eLearning Industry: Τι σημαίνει μια εταιρεία να αναγνωρίζει τις γυναίκες, για τις δυνατότητές τους

eLearning Industry: Τι σημαίνει μια εταιρεία να αναγνωρίζει τις γυναίκες, για τις δυνατότητές τους

Η Τζούλη Βραχνή, HR Manager της eLearning Industry, εξηγεί γιατί η «ποσόστωση» της γυναικείας εκπροσώπησης σε υψηλά ιστάμενες θέσεις μας προσβάλλει και πώς μπορούμε να απολαύσουμε την καριέρα που θέλουμε.

Μολονότι ζούμε στο 2023 και έχουν συμπληρωθεί δεκαετίες αγώνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικά και ειδικά αυτά της γυναίκας, η πραγματικότητα, συχνά, μας απογοητεύει.

Σε επίπεδο διακρίσεων λόγω φύλου στον εργασιακό χώρο, μελέτες δείχνουν πως η ισότητα παραμένει περισσότερο μια «έννοια» και λιγότερο μια βιωματική πρακτική: Οι γυναίκες συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωπες με μεροληπτικές συμπεριφορές που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την εγκυμοσύνη, τη σεξουαλική παρενόχληση, το μισθολογικό χάσμα -συγκριτικά με τις απολαβές των ανδρών- και με τις δυνατότητες εξέλιξης και προαγωγής. Την ίδια ώρα, έχουν να διαχειριστούν και όλες τις προκλήσεις που προκύπτουν από τον ρόλο της μητέρας και της συζύγου, σε μια κοινωνία που σε κάποια θέματα (π.χ. συναισθηματική διαθεσιμότητα στα παιδιά, προσωπική ανάπτυξη) ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων σε επίπεδα… Gwyneth Paltrow, ενώ σε κάποια άλλα (π.χ. επιμερισμός εργασιών στο σπίτι) μένει προσκολλημένη στην εποχή του Τσελεμεντέ. Τα παραπάνω, όχι μόνο επιτείνουν την ανισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, αλλά δημιουργούν εσωτερικές συγκρούσεις που αναπόφευκτα επηρεάζουν την ψυχική και σωματική υγεία της εργαζόμενης γυναίκας.

Όλα αυτά επιβεβαιώνονται στην έρευνα που έκανε η eLearning Industry, εταιρεία που έχει για HR Manager μια γυναίκα, την Τζούλη Βραχνή.

1687416827664-70989619-image002.jpgΤζούλη Βραχνή, HR Manager της eLearning Industry

Η κυρία Βραχνή ανέλαβε τον ρόλο αυτό το 2019 με σκοπό να δημιουργήσει μια εταιρική κουλτούρα που θα βασίζεται στον σεβασμό, την αξιοκρατία και την αναγνώριση πως η διαφορετικότητα προάγει τόσο την ποιότητα της ζωής όσο και της δουλειάς στο εργασιακό περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τα τελευταία 3 έτη η eLearning

Industry - μια εταιρεία ηγέτιδα στο τομέα της παγκοσμίως και με πάνω από 40% συμμετοχή γυναικών στο σύνολο των εργαζομένων αλλά και τη διοικητική ομάδα – πιστοποιήθηκε 2 φορές ως Great Place to Work και βραβεύθηκε ως Best Workplace.

Ας αφήσουμε όμως, την ίδια να περιγράψει πώς ένα εργασιακό περιβάλλον δείχνει ότι σέβεται τους ανθρώπους του, ανεξάρτητα από το φύλο τους, κατ’ αρχάς σεβόμενο τον «εαυτό» του.

«Είμαι η HR Manager της eLearning Industry (eLI), την τελευταία τετραετία. Το ταξίδι μου ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2018, στο γραφείο του κ. Χριστόφορου Παππά, ιδρυτή και CEO της eLI. Η εταιρία ήταν τότε σε φάση μεγάλης ανάπτυξης. Χρειαζόταν κάποιον να τον βοηθήσει στην επιλογή και οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού. Μου έκανε εντύπωση με πόση ευκολία και άνεση μοιράστηκε το όραμά του για μια εταιρία που είχε ως στόχο να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στον χώρο του eLearning. Πιο πολύ όμως, με εντυπωσίασε το πάθος του για τους ανθρώπους της eLI και για τη δημιουργία μιας κουλτούρας που σπάνια βλέπουμε στην Ελλάδα. Από εκείνη τη συνάντηση ήξερα πως ήθελα να ταξιδέψω κι εγώ μαζί τους», αναφέρει.

«Η καριέρα δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά αντοχής»

Οι γυναίκες έχουν περάσει πολλά, για να «παραδίδουμε» άνευ αγώνα κεκτημένα. Όπως λέει η κυρία Βραχνή, «η γυναίκα του σήμερα είναι έξυπνη, ευέλικτη, ταλαντούχα, δυνατή και ικανή. Έχει αφιερώσει χρόνο και προσπάθεια στις σπουδές της και έχει μάθει να βάζει στόχους και να τους υλοποιεί. Είναι συστηματική, επίμονη και αποτελεσματική. Έχει δηλαδή ό,τι χρειάζεται για μια λαμπερή καριέρα. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει πως είναι εύκολο. Για να πετύχει η γυναίκα του σήμερα, συχνά νιώθει την πίεση να λειτουργήσει σαν ‘άντρας’ ή και να ξεπεράσει και αυτό το όριο. Η καριέρα όμως, δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά αντοχής».

Στη ζωή χρειάζεται ισορροπία, μεταξύ όσων συμβαίνουν μέσα και έξω από το γραφείο, πιστεύει η κα Βραχνή. «Στην eLI αναγνωρίζουμε τη γυναίκα για τις δυνατότητες αλλά και για τις ιδιαιτερότητές της», συμπληρώνει. «Στο γραφείο προάγουμε τη γυναικεία ευαισθησία, δημιουργικότητα και ζωντάνια. Έξω από το γραφείο στηρίζουμε την προσωπική ζωή: της μητέρας, της συντρόφου, της κόρης ή απλά της ατίθασης και ανεξάρτητης θηλυκότητας. Με άλλα λόγια, για να κάνει μια γυναίκα καριέρα σήμερα, δεν αρκεί μόνο να προσπαθήσει. Χρειάζεται να κάνει και σωστές επιλογές, ξεκινώντας από ένα εργασιακό περιβάλλον που θα την αναγνωρίζει για αυτό ακριβώς που είναι και που μπορεί να προσφέρει».

Για την ίδια, όταν κλείνει η πόρτα της eLI, ανοίγει η πόρτα του σπιτιού. «Δηλαδή, της χαρτοκοπτικής εργασίας για το σχολείο του γιου μου, της σούπας λαχανικών που μοιράζομαι για τη διατροφή με τον σύζυγό μου, τα τηλέφωνα στον μάστορα για το κλιματιστικό που σταμάτησε να λειτουργεί και μια απολαυστική στιγμή χαλάρωσης στον καναπέ μου παρακολουθώντας μια ρομαντική κομεντί με φόντο το Παρίσι». Έτσι γεμίζει τις «μπαταρίες» της για την επόμενη ημέρα.

«Η “ποσόστωση” της γυναικείας εκπροσώπησης μας προσβάλει»

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση -διεθνώς-, για την «ποσόστωση» της γυναικείας εκπροσώπησης σε θέσεις υψηλής ευθύνης και αρμοδιότητας. Δηλαδή, πόσες γυναίκες υπάρχουν στις αίθουσες των Διοικητικών Συμβουλίων εισηγμένων εταιρειών ή στα senior leadership teams.

Κατά την κυρία Βραχνή, η συζήτηση αυτή μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. «Θεωρώ πως η έμφαση στην “ποσόστωση” μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη γυναικεία συνεισφορά, καθώς προάγει την τυπολατρία σε βάρος της ουσίας. Προβάλλει τις ίδιες γυναικείες φιγούρες, αντί να ενισχύει τη γυναικεία διαφορετικότητα. Προτιμώ να μιλώ με όρους yinyang, της αρχαίας κινέζικης φιλοσοφίας που βρίσκει την αρμονία μέσα από την ισορροπία της θηλυκής και της αρσενικής ενέργειας. Μια εταιρεία χωρίς ισορροπημένη γυναικεία (yin) παρουσία είναι λευκή, άχρωμη και μονοδιάστατη. Η επιτυχία μιας διοικητικής ομάδας και μιας εταιρείας, έρχεται και μέσα από τη δημιουργική ένταση της διαφορετικότητας των ανδρών και των γυναικών που την απαρτίζουν με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και αναγνώρισης».

«Τα πράγματα είναι συνήθως απλά, ας μην τα κάνουμε περίπλοκα»

Η προϋπηρεσία της σε μεγάλες εταιρείες, έδωσε στην HR Manager της eLearning Industry τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει πλήθος προκλήσεων και να μάθει να ανταποκρίνεται με επιτυχία.

«Μεταξύ όσων έμαθα είναι πως οι περίπλοκες διαδικασίες μπερδεύουν τους εργαζόμενους και τους αποσυντονίζουν. Τα πράγματα είναι συνήθως απλά και πρέπει να ασκούμε την κοινή λογική. Γι’ αυτό αποφεύγω τις βαρύγδουπες λέξεις και τις περίτεχνες προσεγγίσεις. Κάθε φορά που σχεδιάζουμε νέες ενέργειες και διαδικασίες για την εταιρεία, τις περνάω από το φίλτρο του Keep it Simple, που εξελίχθηκε σε φιλοσοφία μου: αν δεν κάνουν τη ζωή των ανθρώπων μας πιο εύκολη και ανάλαφρη, πάμε πίσω στον σχεδιασμό».

Όποιος δεν έχει ισορροπία, πέφτει

Μια από τις βασικές προτεραιότητες της eLearning Industry είναι να αναγνωρίζει τους εργαζομένους ως ανθρώπους. Όχι μόνο ως επαγγελματίες. Αν μη τι άλλο, η πρακτική αυτή έχει δείξει πως όταν οι άνθρωποι μιας εταιρείας είναι ευχαριστημένοι, δεν υπάρχουν όρια στην εξέλιξη και την επιτυχία των ίδιων ή της επιχείρησης.

«Το πιο σημαντικό από όλα είναι να εργάζεται κάποιος σε ένα ισορροπημένο εργασιακό περιβάλλον» εξηγεί. «Αυτό μας βοηθά να αναπτυχθούμε, να μάθουμε νέα πράγματα, να αποκτήσουμε νέες δεξιότητες. Να βάλουμε στόχους και να τους επιτύχουμε, να αμειφτούμε δίκαια, να αναγνωρισθεί η προσπάθειά μας και τα επιτεύγματα μας. Να συνεργασθούμε όμορφα και αρμονικά με τους συναδέλφους μας, να μάθουμε ο ένας από τον άλλον, να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και κυρίως να περνάμε καλά όλοι μαζί. Και στο τέλος του μήνα ή του έτους να γιορτάζουμε όλοι μαζί τις επιτυχίες μας!».

«Η εμπιστοσύνη μεταξύ συνεργατών λειτουργεί ως “κόλλα”»

Διάλεξε το αυθεντικό χαμόγελο των συνεργατών της, ως αυτό που ξεχωρίζει από τη δουλειά της, εξηγώντας χαρακτηριστικά ότι «στην eLI δημιουργήσαμε ένα περιβάλλον που μοιραζόμαστε τις επιτυχίες και τα μικρά μας δράματα, τους κοινούς στόχους και τις ατομικές δυσκολίες. Ό,τι κι αν μας συμβαίνει, όταν μαζευόμαστε γύρω από το ΖΟΟΜ από την Αθήνα, το Λονδίνο, τη Βαρκελώνη και την Ατλάντα, είμαστε μια παρέα που εκπέμπει το αβίαστο χαμόγελο της χαράς που είμαστε όλοι μαζί».

Ως το πιο σημαντικό στοιχείο της κουλτούρας της eLI θεωρεί πως είναι «ότι δίνουμε μεγάλη έμφαση στη συναδελφικότητα και το ομαδικό πνεύμα, την υπευθυνότητα, τη σωστή επικοινωνία και τη φιλόδοξη προσπάθεια. Στη βάση όλων αυτών βέβαια, βρίσκεται η εμπιστοσύνη. Αυτό το στοιχείο της κουλτούρας μας δίνει το απαραίτητο πλαίσιο ασφάλειας για ελεύθερη έκφραση και δημιουργική δράση. Η εμπιστοσύνη είναι η ‘κόλλα’ που μας ενώνει σαν ομάδα και μας κινητοποιεί για να κάνουμε σπουδαία πράγματα για την εταιρεία και τους πελάτες μας».

Ως η καθ’ ύλην αρμόδια για την επιλογή και την οργάνωση ανθρώπινου δυναμικού της eLearning Industry, έχει ζήσει πολλές στιγμές που έχουν «καταγραφεί» στο «τερματικό» της.

Η πιο σημαντική, ωστόσο, ήταν η απονομή του βραβείου Best Workplace τον Ιουνιο του 2022. «Το βραβείο αυτό ήταν η δημόσια αναγνώριση της συστηματικής δουλειάς που κάναμε σαν εταιρεία ώστε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα με επίκεντρο τον εργαζόμενο, τις ανάγκες και την ανάπτυξή του. Παρότι είχαμε ενημερωθεί για το επιτυχημένο αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας μήνες πριν την απονομή, για εμένα, η βραδιά είχε τη συναισθηματική ένταση των Oscar!», θυμάται.

Info: https://elearningindustry.com/