Γιατί όταν αλλάζεις το «ή» με το «και» ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά σου

Γιατί όταν αλλάζεις το «ή» με το «και» ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά σου

Γιατί να μπαίνει αυτό το «ή» και να μας παιδεύει; 

Νίκος Συρίγος

Από τη στιγμή που ανοίγουμε τα μάτια μας και αντικρίζουμε για πρώτη φορά τον κόσμο, πρέπει να απαντήσουμε σε ένα σωρό διλήμματα. Άλλα μικρά και άλλα μεγάλα, αλλά πολύ και άλλα λιγότερο σημαντικά, άλλα ανώδυνα και άλλα βασανιστικά. Αυτό το «ή» που σε βάζει να διαλέξεις! Αυτό το «ή» που σε καλεί να πάρεις πλευρά. Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει «είμαστε οι επιλογές μας»; Πιθανότατα αμέτρητες.

Από τον δρόμο μέχρι το φαγητό και από τις σχέσεις μέχρι την εργασία και τη μουσική. Να πάω δεξιά ή αριστερά; Να δεσμευτώ ή όχι; Να ακούσω ξένη ή ελληνική μουσική;

Μα γιατί; Γιατί να μπαίνει αυτό το «ή» και να μας παιδεύει; Γιατί να πρέπει να χωρίζουμε τα θέλω μας, τα γούστα μας; Γιατί να είμαστε πάντα σε μια διασταύρωση και να πρέπει να ακολουθήσουμε την ταμπέλα; Γιατί να πρέπει να πάμε κάπου, αφήνοντας κάτι άλλο πίσω μας;

Ειδικά στη μουσική, δεν πρέπει να βάζουμε περιορισμούς. Γιατί η μουσική μας ενώνει και ό,τι και αν επιλέξουμε να ακούσουμε, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Απόλαυση στο φουλ &more. Δοκίμασε, λοιπόν, να βγάλεις το «ή» από τη ζωή σου και να το αντικαταστήσεις με το «και». Δοκίμασε να κάνεις όλες τις επιλογές, ειδικά αν τις απολαμβάνεις. Και αυτό και εκείνο και ελληνικά και ξένα. Και Καζαντζίδης και Χούλιο Ιγκλέσιας. Και Νταλάρας και Στινγκ. Και Ξυλούρης και Τζίπσι Κινγκς! Όλοι και όλα, από τη στιγμή που σου αρέσουν, από τη στιγμή που δίνουν κάτι στο μυαλό και την ψυχή σου, από τη στιγμή που νιώθεις το ίδιο συναίσθημα στο άκουσμα των τραγουδιών τους. Καμία σημασία δεν έχει αν το τραγούδι λέει «σ’ αγαπώ» ή «i love you», όταν και τα δυο τα αισθάνεσαι το ίδιο.


Γιατί να υψώσεις τείχος στις επιθυμίες σου; Γιατί να βάλεις ταμπέλα στα «θέλω» σου και να περιοριστείς; Η ζωή είναι πολύ μικρή για διλήμματα. Χαμένος χρόνος, χαμένος κόπος.

Αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία, της καμπάνιας &more, powered by glo™ άρχισα να την ακολουθώ με αφορμή τα τραγούδια, τη μουσική, τους ήχους και τους στίχους. Και κάθε φορά που στο δίλημμα έβγαζα το «ή» και έβαζα το «και», καταλάβαινα πόσο μάταιο ήταν να παιδεύομαι για το ένα ή το άλλο.

Τα τραγούδια έφεραν το «και» και στο ντύσιμο, το στυλ, την κουλτούρα, τον τρόπο ζωής. Σε όλα. Η λέξη «αντίθεση» αντικαταστάθηκε από τη «σύνθεση». Κι όλα έγιναν άξαφνα καλύτερα -και σαφώς λιγότερο πιεστικά. Μία αίσθηση ελευθερίας που έγινε κυρίαρχη στη ζωή μου.

Σε κάθε αφορμή που μου δινόταν, άφηνα στην άκρη αυτό το «ή» που στεκόταν εμπόδιο για εμένα και έβαζα το «και», που ήταν δρόμος ανοιχτός! Τόσο ανοιχτός που όλα ξαφνικά έμοιαζαν με μια απέραντη, ατέλειωτη βόλτα: Από τα τραγούδια, μέχρι το φαγητό. Εκεί να δεις επιλογές, εκεί να δεις φρέσκιες ιδέες. Ψάρι ή κρέας; Γλυκό ή ξινό; Ψάρι και κρέας. Γλυκό και ξινό μαζί. Έκρηξη γεύσεων. Έκρηξη συναισθημάτων.

Κοίτα να δεις που ο παράδεισος είναι δίπλα μας και δεν το ξέραμε! Κοίτα να δεις που ο απαγορευμένος καρπός δεν ήταν το «και», αλλά αυτό το «ή» που μας απαγόρευε να είμαστε πραγματικά ελεύθεροι. Και μεγαλύτερος παράδεισος από την ελευθερία δεν υπάρχει.

Δοκίμασε, λοιπόν, κάτι νέο, κάνε τον κάθε πιθανό και απίθανο συνδυασμό. Τόλμα! Συνέχισε να ζεις με τη λογική του &more και στο τέλος της ημέρας, το πρόσημο θα είναι πάντα θετικό. Γιατί; Διότι δεν θα έχεις κάνει πίσω και δεν θα έχεις περιοριστεί με εκείνο ή το άλλο, αλλά θα έχεις και τα δυο. Όπως λέει, άλλωστε, η νέα καμπάνια «&more» powered by glo™ με ambassador τον Γιώργο Καράβα, όταν αλλάζεις το «ή» με το «και», η ζωή γίνεται διαφορετική, γίνεται ακόμα περισσότερα! Γίνεται… όλα!

Όλα αυτά που φοβάμαι, που λέει και το τραγούδι, πια όχι μόνο δεν τα φοβάμαι, αλλά είμαι σίγουρος πως «i will survive», όπως θα έλεγε και ένα άλλο τραγούδι. Τα βάζω μαζί, το ένα σε βινύλιο και το άλλο σε MP3. Κάπως έτσι, συνδυάζοντας το παλιό με το νέο, την παράδοση με την τεχνολογία, επιλέγοντας το «και» αντί για το «ή» η ζωή γίνεται πιο όμορφη &more, γίνεται ακριβώς όπως μου αρέσει. Με λίγα λόγια, λοιπόν, δεν χρειάζεται να συμβιβάζεσαι. Διότι δεν υπάρχει πια ή το ένα ή το άλλο. Υπάρχει το ένα και το άλλο, γιατί ο καθένας μας είναι ένα και περισσότερα.

#Beeverything #BreakBinary