Κοινωνικές ντουλάπες: Τι είναι και γιατί κάθε fashion girl οφείλει να τις ανακαλύψει!

Κοινωνικές ντουλάπες: Τι είναι και γιατί κάθε fashion girl οφείλει να τις ανακαλύψει!

Οι after work βόλτες, οι περίπατοι στην πόλη, σε περιοχές που μπορεί να βρεθώ με οποιαδήποτε αφορμή είναι η αγαπημένη μου συνήθεια. Περπατάω και αποφορτίζομαι, αλλά κυρίως, μαθαίνω: Καινούριες γειτονιές με τις δικές τους ομορφιές και τα δικά τους μυστικά. Η urban αισθητική της Αττικής είναι πολύτιμη, ιδίως διότι μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε στην πόλη μας ομορφιές και νέα πράγματα. Αυτό ακριβώς μου συνέβη καθώς απολάμβανα έναν απογευματινό after work περίπατο στον Άλιμο.

Το καλοκαιρινό αεράκι δρόσιζε τα πεζοδρόμια του Αλίμου και η θαλασσινή αύρα με ενέπνεε για ακόμα περισσότερο περπάτημα. Παρατηρώντας τις πολυκατοικίες, τις ανοιχτές πλατείες και την κίνηση στην πόλη, το μάτι μου έπιασε μια πολύχρωμη εγκατάσταση – μου φάνηκε σαν art installation και πλησίασα ακόμα πιο πολύ για να θαυμάσω από κοντά το έργο.

Πλησιάζοντας, η έκπληξή μου μεγάλωσε καθώς διαπίστωσα πως οι πολύχρωμες «εγκαταστάσεις» έμοιαζαν με τα γνωστά κι αγαπημένα T-shirts. Παράλληλα, άρχισα να συνειδητοποιώ πως δεν ήταν κάποιο installation, αλλά μια εγκατάσταση με βαθύ κοινωνικό και περιβαλλοντικό μήνυμα – ναι, με τη μορφή ενός T-shirt!

Capture-1.JPG

Το T-shirt που θέλουμε όλες να «φορέσουμε»

Αυτά τα πολύχρωμα, «γιγάντια» T-shirts, λοιπόν, που εγώ συνάντησα στον Άλιμο αλλά εσύ μπορεί να βρεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής – όπως, στο πάρκο Γουδή, στο ΟΑΚΑ, στο The Ellinikon Experience Park, για παράδειγμα – «κρύβουν» μέσα τους μια ολόκληρη «ντουλάπα» και μάλιστα, μια κοινωνική ντουλάπα, την Κοινωνική Ντουλάπα Skip. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του γνωστού απορρυπαντικού, που φροντίζει και αναζωογονεί τα ρούχα μας εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια. Μέσα από την κοινωνική ντουλάπα που δημιούργησε, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Fabric Republic,, δίνει δεύτερη ζωή στα ρούχα μας, αλλά και μια καλύτερη ζωή για τον πλανήτη μας – μια πραγματικά ‘win – win’ κατάσταση, δεν νομίζεις;

Ουσιαστικά λοιπόν, δίνοντας στην Κοινωνική Ντουλάπα Skip τα ρούχα μου που δεν φοράω πια, που τα βαρέθηκα, δεν μου κάνουν, δεν ταιριάζουν στο ανανεωμένο μου στιλ, τους δίνω μια δεύτερη ζωή: Τα ρούχα που θα συλλέγονται από τις Κοινωνικές Ντουλάπες Skip θα πλένονται με απορρυπαντικά Skip και σε συνεργασία με την οργάνωση Fabric Republic θα διατίθενται, καθαρά και ξεδιαλεγμένα, σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη.

Έτσι λοιπόν, με την πρωτοβουλία του Skip, διάφορα σημεία της πόλης μας στολίζονται με τα μοναδικά, χαρακτηριστικά T-shirt της καμπάνιας – τα οποία, σημειωτέον, έχουν δημιουργήσει γνωστοί street artists και αποτυπώνουν urban αισθητική άποψη. Εμείς αφήνουμε εκεί τα ρούχα μας που δεν χρειαζόμαστε πια και τους δίνουμε δεύτερη ζωή, βοηθώντας την κοινωνία και τον πλανήτη.

Κοινωνική Ντουλάπα Skip για το περιβάλλον και την κοινωνία

Αυτό που δεν γνώριζα αλλά έμαθα από τον θεσμό της Κοινωνικής Ντουλάπας Skip είναι το γεγονός πως η βιομηχανία ρούχων κατατάσσεται σήμερα ως η δεύτερη πιο ρυπογόνος στον κόσμο. Υπηρετώντας το λεγόμενο fast fashion, ο συγκεκριμένος κλάδος ευθύνεται για το 10% του φαινόμενου του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνώντας τις εκπομπές αερίων των διεθνών πτήσεων και της ναυτιλίας μαζί. Κατά την παραγωγή των αγαπημένων μας tops, φορεμάτων και παντελονιών, των λατρεμένων μας κομματιών, απελευθερώνονται τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, που επιβαρύνουν σημαντικά τον πλανήτη. Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο, περίπου εννέα εκατομμύρια τόνοι ρούχων καταλήγουν σε χωματερές, προκαλώντας επιπλέον σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η χρήση νερού που απαιτείται για να παραχθεί ένα T-shirt από βαμβάκι φθάνει στα 2.700 λίτρα, ποσότητα ίση με τις ανάγκες πόσιμου νερού ενός ατόμου για 2μιση χρόνια.

Picture2.jpg

Οι στατιστικές υποστηρίζουν επίσης ότι μόνο στην Ευρώπη, το 87% των ρούχων που παραμένει στα… αζήτητα της ντουλάπας, τελικά καταλήγει στις χωματερές! Αυτό αντιστοιχεί σε ρούχα βάρους 11 κιλών ανά άτομο ετησίως, ενώ παγκοσμίως, η ποσότητα αυτή προσεγγίζει τους 9 εκατ. τόνους ετησίως, προκαλώντας επιπλέον σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Δηλαδή, με απλά λόγια και επιβαρύνουμε τον πλανήτη παράγοντας καινούρια ρούχα και την ίδια ώρα πετάμε ρούχα στα σκουπίδια – ρούχα, τα οποία είναι «σαν καινούρια» τις περισσότερες φορές, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινής. Με την Κοινωνική Ντουλάπα Skip, λοιπόν, δίνουμε μία σημαντική λύση σε αυτό το ζήτημα: Δίνουμε τα ρούχα που δεν χρειαζόμαστε σε ανθρώπους που θα τα αξιοποιήσουν καταλλήλως, αντί να τα πετάμε στα σκουπίδια και διασφαλίζουμε ότι πράγματι κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

Δημιουργούμε λοιπόν τις καλύτερες συνθήκες για ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας, εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας, που δεν είναι άλλη από την ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων: ReUse, Upcycle, Recycle, δηλαδή επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. H Unilever άλλωστε έχει αναλάβει μια σειρά δεσμεύσεων για το περιβάλλον, μία εκ των οποίων αφορά και στα λευκά μπουκάλια του υγρού απορρυπαντικού Skip, που παράγoνται στην Ελλάδα, στο εργοστάσιο του Ρέντη και έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: Είναι φτιαγμένα από 35% ανακυκλωμένο πλαστικό*, διαθέτουν 100% ανακυκλώσιμο μπουκάλι και σύνθεση με 100% φυσικής προέλευσης ένζυμα.

Picture3.jpg

Με την Κοινωνική Ντουλάπα Skip γνωρίζω πια τον τρόπο να προσφέρω στην κοινωνία και να κάνω το καλύτερο που μπορώ για το περιβάλλον. Βρίσκω το δικό μου αγαπημένο «T-shirt» του Skip και προσφέρω όλα τα ρούχα μου που δεν χρειάζομαι πια για καλό σκοπό. Εύκολα, απλά και οικολογικά!

Για περισσότερες πληροφορίες και για τις ακριβείς τοποθεσίες της Κοινωνικής Ντουλάπας Skip μπείτε στο skip.gr/social-closet και στα social media του Skip Greece (Facebook, Instagram & Youtube).

#Recycle #KoinοnikiNtoulapaSkip #SkipGreece

*Εξαιρούνται το καπάκι και η ετικέτες