Τα running tips που θα σε βοηθήσουν να κάνεις το τρέξιμο μέρος της καθημερινότητάς σου

Τα running tips που θα σε βοηθήσουν να κάνεις το τρέξιμο μέρος της καθημερινότητάς σου

Αν πριν από έναν χρόνο κάποιος μου έλεγε πως σήμερα θα έκανα την απόσταση Θησείο-Παγκράτι, χωρίς να σταματήσω, το πιο πιθανό είναι πως θα ξεσπούσα σε γέλια. Αυτό, βέβαια, άλλαξε το απόγευμα που ο διατροφολόγος μου, μου είπε πως έπρεπε να αλλάξω διατροφικές συνήθειες και να βάλω την άσκηση στη ζωή μου.

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν ήμουν φαν της fitness φιλοσοφίας, ούτε υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα γυμναστικής το οποίο μπορούσε να με εμπνεύσει αρκετά, ώστε να αφήσω την άνεση του καναπέ μου για να επενδύσω στη σωματική άσκηση. Το ερώτημα, λοιπόν, ήταν το εξής: Πως να μείνω active, απολαμβάνοντάς το παράλληλα; Λίγες ημέρες μετά το ραντεβού με τον διατροφολόγο και ενώ ετοιμαζόμουν για την καθιερωμένη πρωινή βόλτα μου στην πόλη, σκέφτηκα πως η μόνη λύση ήταν το τρέξιμο. Όπως κάθε άλλο πρωινό Σαββάτου, έδεσα σφιχτά τα κορδόνια των sneakers μου και ετοιμάστηκα να εξερευνήσω την πόλη… τρέχοντας. Αυτό που δεν περίμενα βέβαια, ήταν πως αυτό το πρώτο, μικρό «βήμα» θα γινόταν η αφορμή για να εξελιχθώ σε μία έμπειρη runner!

Αν θέλεις κι εσύ να ξεκινήσεις το τρέξιμο, εντάσσοντάς το στις συνήθειές σου και ανακαλύπτοντας παράλληλα νέες πτυχές του εαυτού σου, παρακάτω έχω συγκεντρώσει μία λίστα με τα running tips που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις την προσπάθειά σου, καθώς και τους φυσικούς «συμμάχους»που θα σε στηρίζουν σε κάθε σου βήμα.

#1 Κάνε την αρχή με έναν μικρό και εφικτό στόχο

Το «μυστικό» για να μην παρατήσεις την προσπάθεια πριν καν ξεκινήσεις να τρέχεις, είναι να θέσεις έναν μικρό και εφικτό στόχο. Προφανώς, δεν γίνεται να διανύσεις μία απόσταση 5 χιλιομέτρων από την πρώτη φορά που θα τρέξεις. Για αρχή, λοιπόν, ξεκίνα να κάνεις προπόνηση σε ένα γήπεδο ή στο πάρκο κοντά στο σπίτι σου. Θα ξεκινήσεις με μερικούς γύρους, λαμβάνοντας υπόψη σου τη φυσική σου κατάσταση. Ενώ τρέχεις, θα εναλλάσσεις την ταχύτητα, κάνοντας δύο λεπτά γρήγορο jogging και δύο λεπτά γρήγορο περπάτημα. Στη συνέχεια, θα αρχίσεις να αυξάνεις τα λεπτά που κάνεις jogging, χωρίς να αλλάξεις όμως, την διάρκεια περπατήματος. Σε βάθος χρόνου, μαζί με τα λεπτά τρεξίματος, θα αρχίσουν να αυξάνονται και τα χιλιόμετρα που διανύεις στην προπόνησή σου.

#2 Μην «ανεβάσεις» ταχύτητα από την πρώτη προπόνηση

Ειλικρινά, μπορώ να καταλάβω τον ενθουσιασμό και τη λαχτάρα σου να «ανεβάσεις» ταχύτητα στις πρώτες προπονήσεις. Ωστόσο, να ξέρεις πως η βιασύνη και η ανυπομονησία είναι οι μεγάλοι… εχθροί κάθε επίδοξου runner. Αυτή η πρακτική δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ μπορεί να γίνει η αιτία για κάποιον τραυματισμό. Το πιο πιθανό είναι πως θα κουραστείς πολύ νωρίς, δεν θα καταφέρεις να ολοκληρώσεις την προπόνησή σου και θα καταπονήσεις άδικα τους μύες σου. Να θυμάσαι πως το σώμα σου χρειάζεται χρόνο για να συνηθίσει την πίεση του τρεξίματος και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις μίας έντονης προπόνησης. Συνεπώς, ξεκίνα να τρέχεις σε μέτρια ένταση και όταν νιώσεις πως έχεις κουραστεί, «κατέβασε» ταχύτητα και συνέχισε πιο χαλαρά τη διαδρομή σου, μέχρι να φτάσεις στο σημείο τερματισμού που έχεις θέσει.

#3 Φρόντισε να έχεις μαζί σου έναν φυσικό «σύμμαχο» που σε παρακινεί

Όσο θα μπαίνεις πιο βαθιά στη «φιλοσοφία» των runners, θα συνειδητοποιήσεις πως το τρέξιμο είναι ένα άθλημα, το οποίο δεν απαιτεί καθόλου εξοπλισμό, πέρα από ένα άνετο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Επιπλέον, αποτελεί μία μέθοδο σωματικής άσκησης που σου μαθαίνει να είσαι πιο mindful, να συγκεντρώνεσαι περισσότερο στο σώμα και τον εαυτό σου, αφού σπάνια βρίσκεις ένα workout buddy που να είναι ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με εσένα, εκτός αν ξεκινήσεις προπόνηση μαζί με την κολλητή ή τον σύντροφό σου. Σε κάθε περίπτωση, κάθε έμπειρος runner ξέρει πως δεν είναι ποτέ μόνος στις προπονήσεις του, αφού έχει πάντα μαζί του τον απόλυτο φυσικό «σύμμαχο», δηλαδή το νερό, αυτό ακριβώς που χρειάζεται για να παραμένει ενυδατωμένος, υγιής και active καθόλη τη διάρκεια του workout. Συνεπώς, ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και ένα μπουκαλάκι Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, είναι ακριβώς αυτά που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις να τρέχεις!


#4 Δώσε χρόνο στο σώμα σου να ανακάμψει μετά την προπόνηση

Η πρώτη σου προπόνηση σε ανοιχτό χώρο πήγε καλύτερα από ότι περίμενες, οπότε πλέον μετράς τις ώρες αντίστροφα για να δέσεις ξανά τα κορδόνια σου και να αρχίσεις να τρέχεις. Πριν βιαστείς να αρχίσεις πάλι την προπόνηση, καλό θα ήταν να δώσεις λίγο χρόνο στο σώμα σου να ξεκουραστεί. Οι ημέρες ξεκούρασης, άλλωστε, περιλαμβάνονται πάντα μέσα σε ένα προπονητικό πλάνο. Βλέπεις, το μυοσκελετικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, τα οποία «εργάζονται» σκληρά όσο εμείς προπονούμαστε, χρειάζονται χρόνο και ανάπαυση, ώστε να αποδώσουν εξίσου καλά στην επόμενη προπόνηση. Να θυμάσαι πως για να επιτύχεις τους μακροπρόθεσμους στόχους που έχεις θέσει, δεν πρέπει να φέρνεις το σώμα σου στα όριά του, καθώς μπορεί να έρθεις αντιμέτωπη με κάποιον τραυματισμό, ο οποίος θα σε κρατήσει για καιρό εκτός προπόνησης.

#5 Μην παραβλέπεις την προθέρμανση που προετοιμάζει το σώμα σου

Παρότι το ζέσταμα αποτελεί ένα αναπόσπαστο και βασικό κομμάτι κάθε είδους προπόνησης, αρκετοί αρχάριοι δρομείς το παραβλέπουν, καταπονώντας ακόμη περισσότερο τους μύες κατά τη διάρκεια του τρεξίματος και αυξάνοντας σημαντικά την πιθανότητα για κάποιον τραυματισμό. Κάνοντας μερικές διατάσεις ποδιών και χεριών και μικρά πηδηματάκια, θα ξεμουδιάσεις τους μύες και θα ενεργοποιήσεις τις αρθρώσεις, προετοιμάζοντας το σώμα σου για το βασικό μέρος του workout σου. Ακόμη και αν ο χρόνος δεν είναι με το μέρος σου, είναι προτιμότερο να «κλέψεις» χρόνο από το τρέξιμο για να πραγματοποιήσεις μία ολοκληρωμένη προθέρμανση, παρά να αρχίσεις να τρέχεις, χωρίς να έχεις «ζεσταθεί» επαρκώς.

Μην χάνεις χρόνο, λοιπόν! Ξεκίνα σήμερα κιόλας να διαμορφώνεις το πρόγραμμα των προπονήσεών σου, κάνοντας το τρέξιμο μέρος της καθημερινότητάς σου. Φτιάξε την αγαπημένη σου λίστα τραγουδιών, βρες την ώρα και τη διαδρομή που σου ταιριάζει και απόλαυσε την προπόνησή σου. Έτσι κι αλλιώς, το μόνο που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις, είναι ένα ζευγάρι άνετα αθλητικά και τον καλύτερο φυσικό «σύμμαχο», το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, το οποίο θα σε κρατάει ενυδατωμένη και active, κάθε μέρα!

#AvraWater #FrontisetinAvrasou #stayhydrated #stayactive