Back to the 60’s: Τα γευστικά «μυστικά» που μας ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο!

Back to the 60’s: Τα γευστικά «μυστικά» που μας ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο!

Γράφει η Μάτα Λίτου

Παρασκευή πρωί και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να καλωσορίσω την καινούργια μέρα που ανοίγεται μπροστά μου, εκτός από τη μελωδική φωνή του Paul McCartney στο κομμάτι «All my Loving» που ακούγεται από το ξύλινο πικάπ πλάι στο κρεβάτι μου. Ταυτόχρονα με τα ρομαντικά ακόρντα του Lennon, με προσκαλούν να κλείσω για λίγο τα μάτια και να ταξιδέψω μέσα από τους στίχους και τη μουσική πολύ πίσω στον χρόνο, στα ένδοξα, πολύχρωμα και χορευτικά… swinging sixties!

Close your eyesand I’ll kiss you

Δεν έχω όμως πολύ χρόνο στη διάθεσή μου! Με γρήγορες κινήσεις τινάζω το πάπλωμα, ρίχνω επάνω μου τη μονόχρωμη μεταξωτή robe de chambre μου και τρέχω μέχρι τον καθρέφτη του μπάνιου. Μπικουτί, ρόλερ, τσιμπιδάκια και πιστολάκι, με βοηθούν να προετοιμάσω το κομψό flipped bob για την απογευματινή συνάντηση με τις φίλες μου. Νομίζω θα ταιριάζει «γάντι» με το φλοράλ mod φόρεμα που μου έραψε η μοδίστρα την προηγούμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε όμως, προτεραιότητα έχουν ένα σωρό δουλειές που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν στο σπίτι. Σκούπισμα, σφουγγάρισμα, λαχταριστό χοιρινό καρέ γεμιστό στον φούρνο για τον αγαπημένο μου που θα γυρίσει το μεσημέρι και μία γευστική έκπληξη για τη συνάντηση με τις φίλες μου. Μπορεί η δική τους καθημερινότητα -η οποία εκτός από τις δουλειές του νοικοκυριού περιλαμβάνει και παιδιά- να είναι ακόμη πιο απαιτητική από τη δική μου, όμως κάθε εβδομάδα ξεκλέβουμε λίγο χρόνο για μία βόλτα στις βιτρίνες, το κομμωτήριο ή μία βραδινή επίσημη έξοδο στο θέατρο.

Πριν όμως μπω για τα… καλά στους καθημερινούς μου ρυθμούς και αρχίζω να συγυρίζω, ένα φλιτζάνι τσάι επιβάλλεται για να ξεκινήσει η μέρα με ακόμη περισσότερη διάθεση. Με την πλάτη μου να ακουμπάει την πράσινη βελουτέ πολυθρόνα και τα πόδια μου απλωμένα στο στρογγυλό ξύλινο τραπεζάκι του σαλονιού, απολαμβάνω τη ζεστή λιακάδα και το τσάι μου, ξεφυλλίζοντας το τελευταίο τεύχος του αγαπημένου μου περιοδικού «ΓΥΝΑΙΚΑ» με εξώφυλλο την ανερχόμενη Χολιγουντιανή ηθοποιό Millie Perkins. Ειλικρινά, ήταν μαγευτική στην τελευταία της ερμηνεία στο πλευρό του γοητευτικού Elvis Presley, αν και εκείνος ερμηνευτικά δεν πήγαινε πίσω.

Back to lifeback to reality

Κάπου εδώ, ο δίσκος «With the Beatles» φτάνει στο τέλος του, η σιωπή «τυλίγει» το δωμάτιο, ανοίγω τα μάτια και απότομα επιστρέφω στη σύγχρονη πραγματικότητα. Δεν φοράω μεταξωτή robe de chamber, αλλά πετσετέ αθλητική φόρμα και αντί για κομψά μπικουτί, τα μαλλιά μου είναι προχειροπιασμένα στην κορυφή του κεφαλιού μου με ένα ξεχειλωμένο scrunchie. Δεν είμαι παντρεμένη, καμία από τις φίλες μου δεν έχει -ακόμη- παιδί, όμως πρέπει να ετοιμάσω ASAP μία σαλάτα κινόα για να πάρω μαζί μου στο γραφείο. Μερικές φορές δεν είμαι σίγουρη αν εγώ βρίσκομαι στη λάθος εποχή ή η εποχή που ζούμε είναι ολότελα λάθος. Πίσω στα ένδοξα 60’s όλα ήταν τόσο διαφορετικά και πρωτόγνωρα. Τότε που όλα τα κορίτσια προσπαθούσαν να αντιγράψουν την αυθεντική φινέτσα της Audrey Hepburn στο «Πρόγευμα στα Tiffany’s», φόρεσαν για πρώτη φορά bikini, capri χρωματιστά παντελόνια και λευκές go-go boots, ενώ η σχεδιάστρια Mary Quant διεκδικούσε μαζί με τον André Courrèges τη δημιουργία της πρώτης μίνι φούστας! Ο Yuri Gagarin τόλμησε ένα μικρό βήμα, τεράστιο όμως για την ανθρωπότητα, ταξιδεύοντας κάπου ανάμεσα στα αστέρια και ο Martin Luther King ξεσήκωνε τον κόσμο υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ήταν μία δεκαετία σταθμός, όπου η καθιερωμένη ζωή και θέση των γυναικών, θα άλλαζε για πάντα.

Κακά τα ψέματα, μπορεί τότε τα κορίτσια να είχαν άπλετο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους για την προσωπική τους περιποίηση ή την ξεκούρασή τους, πολυτέλειες που ίσως εκλείπουν από τις ζωές των σύγχρονων γυναικών, όμως όλα ήταν πολύ πιο χρονοβόρα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως ξόδευαν ατελείωτες ώρες πάνω από καυτές κατσαρόλες, για να ετοιμάσουν έναν απλό ζωμό λαχανικών ή έναν ζωμό κότας, ενώ πλέον μέσα σε ένα μικρό κυβάκι της Knorr μπορείς να ανακαλύψεις όλη η νοστιμιά ενός πιάτου! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που τη συγκεκριμένη δεκαετία, έκανε την είσοδό του ο γευστικός κύβος της Knorr στις ζωές και τις… καρδιές των ανθρώπων!

«Νοστιμεύοντας» κάθε δεκαετία

Συνεπώς, ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα όλων των παραπάνω; Πώς μπορεί αυτό που «σφράγισε» εκείνη την εποχή να ήταν η κλασικότητά της, αυτό όμως που κάνει ακόμη και ανθρώπους που δεν την έζησαν να τη νοσταλγούν, είναι πως αποτέλεσε μία μεγάλη καινοτόμα καμπή για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αναρωτιέμαι πόσα από τα πράγματα που πρωτοεμφανίστηκαν τότε, συνεχίζουμε να τα χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα. Μίνι φούστες, αριθμομηχανή χειρός, το «ποντίκι» του υπολογιστή, οι κλασικοί κύβοι της Knorr που νοστιμεύουν εδώ και δεκαετίες την κάθε μας στιγμή!

Αυτό το αποδεικνύει περίτρανα άλλωστε και η μπριόζα Χρύσα Κατσαρίνη στο 3ο επεισόδιο της μαγειρικής εκπομπής Super Duper Συνταγές, το οποίο μπορείς να παρακολουθήσεις στο βίντεο που ακολουθεί. Πρόκειται για μία γαστριμαργική σειρά, που εκτός από το μας κάνει να γλύφουμε τα δάχτυλά μας, μας γυρίζει πίσω στον χρόνο, τότε που τα προϊόντα της εταιρείας Knorr έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στην ελληνική αγορά και άλλαξαν μία για πάντα τις γευστικές μας συνήθειες! Εκτός από τα μοναδικά τάκος με τσίλι κον κάρνε, στα υπόλοιπα τρία επεισόδια φτιάχνει σαλάτα με κινόα, κοτόπουλο και αβοκάντο, μπιφτέκια κοτόπουλο με λαχανικά συνοδευμένα από πατάτες baby και καρέ χοιρινό γεμιστό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Κάνε μία απόπειρα να πραγματοποιήσεις τη συνταγή που σου προτείνει και να είσαι σίγουρη πως χάρη στους διαχρονικούς ζωμούς της Knorr, ο ουρανίσκος σου θα… εκπλαγεί ευχάριστα!

Κλείνοντας, αν είσαι και εσύ μία νοσταλγός των 60’s, αν νομίζεις πως γεννήθηκες πολύ αργά και… έχασες όλη τη μαγεία, αν στο άκουσμα του στίχου «She loves you yeah, yeah, yeah» πετάγεσαι όρθια από τη χαρά σου, να ξέρεις πως γεμίζοντας τη ζωή σου έντονα χρώματα, ακατέργαστες μελωδίες, ξέφρενες swing φιγούρες και αυθεντικές γεύσεις όπως της Knorr, θα μπορείς να ταξιδεύεις πίσω στον… χρόνο όποτε εσύ θέλεις!