Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα: Τips για να μη «στεγνώσει» το κρέας της!

Ιδού πώς θα παραμείνει ζουμερή και νόστιμη, ακόμη κι όταν την βγάλεις από το φούρνο

Αφού μάθαμε τα μυστικά για σούπερ λαχταριστά μελομακάρονα, πάμε τώρα στο επόμενο βασικό πιάτο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού μας, που δεν είναι άλλο από τη γαλοπούλα. Υπάρχει άραγε τρόπος να «βγει» σούπερ ζουμερή και νόστιμη;

Ακολουθώντας τα παρακάτω tips θα καταφέρεις να φτιάξεις (και φυσικά να απολαύσεις) την πιο νόστιμη γαλοπούλα:

- Ακόμη πιο ζουμερό αποτέλεσμα θα σου δώσει μια φρέσκια γαλοπούλα! Μπορεί οι κατεψυγμένες να είναι πιο οικονομικές, παρόλα αυτά το κρέας τους στεγνώνει πιο γρήγορα. Η επιλογή δική σου!
- Αν αγοράσεις κατεψυγμένη γαλοπούλα πρόσεξε να την ξεπαγώσεις σωστά. Μη γεμίσεις τη λεκάνη με νερό και μην την αφήσεις να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αφαίρεσε απλώς την πλαστική συσκευασία, τοποθέτησέ την στο ψυγείο και άφησέ την πάνω από 24 ώρες να ξεπαγώσει τέλεια με την... ησυχία της.
- Πριν την βάλεις στο ταψί, ρίξε την στο... αλάτι. Το αλατόνερο απορροφάται γρήγορα από τη γαλοπούλα, η οποία γίνεται με αυτό το απλό tip πιο ζουμερή.
- Είτε επιλέξεις φρέσκια, είτε κατεψυγμένη, φρόντισε να την βάλεις στο ταψί αφού την έχεις στεγνώσει πάρα πολύ καλά με χαρτί κουζίνας.


- Η σωστή μαρινάδα μπορεί να κάνει τη γαλοπούλα σου σούπερ ζουμερή και νόστιμη. Ρίξε σε ένα μπολ 4 κουταλιές βούτυρο, 3 κ.σ χυμό πορτοκαλιού, 1 κ.γ από το ξύσμα του, 1 σφηνάκι κονιάκ, λίγο αλατοπίπερο και ½ κ.γ θυμάρι. Ανακάτεψε καλά και έπειτα τρύπησε σε μια μεριά την πέτσα της γαλοπούλας και από εκείνο το σημείο ρίξε το μείγμα ανάμεσα στο στήθος και την πέτσα.
- Επιπλέον, άλειψε την επιφάνεια αλλά και το εσωτερικό της γαλοπούλας με βούτυρο ή μαργαρίνη.
- Για ακόμη πιο λαχταριστό και ζουμερό αποτέλεσμα, κάλυψε το στήθος της γαλοπούλας με λωρίδες από μπέικον. Όσο το μπέικον θα ψήνεται, το λίπος του θα χαρίζει την πολυπόθητη υγρασία στο στήθος της γαλοπούλας.
- Η γέμιση της γαλοπούλας δε θα πρέπει να είναι ασφυκτική. Προσοχή στην ποσότητα, λοιπόν!
- Δέσε τη γαλοπούλα πολύ χαλαρά. Αν είναι πολύ σφιχτά δεμένη, χρειάζεται περισσότερο χρόνο να ψηθεί. Αυτό τι σημαίνει; Μα φυσικά ότι κινδυνεύει να στεγνώσει.
- Ψήσε τη γαλοπούλα έχοντας το στήθος της στην κάτω πλευρά του ταψιού.

- Όταν τη βγάλεις από το φούρνο κάλυψέ την με αλουμινόχαρτο και άφησέ την για περίπου μισή ώρα να «ηρεμήσει». Πριν την σερβίρεις άλειψε ξανά την επιφάνειά της με λίγο ελαιόλαδο.

Καλή επιτυχία!


Διάβασε ακόμα

H απόλυτη συνταγή για την πιο νόστιμη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης