Γιατί δεν θα ξεχάσω ποτέ τα πρώτα μου Κούλουμα ως νέα μαμά!

Νικολέττα Ράλλη
Γιατί δεν θα ξεχάσω ποτέ τα πρώτα μου Κούλουμα ως νέα μαμά!

Όσες διαβάζετε τα τελευταία χρόνια τα άρθρα μου, σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι τα Χριστούγεννα και η Καθαρά Δευτέρα είναι οι αγαπημένες μου γιορτές. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην Καθαρά Δευτέρα, δεν υπάρχει χρονιά που να μην ανεβάσω μία κλασική throwback φωτογραφία μου από την παιδική μου ηλικία, με εμένα να ποζάρω στον φακό φορώντας την αγαπημένη μου αποκριάτικη στολή.

Η αλήθεια είναι πως από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, αδημονούσα να ντυθώ πριγκίπισσα, να πετάξω τον χαρταετό μου, να γιορτάσω τα Κούλουμα με ένα καλάθι του πικ-νικ στην εξοχή, με όλες τις αγαπημένες γεύσεις των σαρακοστιανών εδεσμάτων και ειδικότερα, με εκείνη του Μακεδονικού Χαλβά με γεύση Βανίλια, που τον αποζητούσα από τότε με λαχτάρα!

Γενικά, η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτούσε για εμένα την έλευση της άνοιξης και με πήγαινε ένα βήμα πιο κοντά στο καλοκαίρι. Και όσο περνούσαν τα χρόνια, αυτές ακριβώς τις γιορτές οραματιζόμουν να τις περάσω κάποια στιγμή με τη δική μου οικογένεια, κάτι που πλέον γίνεται πραγματικότητα με τη μικρή Σοφία, δηλαδή την κόρη μου!

Θα μοιραστώ, λοιπόν, μαζί σας μία προσωπική ανασκόπηση. Καθαρά Δευτέρα 2020 και λίγο πριν ξεκινήσει το πρώτο lockdown, έμαθα πως ήμουν έγκυος - αφού πρόλαβα και έφαγα, βέβαια, τα αγαπημένα μου σαρακοστιανά εδέσματα!

Έναν χρόνο αργότερα η Καθαρά Δευτέρα με βρήκε εν μέσω lockdown, να περνώ σπιτικά και οικογενειακά την αγαπημένη μου γιορτή. Όσο και αν μου έλειψε η επαφή με τη φύση όμως, αυτό που μου έμεινε από εκείνη την ημέρα, είναι το ότι μπορεί να μην αλλάξαμε εικόνες και παραστάσεις, αλλά με τα καθιερωμένα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας στο τραπέζι και με τη γεύση του Μακεδονικού Χαλβά να ολοκληρώνει εκείνο το γεύμα, νιώσαμε πως δεν μας έλειψε τίποτα. Αντιθέτως, περάσαμε υπέροχα και καταφέραμε να αισθανθούμε τη μαγεία της σημαντικής αυτής ημέρας, ακόμη και αν παραμείναμε στο κλεινόν άστυ!

Ξεκινώνταςμε τις καλύτερες διαθέσεις για την πιο όμορφη Δευτέρα του χρόνου

Πάμε, λοιπόν, στο σήμερα και την Καθαρά Δευτέρα 2022! Αρχικά, να σας πω ότι η Σοφία είναι σε μία ηλικία που μπορεί να διασκεδάσει με το πέταγμα του χαρταετού, ακόμη και αν δεν καταφέρουμε να τον φτάσουμε πολύ ψηλά! Θα βλέπει πολλά τέτοια «πουλάκια» στον αέρα και θα τα δείχνει και θα χοροπήδα. Δεύτερον, θα μπορεί να φάει τα πάντα!

Η φετινή Καθαρή Δευτέρα, λοιπόν, θα είναι και η καλύτερη. Ανυπομονώ να φτιάξουμε το καλαθάκι μας, ακόμα και αν πάμε απλώς μέχρι το Ζάππειο, ενώ έχω ήδη προμηθευθεί τον αγαπημένο μας Μακεδονικό Χαλβά με γεύση Βανίλια.

Και καθώς, τώρα που έγινα μητέρα, έχω αποκτήσει πλέον περισσότερες ευαισθησίες σε θέματα που αφορούν στα παιδιά, δεν θα παραλείψω να λάβω μέρος και στη σημαντική δράση του Μακεδονικού Χαλβά και να ξετυλίξω το «Νήμα της Αγάπης». Διότι για μία ακόμη χρονιά, ο Μακεδονικός Χαλβάς ενώνει ολόκληρη την Ελλάδα, καλώντας τον καθένα και την καθεμιά από εμάς να συμμετάσχουμε στην πρωτοβουλία του να στηρίξει μικρά σχολεία που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα - από τη Γαύδο μέχρι τον Έβρο - προσφέροντάς τους από μία σχολική βιβλιοθήκη! Για να συμβεί αυτό, αρκεί απλώς να μπούμε στο tonimatisagapis.gr για να δηλώσουμε συμμετοχή, να κάνουμε μία καλή πράξη για τα παιδιά και μέσα σε όλα, να μπούμε και σε κλήρωση για να απολαύσουμε λαχταριστά προϊόντα!

Καθαρά Δευτέρα, λοιπόν, και ετοιμάζω ήδη το καλαθάκι με τη λαγάνα, τον λευκό ταραμά, τα ντολμαδάκια και τον Μακεδονικό Χαλβά με γεύση Βανίλια για τη Σοφία, τον μπαμπά και τη μαμά! Και γράφοντας τη λέξη «μαμά» και συνειδητοποιώντας ότι εγώ είμαι αυτή, θυμάμαι πώς γιόρταζα την Καθαρά Δευτέρα όταν ήμουν μικρή, τότε που πηγαίναμε οικογενειακώς στον λόφο Φιλοπάππου για να πετάξουμε τον χαρταετό μας, τότε που, ντυμένη βασίλισσα του χιονιά, μία χοροπηδούσα και μία έτρεχα στο καλάθι του πικ-νικ για ένα κομμάτι Μακεδονικού Χαλβά!

Και ξέρεις τι σκέφτομαι όταν θυμάμαι όλα αυτά; Πόσο όμορφο είναι να κρατάμε τις παραδόσεις και να τις μεταφέρουμε στα παιδιά μας. Διότι όπως εμείς τις θυμόμαστε με νοσταλγία και αγάπη, έτσι θα τις θυμούνται και εκείνα. Ας μην αφήσουμε, λοιπόν, την καθημερινότητα ή τις πιο σύγχρονες συνήθειες να τους στερήσουν όλα αυτά, αλλά ας τους προσφέρουμε τις βάσεις, πάνω στις οποίες θα δημιουργήσουν τις πιο όμορφες αναμνήσεις, εμπειρίες που θα περιλαμβάνουν το πέταγμα του χαρταετού, εκδρομές δίπλα στη φύση, πολλή αγάπη και τη γεύση του Μακεδονικού Χαλβά!

Αυτό είναι το νήμα της αγάπης, το νήμα που μας ενώνει με τις πιο σημαντικές παραδόσεις μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε περισσότερο και με όλα όσα κάνουν την Καθαρά Δευτέρα, την πιο όμορφη και ξεχωριστή Δευτέρα του χρόνου.

Καλά Κούλουμα σε όλους!

#makedonikoshalvas #tonimatisagapis #agapamedeftera