Έχουν ισότιμες ευκαιρίες οι γυναίκες στην Κίνα;

Κατερίνα Ηλιάκη
Έχουν ισότιμες ευκαιρίες οι γυναίκες στην Κίνα;

Οι γυναίκες στην αρχαία Κίνα θεωρούνταν κατώτερες και είχαν κοινωνικά καθορισμένους ρόλους. Αυτό σήμαινε ότι πρέπει να δρουν σύμφωνα με τις επιθυμίες του πατέρα τους μέχρι να παντρευτούν. Στη συνέχεια, έπρεπε να υπακούνε το σύζυγό τους, μέχρι το θάνατό του ενώ, τέλος, όφειλαν να περάσουν τη ζωή τους ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των γιων τους. Δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να κληρονομήσουν τις επιχειρήσεις ή τον πλούτο.

Η θέση των γυναικών στην Κίνα ήταν επίσης χαμηλή σε μεγάλο βαθμό λόγω της συνήθειας του δεσίματος των ποδιών τους, τα οποία προκαλούσαν μεγάλη δυσκολία στις κινήσεις τους και περιόριζαν σημαντικά τις δραστηριότητές τους. Αυτό μέχρι το 1912, όταν σύμφωνα με διαταγή της κινεζικής κυβέρνησης σταμάτησε το συγκεκριμένο έθιμο.

Είναι αλήθεια πως ο ρόλος της γυναίκας άλλαξε με το πέρασμα του χρόνου. Με τις μεταρρυθμίσεις στα χρόνια της Δυναστείας Τσινγκ, τον εμφύλιο πόλεμο και την άνοδο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που δεσμεύτηκε δημοσίως την ισότητα των φύλων, η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά για τις γυναίκες.

Στην ισότητα μεταξύ των φύλων έχει συμβάλλει σημαντικά και το κίνημα του φεμινισμού που ξεκίνησε και αναπτύχθηκε τον 20ό αιώνα παράλληλα με την κινεζική επανάσταση. Πιο συγκεκριμένα, το 2001 η Κίνα τροποποίησε έναν νόμο που αφορά στον γάμο, ώστε οι γυναίκες να μπορούν να διατηρήσουν την περιουσία που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της έγγαμης ζωής. Το 2005, προστέθηκαν μερικές ακόμη διατάξεις σε νόμου που αφορούν στην προστασία των γυναικών από τη σεξουαλική κακοποίηση, ενώ το 2015 θεσπίστηκε νόμος για την απαγόρευση της ενδοοικογενειακής βίας.

Οι γυναίκες, πλέον, μπορούν να έχουν μια καλή εκπαίδευση και να μπαίνουν δυναμικά στον ανταγωνιστικό εργασιακό στίβο και να κατακτήσουν απαιτητικές θέσεις σε μεγάλες εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα, μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, η συμμετοχή των γυναικών στον επαγγελματικό κόσμο αυξήθηκε σημαντικά. Το 70% των γυναικών που παντρεύτηκαν μεταξύ 1950 και 1965 εργάζονταν, ενώ το ποσοστό αυτό έφτασε το 92% από το 1966 μέχρι το 1976!

Οι γυναίκες έχουν πολύ καλές επιδόσεις στον εργασιακό τομέα τόσο στην Κίνα, όσο και στο εξωτερικό. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι έξι κατάφεραν να συμπεριληφθούν στη λίστα του Forbes με τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες το 2015.

Χάρη στο διαδίκτυο, όλο και περισσότερες γυναίκες βρίσκουν τρόπους να εκφραστούν χρησιμοποιώντας δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως το LinkedIn. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερες θέσεις εργασίας και αυτόματα να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση!

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 2017