Μια έξυπνη γυναίκα στην έξυπνη γεωργία

Μια έξυπνη γυναίκα στην έξυπνη γεωργία

Η φιλοδοξία μιας Κρητικιάς να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον των νέων για τη γεωργία

Η Έρρικα Χριστοδούλου είναι μία από τους 15 επιτυχόντες του φετινού World of Difference η οποία κέρδισε την ευκαιρία να εργαστεί για ένα εξάμηνο στον οργανισμό B.I.C. Of Crete (Αγροτικό Κέντρο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας Κρήτης), με την αμοιβή και τις ασφαλιστικές της εισφορές να καλύπτονται πλήρως από το Ίδρυμα Vodafone.

«Το πρόγραμμα World of Difference είναι η ευκαιρία μου να πηγαίνω κάθε πρωί χαμογελαστή στη δουλειά μου. Να ξεκινάω για το γραφείο και να ξέρω ότι πάω στη βιοποριστική μου απασχόληση, κάνοντας ταυτόχρονα κάτι που αγαπώ πολύ».

Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη της Έρρικας Χριστοδούλου όταν έμαθε για το πρόγραμμα. Η σκέψη αυτή την έκανε να δηλώσει συμμετοχή, επειδή, όπως αναφέρει, πιστεύει στο έργο του οργανισμού και μάλιστα δηλώνει έτοιμη για τον καταλυτικό της ρόλο στο έργο αυτό.

«Είναι ένας οργανισμός που από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά για τη βελτίωση των πρακτικών και της εργασίας στον κλάδο, με δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης των αγροτών και με συνεχή προσπάθεια».

Η Έρρικα έχει λάβει εκπαίδευση νομικών στο Τμήμα Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μάρκετινγκ στο Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΑΤΕΙ Κρήτης (Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας), καθώς και εκπαίδευση διοίκησης εκδηλώσεων στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατάγεται από αγροτική περιοχή κι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για να επιλέξει τον συγκεκριμένο Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό, καθώς το Αγροτικό Κέντρο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας Κρήτης δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο που εκείνη αγαπά πολύ.

Ο ρόλος της το προσεχές εξάμηνο περιλαμβάνει συστηματική έρευνα και προετοιμασία για την αναζήτηση λύσεων νέων τεχνολογιών και πλάνου έξυπνης γεωργίας που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην περιοχή του Λασιθίου και αργότερα σε ευρύτερη έκταση. Παράλληλα συμμετέχει στην προσπάθεια διεύρυνσης επικοινωνίας του οργανισμού με το κοινό και την ανάπτυξη σχέσεων δικτύωσης και με άλλους φορείς.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο της περιλαμβάνει τη μελέτη και το σχεδιασμό μιας ηλεκτρονικής διαδραστικής πλατφόρμας, που θα χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή, ανταλλαγή και διαχείριση πληροφοριών που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγική διαδικασία και δραστηριότητα στο Νομό Λασιθίου, με προοπτική επέκτασης σε όλη την Κρήτη. Η εφαρμογή αξιοποιεί τη χρήση καινοτόμων συστημάτων τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας και δομών Internet of Things για την υλοποίηση πλάνου έξυπνης γεωργίας.

«Ονειρεύομαι μετά το πέρας του εξαμήνου να έχει επιταχυνθεί η δράση του οργανισμού και να έχω συμβάλει σε αυτή, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και μια διαφορετική εικόνα της γεωργίας και για τους νέους και για τους ήδη εργαζόμενους στον κλάδο, στην περιοχή μου και όχι μόνο. Η χρήση των νέων τεχνολογιών στη γεωργία μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση και την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται, να οδηγήσει σε πρακτικές ευγενικές προς το φυσικό περιβάλλον, προστατεύοντάς το, και να προτρέψει τους αγρότες να πάρουν τη βέλτιστη επιχειρηματική απόφαση, ενδυναμώνοντας παράλληλα την τοπική οικονομία και κοινωνία. Είμαι αισιόδοξη ότι με τις πρακτικές αυτές μειώνεται αισθητά το ρίσκο που συνεπάγεται η ενασχόληση με τη γεωργία. Οι νέοι μπορούν να δουν με διαφορετικό τρόπο τον κλάδο, τόσο για την προσωπική τους εξέλιξη, όσο και ολόκληρης της χώρας αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος».

Τι νιώθει όμως πως θα κερδίσει η ίδια σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο, με αυτή της την ενασχόληση; «Σε επαγγελματικό επίπεδο, κερδίζω μια τρομερή εμπειρία, τη δυνατότητα να εξειδικευτώ και να κάνω πράξη τα όσα έμαθα στις σπουδές μου, και να έρθω σε επαφή με ανθρώπους που θαυμάζω. Σε προσωπικό επίπεδο, θα έχω την ευκαιρία να υλοποιήσω τα όνειρα που έχω για τον τόπο μου, καθώς επίσης και να κερδίσω την προσωπική μου ενδυνάμωση και εξέλιξη, τη δυνατότητα να φτάσω εκεί που δεν μπορώ και να αμφισβητήσω τα όριά μου, όπως τα φανταζόμουν μέχρι σήμερα».

«Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση στην έρευνα και τις πρώτες επαφές δικτύωσης και ενημέρωσης δείχνει ότι η επιλογή μας να κινηθούμε στο πεδίο των νέων τεχνολογιών ήταν εύστοχη και το έργο μου θα καλύψει ένα μεγάλο κενό, αυτό του συντονισμού, της ομαδικής εργασίας και της ίδιας της επίγνωσης των δυνατοτήτων που προσφέρονται, με συζήτηση και πληροφόρηση» περιγράφει η Έρρικα μετά τις πρώτες μέρες συμμετοχής στο πρόγραμμα. «Ξεκίνησα να εργάζομαι από σχεδόν μηδενική βάση σε ένα παρθένο στη νέα πληροφορία έδαφος, που έχει ανάγκη από εργασίες προετοιμασίας ή «καλλιέργειας», αλλά με πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό από επιστήμονες, φορείς και παραγωγούς που έχουν διάθεση να μοιραστούν τη γνώση και την εμπειρία τους για ένα κοινό στόχο, και αυτό με κάνει αισιόδοξη».

Η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η Έρρικα αυτό το εξάμηνο είναι να πείσει αγρότες, που επί χρόνια είναι συνηθισμένοι σε διαφορετικά μοτίβα δουλειάς, να «συνδεθούν» μέσω νέων τεχνικών έξυπνης γεωργίας: «Έρχεσαι αντιμέτωπος με την εμπειρική γνώση που είναι βέβαια πολύ σημαντική, καθώς και με μια δυσπιστία απέναντι σε οτιδήποτε φαντάζει ξένο με τον “απτό” χαρακτήρα της απασχόλησης τους. Το κλειδί είναι να μην υποτιμήσεις όσα έχουν εκείνοι να σου προσφέρουν, αλλά να τους εξηγήσεις, διαθέτοντας πόρους, εκπαίδευση και χρόνο, το πώς μπορεί να τους βοηθήσει όλο αυτό σαν άλλο ένα εργαλείο στη δουλειά τους. Θα πρέπει να επενδύσεις στον άνθρωπο, να συνδεθείς εσύ πρώτος μαζί τους, και να τους συνδέσεις μεταξύ τους, ουσιαστικά και πραγματικά».

Έτσι συνδέθηκα και εγώ φέτος με άλλους 14 νέους ανθρώπους σε ένα πρόγραμμα που τα τελευταία οκτώ χρόνια προσφέρει προστιθέμενη αξία τόσο σε άνεργους νέους, όσο και σε Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς στην Ελλάδα. Φέτος μετά από εκατοντάδες αιτήσεις συμμετοχών ήμουν και εγώ μια από τους 15 που επιλέχθηκαν στο πρόγραμμα World of Difference και χαίρομαι ιδιαιτέρως που αποτελώ μέρος αυτής της κοινότητας ανθρώπων που όλοι μαζί θα κάνουμε τη διαφορά μέσα από το έργο μας στην Ελλάδα του 2018.

«Συνδεόμαστε για τα καλά / συνδεόμαστε για το καλό», καταλήγει η ‘Έρρικα που εμπνέεται από τη φράση “Connecting for Good” που συνοψίζει όλη τη φιλοσοφία του Ιδρύματος Vodafone. «Κανένας θόρυβος στην επικοινωνία, η φωνή του καθενός στην ομάδα ακούγεται καθαρή, για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού και μιας σύνδεσης ουσιαστικής και με διάρκεια, για να δημιουργήσουμε ένα έργο που θα ικανοποιήσει τόσο τις φιλοδοξίες όσο και τις αξίες μας».

Δείτε το ακόλουθο video:

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.facebook.com/VodafoneFoundationGreece/videos/315706562288044/

https://www.instagram.com/p/Bg83ZVRADyg/?hl=el&taken-by=vodafonefoundationgreece