Όταν η αγάπη για τη μαγειρική συνδυάζεται με τη zero waste φιλοσοφία

Όταν η αγάπη για τη μαγειρική συνδυάζεται με τη zero waste φιλοσοφία

Ένιωθα ότι έπρεπε να αλλάξω συνήθειες, τόσο προς όφελος του budget μου, όσο και του πλανήτη.

Σοφία Μαυραντζά

Μπορεί για κάποιους η μαγειρική να είναι μία καθημερινή υποχρέωση όμως για εμένα, αποτελεί εδώ και χρόνια ένα μέσο για να χαλαρώνω, ένα χόμπι που με φέρνει ακόμη πιο κοντά με τα πρόσωπα που αγαπώ και ταυτόχρονα, με εκφράζει και βάζει -κυριολεκτικά και μεταφορικά- γεύση στις στιγμές μου.

Ακόμη και τις ημέρες που επιστρέφω στο σπίτι κουρασμένη, το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να μπω στην κουζίνα, να ετοιμάσω μία «ψαγμένη», comfort συνταγή και να αποβάλλω το στρες και την ένταση που έχω μέσα μου. Το θέμα είναι πως σε ό,τι αφορά στη μαγειρική, μέχρι προσφάτως δεν είχα… όρια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που πήγαινα στο σούπερ μάρκετ, έστω και για να πάρω ένα γάλα, γύριζα στο σπίτι με δύο σακούλες γεμάτες τρόφιμα, πολλά από τα οποία δεν ήξερα καν αν θα προλάβαινα να χρησιμοποιήσω στις συνταγές μου!

Όταν ένα απόγευμα μετά το γραφείο, λοιπόν, άνοιξα το ψυγείο και είδα πως ήταν γεμάτο με προϊόντα που είχαν λήξει, κατάλαβα πως είχε έρθει η ώρα να αναλάβω δράση. Ήξερα πως ήμουν πολλά περισσότερα &more και κυρίως, ένιωθα ότι έπρεπε να αλλάξω συνήθειες, τόσο προς όφελος του budget μου, όσο και του πλανήτη. Γι’ αυτό είπα και εγώ #BreakBinary, όπως η καμπάνια &more powered by glo™.


Η αξία του νασυνδυάζεις όσα αγαπάς, όσο διαφορετικά και αν είναι

Η αλήθεια είναι πως αν ήθελα να ένιωθα καλά με τον εαυτό μου, έπρεπε να ανακαλύψω κι εγώ τη zero waste φιλοσοφία, που είχαν κάνει ήδη μέρος της καθημερινότητάς τους πολλές φίλες μου. Ωστόσο, δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να κάνω εκπτώσεις και συμβιβασμούς σε όσα με ευχαριστούσαν καθημερινά, όπως το να μαγειρεύω δίχως όρια.

Για να αλλάξω συνήθειες συνεπώς, δίχως να περιορίσω την καθημερινή συνήθεια που αγαπούσα, ήξερα πως ήταν απαραίτητο να κάνω τους δικούς μου mix & match συνδυασμούς, δηλαδή να βρω έναν τρόπο να συνδυάζω την απόλαυση της καθημερινής μαγειρικής με τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων. Και όσο αντίθετα και αν φαντάζουν αυτά τα δύο, τα κατάφερα!

Το πρώτο βήμα για να κάνω την αρχή σε ένα πιο zero waste lifestyle, ήταν να πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ μόνο μία φορά την εβδομάδα και έχοντας πάντα μαζί μου μία καλά οργανωμένη λίστα. Για να συμβεί αυτό, άρχισα να οργανώνω κάθε Κυριακή το μενού της εβδομάδας, ώστε να ήμουν σε θέση να γνωρίζω ακριβώς τα υλικά που θα χρειαζόμουν για τις συνταγές μου, τις επόμενες ημέρες.

Το δεύτερο βήμα, ήταν να ανακαλύψω συνταγές που περιείχαν περισσότερα natural υλικά και κυρίως, να αρχίσω να δημιουργώ συνταγές με τους δικούς μου mix & match συνδυασμούς, δηλαδή με τρόφιμα που είχα ήδη στο ψυγείο, τα ντουλάπια της κουζίνας ή το… μποστάνι μου. Διότι από τη στιγμή που ήθελα να μαγειρεύω κάθε μέρα, αλλά επιθυμούσα παράλληλα να ακολουθώ και τη zero waste φιλοσοφία, ήξερα πως ήταν σημαντικό να διαθέτω και τις δικές μου πρώτες ύλες. Αυτός ήταν ο λόγος που δημιούργησα τον δικό μου μικρό κήπο στο μπαλκόνι μου, έναν κήπο γεμάτο αγνά υλικά και μυρωδικά, που δίνουν ξεχωριστή γεύση σε κάθε φαγητό και μοναδικό άρωμα σε κάθε μου τραπέζι. Κάπως έτσι, μαζί με τη μαγειρική, απέκτησα και ένα νέο χόμπι, την κηπουρική, ενώ κατάφερα συγχρόνως να περιορίσω τις άσκοπες αγορές, φέρνοντας προϊόντα από την παραγωγή στην κατανάλωση.

Πλέον, λοιπόν, αγοράζω από το σούπερ μάρκετ ακριβώς όσα χρειάζομαι και ψάχνω για παραδοσιακές συνταγές του χθες και τρόπους να τις εξελίσσω, χρησιμοποιώντας στοιχεία της σύγχρονης γαστρονομίας και υλικά από το δικό μου μποστάνι. Αλήθεια, ποια είναι η άποψή σου για το… αποδομημένο παστίτσιο;

Με λίγα λόγια, όπως μπορείς να διαπιστώσεις, έχεις κάθε λόγο να συνδυάζεις όσα αγαπάς, ακόμα κι αν αυτά μοιάζουν αταίριαστα! Αυτή είναι η επιλογή που με βοηθά να απολαμβάνω κάθε μέρα το χόμπι που αγαπώ &more. Διότι εκτός από το να εκφράζομαι και να εκπλήσσω τους φίλους μου μέσα από τη μαγειρική, κάθε απόγευμα χαλαρώνω και με την κηπουρική και κάθε φορά που πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ, γνωρίζω ότι κάνω κάτι καλό για τον πλανήτη. Και πίστεψέ με, όσα αντίθετα και αν φαντάζουν όλα τα παραπάνω, την ίδια ώρα είναι τόσο ταιριαστά.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που θέλεις να κάνεις μία αλλαγή στην καθημερινότητά σου, αλλά δεν είσαι σίγουρη για το πώς θα συνδυάσεις τις αντιθέσεις σου, να θυμάσαι πως στη ζωή δεν υπάρχει ή το ένα ή το άλλο, υπάρχουν και τα δυο μαζί -και αυτό, είναι όμορφο. Διότι όπως λέει η νέα καμπάνια «&more» powered by glo™και το βίντεο της καμπάνιας, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Καραβάς, όταν αλλάζεις το «ή» με το «και», η ζωή γίνεται διαφορετική, γίνεται… ακόμα περισσότερα.

#Beverything &more, λοιπόν! Αυτό είναι το μεγάλο «μάθημα» που πήρα κάνοντας τις παραπάνω αλλαγές στη ζωή μου. Το να βάζω, δηλαδή, στην άκρη τους συμβιβασμούς που με κρατούν πίσω και να τολμώ να κάνω όσα με εκφράζουν και με ευχαριστούν, ακόμα και αν αυτά βρίσκονται σε αντίθετες κατευθύνσεις.

#Beeverything #BreakBinary