Ο bartender Νίκος Μπάκουλης οραματίζεται και δημιουργεί το βιώσιμο μέλλον της εστίασης

Ο bartender Νίκος Μπάκουλης οραματίζεται και δημιουργεί το βιώσιμο μέλλον της εστίασης

Η έμπνευση και η δημιουργία είναι πηγές ενέργειας για τον Νίκο Μπάκουλη, τον πολυβραβευμένο bartender και συνιδιοκτήτη του Line Athens.

«Με βάση την έμπνευση, δημιουργούμε πράγματα και το να δημιουργούμε πράγματα, είτε ολόκληρο το project, είτε μεμονωμένα πιάτα, φαγητά ή ποτά, δίνει και σε εμάς ενέργεια για να προχωρήσουμε. Είναι το πιο βασικό πράγμα να δημιουργείς στη δουλειά σου, για να μπορούμε να μένουμε ενεργοί και πολύ αφοσιωμένοι και με πάθος σε αυτό που κάνουμε», μας λέει, τονίζοντας πάντως πως η έμπνευση δεν «έρχεται» συγκεκριμένα από κάπου: «Η έμπνευση δεν έχει συγκεκριμένη προέλευση. Έμπνευση μπορείς να πάρεις από οπουδήποτε για να δημιουργήσεις, είτε είναι Τέχνη, είτε straight art, είτε μπλέκοντας διάφορα industries για να δημιουργήσεις. Για παράδειγμα, τα κρασιά που φτιάχνουμε είναι ιδιαίτερα από μόνα τους, αλλά έχουμε αναπτύξει τις τεχνικές των οινοποιών που φτιάχνουν κρασί όλα αυτά τα χρόνια, βάζοντας μέσα και τη μπαρτεντερική μας οπτική. Αυτό έχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον».

Ένα τέτοιο, ιδιαίτερο και πολύ ξεχωριστό κρασί χρησιμοποίησε ο ίδιος για να δημιουργήσει ένα μοναδικό κοκτέιλ Negroni: Με βάση το Bombay Sapphire Gin, η γεύση του οποίου δημιουργείται μέσα από μια διαδικασία εκχύλισης των βοτάνων με ατμό, πρόσθεσε ένα δικό του vermouth που όμως δεν έχει παραχθεί από σταφύλι, αλλά από ρόδι.

«Δημιουργήσαμε ένα πολύ κλασικό κοκτέιλ, που έχει γίνει και αρκετά trend τα τελευταία 4-5 χρόνια. Είναι το Negroni, με βάση το Bombay Sapphire Gin. Η φιλοσοφία μας στο Line είναι όσο το δυνατόν κοντύτερα στο zero waste και στο sustainability, με τη λογική να χρησιμοποιούμε κάθε κομμάτι από τα υλικά που παράγουμε στο μαγαζί. Το συγκεκριμένο ποτό, σαν κεντρικό υλικό, πέρα από το Bombay, έχει το vermouth. Το δικό μας vermouth είναι λίγο ιδιαίτερο, διότι δεν παράγεται από σταφύλι, ως είθισται να παράγονται τα vermouth, αλλά από κρασί που φτιάχνουμε από ρόδι, οπότε το κοκτέιλ έχει μια πιο φρουτώδη χροιά, σε σχέση με αυτή που θα είχε εάν χρησιμοποιούσαμε το παραδοσιακό vermouth», εξηγεί ο Νίκος Μπάκουλης.

Η μοναδικότητα του Bombay Sapphire Gin αναδεικνύει όλα τα αρώματα των συστατικών του: Τα δέκα πολύτιμα βότανα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του, διατηρούνται ξεχωριστά από το απόσταγμα, μέσα σε διάτρητα χάλκινα καλάθια και απελευθερώνουν το άρωμά τους με την άνοδο του θερμού ατμού. Έτσι το προϊόν αρωματίζεται μοναδικά και προκύπτει ένα σύνθετο, αρωματικό και ισορροπημένο Gin, ένα από τα πιο αγαπημένα ποτά παγκοσμίως.

To Line Athens είναι ένα ιδιαίτερο project, που προέκυψε εν μέσω καραντίνας: «Η ιδέα ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια, που προσπαθούσαμε με τον Βασίλη να σκεφτούμε πώς θα θέλαμε να εξελιχθεί η δουλειά μας όχι ως bar tenders, αλλά γενικότερα, ως εστίαση και μαγαζιά εστίασης, στο μέλλον. Έτσι, κάτω από την ομπρέλα του μπαρ, δημιουργήσαμε ένα concept που βασίζεται στις ζυμώσεις. Η ζύμωση είναι μία από τις πιο παλιές τεχνικές που υπάρχουν στον πλανήτη, έχει χιλιάδες χρόνια πίσω και είναι και η τεχνική που είναι πιο κοντά στη φύση. Οπότε, αν θέλουμε εμείς να δημιουργήσουμε ένα sustainable προϊόν που ονομάζεται Line, πρέπει να αναπτύξουμε τεχνικές που υπάρχουν ήδη σε όλο τον πλανήτη και οι οποίες είναι γύρω από τη ζύμωση και το reserving κομμάτι. Τα τρία κεντρικά προϊόντα είναι η μπίρα, το ψωμί και το κρασί, που όλα τα φτιάχνουμε στο Line, με την ιδιαιτερότητα ότι το κρασί δεν γίνεται από σταφύλι, γίνεται από άλλες πηγές ενέργειας ζάχαρης, κατά βάση από φρούτα».

Το Line δείχνει, όμως μας λέει ο Νίκος Μπάκουλης, πως και η «απομόνωση» μπορεί να λειτουργήσει ως έμπνευση για δημιουργία: «Η ανάμειξη με τον κόσμο μπορεί να σε κάνει να δεις κάποια πράγματα που σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον και πιθανώς να αποτελέσουν αφορμή ή να τελειοποιήσουν μια ήδη υπάρχουσα ιδέα. Αλλά και το να έχεις μια πλήρη ηρεμία, μπορεί να είναι δημιουργικό. Όλο το concept του Line στήθηκε μέσα στην καραντίνα, γιατί ουσιαστικά η πανδημία, σε όλους εμάς τους ανθρώπους της εστίασης, μάς έδωσε χρόνο, που δεν τον είχαμε σχεδόν ποτέ με τους ρυθμούς που δουλεύουμε. Άρα και η απομόνωση σε βάζει σε μια διαδικασία δημιουργικής σκέψης, του πώς να δημιουργείς».

Κάθε δημιουργός οφείλει να σκέφτεται και την απήχηση του έργου του, όπως πιστεύει ο Νίκος: «Αν δεν υπάρχει απήχηση στο κοινό… Ό,τι και να δημιουργήσουμε, ας χαιρόμαστε με αυτό που δημιουργήσαμε, πρέπει κάπως να ‘αγοράζεται’, δηλαδή να βλέπουμε την αποδοχή του από τον κόσμο, να βλέπουμε να πίνουν, να δοκιμάζουν και από την έκφρασή τους και μόνο, καταλαβαίνεις αν τους αρέσει. Οπότε, αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα, να βλέπουμε ο κόσμος αν το δέχεται και πώς. Αλλά και στην αρνητική χροιά, είναι σημαντικό για εμάς, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε το ήδη υπάρχον έργο».

Η δημιουργικότητα μας κάνει να νιώθουμε ζωντανοί, να εκφράσουμε τη δική μας προοπτική και τo Bombay Sapphire Gin στοχεύει να ξεκλειδώσει τη δημιουργικότητά μας, καθώς ανακινεί το δημιουργικό πνεύμα και κάνει τα πράγματα διαφορετικά για πάνω από 30 χρόνια. Σε συνεργασία με καλλιτέχνες και σχεδιαστές έχει σκοπό να βάλει τη δημιουργικότητα στην καρδιά όλων μας και μας παροτρύνει να εμπνευστούμε, να σκεφτούμε διαφορετικά, να δημιουργήσουμε και να προχωρήσουμε.

#ΑπολαυστεΥπευθυνα