4+1 βήματα για να κάνεις τη Blue Monday… HAPPY!

4+1 βήματα για να κάνεις τη Blue Monday… HAPPY!

Οι γιορτές τελείωσαν κι εσύ έχεις μείνει με τους στόχους της νέας χρονιάς να σε κοιτάνε από απέναντι. Καθένας τους σου φαίνεται ένα μικρό… Έβερεστ.

Το μήνυμα που του έστειλες, έμεινε στο «διαβάστηκε» κι εσύ μέσα σου… ουρλιάζεις.

Το app που κατέβασες για να σου θυμίζει να πίνεις περισσότερο νερό μέσα στη μέρα, έχει αρχίσει να σε εκνευρίζει περισσότερο κι από το ξυπνητήρι σου.

Η απόφασή σου να απαλλαγείς από τον σπαστικό σου προϊστάμενο που στις 7 το απόγευμα έχει θυμηθεί να σου πει όλα όσα θέλει να κάνεις και μάλιστα… τώρα, σε κάνει να ατενίζεις τη μπουγάδα στο απέναντι μπαλκόνι με απελπισία.

Με αυτήν την… υπέροχη διάθεση προσγειώθηκες σήμερα, στη φοβερή και τρομερή Blue Monday, την τρίτη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου, που τη λένε blue όχι επειδή είναι μπλε φυσικά, αλλά επειδή θεωρείται η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου.

Εάν είμασταν Ινδοί γκουρού θα σου λέγαμε να σκεφτείς θετικά και όλα θα πάνε καλά, αλλά δεν θα το πούμε επειδή δεν θα πάνε έτσι από μόνα τους.

Ωραία η θετική σκέψη, βεβαίως, αλλά όταν νιώθεις μελαγχολία, άγχος ή ότι τίποτε δεν πάει όπως θες, τότε πρέπει κι εσύ να βάλεις το… χεράκι σου (μαζί με την Αθηνά

4+1 βήματα για να νιώσεις γρήγορα υπέροχα (κι ας είναι Blue Monday)

1. Σε ποιο ράφι μπαίνει η μαγιονέζα Ντιζόν; Έχει αποδειχτεί ότι μικρές ασκήσεις οργάνωσης σε στιγμές απόλυτου χάους του μυαλού, βοηθάει πολύ. Ξεκίνα να τακτοποιήσεις τα ντουλάπια της κουζίνας σου από την αρχή.

Ας πούμε, βάλε τα μπαχαρικά σε αλφαβητική σειρά. Ώσπου να αποφασίσεις τι πάει πού και γιατί, δεν θα έχεις θεραπευτεί από τη μελαγχολία, αλλά θα την έχεις ξεχάσει τελείως.

Το ίδιο μπορείς να κάνεις με τα ρούχα σου, να δοκιμάσεις, για παράδειγμα, να τα βάλεις ανά χρώμα και περιμένουμε να μας πεις πώς το έκανες.

2. Βοηθάει το περπάτημα; Θα σε στενοχωρήσουμε αλλά όχι. Όχι σε τέτοιες περιπτώσεις. Το περπάτημα, ιδιαίτερα το μοναχικό, όπως κατέδειξαν πρόσφατες έρευνες, μπορεί να σε βοηθάει να αλλάζεις παραστάσεις, αλλά σε βυθίζει στις σκέψεις σου. Παρόλα αυτά, υπάρχει μια άλλη εκδοχή, στην οποία βασίστηκε μια από τις δημοφιλέστερες θεραπείες για την κατάθλιψη αλλά και το μετα-τραυματικό στρες, το rapid eye movement.

Εάν περπατάς και κοιτάς κάτω ή ψηλά στον ουρανό, δεν θα γίνει τίποτα. Εάν, όμως συγκεντρωθείς στην παρακολούθηση των πραγμάτων και των ανθρώπων γύρω σου, αυτό θα σε βγάλει από τη μελαγχολία. Παρατήρησε το πεζοδρόμιο, το δέντρο, το περίπτερο, τον τύπο που τρέχει μαζί με το σκύλο του (μπορεί να έχεις και τα τυχερά σου).

bm_2.jpg

3. Να ζωγραφίσω έναν πίνακα ή να γράψω μουσική; Ό,τι προτιμάς, δεν είναι ανάγκη να είσαι ο Πικάσο για να ζωγραφίζεις, ούτε ο Μπετόβεν για να αρχίσεις να δοκιμάζεις την τύχη σου με τις νότες.

Η δημιουργικότητα σώζει ζωές. Ιδιαίτερα όταν ασκείται από ερασιτέχνες που δεν έχουν το άγχος της αναγνώρισης αυτού που θα δημιουργήσουν. Κέντησε, πλέξε, σχεδίασε, μια χαρά θα είναι το αποτέλεσμα και κυρίως θα είναι δικό σου και θα σε βγάλει από το βάλτωμα της «καταθλιπτικής Δευτέρας».

4. Τι χρώμα να βάψω τον τοίχο; Ό,τι χρώμα θες, αν και τα φωτεινά χρώματα είναι πάντα πιο ευχάριστα. Μια από τις μεθόδους που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να καταπολεμήσεις τη μελαγχολία της Δευτέρας είναι να κάνεις πράγματα με τα χέρια σου. Όχι να πλύνεις τα πιάτα, να κάνεις μαστορέματα. Αν έχεις κήπο φτιάχ’ τον. Αν δεν έχεις, φτιάξε τη βεράντα.

Ε, άμα δεν έχεις βεράντα, έναν τοίχο τον έχεις σίγουρα να ξεδώσεις επάνω του.

Για το τέλος, μια έξτρα συμβουλή: Ό,τι από τα πιο πάνω επιλέξεις να κάνεις, να ακούς παράλληλα την αγαπημένη σου μουσική. Η μουσική ημερεύει και τα θηρία. Στην Blue Monday θα κολλήσει;

bm_3.jpg

Μήπως όμως δεν είναι συμπτώματα αυτής της Δευτέρας, τα συναισθήματα που νιώθεις και σε μπλοκάρουν; Αισθάνεσαι μοναξιά, θλίψη, άγχος ή απογοήτευση πως όλα πάνε χάλια στη ζωή;

Ήρθε η ώρα να το αντιμετωπίσεις και μάλιστα τώρα! Γιατί το doctoranytime σου προσφέρει εντελώς δωρεάν την 1η συνεδρία με ψυχολόγο ή σύμβουλο ψυχικής υγείας, που εσύ θα επιλέξεις, δίπλα σου. Μπες ΕΔΩ και κλείσε τώρα την πρώτη συνεδρία με ψυχολόγο εντελώς δωρεάν.

Με το doctoranytime είσαι σε καλά χέρια!