Ψηφιακός μετασχηματισμός στην Υγεία: Wearables, πρωτοβάθμια περίθαλψη και τηλεϊατρική

Ψηφιακός μετασχηματισμός στην Υγεία: Wearables, πρωτοβάθμια περίθαλψη και τηλεϊατρική

Οι σημερινοί πολίτες έχουν υψηλές τεχνολογικές απαιτήσεις από τους παρόχους συσκευών στον χώρο της Υγείας, καθώς ήδη wearable συσκευές και εφαρμογές τηλεϊατρικής έχουν μπει στη ζωή τους. Για να επιτευχθεί όμως ο ψηφιακός μετασχηματισμός που θα καταστήσει βιώσιμο το σύστημα Υγείας στο μέλλον απαιτείται επιπλέον επανασχεδιασμός της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και επαρκής χρηματοδότηση που θα βοηθήσει τον χώρο. Αυτό διαπιστώνουν οι συνομιλητές της εκδήλωσης «Υγεία: Βιώσιμο Σύστημα και Ψηφιακός Μετασχηματισμός», που ήταν μία πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ, με τη σύμπραξη της INTERAMERICAN, της Philips και την υποστήριξη της Deloitte Ελλάδος και η οποία παρουσιάστηκε από το CNN Greece, με τη Νατάσσα Σπαγαδώρου και τον Δημήτρη Μαλλά.

Οι υφυπουργοί Βασίλης Κοντοζαμάνης από το υπουργείο Υγείας και Γιώργος Γεωργαντάς από την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, που μετείχαν στη συζήτηση, επισήμαναν πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός γενικά και η μεταρρύθμιση της Υγείας ειδικά είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, προσθέτοντας πως η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε τις εξελίξεις. Ως παράδειγμα και οι δύο ανέφεραν την άυλη συνταγογράφηση που ήδη εφαρμόζεται με τεράστια απήχηση. Ο κύριος Κοντοζαμάνης τόνισε πως «οφείλουμε να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνέργεια και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε. Είμαστε κυβέρνηση φιλική στον ιδιωτικό τομέα, θέλουμε επενδύσεις, καθώς τα εργαλεία αυτά είναι χωρίς κόστος για τον πολίτη, ώστε να υπάρξει η καλύτερη υπηρεσία. Υπάρχει εμπειρία από το εξωτερικό όπου ο ιδιωτικός τομέας έχει συμπράξει και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά».

«Ο φάκελος του ασθενούς, προετοιμάζεται και μέσα στο 2021 θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Εξάλλου, εντός του 2020, σε λίγες μέρες, θα έχουμε τη δημοσιοποίηση της Ψηφιακής Βίβλου που θα περιγράφει τον προγραμματισμό και θα έχει τον οδικό χάρτη συγκεκριμένων έργων ανά υπουργείο, η υλοποίηση των οποίων θα υποστηρίξει αυτό το εθνικό στοίχημα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, όχι θεωρητικά, αλλά με αναγκαία έργα που άμεσα θα τα θέσουμε σε εφαρμογή» τόνισε από την πλευρά του ο κύριος Γεωργαντάς.

cnnn

Οι πολίτες έχουν άποψη, απαιτούν υποδομές

Την ανάγκη να δοθεί έμφαση στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος INTERAMERICAN Γιάννης Καντώρος, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί «για ψύλλου πήδημα» να πηγαίνουμε στα νοσοκομεία. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες της τεχνολογίας που πρέπει να αξιοποιήσουμε ώστε να λειτουργήσει ως καταλύτης για τον επανασχεδιασμό του συστήματος. «Υποστηρίζω πραγματικά το σύστημα των συνεργειών και έχουν γίνει πολλά βήματα πράγματι, αλλά θα μπορούσαμε και καλύτερα» τόνισε όσον αφορά στις συνέργειες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ επισήμανε πως η «αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών, καθώς όλο και περισσότεροι δοκιμάζουν να κάνουν πράγματα ψηφιακά και στον χώρο της Υγείας και υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» έχει διαπιστωθεί. «Χτίζουμε ψηφιακή γραμμή άμυνας, που μπορούμε να δώσει υπηρεσίες πάρα πολύ φθηνές στους πολίτες» είπε και τόνισε πως στο επόμενο στάδιο, «απαιτείται καλύτερη οργάνωση στις πρωτοβάθμιες μονάδες, με στυλ One-stop-Shop».

kantoros

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Παναγιώτης Μπαράς, διευθύνων σύμβουλος Philips Hellas S.A., που τόνισε πως «ο μέσος πολίτης, ο καταναλωτής, σήμερα έχει καλά διαμορφωμένη άποψη και απαιτεί τεχνολογικές δυνατότητες από τους προμηθευτές». «Οι εταιρείες φέρνουν την τεχνολογία κοντά στον πολίτη και στους παρόχους, με λύσεις ΙΟΤ και ΙΤ, αλλά είναι γεγονός πως είμαστε σε αρχικό στάδιο. Το αισιόδοξο είναι ότι ιδιωτικός και δημόσιος τομέας υιοθετούν τέτοιες λύσεις», είπε, προσθέτοντας όμως πως «είμαστε στην αρχή του ταξιδιού, έχουμε πολύ δρόμο να καλύψουμε, αλλά έχουμε την ευκαιρία να εκτελέσουμε ποιοτικό άλμα και να βρεθούμε μπροστά με την τεχνολογία στην καθημερινή πράξη της υγείας και του λεγόμενου well being των πολιτών», όπως επισήμανε σχετικά.

ccccnnnnnn

Το σπίτι του καθενός μπορεί να είναι το προσωπικό του εξεταστήριο, με τη βοήθεια της ψηφιακής Υγείας, τόνισε από την πλευρά του ο CEO Deloitte Ελλάδος, Δημήτρης Κουτσόπουλος, αναφέροντας πως πλέον «οι ασθενείς απαιτούν πρόσβαση σε ασφαλή χώρο εξέτασης, εν δυνάμει το σπίτι του καθενός μπορεί να είναι το προσωπικό του εξεταστήριο μέσω της χρήσης λύσεων ψηφιακής υγείας. Οι ασθενείς αποζητούν συχνότερη επικοινωνία με τον γιατρό, ενώ παράλληλα αλλάζει και η μορφή παρακολούθησης τόσο των ίδιων όσο και της θεραπείας που ακολουθούν, για παράδειγμα με τις wearable συσκευές». «Οι ασθενείς αποζητούν μία γέφυρα μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας», τόνισε «και αυτή μπορεί να χτιστεί αξιοποιώντας την τηλεϊατρική, την άυλη συνταγογράφηση και τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τηλεφροντίδα και ασθενοκεντρική Υγεία

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, στην παρέμβασή του στη συζήτηση αναφέρθηκε στην εφαρμογή τεχνολογικών μέσων στην Υγεία που γίνεται ήδη στην πόλη του, μέσω του Project Activage, για την προστασία των ηλικιωμένων που πάσχουν από άνοια. «Με συμπράξεις με εταιρείες, κάτι που όποιος ακόμα συζητά το 2020 προφανώς έχει χάσει επεισόδια της σύγχρονης ζωής, φτιάξαμε έξυπνες οικίες για αυτούς τους ανθρώπους, τοποθετώντας ανιχνευτές κίνησης, και όχι κάμερες, panic button, ανιχνευτές θερμοκρασίας κλπ και μέσω του συστήματος, μαθαίναμε τις συνήθειες τους. Σε περίπτωση αλλαγής, το σύστημα δίνει alert και ειδοποιούσαμε τους ανθρώπους του συγκεκριμένου ηλικιωμένου, να τρέξουν. Μέσω του συστήματος αυτού, οι ηλικιωμένοι ένιωθαν ασφαλείς, με το 10% να δηλώνει πως νιώθει λιγότερο φόβο, και σε ποσοστό 200% να δηλώνουν ότι αυξήθηκε η αυτοεκτίμησή τους», εξήγησε.

Στην ανάγκη να τεθεί ο ασθενής στο επίκεντρο του συστήματος Υγείας στάθηκε και ο Γιώργος Βελιώτης, Γενικός Διευθυντής Ασφαλίσεων Ζωής & Υγείας INTERAMERICAN και πρόεδρος του EURAPCO Health Group: «Απαιτείται νέο μοντέλο με περισσότερη και καλύτερη πρωτοβάθμια περίθαλψη, περισσότερη εξειδίκευση και η Υγεία να γίνει ασθενοκεντρική, πιο κοντά στον ασθενή. Η ψηφιακή εποχή δίνει την ευκαιρία να γίνουν γρήγορες αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε και πρόσθεσε πως «ο κόσμος, όλο και περισσότερο, είναι ανοιχτός να συμμετέχει σε συζητήσεις και θεραπείες μέσω τεχνολογίας με τους γιατρούς. Στο μέλλον, στη βάση πάντα θα είναι η σχέση γιατρού – ασθενούς, αλλά με τηλεϊατρική θα μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά».

Με το εμβόλιο στην επόμενη ημέρα της πανδημίας

Στην εκδήλωση παρενέβη και ο καθηγητής Επιδημιολογικής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, που εστίασε στην πολυαναμενόμενη κυκλοφορία των εμβολίων κατά του κορονοϊού: «Τα εμβόλια του κορονοϊού είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, έχουν υποστεί την ίδια μελέτη με τα υπόλοιπα και έχουν εφαρμοστεί ήδη σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντών. Όλα δείχνουν ότι υπάρχει ασφάλεια, φαίνεται πως οι πρωτεΐνες του ιού στις οποίες εκτίθενται οι εθελοντές, δεν έχουν πρόβλημα, δεν οδηγούν σε ενίσχυση αντισωμάτων. Αυτή τη στιγμή έχουμε πολλές μελέτες που δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά». Πρόσθεσε μάλιστα πως αυτή την περίοδο «είμαστε σε μείωση της μετάδοσης. Το γεγονός ότι βλέπουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων δεν σημαίνει ότι δεν έχει πέσει το R, έχει πέσει πολύ, αλλά είχαμε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, μολύνθηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι από τις 10 έως τις 25 Οκτωβρίου», ενώ τόνισε πως η πανδημία, με τη βοήθεια των εμβολίων, θα μπορέσει να ξεπεραστεί «μέχρι το καλοκαίρι, ή μέχρι τον επόμενο χειμώνα».

cnnnnnnnnnnn

Στην αισιοδοξία που έφερε η είδηση ανακάλυψης του εμβολίου κατά του κορονοϊού στάθηκε και ο Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου ΑΕ και ΕΠΕ, τονίζοντας πως αυτό που προέχει τώρα είναι να ξεπεράσουμε την πανδημία. Βεβαίως, ο επανασχεδιασμός του συστήματος Υγείας με βάση τον ψηφιακό του μετασχηματισμό είναι αναγκαίος και θα συμβάλλει τα μέγιστα στο να καταστεί αυτό βιώσιμο, τόνισε, ζητώντας αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να ξεπεραστούν αδυναμίες όπως το clawback, που οδήγησε τις φαρμακοβιομηχανίες να παλεύουν για την επιβίωσή τους.