Γινόμαστε πάλι παιδιά γιατί… το παιχνίδι μας ανανεώνει!

Γινόμαστε πάλι παιδιά γιατί… το παιχνίδι μας ανανεώνει!

Ουσιαστική λύση τόσο για την καταπολέμηση του στρες όσο και για τη θωράκιση του οργανισμού αποτελεί το παιχνίδι ενός ενήλικα με ένα παιδί, έδειξε μεγάλη έρευνα και τα αποτελέσματα αυτά, δεν θα μπορούσαν να μας χαροποιήσουν περισσότερο! Στη μάχη κατά του άγχους, τα παιδιά μάς δίνουν τη λύση και είμαστε παραπάνω από πρόθυμες να ακολουθήσουμε. Ανίψια, βαφτιστήρια, γειτονάκια και φιλαράκια, η νέα καλύτερή σας φίλη είναι εδώ και αν σας φαίνεται λίγο… «μεγάλη», περιμένετε μέχρι να γίνει πάλι παιδί και να βγάλει τον καλά κρυμμένο της παιδικό εαυτό, για να σας καταπλήξει!

Περισσότερες από 100 ακαδημαϊκές μελέτες επεξεργάστηκε για να καταλήξει στο συμπέρασμα αυτό η Dr. Jacqueline Harding, επίκουρη καθηγήτρια στο Middlesex University και διεθνής εμπειρογνώμονας στην ανάπτυξη των παιδιών και στη νευροφυσιολογία, που διεξήγαγε αυτή τη μεγάλη έρευνα σχετικά με τις νευροεπιστήμες και την ψυχολογία της συμπεριφοράς για τη Fisher-Price. Τι μας λέει λοιπόν αυτή η έρευνα; Ότι εάν παίξουμε με ένα μικρό παιδί και πραγματικά ασχοληθούμε «σοβαρά» με το παιχνίδι, τότε εμείς ως ενήλικες έχουμε πολλαπλά οφέλη: Μειώνουμε τα επίπεδα άγχους, ενισχύουμε την ευζωία μας, δυναμώνουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ανυψώνουμε τη διανοητική μας ικανότητα και εκτινάσσουμε τις εκκρίσεις της «ορμόνης της αγάπης», της ωκυτοκίνης, η οποία παράγεται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια ουσιαστικού παιχνιδιού με τα μικρά. Παράλληλα, καθώς το παιχνίδι με τα παιδιά είναι συνήθως μια απολαυστική διαδικασία, που προκαλεί χαρά στον ενήλικα, τότε το πηγαίο γέλιο που νιώθουμε σε αυτή τη φάση, ισοδυναμεί με μια μέτριας έντασης άσκηση στο γυμναστήριο!

ev 1

Το Τριγωνικό Παιχνίδι «εμβόλιο» κατά του στρες

Η Dr. Harding εξηγεί πως όταν εμείς ως ενήλικες παίζουμε με ένα παιδί και ασχολούμαστε ολόψυχα με αυτό, τότε δημιουργείται μεταξύ μας και με το παιχνίδι το εξής τρίγωνο: Ενήλικας – Παιδί – Παιχνίδι. Τότε ο εγκέφαλός μας παράγει ένα έξυπνο αντίδοτο προς την καταστροφική ορμόνη κορτιζόλη, η οποία απελευθερώνεται από το άγχος και την εξουδετερώνει. Επομένως, το τριγωνικό παιχνίδι είναι ένα είδος «εμβολίου» που θωρακίζει τον οργανισμό μας σε περιόδους αυξημένου άγχους – όπως είναι και αυτή που βιώνουμε τώρα εν μέσω πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Είναι λογικό ότι το «πλεονέκτημα» σε αυτή τη φάση έχουν όσοι είναι γονείς, καθώς μπορούν – και πρέπει – να επενδύσουν στον χρόνο με το παιδί τους, να αναπτύξουν και να τελειοποιήσουν το τριγωνικό παιχνίδι, κερδίζοντας τόσο αυτοί όσο και το μικρό. Όσες από εμάς έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε, εν μέσω εγκλεισμού, σε επαφή με ένα μικρό παιδί, είμαστε επίσης τυχερές: Η λύση στο μόνιμο άγχος μας είναι να ξαναγίνουμε παιδιά και να παίξουμε όπως και όσο λαχταράει η ψυχή μας, χωρίς κανόνες, χωρίς όρια, χωρίς περιορισμούς. Απλώς αισθανόμαστε το παιδί απέναντί μας ως ισάξιο «συμπαίκτη», το ακούμε, αισθανόμαστε όσα αισθάνεται και… περνάμε καλά!

ev 2

Η Dr. Harding κωδικοποιεί το τριγωνικό παιχνίδι με τρεις απλές παραμέτρους:

1. Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου: Συγχρονίζουμε τη βιοσυμπεριφορά μας με το παιδί, δηλαδή βρισκόμαστε σε άνετη και άμεσα κοντινή απόσταση, διατηρούμε οπτική επαφή και κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον στα μάτια. Μέσα από αυτόν τον μοναδικό εγκεφαλικό συγχρονισμό αποδεσμεύεται η ωκυτοκίνη, που ουσιαστικά μειώνει το άγχος.

2. Τριγωνικά παιχνίδια, σκόρπισαν παντού: Βρίσκουμε «κοινό έδαφος» με το παιδί απέναντί μας και προσηλωνόμαστε στο παιχνίδι σαν να είμαστε πάλι παιδιά. Αναπτύσσουμε έτσι μια πρώιμη μορφή «διαλόγου» που χτίζει τη διαπροσωπική νευροβιολογία μας.

3. Αμοιβαία ανταπόκριση: Ως ενήλικες «ακούμε» το παιδί και ανταποκρινόμαστε σε όσα μας ζητάει ως προς το κοινό μας παιχνίδι.

Η Fisher Price μας προτρέπει να «γίνουμε πάλι παιδιά»

Αυτή την ανάγκη των μεγάλων να αποφορτιστούν ακούει αυτή την περίοδο η Fisher Price, η εταιρία που βρίσκεται κοντά μας με τα παιχνίδια της εδώ και 90 χρόνια και μας παρακινεί: «Ας γίνουμε πάλι παιδιά»! Ας αφήσουμε τους κανόνες, τα «πρέπει» και τα «μη» για λίγο στην άκρη. Ας νιώσουμε παιδιά για να συνδεθούμε με τον εσωτερικό μας εαυτό, να κάνουμε ένα πιο σταθερό βήμα προς την ευζωία, απομακρύνοντας το στρες και θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό μας. Η λύση είναι πολύ πιο απλή και αυτονόητη από όσο φανταζόμαστε: Παίζουμε, γινόμαστε παιδιά και νιώθουμε καλύτερα!

Μέσα από μια ευρεία γκάμα παιχνιδιών για κάθε ηλικία των μικρών παιδιών, η Fisher Price στέκεται μαζί μας σε κάθε νέα προσπάθεια, βοηθώντας τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, την ώρα που ακόμα και οι μεγάλοι διασκεδάζουμε με τα ευφάνταστα χρώματα, τους ήχους και την προηγμένη τεχνολογία των παιχνιδιών αυτών. Παίρνουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή, ανανεώνουμε τις προτεραιότητές μας και δίνουμε σημασία αφιερώνοντας τον χρόνο μας σε όσα μας κάνουν να αισθανόμαστε γεμάτες, δημιουργικές και χαρούμενες: Τι καλύτερο, από το να γίνουμε πάλι παιδιά;