Γιατί στην Κύπρο και γιατί στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο δικτυωμένα και δυναμικά κέντρα αριστείας στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το ακαδημαϊκό του προσωπικό στελεχώνεται από διακεκριμένους καθηγητές, μεταξύ των οποίων και κάτοχοι βραβείου Νόμπελ, ενώ οι διακρίσεις και οι βραβεύσεις, σχολών και φοιτητών, δεν σταματούν να διαδέχονται η μία μετά την άλλη. Αποτελεί την κορυφαία επιλογή σπουδών για χιλιάδες νέους από κάθε γωνιά του πλανήτη, καθώς οι απόφοιτοι των πανεπιστημιακών τμημάτων του έρχονται πρώτοι στις προτιμήσεις των εργοδοτών στους περισσότερους τομείς απασχόλησης.

Ο λόγος για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΕΠΚ), το οποίο με περισσότερα από 90 προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών, κατάφερε να αναβαθμίσει την ποιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της γειτονικής χώρας και να καταστεί ένα από τα πιο σημαντικά ερευνητικά κέντρα σπουδών στην Ευρώπη, έχοντας προσελκύσει τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο υποψήφιους φοιτητές από την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Εκεί, στην όμορφη άκρη της Μεσογείου, η μεγαλόνησος «κατακτά» τα μυαλά του μέλλοντος, λειτουργώντας ως ένα υπερσύγχρονο, χάρη στις προηγμένες εγκαταστάσεις του, «εκκολαπτήριο» νέας γενιάς ερευνητών, στους τομείς της Ιατρικής, της Νομικής, της Πληροφορικής, των «Έξυπνων» Τεχνολογιών, των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών επιστημών, καθώς και πολλών ακόμα παραδοσιακών, αλλά και πρωτοποριακών πανεπιστημιακών κλάδων.

Φροντίζοντας για την άμεση και απρόσκοπτη σύνδεση της θεωρητικής εκπαίδευσης των φοιτητών με την πρακτική́ άσκηση, το ΕΠΚ «παντρεύει» τη γνώση με το επιχειρείν και την επαγγελματική αποκατάσταση με την αναβάθμιση της ποιότητας και των υπηρεσιών σε κάθε εργασιακό περιβάλλον. Με επίκεντρο της εκπαίδευσης τη μετέπειτα απασχόληση των αποφοίτων, οι νέοι αποκτούν εργασιακή εμπειρία σε όλα τα προγράμματα σπουδών που επιλέγουν, έχοντας την ευκαιρία να εμβαθύνουν και να εξελίξουν από πολύ νωρίς τις επαγγελματικές τους δεξιότητες. Ποιες, όμως, είναι οι διακρίσεις που επιβεβαιώνουν αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που παρέχει το ΕΠΚ, το οποίο, μάλιστα, οδήγησε και στη σύναψη συνεργασίας με το κορυφαίο και πιο αναγνωρίσιμο πανεπιστήμιο στον πλανήτη, όπως είναι το Harvard στις ΗΠΑ;

Δεν σταματά να μετρά διακρίσεις

Το ΕΠΚ είναι το πρώτο πανεπιστήμιο που αξιολογήθηκε από τον διεθνή οργανισμό αξιολόγησης «QS TOP UNIVERSITIES (QS Stars)», με τον υψηλότερο δείκτη των πέντε αστεριών, στους τομείς της Διδασκαλίας, των Εγκαταστάσεων, της Κοινωνικής Ευθύνης, της Απασχολησιμότητας, της Διεθνοποίησης και της Στήριξης των φοιτητών. Αξιολογήθηκε, επίσης, με πέντε αστέρια, στο Μοντέλο Επιχειρηματικής Αριστείας του EFQM, λαμβάνοντας περισσότερες από 500 μονάδες σε θέματα ηγεσίας, στρατηγικού σχεδιασμού, κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, εσωτερικών ακαδημαϊκών και διοικητικών διαδικασιών, συνεργασιών, και επιχειρησιακών αποτελεσμάτων.

Την ίδια στιγμή, ο διεθνής, ανεξάρτητος μηχανισμός κατάταξης πανεπιστημίων U-Multirank, κατατάσσει το ΕΠΚ ανάμεσα στα 300 κορυφαία πανεπιστήμια σε διάφορους τομείς, όπως της Έρευνας, της Μεταφοράς Γνώσης και των Επιστημονικών Δημοσιεύσεων. Στον τομέα, μάλιστα, «Συνεργασίες με τη Βιομηχανία και την Κοινωνία», το ΕΠΚ σημειώνει ιδιαίτερα υψηλή επίδοση στην απορρόφηση των αποφοίτων του από την αγορά εργασίας, με το ποσοστό στους προπτυχιακούς φοιτητές να αγγίζει το 82% και στους μεταπτυχιακούς φοιτητές να φθάνει το εντυπωσιακό 95%.

Επιπλέον, το ΕΠΚ κατατάχθηκε στην 43η θέση παγκοσμίως στον δείκτη «Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή», που διενεργήθηκε από το UI Green Metric World Ranking Universities 2016, ενώ συμπεριλήφθηκε και στα 816 πανεπιστήμια που συγκροτούν τον διεθνούς κύρους οργανισμό Observatory Magna Charta Universitatum. Πρόκειται για μια διάκριση που επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του κυπριακού ιδρύματος στις αξίες της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και των ακαδημαϊκών αρχών.

Οι διεθνείς βραβεύσεις, όμως, δεν έχουν σταματημό, καθώς ήρθε η σειρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απονείμει στο ΕΠΚ το «HR Excellence in Research Logo», μια από τις πιο σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, που αναγνωρίζει τη συμβολή του κυπριακού πανεπιστημίου στην ερευνητική αριστεία παγκοσμίως. Μάλιστα, η αναγνώριση αυτή, τοποθετεί το ΕΠΚ ανάμεσα στα κορυφαία 392 ακαδημαϊκά ιδρύματα του πλανήτη, στα οποία έχει απονεμηθεί ο συγκεκριμένος τίτλος.

Πριν από λίγο καιρό, όμως, το ΕΠΚ σημείωσε μια ακόμα σημαντική διεθνή επιτυχία. Αυτήν τη φορά κατάφερε να κατακτήσει μία θέση στη λίστα των 101+ καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως από τους Times Higher Education University Impact Ranking στους τομείς καινοτομίας, επιχειρηματικότητας κα υποδομών, υπερτερώντας πολλών άλλων ιστορικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής.

Σε αυτό το σπουδαίο πλαίσιο των διεθνών διακρίσεων, συγκαταλέγονται και οι εντυπωσιακές συνεργασίες, αλλά και οι βραβεύσεις σχολών και φοιτητών, που εδραιώνουν περαιτέρω τη φήμη του ΕΠΚ. Πιο συγκεκριμένα, η Ιατρική Σχολή προχώρησε σε συνεργασία με το Harvard T.H. Chan School of Public Health για το συντονισμό του προγράμματος «Principles and Practices of Clinical Research» (PPCR), το οποίο προσφέρεται διαδικτυακά στους μεταπτυχιακούς φοιτητές και διδάσκεται από καθηγητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του διάσημου αμερικανικού ιδρύματος. Παράλληλα, η Ιατρική Σχολή περιλαμβάνεται και στο Διεθνή Ιατρικό Οδηγό της FAIMER (Federation for the Advancement of International Medicine and Research), έχοντας αποσπάσει τα δύο πρώτα βραβεία από το «Crestron International Awards» στις κατηγορίες «Best Medical Solutions» και «Best Educational Installations».

Το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του ΕΠΚ έχει επίσημα αναγνωριστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο και περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα Internal Market Information system (IMI). Επιστέγασμα όλων αυτών των διεθνών αναγνωρίσεων; Η ενίσχυση του ΕΠΚ με την επένδυση των 150 εκατομμυρίων ευρώ του μεγαλύτερου πανεπιστημιακού οργανισμού Galileo Global Education, θα διευκολύνει τη μετεξέλιξη της πανεπιστημιούπολης σε «smart campus», θα εδραιώσει διεθνείς συνεργασίες στην εισαγωγή κοινών ακαδημαϊκών και ερευνητικών προγραμμάτων και θα ενισχύσει την εισαγωγή νέων καινοτόμων προγραμμάτων σε τομείς όπως η Βιοϊατρική και η Τεχνητή Νοημοσύνη, στον ήδη μεγάλο των περιζήτητων προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων σπουδών.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης