Καλοκαιρινές περιηγήσεις στη μυστική «όαση» του Υμηττού

Καλοκαιρινές περιηγήσεις στη μυστική «όαση» του Υμηττού

 Μία από καλύτερες επιλογές για τα καλοκαιρινά, εναλλακτικά Σαββατοκύριακα στην πόλη, είναι μία απόδραση στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού.

Λένε πως η χαρά βρίσκεται στις μικρές απολαύσεις της καθημερινότητας και η αλήθεια είναι πως αρκεί να κλείσεις τα μάτια και να αναλογιστείς τους ανθρώπους, τις συνήθειες και τις γεύσεις που σε κάνουν να χαμογελάς, για να κατανοήσεις ότι οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά στη ζωή μας.

Τους τελευταίους μήνες, λοιπόν, όταν και χρειάστηκε να περιορίσουμε τις δραστηριότητές μας και να ρίξουμε τους ρυθμούς μας, λόγω των νέων δεδομένων στη ζωή μας, είχαμε τουλάχιστον την ευκαιρία να ανακαλύψουμε όλο και περισσότερες μικρές χαρές και απλές συνήθειες που μας γεμίζουν με θετικά vibes. Και μία από αυτές τις απλές χαρές, τις σταγόνες αισιοδοξίας στη νέα μας καθημερινότητα, ήταν αναμφίβολα η επαφή με τη φύση.

Από ραντεβού για ποδήλατο στην παραλιακή μέχρι συναντήσεις στα πάρκα για άθληση και χαλάρωση στους φυσικούς «πνεύμονες» της Αττικής. Στη δική μου περίπτωση, οι αποδράσεις δροσιάς και αναζωογόνησης κοντά στο πράσινο, έγιναν ο «κανόνας» στην καθημερινότητά μου και αυτή ακριβώς τη συνήθεια, συνεχίζω να απολαμβάνω, ακόμη και τώρα που επιστρέφουμε σιγά σιγά στους κανονικούς μας ρυθμούς.

Για εμένα, λοιπόν, μία από καλύτερες επιλογές για τα καλοκαιρινά, εναλλακτικά Σαββατοκύριακα στην πόλη, είναι μία απόδραση στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού. Το τι θα ανακαλύψεις εκεί, το πώς θα πας και με ποιον τρόπο θα απολαύσεις όσο καλύτερα γίνεται τη φυσιολατρική σου εξόρμηση, θα το μάθεις παρακάτω.

Σαββατοκύριακο και ώραγια μία απόδραση στη φύση

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, δηλαδή από το τι είναι και πού βρίσκεται αυτή η μικρή «όαση». Το Αισθητικό δάσος Υμηττού (ή αλλιώς Καισαριανής), λοιπόν, απέχει 20 περίπου λεπτά με αυτοκίνητο από το κέντρο της Αθήνας, έχει έκταση 4.460 στρέμματα, συνορεύει στα δυτικά με την Πανεπιστημιούπολη Αθηνών, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλές διαδρομές και μονοπάτια, τα οποία μπορεί να ακολουθήσει με ευκολία κάθε επισκέπτης.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πανέμορφο δάσος, το οποίο δεν προϋπήρχε, αλλά δημιουργήθηκε πριν από μερικές δεκαετίες, από τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, στο πλαίσιο της αναδάσωσης εκτάσεων της περιοχής της Καισαριανής και του Βύρωνα και με σκοπό την ύπαρξη ενός πράσινου χώρου για την αναψυχή των κατοίκων της περιοχής.

Για να επισκεφτείς το Αισθητικό Δάσος Υμηττού ένα από τα Σαββατοκύριακα που έρχονται, θα χρειαστεί να δώσεις αρχικά ραντεβού με την παρέα σε ένα σημείο συνάντησης, από το οποίο θα αρχίσετε την εξόρμησή σας, όπως το πυροφυλάκιο Καραμολέγκου στη συγκεκριμένη περίπτωση -το οποίο βρίσκεται στο τέλος της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, στην Καισαριανή. Από εκεί θα ξεκινήσετε και την πεζοπορία σας, κάνοντας φυσικά τις απαραίτητες στάσεις χαλάρωσης και δροσιάς και φροντίζοντας πάντα για την προστασία του δάσους. Αυτό σημαίνει πως θα φύγετε από αυτό, χωρίς να αφήσετε τίποτε πίσω σας!

Όσο για το κομμάτι της πεζοπορίας, οι διαδρομές είναι τόσο εύκολες, που θα εκπλαγείτε. Καλό είναι όμως, να μεριμνήσετε για την άνεσή σας, επιλέγοντας άνετα αθλητικά παπούτσια και ρούχα και φυσικά, φροντίζοντας να πάρετε μαζί σας τα απαραίτητα σνακ και ροφήματα που θα σας δροσίσουν με τις γεύσεις τους. Για εμάς, πάντως, ο μηλίτης είναι η κλασικά αγαπημένη επιλογή για ένα πικ-νικ κάτω από τα δέντρα μετά από μια πολύωρη εξόρμηση στη φύση!

Κάθε μονοπάτι και μίασταγόνα αναζωογόνησης

Ξεκινώντας, λοιπόν, την περιήγησή σας στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού, θα διασχίσετε τα οριοθετημένα μονοπάτια και θα απολαύσετε τα αξιοθέατα και τη φύση που θα συναντήσετε.

Τι μπορείτε να δείτε και να συναντήσετε κατά τη διάρκεια της περιήγησής σας; Από τη Μονή Καισαριανής μέχρι τις εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και των Ταξιαρχών και φυσικά, τον Βοτανικό Κήπο της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών. Μάλιστα, αν το επιθυμείτε, μπορείτε, επίσης, να δοκιμάστε να περάσετε και από το αναψυκτήριο της Καλοπούλας. Πρόκειται για μία «όαση» δροσιάς και χαλάρωσης, που αποτελεί σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της φύσης, ένα καλά κρυμμένο spot που έχετε κάθε λόγο να ανακαλύψετε -και το οποίο απέχει παρεμπιπτόντως λιγότερο από 7 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας!

Ένα πραγματικό πικ-νικστη φύση με την καλύτερη παρέα

Και τι άλλο μπορεί να κάνει κάποιος στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού, εκτός από το να περπατήσει μέσα στη φύση; Οι επιλογές είναι πολλές και σίγουρα, καλύπτουν όλα τα γούστα. Αν η παρέα σου είναι της άθλησης, για παράδειγμα, στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού θα μπορέσετε να πάτε για τρέξιμο ή να κάνετε ποδήλατο, αφού θα συναντήσετε πολλούς αθλητές να κάνουν εντυπωσιακά κόλπα downhill!

Στην περίπτωση της δικής μου παρέας, πάντως, η επίσκεψή μας συνοδεύεται πάντα από χαλαρή πεζοπορία στα μονοπάτια της περιοχής, κατά τη διάρκειά της οποίας πραγματοποιούμε συχνές στάσεις για να δούμε τη θέα και φυσικά, για να απολαύσουμε το πικ-νικ μας κοντά στη φύση. Τι παίρνουμε μαζί μας; Από φρούτα μέχρι νερό, τοστ και δροσιστικό Somersby, που έχει πάντα μία θέση στις ισοθερμικές μας τσάντες και δίνει μία επιπλέον σταγόνα αισιοδοξίας στην εξόρμησή μας και θετικά vibes για ένα ακόμα πιο ξέγνοιαστο Σαββατοκύριακο. Κάποιοι από εμάς επιλέγουν την κλασική γεύση μήλο, ενώ άλλοι προτιμούν το Somersby με γεύση καρπούζι ή αχλάδι. Το σίγουρο είναι όμως, πως οι στιγμές μας κοντά στη φύση, συνοδεύονται από τις πιο φρουτένιες γεύσεις! Κάθε -μα κάθε- φορά, όμως, μετά το πικ-νικ θυμόμαστε να αφήνουμε το δάσος καθαρό, όπως το βρήκαμε

Όπως θα διαπίστωσες, Σαββατοκύριακο στην πόλη δεν σημαίνει μόνο βόλτες στην παραλιακή ή το κέντρο της Αθήνας. Σημαίνει και στιγμές δροσιάς και αισιοδοξίας δίπλα στη φύση και πικ-νικ υπό τη σκιά των δέντρων, σε έναν μυστικό «παράδεισο» δροσιάς και αναζωογόνησης. Καλοκαίρι στην Αθήνα, λοιπόν, και γεμίζουμε με θετικά vibes, δίνοντας ραντεβού στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού!

#Somersby #IsntThatWonderful