Η ΙΚΕΑ προσπαθεί για τα παιδιά μέσα από το πρόγραμμα «Σταθμοί Χαράς»!

Συνέντευξη με την Άντα Γιαννεσκή, Διευθύντρια Επικοινωνίας της ΙΚΕΑ

Η ΙΚΕΑ, στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου FOURLIS, δημιούργησε, πριν από τρία χρόνια, το πρόγραμμα «Σταθμοί Χαράς». Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία στηρίζει δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς στις ευρύτερες περιοχές των καταστημάτων ΙΚΕΑ, διαμορφώνοντας λειτουργικούς χώρους όπου τα παιδιά θα μπορούν να περνούν όμορφες στιγμές.

Συνολικά, μέχρι σήμερα, η ΙΚΕΑ έχει διαθέσει προϊόντα αξίας 150.000 ευρώ σε πάνω από 25 Σταθμούς σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, δημιουργώντας μια καλύτερη καθημερινή ζωή για περισσότερα από 500 παιδιά. Τα προϊόντα για την διαμόρφωση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών επιλέγονται με βάση τις ανάγκες των παιδιών, την εμπειρία των διακοσμητών ΙΚΕΑ και σε συνεργασία με τους παιδαγωγούς των σταθμών.

H κυρία Άντα Γιαννεσκή, Διευθύντρια Επικοινωνίας της ΙΚΕΑ για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία, μιλά στο Queen γι’ αυτή την προσπάθεια.


Τι είναι οι Σταθμοί Χαράς; Με ποιον τρόπο απασχολούνται τα παιδιά μέσα σε αυτούς;

Αποφασίσαμε να ονομάσουμε «Σταθμοί Χαράς» το βασικό πρόγραμμα κοινωνικής υπευθυνότητας που υλοποιούμε, , γιατί αυτό ακριβώς είναι και το περιεχόμενο, ο στόχος και το όραμα της ενέργειας. Να δώσουμε χαρά στα μικρά παιδιά μέσα από ένα φωτεινό σε χρώματα και άποψη, φιλόξενο και δημιουργικό περιβάλλον.. Παρεμβαίνουμε λοιπόν σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς που έχουν ουσιαστικές ανάγκες και δημιουργούμε ακριβώς αυτή τη συνθήκη.

Σε πόσους βρεφονηπιακούς σταθμούς έχει μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα;
Από το 2009, η ΙΚΕΑ υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, με πλήθος ενεργειών. Ανάμεσα σ’ αυτές κυριαρχεί, όπως σας είπα, η ενίσχυση δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Ξεκινήσαμε από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, με στόχο να ανταποκριθούμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουμε διαθέσει προϊόντα ΙΚΕΑ αξίας 150.000€ για τον εξοπλισμό πάνω από 25 «Σταθμών Χαράς», που φιλοξενούν περισσότερα από 500 παιδιά.

Μιλάτε με τους γονείς των παιδιών; Ποιες είναι οι εντυπώσεις τους;
Νομίζω ότι η χαρά είναι το κυρίαρχο συναίσθημα. Για όλους μας. Για τα παιδιά που απασχολούνται δημιουργικά σ’ ένα περιβάλλον ενθάρρυνσης. Για τους γονείς τους. Αλλά και για όλες και όλους εμάς στην ΙΚΕΑ που μπορούμε να προσφέρουμε μια ξεχωριστή εμπειρία καλύτερης καθημερινής ζωής.


Με ποιο κριτήριο επιλέγονται οι Σταθμοί Χαράς;
Θέλουμε να υπάρχει όχι μόνο συνθήκη απόλυτης διαφάνειας αλλά και λειτουργική αποτελεσματικότητα. Για τον λόγο αυτό βρισκόμαστε σε σταθερή συνεργασία με τις δημοτικές αρχές που φιλοξενούν τους σταθμούς. Εκείνοι επιλέγουν και υποδεικνύουν τους σταθμούς στους οποίους παρεμβαίνουμε, με προτεραιότητα τις πραγματικές ανάγκες τους.. Φυσικά λαμβάνουμε υπόψη και μεμονωμένα αιτήματα, πάντα όμως σε συνεννόηση με την αρμόδια δημοτική αρχή.


Τι είδους εξοπλισμό προσφέρετε;
Η προσφορά των προϊόντων γίνεται κάθε φορά βάσει των αναγκών που έχει ο κάθε σταθμός. Τα πιο συνηθισμένα είδη είναι: κρεβάτια, ραφιέρες, παιχνίδια, λευκά είδη, εκπαιδευτικό υλικό και πολλά άλλα.


Πόσο καιρό σας παίρνει να διαμορφώσετε έναν Σταθμό Χαράς;
Εξαρτάται από τις ανάγκες. Σε γενικές γραμμές οι σχεδιαστές μας κάνουν πρώτα τη σχετική μέτρηση των χώρων, βγάζουν φωτογραφίες ώστε να γίνει η σχετική μελέτη διαμόρφωσης και με βάση την κάτοψη του σταθμού σχεδιάζουν τους νέους χώρους. Αφού συμφωνήσουμε με τις παιδαγωγούς την νέα διαμόρφωση, γίνεται η παραγγελία των προϊόντων. Σε ένα μήνα περίπου, αφού έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, ο σχεδιασμός και η έγκρισή του, ο σταθμός κανονίζει μία Παρασκευή να μην έχει παιδιά, αδειάζει και παραλαμβάνει τα νέα προϊόντα. Το Σάββατο γίνεται η νέα διαμόρφωση.


Συνήθως ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανάγκες που καλύπτετε;
Αρχικά κινούμασταν στη λογική της συμπληρωματικής παρέμβασης. Έχουμε επιλέξει πλέον να προχωρούμε σε συνολική διαμόρφωση σταθμών, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ολοκληρωμένο τόσο από πλευράς λειτουργικότητας όσο και από πλευράς αισθητικής.


Ποιος εμπνεύστηκε το όλο έργο, είναι κάτι που κάνει διεθνώς η IKEA;
Είναι μια καθαρά δική μας πρωτοβουλία που διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής υπευθυνότητας του Ομίλου FOURLIS. H IKEA, ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ομίλου είναι πραγματικά υπερήφανη που υλοποιεί τη συγκεκριμένη ενέργεια, σε μια πραγματικά δύσκολη συγκυρία για τον τόπο μας. Τα κριτήρια που θέτουμε είναι τρία: Πρώτον να υπάρχει ουσιαστική ανάγκη καθώς οι ελλείψεις στους δημοτικούς σταθμούς είναι πολλές, δεύτερον η δράση σχετίζεται με την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας και τρίτον να είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να έχει συνέχεια, διάρκεια και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.


Έχετε κάποια ιστορία να μοιραστείτε μαζί μας σχετικά με την εμπειρία σας από τα παιδιά των Σταθμών Χαράς;
Η αλήθεια είναι ότι κάθε σταθμός είναι από μόνος του μια εμπειρία και μια ιστορία. Γνωρίζουμε τις παιδαγωγούς, μοιραζόμαστε την αγωνία τους, την αγάπη τους για το λειτούργημα που υπηρετούν, αισθανόμαστε κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών. Αν κάτι πρέπει να ξεχωρίσω, αυτό είναι η λάμψη της ικανοποίησης και της χαράς στα μάτια των παιδιών όταν μπαίνουν για πρώτη φορά στον ανανεωμένο χώρο τους.


Πόσους Σταθμούς Χαράς σκοπεύετε να διαμορφώσετε ακόμα; Ποια είναι τα πλάνα σας για το 2016;
Να συνεχίσουμε να δημιουργούμε «ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΧΑΡΑΣ» με το ίδιο πάθος προσφοράς. Σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των σταθμών φιλοδοξούμε να διαμορφώσουμε και να εξοπλίσουμε από την αρχή 10 δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, διαθέτοντας προϊόντα ΙΚΕΑ αξίας πάνω από 200.000€.


Εσείς και όλοι όσοι ασχολούνται από την ΙΚΕΑ με τους Σταθμούς Χαράς, έχετε παιδιά; Αν ναι, είστε πιο ευαισθητοποιημένοι εξαιτίας τους;
Είμαι μητέρα δύο μικρών παιδιών και ναι, από μια πλευρά ίσως μπορώ να νιώσω βαθύτερα την ουσία της ανάγκης, το τι και πώς πρέπει να γίνει, ώστε ένας παιδικός σταθμός να είναι πραγματικά «Σταθμός Χαράς».


Πού θα θέλατε να φτάσει αυτό το εγχείρημα; Πόσο ονειρεύεστε να μεγαλώσει στο μέλλον;
Θα σας πω απλά ότι όσοι περισσότεροι «Σταθμοί Χαράς» δημιουργηθούν τόσο περισσότερο ολοκληρωμένη θα είναι η προσπάθεια όλων μας.


Οι Σταθμοί Χαράς αποτελούν παράδειγμα για το πόσο πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά σε μια κοινωνία που ταλαιπωρείται. Εύχεστε να το ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες;
Πιστεύω ότι όλες οι εταιρείες έχουν καταλάβει πια, ότι ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές, αυτό που έχει σημασία είναι η ουσιαστική στήριξη στις περισσότερο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και κυρίως στα παιδιά.


Ποιο είναι το όνειρό σας για το 2016;
Τι άλλο, περισσότερη χαρά για τα παιδιά όλου του κόσμου.

*Eυχαριστούμε την κα Άντα Γιαννεσκή, για την ενδιαφέρουσα αυτή συνέντευξη!

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης