Κάνουμε το σπίτι μας όμορφο, λειτουργικό και ασφαλές: Απλά βήματα, για να αρχίσουμε τώρα!

Κάνουμε το σπίτι μας όμορφο, λειτουργικό και ασφαλές: Απλά βήματα, για να αρχίσουμε τώρα!

Ήρθε η ώρα που το σπίτι μας έγινε ο χώρος για όλη μας… τη ζωή

Στην αρχή δεν είχαμε καταλάβει τι θα ακολουθούσε και αφού τακτοποιήσαμε ντουλάπες και διαμορφώσαμε τα μπαλκόνια μας για να περνάμε ευχάριστα στο σπίτι, ήρθε η ώρα που το σπίτι μας έγινε ο χώρος για όλη μας… τη ζωή: Εργασία, διασκέδαση, χαλάρωση και δημιουργικότητα ξεδιπλώνονται σήμερα στα δωμάτιά μας κι εμείς γνωρίζουμε καλά πως το σπίτι μας δεν είναι πια, «απλώς» το καταφύγιό μας, είναι το βασίλειό μας – και όπως κάθε σωστή βασίλισσα, είναι λογικό να ανησυχούμε και να μας ενδιαφέρει το πόσο ασφαλείς αισθανόμαστε μέσα στο σπίτι μας. Εκτός όλων των άλλων, άλλωστε, γνωρίζουμε καλά πως ακόμα και η φύση μπορεί να μας απειλήσει ανά πάσα ώρα και στιγμή, με επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που μας απασχολούν, όλο και πιο συχνά.

Αυτό το βασικό ερώτημα απάντησε, σε όλες του τις πτυχές, η διαδικτυακή εκδήλωση που παρακολουθήσαμε από το κανάλι του Newsbomb.gr στο YouTube, με πρωτοβουλία της Anytime. Στη συζήτηση, με τίτλο «Κάθε στιγμή περισσότερα, για το δικό μας σπίτι!», που συντόνισαν οι δημοσιογράφοι του Newsbomb.gr, Σοφία Μαυραντζά και Νίκος Συρίγος, συμμετείχαν ο Σπύρος Οικονόμου, Business & Ecosystem Development Chapter Leader της INTERAMERICAN, o Κώστας Λαγουβάρδος - Μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο Βασίλης Βαθρακογιάννης - Αξιωματικός Πυροσβεστικού Σώματος, η Interior Designer Σίσσυ Φειδά, o Cezary Szandecki - Co-founder & CMO του ιστότοπου Douleutaras.gr και ο Σωτήρης Σουσάνης, Product Range Manager της εταιρείας KΩΤΣΟΒΟΛΟΣ.

Δείτε εδώ ολόκληρη την εκδήλωση Κάθε στιγμή περισσότερα, για το δικό μας σπίτι!



Διαμορφώνουμε τον χώρο μας με βάση την αισθητική και την ψυχολογία μας

Στο πόσο βασικό είναι ο χώρος μας να ανταποκρίνεται στα στάνταρτς της αισθητικής μας, στάθηκε η Interior Designer Σίσσυ Φειδά, που επισήμανε, πως ανεξαρτήτως του πόσο μεγάλο είναι το σπίτι μας, υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που εφόσον τις τηρούμε, μας βοηθούν απεριόριστα. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό το σπίτι μας να φωτίζεται φυσικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ είναι καλό να ορίζεται ο χώρος στον οποίο εργαζόμαστε , αλλά να μην είναι έντονα σκληρός: «Καλό θα είναι αυτό το σημείο, να έχει μία ευχάριστη νότα, ένα βάζο με λουλούδια, ένα διακοσμητικό αντικείμενο, ώστε όταν τελειώνουμε την εργασία μας να μην αισθανόμαστε ότι παίρνουμε τη δουλειά στο σπίτι».

Η Σίσσυ Φειδά επισημαίνει και τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει το βράδυ ο χαμηλός, περιμετρικός φωτισμός, αλλά επίσης και το να διαμορφώσουμε με τέτοιον τρόπο τα έπιπλά μας, ώστε να διευκολύνεται η κίνησή μας στον χώρο. «Το χρώμα είναι πολύ σημαντικό, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, το χρώμα μπορεί να προκαλέσει στρες ή το αντίστροφο, για αυτό και χρειάζεται να υπάρχει ισορροπία στο περιβάλλον. Στη χαλάρωση και στη δημιουργικότητα βοηθάει σημαντικά και η μουσική, όπως επίσης και οι μυρωδιές, όπως για παράδειγμα από τα κεριά».

Μικροεπισκευές και συντηρήσεις που δεν παίρνουν αναβολή

Στο πρώτο lock down φτιάξαμε τα μπαλκόνια μας, στο δεύτερο τα… σαλόνια μας – αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που βγαίνει από τις προσφερόμενες υπηρεσίες του ιστοτόπου douleutaras.gr, όπως ανάφερε ο Co-founder & CMO Cezary Szandecki. «Το σπίτι θέλει φροντίδα, είναι ένας οργανισμός που χρειάζεται συνεχώς βελτίωση και αγάπη. Υπάρχουν κάποιες εργασίες που πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο, ιδανικά και κάθε εξάμηνο, δεν είναι σωστό να τις αφήνουμε, όπως ο καθαρισμός του κλιματιστικού και του τζακιού. Το ‘μαγικό κόλπο’ είναι να κάνουμε εγκαίρως τις συντηρήσεις και να σκεφτόμαστε πως για κάθε εργασία, πρέπει να κάνουμε ένα πλάνο για το πώς θα το ολοκληρώσουμε με τον καλύτερο τρόπο», πρόσθεσε ο ίδιος.

anytime2

Κάνουμε τα σπίτια μας όλο και πιο «έξυπνα»

Εκτός από τα… μερεμέτια και τις ανακαινίσεις όμως, είναι προφανές πως τα σπίτια μας γίνονται όλο και πιο «έξυπνα». Το γεγονός επιβεβαίωσε ο Σωτήρης Σουσάνης, Product Range Manager της εταιρείας KΩΤΣΟΒΟΛΟΣ: «Η ανάπτυξη που έχουμε δει χρόνο με τον χρόνο είναι διψήφια. Τα έξυπνα προϊόντα ήρθαν για να μείνουν και όσο εξελίσσεται η τεχνολογία θα είναι ακόμα πιο χρηστικά, καθώς αυτά επεκτείνουν τη λειτουργία ενός προϊόντος. Το μέλλον είναι ένα έξυπνο σπίτι με έναν ψηφιακό βοηθό που οι βαρετές εργασίες θα γίνονται αυτοματοποιημένα κι αυτό δεν είναι μακριά, ας μη γελιόμαστε. Σε αυτό θα συμβάλλουν και οι νέες τεχνολογίες στα δίκτυα, άπαξ και εξασφαλιστεί η βάση του δικτύου, ο καταναλωτής θα μπορεί να χτίσει το έξυπνο σπίτι του με βάση τις ανάγκες του», εξηγεί ο ίδιος.

anytime3

Το σπίτι μας στην εποχή της κλιματικής αλλαγής

Εκτός όμως από τη σπουδαιότητα που έχει αποκτήσει σήμερα το σπίτι μας για τη ζωή μας, είναι δεδομένο πως δέχεται και σφοδρότερες απειλές από τη φύση, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και του σύγχρονου τρόπου ζωής. Παρεμβαίνοντας στην εκδήλωση, ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος τόνισε πως είναι γεγονός ότι τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είναι όλο και πιο έντονα, όλο και πιο συχνά: «Επομένως αντιλαμβανόμαστε ότι στο μέλλον θα ζήσουμε καταστάσεις πιο έντονες και πιο δύσκολες, άρα πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, καθώς είναι μία πραγματικότητα που θα είναι όλο και πιο συχνή στο μέλλον», επισήμανε.

Από την πλευρά της Πυροσβεστικής, ο αξιωματικός Βασίλης Βαθρακογιάννης έδωσε μερικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς πρέπει να προλαβαίνουμε τον κίνδυνο, φροντίζοντας σωστά τα σπίτια μας: «Έπρεπε ‘από χθες’ να είχαμε ενδιαφερθεί για να προστατεύσουμε τον χώρο μας, το σπίτι μας, με τον καλύτερο τρόπο, διότι όπως λέμε εμείς οι πυροσβέστες, κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν. Να ξεκινήσουμε από αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, όπως το ότι η πινακίδα της οδού και ο αριθμός του σπιτιού μας πρέπει να είναι ευδιάκριτα, για παράδειγμα». Ο κύριος Βαρθακογιάννης δήλωσε επίσης πως όταν καλούμε την Πυροσβεστική ζητώντας βοήθεια, πρέπει να περιγράφουμε την κατάσταση όσο πιο αντικειμενικά μπορούμε, παρέχοντας τις πληροφορίες που μας ζητούνται.

anytime4

Ασφαλίζουμε το σπίτι μας και αισθανόμαστε ασφαλείς

Από τη μία, λοιπόν, το σπίτι μας είναι το βασίλειό μας, από την άλλη δέχεται όλο και περισσότερες απειλές: Είναι όμως στο χέρι μας να μηδενίσουμε το άγχος και την ανασφάλειά μας με μία απλή κίνηση. Ο Σπύρος Οικονόμου, Business & Ecosystem Development Chapter Leader της INTERAMERICAN, κατέρριψε τους τρεις μύθους γύρω από την ασφάλιση σπιτιού και μας έδειξε πώς μπορούμε να την αποκτήσουμε εύκολα και απλά, ακόμα και μόνο για το περιεχόμενο του σπιτιού μας, εάν δεν είμαστε ιδιοκτήτριες: «Ο πρώτος μύθος είναι ότι η ασφάλιση σπιτιού είναι μία πολυτέλεια – πολλοί θα ξαφνιάζονταν αν μάθαιναν με πόσα λίγα χρήματα, μπορούν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, για να το πω απλά. Ο δεύτερος είναι πως η ασφάλιση σπιτιών αφορά τους ιδιοκτήτες, όμως για παράδειγμα ένας ενοικιαστής μπορεί να ασφαλίσει μόνο το περιεχόμενο της κατοικίας του, δηλαδή τα έπιπλα, τις συσκευές, τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί για την εργασία του κ.λπ. Ο τρίτος μύθος είναι πως η διαδικασία ασφάλισης είναι χρονοβόρα ή πολύπλοκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

anytime5

Εν έτη 2021, εκτός από το να διαμορφώσουμε τον χώρο μας με τον καλύτερο τρόπο, να τον συντηρούμε και να επενδύουμε σε αυτόν, είναι η ώρα να προσφέρουμε κάθε στιγμή περισσότερα και με την κατάλληλη ασφάλιση σπιτιού, να γνωρίζουμε πως κάνουμε ό,τι μπορούμε!