Sommer in Athens: Τα art events που δεν πρέπει να χάσεις αυτόν τον μήνα

Sommer in Athens: Τα art events που δεν πρέπει να χάσεις αυτόν τον μήνα

Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να επενδύσουμε λίγο περισσότερο σε αυτή την καλοκαιρινή «ιεροτελεστία», πραγματοποιώντας μία επίσκεψη στα art events 

Το καλοκαίρι είναι μία εποχή που θέλουμε να τη ζούμε στο έπακρο. Άλλωστε, αυτός είναι ο λόγος που αναζητούμε διαρκώς αφορμές για after work συναντήσεις, παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Θέλοντας να αξιοποιήσουμε κάθε ημέρα του καλοκαιριού, ψάχνουμε τις καλύτερες εκδηλώσεις που «παίζουν» στην πόλη και δίνουμε ραντεβού με τους φίλους μας για ατελείωτες αστικές περιηγήσεις, πραγματοποιώντας στάσεις στους πολιτιστικούς «σταθμούς» που αξίζουν την προσοχή μας.

Έτσι και αλλιώς, τα «καυτά» καλοκαιρινά απογεύματα στο κλεινόν άστυ αποκτούν περισσότερο ενδιαφέρον, όταν τα μοιραζόμαστε με τους δικούς μας ανθρώπους και ειδικότερα, όταν χανόμαστε μαζί τους σε ατέρμονες, γόνιμες, φιλοσοφικές συζητήσεις περί εμβληματικών καλλιτεχνών, εικαστικών ρευμάτων, αμφιλεγόμενων έργων που άφησαν εποχή και συνεχίζουν να δημιουργούν ερωτήματα. Είναι για εμάς ένας τρόπος να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις, να συμφωνήσουμε και να συμφωνήσουμε πως διαφωνούμε, ενώ συγχρόνως δροσιζόμαστε απολαμβάνοντας αναζωογονητικές σταγόνες αισιοδοξίας από μηλίτη.

Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να επενδύσουμε λίγο περισσότερο σε αυτή την καλοκαιρινή «ιεροτελεστία», πραγματοποιώντας μία επίσκεψη στα art events που θα μας δώσουν περισσότερη «τροφή» για σκέψη και συζήτηση; Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε ετοιμάσει έναν πολιτιστικό οδηγό, στον οποίο έχουμε συγκεντρώσει μερικά από τα σημαντικότερα δρώμενα που θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Ιούλιο και αξίζουν τον χρόνο μας!

Όταν η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνεικαθημερινή πραγματικότητα

Η έκθεση «YOU AND AI - Η τεχνητή νοημοσύνη κι εσύ» που πραγματοποιείται από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο Πεδίον του Άρεως, είναι ένα επαναστατικό project που προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον. Το περιεχόμενό της έκθεσης αποτελείται από 25 έργα, τα οποία εξετάζουν τρία θέματα και διαμορφώνουν τις τρεις «διαδρομές» της έκθεσης. Συγκεκριμένα, οι θεματικές αφορούν στον τρόπο που βλέπουμε τη Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά και τον τρόπο που μας βλέπει εκείνη, στον τρόπο που η Τεχνητή Νοημοσύνη επηρεάζει τον δημόσιο χώρο, την πολιτική διαδικασία και τη σύγχρονη δημοκρατία, ενώ εξετάζει πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει ως μέρος ή ως υποκατάστατο του φυσικού περιβάλλον. Πρόκειται για μία διαδραστική έκθεση με οθόνες υψηλής ανάλυση, 3D γλυπτά και εγκαταστάσεις, η οποία αποτελεί μία πρωτόγνωρη εμπειρία για κάθε επισκέπτη. Θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Ιουλίου.

Γνωρίζοντας καλύτερα τον κόσμο τουTakis, έναν κόσμο σεκίνηση

Με την έκθεση «Takis: Κόσμος σε Κίνηση» το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) τιμά έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς όλων των εποχών, τον Παναγιώτη Βασιλάκη, γνωστό με το καλλιτεχνικό όνομα Takis. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Takis - Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (ΚΕΤΕ) το ΚΠΙΣΝ θα παρουσιάσει 46 εμβληματικά έργα του καταξιωμένου Έλληνα καλλιτέχνη στους χώρους του πάρκου, θέλοντας να μας συστήσει αυτή τη σπουδαία προσωπικότητα των τεχνών και να μας φέρει σε επαφή με το ρηξικέλευθο έργο του, το οποίο αποτέλεσε μία «σελίδα» στο κίνημα της κινητικής τέχνης της δεκαετίας του 1960. Η έκθεση έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι και τον Νοέμβριο.

Εξερευνώντας την αρχαία γειτονία τουΜουσείου της Ακρόπολης

Όσοι αποφασίσουμε να επισκεφθούμε το Μουσείο της Ακρόπολης μέσα στο επόμενο διάστημα, θα έχουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μία συναρπαστική και εναλλακτική περιήγηση μέσα στον χώρο του Μουσείου. Πιο συγκεκριμένα, με οδηγούς τους αρχαιολόγους του Μουσείου, θα έχουμε τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε την αρχαιολογική ανασκαφή που υπάρχει στη βάση του Μουσείου και να πραγματοποιήσουμε ένα «ταξίδι» στον χρόνο, μία διαδρομή στους δρόμους της αρχαίας Αθήνας, όπου θα γνωρίσουμε από κοντά τα σπίτια, τις αυλές, τα εργαστήρια και τις επαύλεις των αρχαίων Αθηναίων, των ανθρώπων που έζησαν στην «σκιά» του Παρθενώνα πριν από 4.500 χρόνια. Έπειτα, μπορούμε να… επανέλθουμε στο σήμερα, πραγματοποιώντας μία περατζάδα στη γραφική συνοικία Μακρυγιάννη και απολαμβάνοντας έναν δροσιστικό μηλίτη Somersby.

Πραγματοποιώντας μία αστρική περιήγησηστο Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη άνοιξε ξανά τις πόρτες του στο κοινό και μας προσκαλεί στις «Ανοιχτές Βραδιές» για να… βολτάρουμε παρέα στον νυχτερινό αθηναϊκό ουρανό. Οι περιηγήσεις πραγματοποιούνται στους εξωτερικούς χώρους του Κέντρου και σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, πραγματοποιούνται αστρονομικές παρατηρήσεις με τη χρήση ψηφιακών μέσων. Όσοι έχουν καταφέρει να παρευρεθούν στο παρελθόν στις «Ανοιχτές Βραδιές» που διοργανώνει το Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ισχυρίζονται πως πρόκειται για μία μοναδική… αστρική εμπειρία που θα τη θυμόμαστε για πάντα!

«Ταξιδεύοντας» και γνωρίζοντας τονΓαλαξία του Μίκη Θεοδωράκη

Η έκθεση «Ο Γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης» αποτελεί μία επετειακή έκθεση με αφορμή τη συμπλήρωση 96 δημιουργικών χρόνων του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη και θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μέχρι τις 31 Ιουλίου. Το περιεχόμενο της έκθεσης περιλαμβάνει ένα «πλούσιο» και σπάνιο αρχείο του συνθέτη, το οποίο είχε εμπιστευθεί ο ίδιος ο συνθέτης στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Μέσα από πρωτότυπα ντοκουμέντα του προσωπικού του αρχείου, από ένα σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό και από ψηφιακές εφαρμογές, η έκθεση καταφέρνει και «ξετυλίγει» την αφήγηση του μύθου του Μίκη Θεοδωράκη, παρέχοντας στον επισκέπτη μία κατατοπιστική και ειλικρινή εικόνα, σχετικά με την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.

Τέλος, όποια από τις παραπάνω προτάσεις και αν ακολουθήσουμε, αυτό που έχει σημασία είναι να τη μοιραστούμε με τα αγαπημένα πρόσωπα. Συνδυάζοντας την απογευματινή after work βόλτα με ένα πολιτιστικό ραντεβού, είναι βέβαιο πως θα έχουμε πολλά θέματα να κουβεντιάσουμε με την παρέα, ενώ θα απολαμβάνουμε τον αγαπημένο μας μηλίτη Somersby.

#Somersby #IsntThatWonderful