Βάζοντας τους Έλληνες foodies κάτω από το μικροσκόπιό μας!
Αν μπορούσες να περιγράψεις με μερικές λέξεις ή μέσα από λίγες εικόνες την after work καθημερινότητά σου το τελευταίο διάστημα, πιθανότατα το «σενάριο» θα περιλάμβανε εσένα να χαλαρώνεις μόνη, με τη συγκάτοικο ή με τον σύντροφό σου, παρακολουθώντας τη σειρά με την οποία έχεις «κολλήσει» και απολαμβάνοντας ταυτόχρονα το αγαπημένο σου γεύμα.
Τη μία μέρα το μενού έχει burger, την άλλη πίτσα, τη μεθεπόμενη σουβλάκι, ενώ από το «πρόγραμμα» δεν λείπει κάποια πλούσια και healthy σαλάτα, ένα lunch box γεμάτο σούσι, λαχταριστά bao buns, απολαυστικό pad thai, τραγανές τορτίγιες, vegan εδέσματα για το κάτι διαφορετικό και όποτε το έχεις ανάγκη, σοκολατένια brownies ή φρουτένιες τάρτες για επιδόρπιο.
Το ίδιο περίπου είναι, βέβαια, και το σκηνικό στο γραφείο. Τι και αν δεν πρόλαβες να ετοιμάσεις το τάπερ για το lunch break; Με το άγγιγμα της οθόνης του κινητού σου, δίνεις πανεύκολα μία πιο gourmet διάσταση στο μεσημεριανό στο γραφείο -και κάπως έτσι, μία κατά τα άλλα συνηθισμένη Δευτέρα, αποκτά νόημα και γεύση. Και όταν «παίζει» και 1+1, όπως αυτόν τον μήνα, πατάς το λατρεμένο φίλτρο στο smartphone σου και κερνάς και καφέ και lunch τη διπλανή σου, εκείνη τη συνάδελφο που μετατράπηκε σε φίλη, έπειτα από τα πολλά βράδια που μοιράστηκες μαζί της μπροστά από τον υπολογιστή.
Όσο για τα πρωινά στην εταιρεία, στη δική μας περίπτωση, τα πράγματα είναι απλά: Το early bird, δηλαδή εκείνη που φτάνει πρώτη στο γραφείο, έχει την «αποστολή» να μπει στο efood και να παραγγείλει τους καθιερωμένους grande cappuccino με γάλα σόγιας και τα donuts με τα πολύχρωμα sprinkles. Διότι πρωινό editing και brainstorming χωρίς καφέ και λίγη γλύκα, δεν γίνεται!
Το urban λεξικό τηςσύγχρονης γαστρονομίας που φέρνει την απόλαυση στην πόρτα μας
Γιατί στα γράφω όλα αυτά; Διότι αρκεί να αναλογιστείς τη δική σου νέα καθημερινότητα, να μιλήσεις με τις φίλες και τις συναδέλφους σου ή απλώς, να ρίξεις μια ματιά στα posts και τα stories των celebrities και των bloggers που «ακολουθείς» στα social media, για να συνειδητοποιήσεις πως όλες και όλοι γίναμε από τη μία στιγμή στην άλλη «ψαγμένοι» foodies -και μας αρέσει!
Από την κολλητή σου, μέχρι τη διπλανή σου στο γραφείο και από τον αγαπημένο σου κωμικό Γιώργο Βαγιάτα, που δεν χάνει ευκαιρία για 1+1 burger, μέχρι τον παρουσιαστή Fipsterr -κατά κόσμον Φίλιππο Ιωάννου- που δεν αφήνει προσφορά για πίτσα να περάσει ανεκμετάλλευτη, τη ΥouΤube vlogger Φωτεινή Αριστακεσιάν (aka Fosbloque) και την ηθοποιό Ματίνα Νικολάου.
Ένα σκρολάρισμα στο Instagram είναι αρκετό για να διαπιστώσεις πως η καθημερινότητα των celebrities και των influencers που «ακολουθείς», δεν διαφέρει και πολύ από τη δική σου και πως σε ό,τι έχει να κάνει με τις γαστριμαργικές μας εμπειρίες, το smartphone μας είναι το μέσο για να φτάσει στην πόρτα μας κάτι λαχταριστά απολαυστικό, από κάθε γωνιά της πόλης και από τη μία στιγμή στην άλλη!
Ξαφνικά θεωρούμε την ιαπωνική, την ταϊλανδέζικη ή τη βιετναμέζικη κουζίνα mainstream, ξαφνικά το όνομα efood και όροι ή φράσεις όπως το «1+1» και «το πάτησες;» (εννοώντας, φυσικά, το γνωστό και λατρεμένο φίλτρο), έγιναν μέρη του καθημερινού μας λεξιλογίου και το μενού της εβδομάδας δεν είναι πια μονότονο. Αντιθέτως, κάποιες φορές είναι «ταξιδιάρικο», άλλες μας κάνει να νιώθουμε ως quenettes του fine dining από τον καναπέ μας, ενώ ακόμη πιο συχνά μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανες που μπορούμε να βρίσκουμε σε χρόνο «ντετέ» προσφορές σε ό,τι τραβάει η όρεξή μας, μέσα από χιλιάδες καταστήματα.
Τι και αν δεν καταφέραμε να μάθουμε «απ’ έξω» τα μαγειρικά «μυστικά» της μητέρας ή της γιαγιάς μας; Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να τα βγάζουμε μια χαρά πέρα και μόνες μας, σε ό,τι αφορά στη διατροφή μας. Και όλα αυτά συμβαίνουν απλώς επειδή εξοικειωθήκαμε λίγο περισσότερο με την τεχνολογία και για την ακρίβεια, με το online delivery. Διότι αν το καλοσκεφτείς, πλέον παραγγέλνουμε φαγητό με το άγγιγμα της οθόνης του κινητού μας και από την άνεση των προσωπικών μας χώρων πιο εύκολα από ποτέ, σήμερα το efood έχει μετατραπεί στον «κανόνα» σε ό,τι αφορά στα γαστρονομικά μας ραντεβού και τις foodie στιγμές μας, ενώ ό,τι λαχταράμε, μπορούμε να το έχουμε και να το απολαύσουμε, χωρίς να κοπιάσουμε και μάλιστα, παίρνοντας και plus one δώρο.
Και τα παραπάνω μας αφορούν όλους: Από τους vegans μέχρι τους flexitarians, από τους Millennials μέχρι τους Gen Z'rs, από τους vegetarians μέχρι εκείνους που δεν βάζουν γαστρονομικά όρια στο μενού τους, από εσένα και εμένα, μέχρι τους celebrities και τους bloggers που εμφανίζονται καθημερινά στα timeline μας, όπως τον Γιώργο Βαγιάτα, τον Fipsterr, τη Fosbloque και τη Ματίνα Νικολάου.
Αυτό που διαπιστώσαμε, λοιπόν, βάζοντας τους Έλληνες foodies κάτω από το μικροσκόπιό μας, είναι πως όσο και αν διαφέρουν τα γούστα, τα προγράμματα και τα lifestyle μας, στο τέλος της ημέρας, όλοι -άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο- οδηγούμαστε σε μία κοινή -και απολαυστική, θα σημειώσουμε εμείς- «ιεροτελεστία». Παίρνουμε στα χέρια μας τα κινητά μας, μπαίνουμε στο efood και παραγγέλνουμε ό,τι λαχταράμε ή ό,τι επιτάσσει η διατροφή που ακολουθούμε. Με το φίλτρο 1+1 να μας επιτρέπει, μάλιστα, να βρούμε μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου plus one προσφορές σε ό,τι τραβάει η όρεξη μας και μέσα από χιλιάδες καταστήματα, δεν έχουμε θέμα να μοιραστούμε το αγαπημένο μας γεύμα. Και αυτή είναι μία συνήθεια που αγαπάμε, που μας ενώνει και που «τιμάμε» όλοι ανεξαιρέτως, celebrities και μη.