Από το Millennium, στα MP3, τα DVD και εμείς… στην πρώτη γραμμή της αλλαγής!

Από το Millennium, στα MP3, τα DVD και εμείς… στην πρώτη γραμμή της αλλαγής!

Old ή young Millennials και Gen Xers… όλοι μαζί τα ζήσαμε.

Σάββατο μεσημέρι και αυτός ο Ιούνιος δεν λέει να τελειώσει. Αντί να κάνω βουτιές στην παραλία, πρέπει να διαβάζω για τις εξετάσεις. Ο ήχος από τα τζιτζίκια έξω από το παράθυρό μου, με νανουρίζει. Κλείνω τα βιβλία και αποφασίζω να μου χαρίσω ένα μίνι break. Όλοι κοιμούνται στο σπίτι, άλλωστε. Ποιος θα θελήσει να μπει στο ίντερνετ; Ο ήχος από τo ρούτερ που προσπαθεί να με βάλει στον κόσμο του Διαδικτύου, με εξιτάρει. Δεν βρίσκω την ώρα να μπω στο MSN Messenger και να τα πω με τη διαδικτυακή μου παρέα.

Χωρίς να το καταλάβω, έχει πάει απόγευμα και διάβασμα «μηδέν». Ακούω την πόρτα να ανοίγει. Παίρνω πανικόβλητη τα βιβλία στα χέρια μου. «Πάλι στο ίντερνετ είσαι;», με ρωτάει η μητέρα μου, την ώρα που αφήνει δίπλα μου, πάνω στο γραφείο, μία συσκευασία Amita Fun -ακόμη και αν γνωρίζει ότι δεν είμαι πια παιδί. Την κοιτάω με ένα ύφος ενοχικό. «Καλά, πιες τον χυμό σου και πήγαινε να ξεσκάσεις», μου λέει και πριν το καταλάβω, έχω πάρει τους δρόμους. Το να μεγαλώνεις στην ελληνική επαρχία, έχει τελικά και τα καλά του.

Ανοίγω το αγαπημένο μου ντουλάπι στη βιβλιοθήκη. Εκεί όπου έχω όλα τα CD μου. Να ακούσω Britney Spears, Backstreet Boys ή Alanis Morissette; Φοράω τα ακουστικά μου, παίρνω το CD player στα χέρια και ξεκινώ για το σπίτι της κολλητής μου. Μου έχει κάνει ήδη τρεις αναπάντητες!

Λίγο καιρό αργότερα, βέβαια, θα αναλογιζόμασταν εκείνες τις αναπάντητες κλήσεις και θα απορούσαμε με εμάς. Όπως και να το κάνουμε, βέβαια, ήταν «τάση» -και τώρα που το σκεφτόμαστε, ίσως να ήταν κάτι σαν τα «like» του Facebook ή τους followers στο Instagram, στην πιο basic εκδοχή τους! Μετά αρχίσαμε να στέλνουμε SMS και emails, αντί για CD players, είχαμε MP3 και αντί να περιμένουμε υπομονετικά να βάλει η τηλεόραση την αγαπημένη μας ταινία σε επανάληψη, τη νοικιάζαμε σε DVD και τη βλέπαμε, όποτε θέλαμε.

Ναι, η τεχνολογία είχε κάνει άλματα από τότε που έπρεπε να κλείσει η αδερφή μας το τηλέφωνο για να μπούμε στο ίντερνετ -και όπως αποδείχθηκε, θα έκανε πολλά περισσότερα, που τότε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Και τελικά, το Millennium δεν έφερε την καταστροφή και δεν παρέλυσε όλους τους υπολογιστές του κόσμου -ακόμη και αν κατά βάθος περιμέναμε να ζήσουμε κάτι τόσο συγκλονιστικό.

Old ή young Millennials και Gen Xers… όλοι μαζί τα ζήσαμε

Δοκίμασε το εξής: Κλείσε τα μάτια και προσπάθησε να «ταξιδέψεις» σε μία ημέρα του 2000, του 2004 ή του 2009. Είσαι χαλαρή στο κρεβάτι και παίζεις «φιδάκι» στο κινητό, ενώ πίνεις την Amita σου. Πηγαίνεις στην πλατεία φορώντας πλατφόρμες, low rise jeans και hair clips. Βλέπεις «Δέκα Λεπτά Κήρυγμα» και σκέφτεσαι πόσο cool είναι η παρέα του Λεωνίδα. Τρως για πρώτη φορά sushi στην Αθήνα και υπόσχεσαι να το απολαμβάνεις μία ζωή. Βλέπεις για πρώτη φορά reality στην τηλεόραση και «κολλάς». «Κολλάς» ακόμη περισσότερο, βέβαια, όταν μαθαίνεις πως κυκλοφόρησαν κινητά με τα οποία μπορείς να βγάζεις φωτογραφίες. Πανηγυρίζεις σαν να μην υπάρχει αύριο όταν το «My Number One» γίνεται Νο1 στη Eurovision, αλλά και όταν η Ελλάδα «σηκώνει» το Euro 2004.

Ναι, λένε πως κάθε δεκαετία έχει τη δική της γεύση. Και η αλήθεια είναι πως όσοι από εμάς ζήσαμε τη δεκαετία 2000-2010 ήμασταν εκεί όταν έγινε η αρχή για μία σειρά από αλλαγές, που θα έφερναν τα πάνω-κάτω στη ζωή μας μερικά χρόνια αργότερα και γευτήκαμε το τι σημαίνει να είσαι μέρος ενός κόσμου που αλλάζει.

Αν μας ρωτήσει κάποιος, βέβαια, τι γεύση έχει για εμάς αυτή η δεκαετία, η απάντηση που θα δώσουμε, πιθανότατα δεν θα διαφέρει σημαντικά. Διότι έχει τη γεύση της ανεμελιάς, του ενθουσιασμού, της ονειροπόλησης, της Amita. Είναι μία δεκαετία που μας κάνει να αναπολούμε το «χθες» και να νιώθουμε τυχερές και τυχεροί που ζήσαμε όλες αυτές τις… πρωτιές.

Είτε είσαι Millennial, είτε ανήκεις στη γενιά της Gen X, λοιπόν, πιθανότατα μπορείς να ταυτιστείς με πολλά από τα παραπάνω. Από την Πρωτοχρονιά του 2000 που περιμέναμε τη «μεγάλη καταστροφή», μέχρι το πρώτο chat στο MSN και τις αναπάντητες κλήσεις και από το πρώτο κινητό-«παντόφλα» μέχρι το πρώτο CD Player, το πρώτο MP3, τα πρώτα SMS και τις βραδιές στο σπίτι με ποπ κορν και DVD.

Ήμασταν θεατές και ταυτόχρονα, πρωταγωνιστές της αλλαγής. Και αυτό είναι το story της ζωής μας, μιας ζωής που θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε, όσο και αν τα πάντα γύρω μας αλλάζουν. Διότι στην πραγματικότητα, όσο και αν αλλάζει η ζωή, η γεύση της παραμένει για μία ζωή… φυσικά μοναδική, όπως εκείνη της αγαπημένης μας Amita, που γίνεται φέτος 40 ετών!

Από τον πρώτο χυμό Amita το 1983, μέχρι την πρώτη συσκευασία με καπάκι το 1995 -που μας βοήθησε να πούμε «αντίο» στο άνοιγμα με ψαλίδι- και από την Αmita Free το 2020 μέχρι το 2022 και τον πρώτο συσκευασμένο χυμό με μη αποσπώμενο καπάκι στην ελληνική αγορά. Η γεύση της Amita ήταν εκεί και έκανε πιο απολαυστικό και φυσικά μοναδικό το story της ζωής μας: Από τότε που κοιτούσαμε επίμονα το κινητό μέχρι να δούμε εκείνη την αναπάντητη κλήση και το SMS που λαχταρούσαμε, μέχρι τα πρώτα friend requests παλιών συμμαθητών στο Facebook!

#Amita40Years #FysikaMonadiki