από τον οποίο προήλθαν και πιστεύω ότι θα συμβεί.

«Μετά το Brexit, πολλοί αισθάνονται ζήλια που έχω αυτή την ιδιαίτερη σύνδεση με την Ελλάδα η οποία μου επέτρεψε να παραμείνω Ευρωπαία»

(στη φωτό με την Κατερίνα Λέχου και τον Στέλιο Μάινα, πρωταγωνιστές στο «Νησί» στο Mega)

Το Mega στο οποίο άλλωστε είχε γίνει τηλεοπτική σειρά το «Νησί» σας έχει προσεγγίσει για το δεύτερο μέρος της σειράς που περιλαμβάνεται στο βιβλίο σας «Μια νύχτα του Αυγούστου»;

Συνεργάζομαι με έναν σκηνοθέτη και παραγωγό αυτή τη στιγμή. Εύχομαι να πραγματοποιηθεί η μεταφορά!

Θα θέλατε να υπάρχει και ένα μικρό flashback στο χρόνο και να συμμετέχουν σε αυτά τα νέα επεισόδια και ηθοποιοί που είχαμε δει στο «Νησί», όπως για παράδειγμα την Κατερίνα Λέχου, τον Στέλιο Μάινα ή το δίδυμο Αιμίλιου Χειλάκη και Γιάννη Στάνκογλου;

Δεν θα ήθελα να πω κάτι αυτή τη στιγμή σχετικά με το πώς θα ενσωματωθούν οι ηθοποιοί από την προηγούμενη σειρά, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μοιραστώ τέτοιες σκέψεις.

«Η Μπέσσυ Αργυράκη είναι πολύ θετικός άνθρωπος, φωτίζει το δωμάτιο»

Κάνατε νέους φίλους στο Dancing with the stars; Με ποιον ή ποια συμπαίκτρια σας έχετε έρθει πιο κοντά;

Είμαστε μια πολύ δυνατή ομάδα και στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Είναι διαγωνισμός αλλά με ευγενή άμιλλα -θέλω να κερδίσουν όλοι οι άλλοι! Έχω κάνει πολλούς νέους φίλους. Ο παρτενέρ μου, ο Τηλέμαχος, είναι εκείνος που περνώ τον περισσότερο χρόνο. Πολλές ώρες καθημερινά. Νομίζω έχουμε μάθει πολλά ο ένας για τον άλλον. Τα πάω καλά με όλους, αλλά εκείνη που με κάνει να χαμογελώ περισσότερο είναι η Μπέσσυ Αργυράκη, χαρούμενος και θετικός άνθρωπος, φωτίζει το δωμάτιο. Μαζί με άλλους χορευτές πήγαμε να την δούμε να τραγουδάει και ήταν εξαιρετική! Καταλήξαμε να χορεύουμε όλοι μαζί στην πίστα.

(photo credits: NDP photo agency/Instagram @viktoriahislop)