Πέντε μαθήματα ζωής που πήρα όταν διάβασα την ιστορία του Zino Davidoff

Πέντε μαθήματα ζωής που πήρα όταν διάβασα την ιστορία του Zino Davidoff

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μου άρεσε να διαβάζω, να ακούω και να μοιράζομαι ιστορίες. Όχι όμως παραμύθια και ουτοπικές αφηγήσεις για πρόσωπα που ενδεχομένως ποτέ δεν υπήρξαν, αλλά ιστορίες ανθρώπων που έζησαν και κυρίως, κατάφεραν με τον τρόπο τους να ξεχωρίσουν. Βλέπεις, η βιογραφία ενός ανθρώπου μπορεί όχι μόνο να κεντρίσει το ενδιαφέρον σου, αλλά ταυτόχρονα να αποτελέσει «πηγή» έμπνευσης για εσένα και να σου δώσει μερικά σημαντικά μαθήματα ζωής.

Όταν, λοιπόν, πριν από μερικές ημέρες και ενώ περιηγούµουν στο διαδίκτυο, έπεσα πάνω σε ένα άρθρο για τον Zino Davidoff, δεν μπορούσα παρά να το «κλικάρω». Το ένα άρθρο έφερε το άλλο και κάπως έτσι, κατέληξα να απολαμβάνω τον απογευματινό μου καφέ, ταξιδεύοντας νοητά στο Κίεβο και από εκεί στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, τις καπνοφυτείες της Κούβας, το Παρίσι και τη Γενεύη.

Στη δική μου περίπτωση, η ιστορία του Davidoff με βοήθησε να θυμηθώ κάποια πράγματα που τον τελευταίο καιρό είχα ξεχάσει, όπως τη σημασία της ποιότητας, του πάθους, της επιμονής και της αξίας του να επενδύσεις συνεχώς στη γνώση, ενώ με ενέπνευσε να κάνω -επιτέλους- την online εγγραφή μου σε εκείνο το σεμινάριο φωτογραφίας, που εδώ και καιρό ήθελα να ξεκινήσω.

Αν αισθάνεσαι, λοιπόν, ότι χρειάζεσαι λίγη επιπλέον έμπνευση την περίοδο που διανύουμε, συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις και εσύ πέντε πολύτιμα μαθήματα ζωής που μπορεί να σου δώσει η ιστορία του Zino Davidoff, του «βασιλιά του καπνού» και ιδρυτή του ομώνυμου brand! Διότι παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια από τότε που γεννήθηκε, η ιστορία του παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ!

#1 Όλα ταωραία πράγματα γίνονται έξω από το comfort zoneσου

Όσο τρομακτικό και αν φαντάζει το να αφήσεις την άνεσή σου και να πάρεις ένα ρίσκο για κάτι που πραγματικά θέλεις να κάνεις, μια ματιά στις βιογραφίες των πιο επιτυχημένων ανθρώπων στον κόσμο, αρκεί για να αντιληφθείς ότι όλα τα ωραία πράγματα… γίνονται έξω από τη ζώνη της άνεσής σου. Αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του Zino Davidoff. Γεννήθηκε στο Κίεβο το 1906 όμως, όταν ήταν πέντε χρονών η οικογένειά του μετακόμισε στη Γενεύη, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Εκεί ο πατέρας του άνοιξε ένα καπνοπωλείο, μιας και αυτό ήταν το επάγγελμά του. Ωστόσο, όταν τελείωσε το σχολείο, ο Zino δεν θέλησε να μείνει στη Γενεύη προκειμένου να αναλάβει την επιχείρηση του πατέρα του. Αντί να συνεχίσει να απολαμβάνει τις ανέσεις της πανέμορφης ελβετικής πόλης, λοιπόν, έφυγε ολομόναχος για χώρες μακρινές, προκειμένου να βρει τον δικό του δρόμο και να εξελιχθεί. Μπήκε, λοιπόν, σε ένα καράβι χωρίς σχεδόν καθόλου χρήματα ή αποσκευές, με τελικό προορισμό την Κούβα. Αν λοιπόν, ο Zino Davidoff, είχε επιλέξει το comfort zone του, πιθανότατα το Davidoff δεν θα ήταν το κορυφαίο brand, που σήμερα είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο!

#2Προσπάθησε να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι συνεχώς

«Μάθε τέχνη κι' άστηνε…», λέει ο σοφός μας λαός και δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί του. Το να μαθαίνεις συνεχώς καινούρια πράγματα, το να επενδύεις στη γνώση και να προσπαθείς να εξελίσσεις συνεχώς τις δεξιότητες και τα ταλέντα σου, αποτελούν στοιχεία τα οποία μπορούν να αποτελέσουν το «εισιτήριό» σου προς την επιτυχία, είτε την προσωπική, είτε την επαγγελματική. Ο άνθρωπος όσο ζει, μαθαίνει. Και αυτή ακριβώς ήταν η «φιλοσοφία» ζωής του Zino Davidoff. Ο λόγος που ταξίδεψε στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Κούβα, ήταν για να μάθει από πρώτο χέρι την τέχνη του καπνού και να πάρει όσες περισσότερες γνώσεις μπορούσε, πάνω στον τομέα με τον οποίο ήταν παθιασμένος. Όταν επέστρεψε, λοιπόν, στη Γενεύη έπειτα από πέντε χρόνια, πήρε μαζί του και τις πολύτιμες γνώσεις που απέκτησε στο ταξίδι του και τις αξιοποίησε προκειμένου να «απογειώσει» την οικογενειακή επιχείρηση. Ωστόσο, και καθόλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Zino δεν επαναπαυόταν σε όσα ήξερε, αλλά προσπαθούσε συνεχώς να μαθαίνει και να μένει καλά ενημερωμένος, ούτως ώστε να προσφέρει στους πελάτες του το πιο απολαυστικό και κυρίως, το πιο ποιοτικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει δίψα για μάθηση!

O Zino Davidoff το 1981 στο κατάστημά του στη Γενεύη 

#3 Μηνφοβάσαι ποτέ τη σκληρή δουλειά όταν έχεις πάθος για κάτι

Σίγουρα καμία μας δεν θέλει να επιβαρύνει συνεχώς την καθημερινότητά της με επιπλέον υποχρεώσεις και δεν υπάρχει αμφιβολία πως η άνεση, είναι κάτι που όλες μας αποζητούμε. Ωστόσο, για να πετύχεις σε κάτι το οποίο αγαπάς, σε κάτι με το οποίο είσαι παθιασμένη, πρέπει να είσαι διατεθειμένη να εργαστείς σκληρά, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα «θυσιάσεις» μερικές ώρες από τον ελεύθερό σου χρόνο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που συχνά δεν καταφέρνουμε να εκπληρώνουμε τα νεανικά μας όνειρα, το ότι δηλαδή διστάζουμε να πιεστούμε λίγο παραπάνω! Για την ιστορία, λοιπόν, να αναφέρω απλώς ότι όταν ο Zino Davidoff πήγε στη Λατινική Αμερική, έχοντας πει «αντίο» στις ανέσεις της Γενεύης, εργάστηκε σκληρά για πέντε ολόκληρα χρόνια σε φυτείες και εργοστάσια καπνού, για να μάθει την τέχνη του καπνού, από τα πρώτα κιόλας στάδια.

#4 Φρόντισενα δίνεις πάντα έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα

Το γεγονός ότι τα προϊόντα Davidoff είναι σήμερα συνώνυμα της ποιότητα, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Ο Zino Davidoff είχε αντιληφθεί από πολύ νωρίς τη σημασία της ποιότητας και ήθελε να την προσφέρει κάθε φορά στους πελάτες του. Για την ακρίβεια, μπορούμε να πούμε ότι ο Zino είχε πάθος με την ποιότητα, για αυτό και την έβαζε πάντα, πάνω από την ποσότητα. Στην περίπτωση που θέλεις, λοιπόν, να πετύχεις σε κάτι ή να εκπληρώσεις έναν στόχο σου, φρόντισε να μην κάνεις εκπτώσεις στην ποιότητα, όσο δύσκολο και αν φαντάζει. Στην περίπτωση του Zino Davidoff, η υψηλή ποιότητα των προϊόντων καπνού του, ήταν αποτέλεσμα των γνώσεων που είχε αποκτήσει και φυσικά, της επιμονής του!

#5 Νασέβεσαι κάθε άνθρωπο γύρω σου και να τον ακούς

Τέλος, ένα ακόμη πολύτιμο μάθημα που πήρα διαβάζοντας την ιστορία του Zino Davidoff, είναι η σημασία του να σέβεσαι, να υπολογίζεις και να «ακούς» κάθε άνθρωπο που βρίσκεται δίπλα σου. Η συμβουλή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα επαγγελματικά σου ή για παράδειγμα, στην περίπτωση που όνειρό σου είναι να ξεκινήσεις στο μέλλον τη δική σου επιχείρηση, πάνω σε κάτι που αγαπάς. Βλέπεις, από την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής του το 1994, ο Zino Davidoff φρόντιζε να είναι δίπλα σε κάθε πελάτη του και να «αφουγκράζεται» τις ανάγκες και τα προβλήματά του. Δεν ήταν απλώς ένα ακόμη αφεντικό, ήταν πάνω από όλα ο βασικός εκπρόσωπος των προϊόντων του, για αυτό και ήθελε οι πελάτες του να είναι πάντα ικανοποιημένοι… ώστε να επιστρέφουν σε αυτόν ξανά και ξανά!

Κάπως έτσι, λοιπόν, ο Zino Davidoff κατάφερε να φτάσει από ένα μικρό καπνοπωλείο στο Κίεβο, στην κορυφή του κόσμου και να γίνει ο «βασιλιάς του καπνού». Τίποτε από όλα αυτά όμως δεν θα είχε συμβεί ενδεχομένως, αν δεν είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει το comfort zone του, αν δεν είχε αφήσει το πάθος του να τον οδηγήσει, αν είχε φοβηθεί να εργαστεί σκληρά, αν δεν διψούσε για μάθηση, αν δεν επένδυε στην ποιότητα και αν δεν «άκουγε» τους πελάτες και τους ανθρώπους που είχε γύρω του.

Ελπίζω, λοιπόν, η ιστορία του Zino Davidoff να σε ενέπνευσε, όπως ακριβώς ενέπνευσε και εμένα. Συνέχισε να εξελίσσεσαι, να μαθαίνεις, να εξελίσσεις τις δεξιότητές σου, να εργάζεσαι σκληρά για ό,τι σε εξιτάρει και κυρίως, να βάζεις την ποιότητα σε πρώτο πλάνο. Όλα αυτά μένοντας πάντα πιστή στις αξίες σου, στις αξίες εκείνες που σε κάνουν μοναδική!