Ευγένιος Βαρδακαστάνης και Γιάννης Κίκιρας: Δημιουργούμε, ως νίκη ενάντια στη ρουτίνα

Ευγένιος Βαρδακαστάνης και Γιάννης Κίκιρας: Δημιουργούμε, ως νίκη ενάντια στη ρουτίνα

Για τους δύο pastry chefs που βρίσκονται πίσω από το πρωτοποριακό ζαχαροπλαστικό project Noble Pastry Athens, τον Ευγένιο Βαρδακαστάνη και τον Γιάννη Κίκιρα, η δημιουργία είναι μια πολυτέλεια που απολαμβάνουν στο έπακρο.

«Είναι η πιο σημαντική στιγμή της ημέρας και μια διέξοδος, μια στιγμή προσωπικής νίκης ενάντια στη ρουτίνα και την αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Σημαίνει ότι τα καταφέραμε. Γιατί το μπορείς να αποκλείεσαι και να αφιερώνεσαι ολοκληρωτικά σε μια ιδέα, μια έμπνευση της στιγμής και να διαθέτεις τη διαύγεια να την ακολουθήσεις μέχρι τέλους αποτελεί πολυτέλεια - που για ανθρώπους με τη δική μας ιδιοσυγκρασία είναι απαραίτητη», δηλώνουν στο Queen.gr, εξηγώντας όσα περικλείονται στην έννοια αυτή για τους ίδιους.

Η ενασχόλησή τους με τη ζαχαροπλαστική και η δημιουργική συνεύρεσή τους στον χώρο της γεύσης ήταν, όπως παραδέχονται, κάτι περισσότερο από θέμα τύχης: «Πέρα από μια δόση τύχης και συγκυριών που συνοδεύει την καθεμιά προσωπική ιστορία ήταν η δημιουργική πλευρά του συγκεκριμένου αντικειμένου καθώς και οι υψηλός δείκτης προκλήσεων που σε ενθουσιάζει και ιντριγκάρει να ασχοληθείς μαζί του». Αυτό είναι, ίσως και η «εξήγηση» ή το «μυστικό» της επιτυχίας τους, καθώς αποτελούν σήμερα το πιο επιτυχημένο και πολυσυζητήμενο, hot δίδυμο στον χώρο της ζαχαροπλαστικής.

Η έμπνευση για δημιουργία, η αφορμή για τη δημιουργία θεσπέσιων γλυκών με συστατικά που δεν μπορεί να διανοηθεί ο μέσος νους κι όμως παίρνουν απόλυτο νόημα και μετατρέπονται σε εντυπωσιακές δημιουργίες ζαχαροπλαστικής, μπορεί να προέλθει από οπουδήποτε: «Συνδυάζοντας σημειολογικές αναφορές, χρώματα υφές και γεύσεις, μνήμες και παρατηρήσεις. Τα πάντα μπορούν να σε παρακινήσουν να προσπαθήσεις κάτι καινούριο. Ακόμη και το concept ή μια δυνατή πρώτη ύλη».

Η ίδια η διαδικασία της δημιουργίας λαχταριστών γλυκών πάντως, μπορεί να διεξαχθεί υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες: «Βοηθά πολύ η απομόνωση γιατί μπορείς να δουλέψεις αναπόσπαστος από θορύβους της καθημερινής ροής. Δημιουργεί ασφαλείς συνθήκες για να ξέρεις ότι έκανες το καλύτερο δυνατό. Έχουμε μάθει ωστόσο να προσπαθούμε και να ανταποκρινόμαστε σε συνθήκες έντασης λόγω της φύσης της δουλείας. Δε θα λέγαμε ότι η απομόνωση είναι προαπαιτούμενο. Πάνω από όλα χρειάζεται καλή διάθεση»!

Τη διάθεση για έμπνευση και δημιουργία καλλιεργεί το Bombay Sapphire Gin, καθώς η δημιουργικότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του. Το ίδιο άλλωστε είναι μια όμορφα αρμονική έκφραση σύνθετων γεύσεων, που προκύπτουν από μία ξεχωριστή διαδικασία: Τα δέκα διαφορετικά πολύτιμα βότανα που δίνουν στο Bombay το επιθυμητό άρωμα, δεν βράζονται μέσα στο απόσταγμα, κατά τη συνήθη διαδικασία, αλλά αντίθετα, η γεύση δημιουργείται μέσα από μια διαδικασία εκχύλισης με ατμό. Τα βότανα διατηρούνται ξεχωριστά από το απόσταγμα μέσα σε διάτρητα χάλκινα καλάθια και απελευθερώνουν το άρωμά τους με την άνοδο του θερμού ατμού.

Αυτή η ξεχωριστή διαδικασία από την οποία προκύπτει η μοναδική γεύση του Bombay Sapphire Gin, αποτέλεσε την έμπνευση των δύο pastry chefs για τη δημιουργία δύο εντυπωσιακών γλυκών που απογειώνουν τη γεύση και συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία στον χώρο του γλυκού, στη σφαίρα της ζαχαροπλαστικής: Στο πρώτο, βλέπουμε μία ελαφριά mousse καραμελωμένης λευκής σοκολάτας με ανανά confit και sable αμυγδάλου με κόλιανδρο.

Το δεύτερο είναι bavaroise βανίλιας Μαδαγασκάρης, κρέμα λεμόνι με πιπέρι sichuan και dacquoise φουντουκιού Piemonte με κίτρο.

Το μπλε του Bombay Sapphire Gin, από τη χαρακτηριστική του φιάλη, παραπέμπει και στο ελληνικό καλοκαίρι, το φως του ουρανού και της θάλασσας: «Το ελληνικό καλοκαίρι είναι μια θεματική με ανεξάντλητες αναφορές που μπορούν να σου προκαλέσουν τη διάθεση για δημιουργία ανά πάσα στιγμή και να σε οδηγήσουν σε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το έργο που έχουμε παρουσιάσει στα γαστρονομικά projects που συμμετέχουμε στη Σαντορίνη και τη Μύκονο είναι αμιγώς επηρεασμένο από τέτοιες αναφορές και αποτελεί σημείο αναφοράς για την ομάδα μας».

Σύνθετο είναι εξάλλου και το Noble Pastry Athens, το ζαχαροπλαστικό project του Ευγένιου Βαρδακαστάνη, του Γιάννη Κίκιρα και του συνεργάτη τους, Γιάννη Γερόπουλου. Ένα πρωτοποριακό εγχείρημα, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα, που ανοίγει νέους δρόμους για δημιουργία σε πολλαπλά επίπεδα γεύσεων και εντυπωσιακών γλυκών: «Η ίδρυση της Noble Pastry είναι μια σημαντική στιγμή στην πορεία μας, διότι μέσω της εταιρίας μας η δημιουργικότητα απέκτησε κεντρικό ρόλο και είναι μέρος της καθημερινότητας μας πλέον, κάτι που δεν ίσχυε στην μέχρι τώρα σταδιοδρομία μας. Μέσω της προσπάθειας μας αυτής είμαστε σε θέση να συμμετέχουμε σε μια πληθώρα projects με διαφορετικές αναφορές και συνεργασίες με άλλους δημιουργικούς ανθρώπου προσεγγίζοντας έτσι την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Στο μέλλον βλέπουμε την ομάδα μας να μεγαλώνει με τη συμμετοχή περισσότερων δημιουργικών ζαχαροπλαστών. Υπάρχει πολύ ταλέντο στον κλάδο μας και στοχεύουμε να το αναδείξουμε μέσω της ομαδικότητας και της δημιουργία συνθηκών ώστε αυτό να αναπτυχθεί περαιτέρω», τονίζουν οι ίδιοι για το έργο τους.

Η πρώτη πρόκληση για κάθε δημιουργό είναι η ανταπόκριση του κοινού στο έργο του. Η θετική της έκβαση είναι και η επιβράβευση που αναζητά καθένας για να συνεχίσει το δημιουργικό του μέλλον. Για τους επιτυχημένους pastry chefs Ευγένιο Βαρδακαστάνη και Γιάννη Κίκιρα, που έχουν ήδη καταξιωθεί ως ζαχαροπλαστικό δίδυμο με νέες προτάσεις, ιδέες, γεύσεις και δημιουργίες, η ανταπόκριση του κοινού παραμένει πρωταρχικός στόχος: «Η αίσθηση της ανταπόκρισης είναι μοναδική, διότι πάντα αυτός είναι ο στόχος. Μέσω της γεύσης να καταφέρεις ουσιαστικά να επικοινωνήσεις με το κοινό. Όταν το κοινό ανταποκρίνεται σημαίνει ότι το μήνυμα που ήθελες να δώσεις, όχι μόνο έχει πάει αλλά έχει γίνει και αντιληπτό».

Οι ζαχαροπλαστικές δημιουργίες γεύσεων, τα λαχταριστά γλυκά που απευθύνονται σε όλους, οι προτάσεις που προσφέρουν μοναδικές γευστικές εμπειρίες, συνεχίζονται από τον Ευγένιο Βαρδακαστάνη και τον Γιάννη Κίκιρα, με το Noble Pastry Athens να συνεχίζει να ταράσσει δημιουργικά τα νερά των αθηναϊκών, και όχι μόνο, γεύσεων. Διότι η δημιουργία και η έμπνευση γι’ αυτό το ζαχαροπλαστικό δίδυμο, έχουν μόλις αρχίσει!