Πώς και γιατί ο άντρας ήξερε να περνάει καλά στα 60s

Πώς και γιατί ο άντρας ήξερε να περνάει καλά στα 60s

Γράφει ο Κώστας Χρήστου

Έχουν άλλη αίγλη τα πάρτι στο σπίτι. Όχι δηλαδή πως δεν θα περάσεις καλά στην αθηναϊκή νύχτα -και πόσο μάλλον όταν έχει άρωμα 60s- αλλά θα βρεις λίγα μαγαζιά που μπορούν να παίξουν ροκ εν’ ρολ χωρίς τον φόβο του χωροφύλακα. Και δεν είμαστε σε ηλικίες για κρατητήρια, ώστε να περιμένουμε το ξημέρωμα με τους ρεμπέτες που είπαν δύο κουβέντες παραπάνω και πιάστηκαν στα χέρια. Οπότε ας είναι καλά το πικ απ μου και τα 45ρια δίσκοι με τους Beatles και τον Elvis Presley. Όπως και να ‘χει ωστόσο, κάποια στιγμή πρέπει να σηκωθείς από το κρεβάτι και να μαζέψεις τα ποτήρια και τα πεταμένα μαξιλάρια από το χθεσινοβραδινό σου πάρτι, έτσι δεν είναι;

Nothing but a hound dog

Δύσκολο να είσαι εργένης τη δεκαετία του ’60, αλλά χρειάζεται πρόγραμμα. Που σημαίνει ότι αν πηγαίνεις τα πουκάμισά σου νωρίς για σιδέρωμα στη σπιτονοικοκυρά σου, τα έχεις και νωρίς. Αν την έχεις ενημερώσει πως θα κάνεις ένα μικρό πάρτι και την παρακαλείς να μην φωνάξει τη χωροφυλακή, θα σε τσιμπήσει στο μάγουλο, θα σε ξεματιάσει προαιρετικά ώστε να μην σε καπαρώσουν αυτές οι «τεντιμπόισες με τα μίνι» και όταν ξυπνήσεις -αν είσαι αρκετά χαμογελαστός- θα σου έχει και έτοιμο καφέ με ψωμί και βούτυρο. Αυτό που χρειάζεται οπωσδήποτε για να κυλήσει καλά το κυριακάτικο πρωινό, είναι έναν ελληνικό διπλό (σκέτο έτσι;), φρυγανισμένο ψωμί και εφημερίδα. Και ευτυχώς η σπιτονοικοκυρά μου τα έχει φροντίσει και τα τρία – μάλιστα ξέρει και ποια είναι η αθλητική που διαβάζω. Όλα αυτά μέχρι να φτάσει μεσημέρι και να κατηφορήσω τον δρόμο για ένα τσιπουράκι - γιατί δεν έχει να κάνει με το ποτό, αλλά με το γεγονός ότι οι Έλληνες ξέρουμε να περνάμε καλά. Και όταν το γούστο μας ξεκινάει από τα ρεμπέτικα και φτάνει μέχρι τον Elvis και τον Little Richard, κοιτάζοντας παράλληλα το στυλ των baby-boomers για να ξεχωρίσουμε, ξέρουμε πως ό,τι και αν κάνουμε, μπορούμε να το κάνουμε με στυλ. Αλλά κάπου εκεί ο καφές στερεύει, η εφημερίδα ξεμένει από σελίδες και με το τελευταίο άνοιγμα των ματιών σου, επανέρχεσαι στην πραγματικότητα.

00’s era is boring?

Εντάξει, μπορεί να μην είμαστε και βαρετοί πίσω στο μαγικό 2019, αλλά μπορούμε να πούμε το παρακάτω με απόλυτη βεβαιότητα: Ο λόγος που τα 60s ήταν η καλύτερη δεκαετία, έχει να κάνει ότι συνεχίζει ακούραστα και αβίαστα να επηρεάζει την εποχή μας μέχρι σήμερα. Και ειδικά στην ανδρική αρρενωπότητα. Από τα κοτλέ σακάκια μέχρι τις πομάδες που είχαν ως παράδειγμα την μπριγιαντίνη και από τα dot πουκάμισα με τους μεγάλους γιακάδες μέχρι τις μουσικές του σήμερα. Ο πατέρας μου είχε δοκιμάσει διεθνή κουζίνα στην πλατεία Αβησσυνίας, σε μία εποχή που ο κόσμος δυσκολευόταν πολύ να φύγει από τα παραδοσιακά κουτούκια με τα χαμηλά ταβάνια, τα ρεμπέτικα και τους μεζέδες. Ήταν η αρχή μίας εποχής, που ο κόσμος ξεκίνησε να ζει μία μορφή παγκοσμιοποίησης πολύ πριν έρθει το internet, μέσω της διαφήμισης που βίωνε τη χρυσή εποχή της από τα 50s, αλλά και με ένα σωρό πρότυπα που ταξίδεψαν χάρη στις εφημερίδες και τα περιοδικά της εποχής. Μία περίοδος επανεξέτασης που ο κόσμος καλέστηκε να «ανοίξει» τα μυαλά του και συγχρόνως να μείνει πιστός στα ιδεώδη του. Και στα νέα πράγματα.

Η γαστριμαργική κουλτούρα

Αυτό το τελευταίο με τα νέα πράγματα κράτα το. Γιατί τη δεκαετία του ’60 στην Ελλάδα, ήρθαν στον τόπο μας μεγάλα brands, αλλά και επιρροές από τις κουζίνες όλου του κόσμου. Και εμείς ως λαός, είμαστε από εκείνους που πάντα εκτιμούσαν τις βασικές πρώτες ύλες στα φαγητά τους. Aν, λοιπόν, ανήκεις και εσύ σε εκείνους που ακολουθούν τις τάσεις στο φαγητό, αγαπάς τον μοντέρνο τρόπο μαγειρικής και παράλληλα δεν χάνεις ευκαιρία για να εντυπωσιάσεις τους φίλους σου με τα πιάτα σου, καιρός να ανακαλύψεις τον Taste Lover που κρύβεται μέσα σου.

Σε όλο αυτό, δεν υπάρχει καλύτερη… δασκάλα από την σκερτσόζα Χρύσα Κατσαρίνη, η οποία παρουσιάζει στην μαγειρική εκπομπή Super Duper συνταγές, τέσσερα μοναδικά πιάτα που κάνουν ένα γαστρονομικό ταξίδι… back to the future! Χρησιμοποιώντας ως βασικό συστατικό, τους μοναδικούς ζωμούς της Knorr, μία προσθήκη που μπήκε στις κουζίνες και καθιερώθηκε στην ελληνική γαστρονομία τη δεκαετία των 60’s, δημιουργεί ανεπανάληπτοκαρέ χοιρινό, μπιφτέκια κοτόπουλου με πατάτες και λαχανικά, σαλάτα με κινόα, κοτόπουλο και αβοκάντο, και τέλος, τάκος με τσίλι κον καρνέ!

Εκτός από τις Super duper συνταγές, ένα σωρό άλλα αγαπημένα πλέον φαγητά, νοστιμίζουν χάρη στους κλασικούς κύβους Knorr, που μας έρχεται κι αυτός από τη δεκαετία των 60s και μας θυμίζουν γιατί πρέπει να ανατρέχουμε με νοσταλγία σε αυτή την εποχή. Δες και τα υπόλοιπα επεισόδια εδώ.